O Σταύρος Χαλιαμπάλιας κάνει τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι!

0
162

 

*Ο Σταύρος είναι νέος, δραστήριος και με πολλές γνώσεις πάνω στην παραδοσιακή, εκκλησιαστική και βυζαντινή μουσική, πράγμα που τον οδήγησε -πάρα το θεωρητικά αντιεμπορικό είδος που υποστηρίζει- στο να διεκδικεί σήμερα μια θέση στον φετινό μεγάλο τελικό του ελληνικού «The Voice»! Στόχος του όπως λέει είναι οι ωραίες ερμηνείες, ενώ προσγειωμένα και ρεαλιστικά τονίζει ότι το παιχνίδι αυτό είναι απλά μια πολύ καλή αρχή.

«Δεν πιστεύω ότι κάποιος μετά το «The Voice» είναι καταξιωμένος και έτοιμος τραγουδιστής», μας είπε όταν τον συναντήσαμε για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα…

 

Πόσο εύκολο ήταν να πάρεις την απόφαση να δηλώσεις συμμετοχή στο Voice;

Είναι γεγονός ότι ήταν πολύ εύκολο! Τη συμμετοχή μου στο «The Voice» την αποφάσισε ο ξάδερφος μου και μου το ανακοίνωσε όταν πια είχε στείλει τη φόρμα συμμετοχής. Ήταν μια έκπληξη για μένα όταν με πήραν τηλέφωνο από τη παραγωγή για να μου ανακοινώσουν τη συμμετοχή μου στη διαδικασία επιλογής, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια εξαιρετική εμπειρία.

Συνεπώς, δικαιώθηκε τελικά ο ξάδερφός σου!

Σίγουρα! Είναι μια εκπληκτική και πρωτόγνωρη για μένα εμπειρία και δεν μετάνιωσα ούτε μία στιγμή για τη συμμετοχή μου. Δεν προσδοκώ βέβαια, όπως και κανένας άλλος φαντάζομαι, ότι με τη λήξη του παιχνιδιού εγώ θα είμαι ένας τραγουδιστής ολοκληρωμένος και καταξιωμένος. Το «Τhe Voice» όμως, αποτελεί αυτή τη στιγμή το μοναδικό βήμα για την γνωριμία με τον κόσμο, με το κοινό. Είναι ένας από τους λίγους τρόπους να κάνεις γνωστή την παρουσία σου, να δείξεις τις δυνατότητες σου, να γνωρίσεις καταξιωμένους επαγγελματίες, να πάρεις συμβουλές και κατευθύνσεις από καλλιτέχνες του επιπέδου των coaches και των βοηθών τους, να ακουστείς, να δοκιμαστείς και να κριθείς στη σκηνή, ζωντανά! Ειδικά δε τώρα στη διαδικασία των live, να τεθείς και υπό την κρίση του αισθητηρίου του κόσμου. Πιστεύω ότι, δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεστ αξιολόγησης από αυτό και αυτό είναι μια δυνατότητα ανεπανάληπτη. Οφείλουμε ένα ευχαριστώ στην  παραγωγή του παιγνιδιού για την ευκαιρία αυτή που μας έδωσε. Με λίγη τύχη και πολλή δουλειά μπορεί να αποβεί καταλυτική και καθοριστική για την επίτευξη των ονείρων μας.

Η συνεργασία σου με την Δέσποινα Βανδή είναι όπως την περίμενες;

Είναι έτσι ακριβώς και θα μπορούσα με ευκολία να πω ότι είναι ίσως και παραπάνω από αυτό που περίμενα. Όπως έχω πει αρκετές φορές ένιωσα από την πρώτη στιγμή μια ασφάλεια μαζί της. Θεώρησα ότι,  μπορώ να βασιστώ πάνω της και να με βοηθήσει, να με κατευθύνει, να με συμβουλεύσει και γιατί όχι, να με καθοδηγήσει στη συνέχεια. Ξέρω ότι ήταν ανατρεπτική η επιλογή μου, έξω από τη ζώνη  ασφαλείας μου. Είναι μια καλλιτέχνις με διαφορετική μουσική κατεύθυνση που κινείται με επιτυχία σε άλλα μουσικά μονοπάτια αλλά αυτό είναι που κάνει και αυτή τη συνεργασία ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Η κ. Βανδή είναι εξαιρετική επαγγελματίας και οι παρατηρήσεις, οι συμβουλές, οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις της είναι εξαιρετικά στοχευμένες και ιδιαίτερα επωφελείς για μένα που δεν είχα καμία εμπειρία επί σκηνής. Τελικά, μετά από κάποιους μήνες συνεργασίας, θεωρώ ότι δεν θα μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή.

 

*Δείτε την πρώτη εμφάνιση του Σταύρου στα Blind Auditions του φετινού Voice:

 

Πολλοί νέοι ασχολούνται από μικροί με την μουσική, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που ακολουθούν την παραδοσιακή. Τι σε τράβηξε σε αυτό το είδος;

Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική έγινε στη ηλικία των δέκα περίπου χρονών, όταν,  για να κάνω το χατίρι της γιαγιάς μου, την ακολούθησα στο Ωδείο που έκανε μαθήματα βυζαντινής μουσικής. Η επαφή αυτή υπήρξε συγκλονιστική! Βέβαια δεν ισχυρίζομαι ότι ένα παιδί 10 χρονών μπορεί να  αντιληφθεί το μέγεθος και το μεγαλείο αυτής της μουσικής παράδοσης ή την ιστορία που κουβαλάει πίσω της. Ωστόσο εγώ που πήγα στην ουσία για χατίρι άλλου, τελικά εκστασιάστηκα, «κόλλησα», συνέχισα, εξελίχθηκα και συνεχίζω να το κάνω και στέκομαι σήμερα ταπεινά μπροστά σας.

Η οικογένειά σου αγαπάει την παραδοσιακή μουσική;

Την αγαπάει πολύ και γενικά πιστεύω ότι το οικογενειακό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι πλημμυρισμένο από βυζαντινούς ήχους και θρακιώτικη παραδοσιακή μουσική. Στην περιοχή μου άλλωστε βρίσκονται και μερικοί από τους χαρακτηριστικότερους εκφραστές της θρακικής μουσικής παράδοσης, οπότε είχα άριστα ακούσματα και εξαιρετική πρώτη ύλη. Ξεκινώντας λοιπόν με τη βυζαντινή μουσική, ήταν φυσικό επακόλουθο να γνωρίσω και τον πλούτο της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Εμβαθύνοντας περισσότερο σε αυτήν, την αγάπησα με πάθος γιατί πιστεύω ότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του παρόντος με το παρελθόν της φυλής μας.  Εκφράζει τους πόνους, τα βάσανα αλλά και την χαρά και την ελπίδα του λαού μας, τραγουδά τις αγωνίες και τις έννοιες του αλλά και τις επιτυχίες του, υμνεί το μεγαλείο του και θυμίζει τις ρίζες και τα ιδανικά του.

Μπορεί, πιστεύεις, να αναβιώσει αυτό το είδος μουσικής σήμερα;

Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αναβίωσης. Η παραδοσιακή μουσική υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει  γιατί είναι μέσα στα κύτταρα μας  και είναι ένα από τα συνδετικά στοιχεία με τις ρίζες και την ιστορία μας. Υπάρχει κάποιος που δεν έχει σιγοτραγουδήσει  κάποιο  τραγούδι από την ιδιαίτερη πατρίδα του; Υπάρχει κάποιος Έλληνας που δεν ανατριχιάζει κάθε φορά που ακούει τον ήχο από κάποιο όργανο της πατρίδας του ή ένα δημοτικό τραγούδι; Ιδιαίτερα  όταν βρίσκεσαι μακριά από τον τόπο του, αυτό είναι ακόμη πιο έντονο! Υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα που μπορεί να φανταστεί το γάμο του χωρίς τους ήχους παραδοσιακής μουσικής; Αυτή η αγάπη των Ελλήνων προς το παραδοσιακό τραγούδι υπήρχε πάντα και υπάρχει και τώρα. Κάθε άνθρωπος είναι συνυφασμένος με τον τόπο του και ένα χαρακτηριστικό του τόπου είναι τα τραγούδια του.

stavros-haliabalias-2-ingolden.gr

Πιστεύεις στους διαχωρισμούς που συχνά κάνουμε στη μουσική;

Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στη μουσική. Κάθε είδος έχει κάτι να προσφέρει, ιδίως αν το υπηρετείς με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Κάθε είδος μπορεί να σε εκφράσει και να σε ψυχαγωγήσει σε μια  δεδομένη στιγμή, σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, και δεν έχει ανάγκη από ταμπέλες και άλλους προσδιορισμούς, αρκεί να ευφραίνει την ψυχή σου. Η μουσική πρέπει να προσφέρει αγαλλίαση, ευφορία και ευχαρίστηση αλλά και να εξυψώνει τη ψυχή, το πνεύμα και τα ένστικτα του ανθρώπου. Το παραδοσιακό τραγούδι έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι απευθύνεται σε μεγαλύτερους ανθρώπους ή σε πιο «παραδοσιακούς» και συντηρητικούς. Τα μηνύματα εμψύχωσης και υποστήριξης όμως που λαμβάνω εγώ, προέρχονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από ανθρώπους της ηλικίας μου ή και μικρότερους. Υπάρχει σίγουρα ρεύμα, ανάγκη αλλά και απαίτηση για περισσότερο παραδοσιακό τραγούδι από τον κόσμο.  Υπάρχουν αντίστοιχα και πολλοί άξιοι εκπρόσωποι του, με σεβασμό και αγάπη προς αυτό. Βήμα χρειάζεται για να βρεθούν αυτές οι δυο πλευρές και το αποτέλεσμα δεν θα ζημιώσει κανένα και σίγουρα θα μας ανταμείψει πλουσιοπάροχα.

Ποιος είναι λοιπόν ο δικός σου στόχος σε σχέση με το Voice και με την ενασχόλησή σου με την μουσική;

Προς το παρόν απολαμβάνω το ταξίδι σε όλες του τις εκφάνσεις. Βέβαια όπως καθένας που συμμετέχει σε κάποιο παιχνίδι και ειδικά έχοντας διανύσει ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής, θέλω να φτάσω μέχρι το τέλος και γιατί όχι, αν το θέλει ο κόσμος, να βγω νικητής. Σε κάθε  όμως περίπτωση θα  φροντίσω να βγω πλουσιότερος σε εμπειρίες και σε γνώση. Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις. Δεν πιστεύω ότι κάποιος μετά το «The Voice» είναι καταξιωμένος και έτοιμος τραγουδιστής ή καλλιτέχνης γενικότερα. Αναγνωρίσιμος ναι, εμπειρότερος ναι, αλλά έτοιμος τραγουδιστής και μιλάω κυρίως για τον εαυτό μου, όχι. Απαιτείται επιμονή, υπομονή και καθημερινή συστηματική προσπάθεια. Αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και επίπονος που απαιτεί θυσίες, αφοσίωση και επιμονή αλλά πιστεύω ότι, το αποτέλεσμα θα ανταμείψει και εμένα αλλά και αυτούς που πιστεύουν σε μένα. Δεν λογαριάζεις τις θυσίες όταν κυνηγάς το όνειρο σου. Δεν είναι κούραση όταν μοχθείς γι αυτό που αγαπάς. Δίνεσαι ολοκληρωτικά στον σκοπό σου και ευελπιστείς στο τέλος της διαδρομής, να γευτείς τους καρπούς των κόπων σου.

Θα δοκίμαζες να τραγουδήσεις διαφορετικά είδη;

Φυσικά, θα ήθελα να δοκιμάσω και νέα μουσικά μονοπάτια! Να αντιμετωπίσω νέες μουσικές προκλήσεις, να προκαλέσω τον εαυτό μου και σε άλλα μουσικά είδη. Γι αυτό κάνω μια συνεχή προσπάθεια για να γίνω καλύτερος, με την βοήθεια άξιων δασκάλων, και αν το αξίζω να καταξιωθώ σε αυτό που αγαπώ, θα είμαι εκεί με όλη μου την ψυχή!

*Δείτε την εμφάνιση του Σταύρου στο τελευταίο live του παιχνιδιού:

Τι σου λέει ο κόσμος που παρακολουθεί το show;

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου στον κόσμο που με στήριξε και συνεχίζει να με στηρίζει μέχρι τώρα. Δέχτηκα και συνεχίζω να δέχομαι χιλιάδες μηνύματα από ανθρώπους που δεν γνώριζα και τα λόγια τους ειλικρινά με τιμούν και μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσω.  Δεν γνωρίζω μέχρι που θα φτάσω, αυτό θα το αποφασίσει ο κόσμος με το αλάνθαστο κριτήριο του. Θα απολαύσω όμως το όμορφο αυτό ταξίδι, κρατώντας μέσα μου ότι καλύτερο γνώρισα και στη συνέχεια θα προσπαθήσω να βελτιώσω αυτό το ταλέντο που μου χαρίστηκε έτσι ώστε στο τέλος της μουσικής  μου διαδρομής, που με το «The Voice»  ξεκίνησε, να μπορώ να θεωρώ τον εαυτό μου έναν ολοκληρωμένο καλλιτέχνη. Αν έρθει μαζί με αυτό και η καταξίωση από τον κόσμο, αυτό θα είναι ευχής έργο και πραγματική ευτυχία για μένα!


Info

*Ο Σταύρος Χαλιαμπάλιας συμμετέχει στον ημιτελικό του «The Voice» την Κυριακή 14 Ιουνίου, διεκδικώντας το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Αυτή την εβδομάδα θα συνεργαστεί επί σκηνής με τον Νίκο Ζιώγαλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας