Γυναικεία ονόματα από Δ, η σημασία τους

0
11809

«Δεν έχεις τυχαία τ’ όνομα σου», λέει μια αγγλική παροιμία και όντως ένας άνθρωπος χρωματίζει ένα όνομα και, μερικές φορές, ένα όνομα στιγματίζει έναν άνθρωπο.

Πως, όμως, δημιουργήθηκαν τα ονόματα και για ποιο λόγο; Σίγουρα ξέρουμε ότι τα ονόματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν τυχαία. Δίνοντας στο παιδί τους οι αρχαίοι ένα όνομα με ωραία σημασία, έδειχναν τη μεγάλη τους στοργή και τη διάθεση να προσφέρουν σ’ αυτό, ένα πολύτιμο δώρο το οποίο θα το έφερε σε όλη τη του ζωή. Πίστευαν, επίσης, ότι ακούγοντάς το νύχτα και ημέρα, θα επιδρούσε στο χαρακτήρα του. Τέλος, πίστευαν ότι όταν άρχιζε να καταλαβαίνει τη σημασία του ονόματος του, θα αναγκαζόταν να φανεί αντάξιο της σπουδαίας σημασίας του.

Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε προέρχονται όχι μόνο από την αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά και από άλλες όπως η λατινική, η εβραϊκή, η αγγλική, η αραβική.. Επίσης, πολλά προέρχονται από τη θρησκευτική μας παράδοση.

gynaikeia-onomata-apo-d-h-shmasia-tous-ingolden-gr

Δαμασκηνή

Ετυμολογία: Από την πόλη Δαμασκό και σημαίνει “η καταγόμενη από τη Δαμασκό”.

Εορτασμός: 13 Νοεμβρίου – Οσιομάρτυρος Δαμασκηνού του Κωνσταντινοπολίτου

Υποκοριστικά: Δαμασκούλα

Δαμιανή

Ετυμολογία: Αρχαίο ελληνικό όνομα που πιθανόν έχει τις ρίζες του στη λέξη δαμάζω που σημαίνει “κατακτώ, κυριαρχώ, εξημερώνω”.

Της αρέσει η ιστορία, είναι συνδεδεμένη με τις αναμνήσεις της και το παρελθόν. Έχει βελούδινα εκφραστικά μάτια και ήπιο χαρακτήρα. Καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία.

Εορτασμός: 1 Ιουλίου, 1 Νοεμβρίου – Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων

Υποκοριστικά: Δένα, Μία

Το καλό όνομα δε λησμονιέται… Παροιμία 

Δανάη

Ετυμολογία: Δανάη < Δαναή < Δαναός < Δαναοί = εθνωνύμιο, που χρησιμοποιείται ήδη στον Όμηρο για να δηλώσει τους Έλληνες.

Χαϊδεμένη απ’ την οικογένειά της και τη ζωή, είναι χαριτωμένη, απαιτητική και ναζιάρα. Αρκετά εγωκεντρική, δεν κάνει εύκολα υποχωρήσεις.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Δανάη ήταν κόρη του Βασιλιά του Άργους, του Ακρίσιου και της Ευρυδίκης. Ένας χρησμός που είχε δοθεί στον Ακρίσιο, έλεγε ότι θα τον σκότωνε ο εγγονός του. Έτσι λοιπόν για να μπορέσει να αποτρέψει το φονικό, κλείδωσε την Δανάη μαζί με την τροφό της, σε μία υπόγεια μεταλλική φυλακή. Τη Δανάη όμως την ερωτεύτηκε ο Δίας που μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή και μπήκε στη φυλακή της, έτσι και προέκυψε ο γιός τους ο Περσέας. Όταν ο Ακρίσιος έμαθε ότι απέκτησε εγγονό, σκότωσε την τροφό, έβαλε σε ένα μπαούλο την Δανάη και τον Περσέα και τους έριξε στη θάλασσα. Το μπαούλο βγήκε στα παράλια της Σέριφου και ο βασιλιάς Πολυδέκτης, έσωσε την Δανάη και τον Περσέα.  Ο Πολυδέκτης, αγάπησε την Δανάη, όμως θεωρούσε εμπόδιο τον γιό της, για αυτό και έδωσε εντολή να τον σκοτώσουν, πράγμα που δεν το κατάφεραν.

Αριθμολογία: Το όνομα Δανάη αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 1 και αυτό υποδηλώνει ότι είναι μία γυναίκα δυναμική, αποφασιστική και δραστήρια. Της αρέσει να πρωτοπορεί, να παίρνει πρωτοβουλίες και να ηγείται. Ορισμένες φορές ο εγωισμός της, στέκεται εμπόδιο στην προσωπική της εξέλιξη.

Εορτασμός: Δεν υπάρχει αμιγώς γιορτή Δανάης με την έννοια της Αγίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας . Η εκκλησία έχει εισάγει το όνομα σαν ομόριζο με το όνομα του Δαν που ήταν Πατριάρχης και η γιορτή του εορτάζεται στις 17 Δεκεμβρίου, την Κυριακή των Προπατόρων.

Δάφνη

Ετυμολογία: Το όνομα προέρχεται από το φυτό δάφνη το οποίο είναι αρχαία ελληνική λέξη, αβέβαιης ετυμολογίας.

Μοιάζει πάντα νεαρότερη από την ηλικία της. Είναι τρυφερή, ζηλιάρα και έξυπνη, με μεγάλη φαντασία και πολλά ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν η νύμφη των δασών. Ο Θεός Απόλλωνας είχε θαμπωθεί από την ομορφιά της και την διεκδικούσε έντονα με κάθε τρόπο. Η Δάφνη είχε κουραστεί από την συνεχή πολιορκία του Απόλλωνα έτσι παρακάλεσε τη μητέρα της, τη Γαία να την μεταμορφώσει σε δέντρο, όπως και έγινε. Όταν ο Απόλλωνας διαπίστωσε ότι η αγαπημένη του μεταμορφώθηκε σε δένδρο, προσπάθησε να την αγκαλιάσει και για να παρηγορηθεί έκοψε ένα κλαδί της και το στεφανώθηκε. Από τότε η Δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα.

Αριθμολογία: Το όνομα Δάφνη αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 4 και αυτό φανερώνει ότι είναι μία γυναίκα που λατρεύει την παράδοση, έχει αξίες τις οποίες δεν καταρρίπτει για τίποτα και για κανέναν και βαδίζει πάντα με αυστηρή λογική στη ζωή της. Τηρεί την τάξη και το πρόγραμμα στην καθημερινότητά της και ακολουθεί αυστηρά τα πρέπει και τους κανόνες. Λατρεύει το σπίτι και την οικογένεια

Εορτασμός: Κυριακή των Βαΐων

Υποκοριστικά: Δαφνούλα

 “ Ένα καλό όνομα είναι το κόσμημα της ψυχής ”  Σαίξπηρ 

Δέσποινα

Ετυμολογία: Θηλυκό του δεσπότης. Προσφώνηση της Παναγίας και των αρχαίων θεών Δήμητρας και Περσεφόνης.

Ένα όνομα με μεγάλη δυναμική, που της χαρίζει φώτιση, σοφία αλλά και προστασία, αφού είναι και το όνομα της Παναγίας. Θεληματική, ξέρει να παίρνει τη ζωή της στα χέρια της. Μερικές φορές οι άλλοι υποτιμούν την εξυπνάδα της. Ιδιόρρυθμη προσωπικότητα.

Αριθμολογία: Το όνομα Δέσποινα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό  5, για αυτό και είναι τόσο κεφάτη και δημιουργική. Ξεχωρίζει για τον πρωτότυπο τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί και έχει έναν μοντέρνο και φιλελεύθερο τρόπο ζωής. Δεν της αρέσει να πιέζει και να πιέζεται, για αυτό και προτιμά να διατηρεί στις σχέσεις της την ανεξαρτησία, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν έχει πιστά συναισθήματα. Μία μέρα χωρίς γέλιο, κέφι και αισιοδοξία, είναι για αυτήν μία χαμένη μέρα. Λατρεύει τα ζώα, τα παιδιά, αλλά και τους ηλικιωμένους ανθρώπους , τα πάει καλά με όλες τις ηλικίες των ανθρώπων και συμβιβάζεται εύκολα.

Εορτασμός:  15 Αυγούστου – Κοίμησις της Θεοτόκου
8 Σεπτεμβρίου – Γέννηση της Θεοτόκου
21 Νοεμβρίου – Εισόδια της Θεοτόκου

Υποκοριστικά: Δεσπινιώ, Δέσπω, Πέπη, Ντέπη, Ζέπω, Νένα, Νταίζη, Ντέζη

Δήμητρα

Ετυμολογία: Προέρχεται από την λέξη «Δή» δηλαδή Γη και το μήτηρ, δηλαδή σημαίνει «Μητέρα Γη».

Λογική και πρακτική, ξέρει ποιο είναι το συμφέρον της. Είναι ικανή στο να χειρίζεται ανθρώπους και καταστάσεις. Μια γυναίκα που θέλει να δημιουργεί, να παράγει, να προοδεύει και να ομορφαίνει κάθε τι που υπάρχει γύρω της.

Σύμφωνα με την μυθολογία, η Δήμητρα ήταν η Ολύμπια θεότητα, που συμβόλιζε την καλλιέργεια και την γεωργία. Θεωρείται η προστάτιδα του γάμου και της μητρότητας, για αυτό δεν είναι τυχαίο που και συχνά νιώθει ότι ο προορισμός της στη ζωή είναι να παντρευτεί, να κάνει την δική της οικογένεια και να γίνει μητέρα.

Αριθμολογία: Το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό  9, αυτό σημαίνει ότι είναι ευαίσθητη και πολύ εξυπηρετική σε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα όμως σε αυτούς που αγαπά. Παλεύει για τα ιδανικά της και πληγώνεται εύκολα όταν βλέπει να γίνονται αδικίες γύρω της. Βοηθά τους αδύναμους γι’ αυτό και δραστηριοποιείται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ενώ τα κοινωνικά θέματα δεν την αφήνουν ασυγκίνητη. Έχει μεγάλη φαντασία και πολλές φορές ονειροβατεί με αποτέλεσμα να έχει δυσκολία στα πρακτικά θέματα. Η αναβλητικότητα είναι ένα από τα κύρια ελαττώματα της. 

Εορτασμός: 26 Οκτωβρίου  – Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου

Υποκοριστικά: Δημητρούλα, Μίκα, Μιμή, Μιμίκα, Μίτση, Ντέμα, Ντέμη

Τι υπάρχει σ’ ένα όνομα; Αυτό που ονομάζουμε τριαντάφυλλο, με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα μύριζε το ίδιο όμορφα. Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος δραματουργός 

Διονυσία

Ετυμολογία: Από το όνομα Διόνυσος – ο προερχόμενος ή ο έχων σχέση με τον Διόνυσο. Διονύσιος < Διόνυσος < Ζευς – γενική Διός + Νύσα – όνομα νυμφών.

Μία γυναίκα με χιούμορ, ζωντάνια, ενεργητικότητα αλλά και με μεγάλο ερωτισμό. Της αρέσει η διασκέδαση και η καλή ζωή.

Ο Διονύσιος – ο Πολιούχος της Ζακύνθου- είναι ο Άγιος που με τον βίο του μας δίδαξε τη συγχώρεση, για αυτό και η Διονυσία στη ζωή της θα μάθει να συγχωρεί και να δίνει ευκαιρίες.

Στη μυθολογία, ο Διόνυσος ήταν ο θεός του κρασιού, του κεφιού και της χαράς, ήταν ο αιώνιος έφηβος , το όνομά του έχει συνδεθεί με την γονιμότητα μέσα από τον εκπληρωμένο έρωτα.

Αριθμολογία: Το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5, που σημαίνει ότι έχει υιοθετήσει έναν μοντέρνο και φιλελεύθερο τρόπο ζωής. Έχει πολύ έξυπνες και πρωτοποριακές ιδέες και της αρέσει να δημιουργεί. Ο έρωτας παίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή της.

Εορτασμός: 3 Οκτωβρίου – Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου

17 Δεκεμβρίου – Αγίου Διονυσίου αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού

Υποκοριστικά: Ντένη, Ντενίζ, Σίσσυ, Σούλα, Σία

Διώνη

Ετυμολογία: Ζευς – γεν. Διός, η θηλυκή εκδοχή του ονόματος Δίας.

Εορτασμός: 1 Σεπτεμβρίου – Αγίων Σαράντα Παρθένων και ασκητριών

 Όποιος έχει το όνομα έχει και τη χάρη.  Παροιμία 

Δόμνα

Ετυμολογία: Από τη λατινική λέξη domina ονομασία που σημαίνει κυρία, αρχόντισσα.

Είναι μία αρχοντική γυναίκα, με έντονη θηλυκότητα αλλά και με πολλές ηθικές αρχές που την κάνουν πραγματικά να ξεχωρίζει. Έξυπνη, νευρική, συχνά απότομη, παρεξηγείται από τους γύρω της. Αλλά έχει χρυσή καρδιά κι είναι πιστή φίλη.

Αριθμολογία: Το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5 και αυτό υποδηλώνει ότι είναι πολύ επικοινωνιακή. Καταφέρνει με τα λόγια της να κλέβει τις εντυπώσεις και να μεταδίδει τις σκέψεις και τις ιδέες της στους γύρω της. Λατρεύει την γνώση, τα ταξίδια και την περιπέτεια.

Εορτασμός: 28 Δεκεμβρίου – Δόμνης μάρτυρος

Υποκοριστικά: Δομήνα, Δομνίνα, Δομνίτσα, Δόνα, Μήνα

Δούκισσα

Ετυμολογία: Από τη λατινική λέξη dux – κληρονομικός τίτλος ευγενείας και σημαίνει “αυτή που ηγείται”.

Εορτασμός: 24 Απριλίου – Αγίου Δούκα

Υποκοριστικά: Κίσσα, Κίτσα, Δουκίτσα

 Όποιος έχει το όνομα έχει και τη χάρη.  Παροιμία 

Δροσίς

Ετυμολογία: Η δροσερή

Εορτασμός: 22 Μαρτίου – Οσίας Δροσίδος

Υποκοριστικά: Δροσερή, Δροσία, Δροσίδα, Δροσή, Δροσούλα, Δρόσω

Δωροθέα

Ετυμολογία: Δωροθέα < θηλυκό του Δωρόθεος < δώρο + θεός

Στη ζωή της θα υπάρξουν γεγονότα που θα αποδείξουν ότι η τύχη είναι αρκετά γενναιόδωρη μαζί της. Τα δώρα της ζωής θα εμφανίζονται σε ανύποπτο χρόνο και θα είναι ακριβά, πολύτιμα και ανεκτίμητα.  Είναι μία γυναίκα χαμογελαστή, κεφάτη αλλά και ιδιαίτερα δυναμική. Αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της ενεργητικότητας της στον έρωτα. Είναι πεισματάρα και της αρέσει να συμβουλεύει τους άλλους και να νιώθει απαραίτητη.

 Αριθμολογία: Είναι μία ώριμη και σοφή γυναίκα, με χαρισματικές ικανότητες, σοβαρότητα αλλά υπευθυνότητα. Έχει συγκροτημένη σκέψη, μεγάλη πνευματική καλλιέργεια και πανίσχυρη διαίσθηση. Κάποιες στιγμές έχει τάσεις απομόνωσης και αφοσιώνεται στη δουλειά και στο διάβασμα. Στην ερωτική της ζωή, προτιμά να διατηρεί την ανεξαρτησία της από τον ερωτικό της σύντροφο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι φιλελεύθερη.

Εορτασμός: 5 Ιουνίου – Δωροθέου ιερομάρτυρος

Υποκοριστικά: Δώρα, Ντόρα, Ντορέτα, Ντορίτα

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας