Καθαριότητα σπιτιού, η σωστή οργάνωση

0
21898


Η σωστή οργάνωση στο πώς θα καθαρίσουμε το σπίτι μας, μας γλιτώνει από άγχος και περιττή κούραση
. Τι πρέπει να κάνουμε καθημερινά για να λάμπει το σπίτι μας από καθαριότητα; Τι πρέπει να κάνουμε μια φορά την εβδομάδα, μία φορά τον μήνα ή στην αλλαγή εποχής; Φυσικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Σε κάποια σπίτια υπάρχουν παιδιά, σε άλλα κατοικίδια και κάποιοι ζούνε μόνοι τους. Με δεδομένες, λοιπόν, αυτές τις ιδιαιτερότητες ετοιμάσαμε ένα βασικό πρόγραμμα, το οποίο θα προσαρμόσει ο καθένας στις δικές του ανάγκες.

 


Καθημερινά

– Ανοίγουμε τα παράθυρα να μπει καθαρός αέρας και στρώνουμε τα κρεβάτια.

– Πλένουμε τα πιάτα και καθαρίζουμε το νεροχύτη, τον πάγκο και το τραπέζι της κουζίνας με ένα πανί και μια μικρή ποσότητα υγρού καθαριστικού πιάτων.

– Καθαρίζουμε την καφετιέρα, εφόσον τη χρησιμοποιούμε καθημερινά.

– Σκουπίζουμε το πάτωμα της κουζίνας για να απομακρύνουμε ψίχουλα και άλλα υπολείμματα φαγητού. Περνάμε με ένα πανάκι που απομακρύνει τη σκόνη όλο το σπίτι.

– Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες του μπάνιου που χρησιμοποιούνται περισσότερο – όπως τον νιπτήρα και τη λεκάνη.

 – Συμμαζεύουμε. Αν διαθέτουμε λίγα λεπτά την ημέρα τακτοποιώντας τα βασικά, το σπίτι μας θα είναι πάντα τακτοποιημένο.

Αρχειοθετούμε τα χαρτιά . Το βάζουμε στο καθημερινό πρόγραμμα να ξεχωρίζουμε και να αρχειοθετούμε τους λογαριασμούς, προσφορές, ενημερώσεις σχολείου, προσωπική αλληλογραφία κ.ο.κ.

– Βάζουμε πλυντήριο.  Αυτό ισχύει περισσότερο για τις οικογένειες με παιδιά. Έτσι, δε θα μαζεύονται στοίβες από άπλυτα.

Κατεβάζουμε σκουπίδια. Ειδικά το καλοκαίρι που μυρίζουν ευκολότερα.

kathariothta-spitiou1-ingolden.gr

Κάθε εβδομάδα

Μερικά από τα καθήκοντα αυτής της κατηγορίας είναι τόσο σημαντικά που ανάλογα την ιδιομορφία του κάθε σπιτιού, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού, να γίνονται πιο συχνά.

– Αλλάζουμε τα σεντόνια.

– Σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα όλο το σπίτι, ξεσκονίζουμε όλες τις επιφάνειες και σφουγγαρίζουμε. Ξεσκονίζουμε και τα «τυφλά» σημεία. Πίσω από τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές, κάτω από τα κρεβάτια ή στις γωνίες των δωματίων και πίσω από τις πόρτες.

– Σιδερώνουμε τα ρούχα μας. Αν πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ίσως να πρέπει να γίνεται πιο συχνά από μια φορά την εβδομάδα.

– Καθαρίζουμε το μπάνιο.

– Καθαρίζουμε τα τζάμια και τους καθρέφτες. Δεν χρειαζόμαστε πάντα ειδικά καθαριστικά. Λίγο καθαρό νερό με ξύδι και χαρτί κουζίνας, μπορεί να κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά.

-Καθαρίζουμε τις βεράντες. Οι βεράντες δεν χρειάζονται πιο συχνό καθάρισμα. Ίσως την καλοκαιρινή περίοδο αν τις χρησιμοποιούμε συχνά, αλλά και αυτό είναι κάτι που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.

– Ξεκαθαρίζουμε το περιεχόμενο του ψυγείου και πετάμε ότι πρέπει να πεταχτεί.

– Απολυμαίνουμε τα σφουγγάρια και τα πανιά μας.

– Καθαρίζουμε το φούρνο και τις μικροσυσκευές της κουζίνας.

kathariothta-spitiou2-ingolden.gr

Κάθε μήνα

– Ξεσκονίζουμε τα φωτιστικά και τους γλόμπους.

– Πλένουμε τα παντζούρια και καθαρίζουμε τα στόρια.

– Καθαρίζουμε το πλυντήριο ρούχων.

– Αδειάζουμε και καθαρίζουμε την ηλεκτρική σκούπα.

– Τινάζουμε τα μαξιλάρια του καναπέ και περνάμε το σκελετό με την ηλεκτρική σκούπα ή τον ξεσκονίζουμε.

Καθαρίζουμε τα χαλιά. Εκτός από την ηλεκτρική σκούπα, περνάμε με τη βούρτσα για τα χαλιά με λίγο νερό και ξύδι.

– Καθαρίζουμε καλά τις ηλεκτρικές συσκευές. Χρησιμοποιούμε λίγο πιο δυνατά καθαριστικά από αυτά που χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές εργασίες. Καθαρίζουμε καλά εσωτερικά και εξωτερικά τον φούρνο και το φούρνο μικροκυμάτων και πετάμε ότι δεν χρειαζόμαστε από το ψυγείο και το καθαρίζουμε.

Πλένουμε τους κάδους σκουπιδιών. Στην κουζίνα και στο μπάνιο -αν δεν τους πλένουμε όταν κάνουμε εβδομαδιαία καθαριότητα στο μπάνιο- καθαρίζουμε καλά με σαπουνάδα τους κάδους μέσα και έξω.

– Καθαρίζουμε εξωτερικά τα ντουλάπια της κουζίνας.

kathariothta-spitiou3-ingolden.gr

Δουλειές εποχής – 2 με 3 φορές τον χρόνο

– Πλένουμε τις κουρτίνες του σπιτιού. Μπορούμε –ανάλογα με το ύφασμα τους- να τις κρεμάσουμε νωπές ώστε να μη χρειαστούν σιδέρωμα.

– Καθαρίζουμε σχολαστικά τα χαλιά. Μπορούμε να διαβάσουμε σε παλιότερο άρθρο τον τρόπο.

– Πλένουμε τα  παπλώματα, κουβέρτες, κουβερλί και τα μαξιλάρια.

– Καθαρίζουμε τα στρώματα ύπνου. Μπορούμε να διαβάσουμε σε παλιότερο άρθρο τον τρόπο.

– Καθαρίζουμε τις πόρτες. Δεν χρειάζονται πιο συχνό καθάρισμα. Μια φορά κάθε αλλαγή εποχής είναι αρκετή.

– Καθαρίζουμε εσωτερικά τα ντουλάπια της κουζίνας.

– Φροντίζουμε τους εξωτερικούς χώρους. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και έπιπλα που υπάρχουν στον κήπο, οι ψησταριές, τα γκριλ.

– Ελέγχουμε καλοριφέρ και κλιματιστικά. Ανάλογα με την εποχή πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται οι καυστήρες, τα σώματα, τα φίλτρα και τα διάφορα άλλα μέρη των μονάδων θέρμανσης και ψύξης. Το ίδιο και το τζάκι.

– Τακτοποιούμε τις ντουλάπες μας. Κατεβάζουμε τα ρούχα εποχής. Κάθε φορά που μαζεύουμε τα ρούχα της προηγούμενης σεζόν και βγάζουμε αυτά της επόμενης, είναι ευκαιρία να δίνουμε  ότι δεν χρειαζόμαστε. Καθαρίζουμε το εσωτερικό και εξωτερικό της ντουλάπας. Το ίδιο ισχύει και για τα συρτάρια. Μπορούμε να διαβάσουμε σε παλιότερο άρθρο τον τρόπο.

– Απολυμαίνουμε τις σωληνώσεις.

kathariothta-spitiou4-ingolden.gr

Μικρά μυστικά

– Φτιάχνουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα,  βάζουμε μουσική και άνετα ρούχα και σκεφτόμαστε τι ωραία θα είναι όλα στο σπίτι μας όταν τελειώσουν οι δουλειές. Επιπλέον, συγκεντρωνόμαστε σε ένα ρυθμό και δε χαζεύουμε με τηλέφωνα και μηνύματα.

– Ορίζουμε μία μέρα για κάθε δουλειά. Δευτέρα σκούπισμα, Τρίτη ξεσκόνισμα, Τετάρτη σίδερο κτλ.

– Φροντίζουμε να επιστρέφουμε στην αρχική του θέση ότι χρησιμοποιούμε, ώστε να μη δημιουργείται ακαταστασία στους χώρους. Μια συνήθεια που καλό θα ήταν να την μάθουμε και στα παιδιά μας από νωρίς.

Τακτοποιούμε τα ρούχα μας κάθε βράδυ και δεν τα αφήνουμε στον καναπέ και σε καρέκλες.

– Βγάζουμε τα παπούτσια μας στην πόρτα. Έτσι προστατεύουμε το δάπεδο από βρομιές και φθορές.

Αν ζούμε με την οικογένεια μας, μοιράζουμε τις δουλειές. Συζητάμε για το ποιες δουλειές μπορεί να αναλάβει ο καθένας. Δουλειές που θα είναι ανάλογες με την ηλικία των παιδιών και θα ταιριάζουν στο πρόγραμμα τους. Αν ο καθένας κάνει κάποια βασικά πράγματα καθημερινά – ή σε εβδομαδιαία βάση – το σπίτι θα διατηρείται τακτικό χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

– Είναι βασικό να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι σε όλο το σπίτι. Για παράδειγμα, στο παιδικό δωμάτιο τα παιδιά είναι καλό να έχουν μεγάλα καλάθια για τα άπλυτα ρούχα και μεγάλα κουτιά για τα παιχνίδια τους. Σε ένα κουτί φωτογραφίες που δεν έχουμε σε άλμπουμ, σε άλλο κουτί «αναμνηστικά», π.χ. εισιτήρια από ταξίδια, θέατρα, γάμους, βαφτίσια κλπ., σε ένα ντοσιέ λογαριασμούς, τράπεζες, εφορία και αποδείξεις, σε άλλο ντοσιέ ιατρικές γνωματεύσεις κλπ. ιατρικά και  ε) σε άλλο ντοσιέ ότι αφορά σημαντικά έγγραφα, π.χ. διαβατήρια, ασφάλειες, ληξιαρχικές πράξεις κλπ πιστοποιητικά.  Οι αποθηκευτικοί χώροι βοηθούν στο να βρίσκεται το κάθε πράγμα στη θέση του αλλά και για να γνωρίζουμε που βρίσκεται το κάθε τι όταν το χρειαζόμαστε.

– Βασική πηγή ακαταστασίας σε ένα νοικοκυριό είναι η συγκέντρωση άχρηστων πραγμάτων. Επομένως, η λύση είναι να  πετάμε ότι δεν χρειαζόμαστε.

– Βάζουμε τα υλικά καθαρισμού σε μια τάξη. Θα γλιτώσουμε πολύ χρόνο αν έχουμε όλα τα υλικά και τα εργαλεία καθαρισμού σε μια σειρά και δε χρειάζεται να πηγαινοερχόμαστε ψάχνοντας για τα κατάλληλα υλικά.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας