Βελονισμός, τι είναι

0
356

γράφει η Αμαλία Βίνος

Ο Αντώνης Σταματάκης, Ορθοπεδικός Ιατρός, Βελονιστής και Δάσκαλος Βελονισμού, μοιράζεται μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις του σχετικά με το Βελονισμό και μας μιλά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά.

Τι είναι ο Βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια ολιστική εναλλακτική Ιατρική. Είναι μια Ιατρική μέθοδος που εφαρμόζεται στην Κίνα εδώ και 6000 χρόνια και στηρίζεται στην ενόχληση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα μας με βελόνες.

velonismos-ingolden.gr-kapnisma-adynatisma

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με το βελονισμό είναι ενεργειακή ισορροπία.
Ο βελονιστής  πιστεύει πως στο σώμα μας εκτός από αέρα, νερό, ρεύμα, κινείται και κάτι άλλο που το ονομάζει ενέργεια. Την ροή ή την κατεύθυνση της ενέργειας μπορούμε να τα επηρεάσουμε βάζοντας βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία. Θεωρείται,  λοιπόν, ότι  η νόσος είναι διαταραχή της ενέργειας – εμπλοκή της ενέργειας, αύξηση/ελάττωση ή βλαπτική ενέργεια, πόρισμα που βγαίνει από την κλινική εξέταση του ασθενούς. Κλινική εξέταση είναι η επισκόπηση, η ψηλάφηση, ο έλεγχος των σφυγμών, ο έλεγχος της γλώσσας, η συζήτηση με τoν ασθενή όσον αφορά τη συμπτωματολογία της ασθένειας.

 

Ασθένειες που αντιμετωπίζονται με το Βελονισμό:

Διαταραχές: Διαταραχές Μνήμης, Συγκέντρωσης, Προσαρμογής, Διαταραχές Ύπνου, Διαταραχές Συμπεριφοράς, Διαταραχές Libido.

Δερματικές Παθήσεις:  Ψωρίαση, Αλλεργικό Έκζεμα , Αλλεργικό Εξάνθημα, Ακμή.

Γαστρεντερικά προβλήματα: Γαστρίτιδα, Έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου,  Εμετοί, Κολίτιδα, Ανορεξία, Εντερίτιδα και διάρροια, δυσκοιλιότητα.

Πόνοι: Πονοκέφαλος-Ημικρανία, Πόνοι των αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων, Ισχιαλγία, Οσφυαλγία, Αθλητικές κακώσεις

Νευρολογικές παθήσεις: Ν. Parkinson, Ν. Alzheimer, Σκλήρυνση κατά Πλάκας (SM)

Ψυχοσωματικές παθήσεις: Κατάθλιψη,  Άγχος, Εθισμοί, όπως κάπνισμα, παχυσαρκία, αλκοολισμός.

Κοσμητική ιατρική: Ρυτίδες, Κυτταρίτιδα.

 

Πιστεύετε ότι ο ασθένειες μας προέρχονται από το σώμα ή από την  ψυχή;

Και τα δυο. Υπάρχουν τα γνωστά ψυχοσωματικά νοσήματα.

Ο βελονισμός έχει να κάνει με τη θεραπεία του σώματος ή αφορά και σε ασθένειες που έχουν σχέση με την ψυχολογία,, αφού η ασθένεια της ψυχής είναι και αυτή μια πάθηση, είναι και αυτό μια διαταραχή της ενέργειας.

Χρησιμοποιούνται και φάρμακα κατά την περίοδο της θεραπείας εκτός από βελόνες;

Ο Κινέζος βελονιστής στην αντιμετώπιση της ασθένειας χρησιμοποιεί βελονισμό σε συνδυασμό με  μασάζ, με άσκηση, και χρησιμοποιεί και φάρμακα που έχουν σαν βάση τα στοιχεία της φύσης κυρίως. Μπορεί δηλαδή να είναι φάρμακα ορυκτά, μπορεί να είναι ζωικά, μπορεί να είναι από οποιοδήποτε υλικό μπορεί να φανταστεί κανείς. Μιλάμε δηλαδή για βοτανοθεραπεία.

Ο Βελονισμός στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα κανείς γιατρός δεν τολμάει να το βάλει επίσημα στα “όπλα” του. Τον εφαρμόζουμε κατά κάποιο τρόπο σιωπηλά… Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν αυτή τη στιγμή νοσοκομεία που χρησιμοποιούν μόνο βελονισμό ως θεραπεία και επίσης υπάρχει μάθημα βελονισμού στο πανεπιστήμιο!velonismos-ingolden.gr-kapnisma-adynatisma-ponokefalosvelones-giatros

 

Τι είναι ο Ηλεκτροβελονισμός;

Ο Ηλεκτροβελονισμός είναι ένα κομμάτι του βελονισμού. Είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται ευρέως τα τελευταία χρόνια στην κλινική πράξη, ενισχύοντας τα αποτελέσματα του κλασικού βελονισμού. Στον Ηλεκτροβελονισμό οι βελόνες, αφού τοποθετηθούν στα σημεία βελονισμού που έχουν επιλεγεί, συνδέονται με μια ειδική συσκευή, από την οποία παράγεται ηλεκτρικό ερέθισμα ελεγχόμενης συχνότητας και έντασης.

Η χρήση του ηλεκτροβελονισμού απαγορεύεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , διότι υπάρχει κίνδυνος αποβολής του εμβρύου, σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρού βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα μυοκαρδίου ή αρρυθμία καθώς και στους ασθενείς που φέρουν βηματοδότη,ή ακουστικά βαρηκοΐας. Επίσης απαγορεύεται η εφαρμογή ηλεκτροβελονισμού σε περιοχές του δέρματος που παρουσιάζουν φλεγμονή.

Βελονισμός και Αισθητική:

Ο Βελονισμός χρησιμοποιείται κατά των ρυτίδων. Το αποτέλεσμα, δεν είναι μόνιμο θέλει συχνή εφαρμογή, όμως  έστω και προσωρινό είναι θετικά εμφανές. Επίσης εφαρμόζεται για την απώλεια βάρους, την απώλεια τοπικού λίπους πχ στους γλουτούς, για να ελαττώσει την όρεξη για φαγητό, κατά της κυτταρίτιδας.

Έχει παρενέργειες ο βελονισμός;

Αν έπρεπε να πω μια λέξη θα έλεγα πως δεν έχει. Όμως, όταν ο βελονισμός εφαρμόζεται από μη- γιατρούς,  μπορεί κανείς να περιμένει κάποιες παρενέργειες όπως η λοίμωξη, ή φλεγμονή να μολυνθεί δηλαδή το σημείο που έχει τοποθετηθεί μια βελόνα από κάποιο μικρόβιο, επειδή δεν έχει καθαριστεί καλά η περιοχή ή η βελόνα είναι μολυσμένη. Αυτή είναι η κύρια παρενέργεια.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται πρέπει είναι μίας χρήσης και πριν την τοποθέτησή τους το σημείο βελονισμού καθαρίζεται με ένα αντισηπτικό διάλυμα .

 

Δεν είναι δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση να είναι κάποιος γιατρός για να ασκήσει το βελονισμό;

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται. Υπάρχουν σχολές που περηφανεύονται πως εκπαιδεύουν βελονιστές σε 50 μόλις ώρες και δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε γιατρούς. Γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να αναζητούμε γιατρούς-βελονιστές.

Μια άλλη κοινή αλλά μικρή αναπόφευκτη παρενέργεια είναι τα μικρά αιματοματάκια και μελανιές που δημιουργούνται από τη βελόνα. Γι αυτό π.χ. αν κάνει κανείς βελονισμό για τοπικό πάχος καλό είναι να το κάνει κατά τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες ώστε να είναι έτοιμος για την παραλία.!

 

Τα σταθερά σημεία του βελονισμού είναι γύρω στα 360 δεξιά και άλλα τόσα αριστερά. Στο σώμα μας η ενέργεια κινείται σε κάποια κανάλια που λέγονται μεσημβρινοί. Σε κάθε μεσημβρινό υπάρχουν σημεία που αν βάλεις βελόνα επηρεάζεις την κίνηση της ενέργειας.

 

Πως ξεκίνησε το δικό σας προσωπικό ενδιαφέρον για το βελονισμό;

Ξεκίνησε από αμφισβήτηση. Ο ιδιοκτήτης της σχολής, όπου διδάσκω σήμερα έτυχε να είναι φίλος και με έπεισε να πάω να παρακολουθήσω τη σχολή.. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Όχι μόνο την παρακολούθησα άλλα έφτασα και να διδάσκω. Και αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένος που σα γιατρός έχω ένα όπλο παραπάνω για να βοηθήσω κάποιον άνθρωπο.

 

Και επειδή μιλάμε στο inGolden.. Τι είναι για σας, Γιατρέ, Μαγεία;

Μαγεία είναι να συμβαίνουν στη ζωή αυτά που δεν περιμένεις! Μαγεία στη ζωή είναι να βλέπεις τα όνειρά σου να πραγματοποιούνται ξύπνιος!

Και βέβαια…  πολλοί πιστεύουν ότι ο βελονισμός είναι Μαγεία. Και δεν μπορώ να αρνηθώ ότι  κάποια πράγματα δεν εξηγούνται. Είναι σχεδόν αδιανόητο πως για να περάσει ένας πόνος στον αριστερό ώμο η κύρια βελόνα μπαίνει στη δεξιά γάμπα, πράγμα που “ανακάλυψε” ένας Κινέζος επιστήμονας πριν από χιλιάδες χρόνια μέσα από τη συνεχή παρατήρηση. Όλα σχεδόν τα σημεία του βελονισμού βρέθηκαν μέσα από τη παρατήρηση του ανθρώπινου σώματος και όχι έπειτα από επιστημονικές έρευνες.

Ποια η γνώμη σας για τις άλλες εναλλακτικές μεθόδους;

Βεβαίως δεν γνωρίζω, αλλά θέλω να είμαι θετικός, όπως επιθυμώ και οι άλλοι να είναι θετικοί απέναντι στο βελονισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας