Ομοιοπαθητική, τι είναι;

0
181

Ομοιοπαθητική, από τις λέξεις όμοιο και πάθος, είναι μία θεραπευτική μέθοδος η οποία χρησιμοποιεί ως φάρμακα φυσικές ουσίες που παρασκευάζονται με φυσική διαδικασία. Φυσικές ουσίες που μπορεί να προέρχονται από το φυτικό, ζωικό ή ορυκτό βασίλειο – ανεμώνη, μπελαντόνα, αλάτι, ασήμι, χρυσός, ταραντούλα, βαλσαμόχορτο κλπ.

 

 homeopathytiki-ti-einai-pills-hanneman-ingolden.gr

Όταν στην ομοιοπαθητική λέμε οργανισμός δεν εννοούμε μόνο το σώμα, αλλά αναφερόμαστε και στη ψυχή και στο πνεύμα. Γι’ αυτό ονομάζεται και ολιστική ιατρική.

Απαραίτητη προϋπόθεση και βάση για την θεραπεία στην ομοιοπαθητική είναι η λεπτομερής λήψη του ιστορικού του ασθενούς.

Στόχος μας είναι να βρούμε τον ιδιαίτερο τρόπο που πάσχει ένας άνθρωπος. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο που ”υπάρχει” αυτός ο άνθρωπος στον κόσμο.

Στην ομοιοπαθητική κάθε άνθρωπος αποτελεί μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα. Δεν υπάρχει αντιστοιχία φαρμάκου με ασθένεια. Υπάρχει αντιστοιχία φαρμάκου με τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

 

Ομοιοπαθητική και Κλασσική Ιατρική:

Είναι δύο θεραπευτικές μέθοδοι με πολλές διαφορές, αλλά με ένα κοινό στόχο: την υγεία του ανθρώπου. Δεν αναιρεί η μία την άλλη, αντίθετα η μία συμπληρώνει την άλλη.

Η Ομοιοπαθητική ως θεραπευτική μέθοδος αναφέρεται για πρώτη φορά στην μυθολογία και έχει την αρχή της στον Απόλλωνα. Χρησμός του Μαντείου των Δελφών λέει στον Τήλεφο, το γιο του Ηρακλή που τραυματίσθηκε από τον Αχιλλέα :

“Και ο τρώσας ιάσεται ” : Αυτός που προξένησε την πληγή θα τη γιατρέψει.

Αργότερα ο Ιπποκράτης και όλη η αρχαία Ελληνική ιατρική σκέψη υιοθετεί σαν βάση- ιατροφιλοσοφική, τον νόμο των ομοίων :

“Τα όμοια των ομοίων εισί ιάματα” : “Τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια”

Αυτός που καθιέρωσε την Ομοιοπαθητική ως σύγχρονη θεραπευτική μέθοδο είναι ο Γερμανός ιατρός Samuel Hanneman, στις αρχές του 19ου αιώνα. Υιοθετώντας τον νόμο των ομοίων ως ιατρική και φιλοσοφική σκέψη, άρχισε να πειραματίζεται χρησιμοποιώντας τον ίδιο του τον εαυτό! Μετά από μελέτη χρόνων, διαπίστωσε πως φυσικές ουσίες που προκαλούν ένα σύνολο συμπτωμάτων σε υγιείς ανθρώπους, αν δοθούν σε απειροελάχιστες δόσεις σε ασθενείς που παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα αυτοί θεραπεύονται.

Την απειροελάχιστη δόση την επιτυγχάνουμε με συνεχείς αραιώσεις της ουσίας, σε τέτοιο βαθμό ώστε στην τελική αραίωση να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου η ουσία παρά μόνο ο διαλύτης. Ταυτόχρονα με την αραίωση γίνεται βίαιη δόνηση του διαλύματος, οι λεγόμενες κρούσεις με αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας από την ίδια την ουσία. Με αυτό τον τρόπο το ομοιοπαθητικό φάρμακο περιέχει την ενέργεια της ουσίας και όχι την ίδια την ουσία προσφέροντας στον ασθενή θεραπευτική αποτελεσματικότητα και μεγάλη ασφάλεια, γιατί δεν έχει παρενέργειες. Μπορούν να δοθούν εντελώς ακίνδυνα σε ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού όπως, βρέφη, γυναίκες σε κύηση ή γαλουχία καθώς και σε υπερήλικες

 

Η Ομοιοπαθητική θεραπεύει και χρόνιες και οξείες καταστάσεις

Χρόνιες παθήσεις:

Στα χρόνια νοσήματα χορηγούμε το ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο.

 Οξείες καταστάσεις:

Στις οξείες καταστάσεις, δεν χρειάζεται η λεπτομερής λήψη του ιστορικού, μας ενδιαφέρει το οξύ πρόβλημα του ασθενούς: Λοιμώξεις, κατάγματα, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, δήγματα εντόμων, ηλίαση, εγκαύματα, κλπ.

 

Η Ομοιοπαθητική είναι μια θεραπευτική μέθοδος φτηνή, ασφαλής, και αποτελεσματική προσφέροντας ριζική θεραπεία και όχι ρύθμιση του προβλήματος, θεραπεύοντας την αιτία και όχι το σύμπτωμα, χωρίς να δεσμεύει τον άνθρωπο με φάρμακα για όλη του τη ζωή.

 

Τις πολύτιμες γνώσεις του σχετικά με την Ομοιοπαθητική, μοιράστηκε μαζί μας ο γιατρός Καρδιολόγος – Ομοιοπαθητικός και συγγραφέας Γιώργος Βήχας. Αν έχετε κάποιες απορίες ή χρειάζεστε κάποιες διευκρινήσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@ingolden.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας