Windsurfing, δαμάζοντας τα κύματα…

1
80

ιστιοσανιδα-windsurfing-ingolden.gr_2

Θέλετε να κάνετε και εσείς windsurfing; Μπορείτε πολύ πιο εύκολα από όσο φαντάζεστε!

Είναι μάλλον απίθανο, αν οι διακοπές σας βρουν σε κάποιο ανεμοδαρμένο νησί να μην απολαύσετε την εικόνα των δεκάδων windsurfers που… δαμάζουν τα κύματα κάτω από τον καυτό ήλιο και τον δυνατό άνεμο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ζηλέψετε την διασκέδαση που δείχνουν να απολαμβάνουν, την έντονη σωματική τους άσκηση και αυτό το διεγερτικό συναίσθημα περιπέτειας που δείχνει να δημιουργεί το δημοφιλές θαλάσσιο σπορ.

 Η ιστιοσανίδα, όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι η απλούστερη μορφή ιστιοφόρου σκάφους. Η βασική της διαφορά από το εξίσου δημοφιλές surfing, πέρα από το πανί, είναι ότι για να κινηθεί δεν απαιτεί κύμα αλλά αέρα, ο οποίος ιδανικά πρέπει να κυμαίνεται στα 3 με 4 μποφόρ. Με λιγότερο αέρα είναι αδύνατο να σταθεί το πανί και να κινηθεί η σανίδα, ενώ με περισσότερο πρέπει να είναι κανείς πολύ έμπειρος στο σπορ για να μην διατρέξει κίνδυνο να παρασυρθεί στα βαθιά.

 Η ιστιοσανίδα έχει αμέτρητους φίλους, ενώ λίγες ώρες στο νερό φτάνουν για να μάθει κανείς τα βασικά του windsurfing, δηλαδή να μένει όρθιος στη σανίδα, να στρίβει και να κρατά πορεία προς ένα συγκεκριμένο σημείο. Θέλει αρκετή υπομονή, θέληση, καλή ισορροπία και επιμονή στην αρχή. Στη συνέχεια, όμως, επιβραβεύεστε, καθώς είναι ένα πάρα πολύ διασκεδαστικό άθλημα μόλις αποκτήσετε μια σχετική εμπειρία. Οπωσδήποτε, βέβαια, χρειάζονται μαθήματα από έμπειρους δασκάλους, καθώς και κατάλληλος εξοπλισμός. Η ιστιοσανίδα αποτελείται από το board (τη σανίδα) και το rig (άλμπουρο, πανί, μάτσα και σύνδεσμος μαζί). Από εκεί και πέρα, καλό είναι ο αθλητής να φορά ειδική στολή και οπωσδήποτε γιλέκο-σωσίβιο, δέστρες στη μέση που βοηθούν στον χειρισμό του άλμπουρου και τον ασφαλίζουν πάνω στην ιστιοσανίδα αλλά και ειδικά αντιολισθητικά παπούτσια..

* Επινοημένο το 1968 από τον αεροναυπηγό Jim Drake και τον Hoyle Schweitzer έναν σέρφερ. Τα πρώτα μοντέλα Windsurfer του Hoyle Schweizer είχαν μήκος τρισήμισι μέτρα και ζύγιζαν γύρω στα τριάντα κιλά. Σήμερα οι ιστιοσανίδες έχουν μήκος από δυόμησι έως τέσσερα μέτρα και βάρος από επτά έως είκοσι κιλά.

* Η ιστιοσανίδα έγινε ολυμπιακό άθλημα το 1984, στο Λος Άντζελες και το 1985 επαγγελματικό άθλημα.Ο Robby Naish υπήρξε ο πρώτος πρωταθλητής κόσμου στο άθλημα της ιστιοσανίδας, στην ηλικία των δεκατριών ετών.

 

Windsurfing-damazontas-ta-kimata-ingolden.gr

Νίκος Κακλαμανάκης: Ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε 200 χλμ. στο Αιγαίο με ιστιοσανίδα.

Ένας από τους σπουδαιότερους ιστιοπλόους όλων των εποχών στον κόσμο, μία φορά χρυσός μεσογειονίκης, τέσσερις φορές χάλκινος και μία φορά χρυσός πρωταθλητής Ευρώπης, δύο φορές ασημένιος και τρεις φορές χρυσός πρωταθλητής κόσμου, μία φορά δεύτερος ολυμπιονίκης -Αθήνα 2004, μία φορά χρυσός ολυμπιονίκης -Ατλάντα 1996I.

 

Τι γυμνάζει: Ολόκληρο το σώμα, αλλά κυρίως τα χέρια, καθώς και τους κοιλιακούς, την πλάτη και τους μηρούς.

Τι να προσέξετε:

  • Μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά πριν ασχοληθείτε με οποιοδήποτε καλοκαιρινό άθλημα.
  • Τρώτε ελαφριά γεύματα και πάντοτε αρκετές ώρες πριν πάτε στη θάλασσα.
  • Φροντίστε να συμμορφωθείτε με τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα από απροσεξία ή απειρία.
  • Έχετε πάντοτε μαζί σας τον απαραίτητο για την ασφάλειά σας εξοπλισμό
  • Οδηγείτε πάντοτε με αυξημένη προσοχή, εντός των επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας και τηρώντας πάντα τους κανονισμούς για τη θαλάσσια κυκλοφορία. Οι λουόμενοι, που επιθυμούν απλά να απολαύσουν το μπάνιο τους, αξίζουν το σεβασμό σας.

Υπάρχουν πολλές σχολές στην Αττική και σε πολλά μέρη και νησιά της Ελλάδος που σας δίνουν την δυνατότητα να παρακολουθήσετε μαθήματα εκμάθησης του αθλήματος.Επιπλέον, να γνωρίζετε πως όλες οι εγκαταστάσεις παροχής αθλητικού εξοπλισμού και υπηρεσιών υποχρεούνται να έχουν σε εμφανές σημείο έγγραφα που πιστοποιούν την άδεια λειτουργίας τους αλλά και την καταλληλότητα των αρμοδίων εκπαιδευτών.

Συνδυάστε τον αθλητισμό με την ομορφιά της θάλασσας και του καλοκαιριού, γυμνάστε το σώμα σας και χαρείτε την ευεξία που σας προσφέρει.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας