Κουλούρι Θεσσαλονίκης!

0
371

Το αγαπημένο μας πρωινό!
Κουλούρια Θεσσαλονίκης απλά, γεμιστά ή ολικής αλέσεως.
Το αν θα τα κάνουμε στρογγυλά κουλούρια ή ίσια σαν κριτσίνια, εξαρτάται από εμάς, τα κριτσίνια μας γλιτώνουν μέρος στο ταψί.

koylouri-thessalonikhs4-ingolden.gr

Κουλούρι απλό 

Υλικά – Για 10 -12 κουλούρια

– 1 1/2 κούπα αλεύρι για ψωμί
– 1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
– 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 50 ml μαργαρίνη ελαιολάδου
– 50 ml ελαιόλαδο 
– 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
– 1 κουταλάκι του γλυκού και λίγο παραπάνω μέλι 
– 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
– 1 κούπα – 250 ml-  ζεστό νερό

Για το άλειμμα:

– 2 κούπες νερό
– 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
– 2 κούπες σουσάμι

 Εκτέλεση:

– Στην κούπα με το ζεστό νερό βάζουμε την μία κουταλιά ζάχαρη και το μέλι,  ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά και προσθέτουμε την μαγιά. Την αφήνουμε στην άκρη να αφρίσει για 10 λεπτά. 

–  Σε ένα μπολ – γυάλινο κατά προτίμηση-  ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι, προσθέτουμε την μαργαρίνη και τρίβουμε με τα χέρια μας μέσα στο αλεύρι. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και τρίβουμε ξανά. Το αλεύρι θα είναι σαν ψιλά ψιλά ψίχουλα αλλά πάλι πολύ στεγνό δεν θα αλλάξει πολύ η σύστασή του.
– Αφού περάσουν τα 10 λεπτά και αφρίσει η μαγιά ρίχνουμε την κούπα με το νερό μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι κυκλικά μέχρι η ζύμη να μαζευτεί γύρω από το κουτάλι και να μαζέψει όλο το ξηρό αλεύρι. Η ζύμη θα κολλάει. Δεν πειράζει. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη, την αφήνουμε δυο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου στην συνέχεια την πατάμε για να κατέβει από το φούσκωμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα. 

– Την επόμενη μέρα βάζουμε σε ένα μπολ τα δυο ποτήρια νερό -για το άλειμμα- με τις 3 κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Ετοιμάζουμε μια επιφάνεια εργασίας, έχουμε κοντά μας το αλεύρι, ένα μπολ με σουσάμι και ένα μπολάκι με τριμμένο τυρί φέτα για τα γεμιστά κουλούρια.
– Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα φτιάξουμε τα κουλούρια μας και με ένα κουτάλι παίρνουμε από την ζύμη αρκετή ποσότητα. Αφήνουμε το κομμάτι της ζύμης στην αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζουμε από πάνω λίγο αλεύρι. Διπλώνουμε την ζύμη 5 -6 φορές έχοντας τα χέρια μας αλευρωμένα  και πλάθουμε σχετικά λεπτά κορδόνια των οποίων ενώνουμε τις άκρες. Βουτάμε το κουλούρι στο διάλυμα με το νερό και την ζάχαρη και στην συνέχεια μέσα στο σουσάμι. Αφήνουμε το κουλούρι μας σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

Αφήνουμε τα κουλούρια μας στο ταψί για 20 – 30 λεπτά σκεπασμένα χαλαρά με μια ελαφριά πετσέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 – 240 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. Δεν τα πολυψήνουμε θα σκληρύνουν. 

koylouri-thessalonikhs5-ingolden.gr

Κουλούρι ολικής αλέσεως

Υλικά:

– 1/2 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
– 1 κούπα χλιαρό νερό
– 9 γραμμάρια ξηρή μαγιά
– 250 γραμμάρια σουσάμι
– 50 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη
– 1/2 κουταλιά ταχίνι
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση:

– Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι και το λάδι. Ζυμώνουμε για 15 λεπτά μέχρι να γίνει σφιχτό το μείγμα.

– Χωρίζουμε τη ζύμη σε δέκα κομμάτια, τα οποία κάνουμε κορδόνια 30 εκατοστών και τα τυλίγουμε σαν κουλούρια. Τα βουτάμε στο νερό και στη συνέχεια μέσα στο σουσάμι.

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

-Αφήνουμε τα κουλούρια σε ένα ταψί με λαδόκολλα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς  για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

 

Κουλούρι γεμιστό

Για τα γεμιστά κουλούρια, αφού πλάσουμε το κορδόνι μας το πατάμε να πλατύνει με τα χέρια μας όσο περισσότερο μπορούμε χωρίς να χαλάσουμε το σχήμα του, προσθέτουμε τριμμένη φέτα κατά μήκος και κλείνουμε την ζύμη ενώνοντας καλά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, βουτιά στο διάλυμα και μετά στο σουσάμι.

Μικρά μυστικά: 

Αμέσως μόλις βγουν και αφού κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και να τα καταψύξουμε. Μια ώρα πριν τα φάμε τα αποψύχουμε και είναι σαν φρέσκα!

koylouri-thessalonikhs2-ingolden.gr

Παρόλο που δεν έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, το σησαμένιο κουλούρι ταυτίστηκε με τη συμπρωτεύουσα καθώς η ιστορία του ξεκινά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίστηκε κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Στην Πόλη, οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης» και πολύ αργότερα την ίδια ονομασία χρησιμοποιούσαν και οι κουλουρτζήδες στην Αττική.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Βεατρίκη Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας