Τι εννοείς μπράουνι χωρίς ζάχαρη;; Και χωρίς αυγά;; Και χωρίς βούτυρο;; Ω ναι, εννοώ το απόλυτο νηστίσιμο-vegan brownie ιδανικό για τη νηστεία!
Είτε είσαι vegan, είτε δεν είσαι και απλά θέλεις να νηστέψεις, είτε προσέχεις τη ζάχαρη, είτε θες απλά να προσέχεις τι τρως, σου έχω αυτή την συνταγή για ένα πολύ τίμιο brownie που δεν έχει ούτε ζάχαρη (πέρα από την κουβερτούρα, γι’ αυτό τσέκαρε ποια θα πάρεις), ούτε αυγά, ούτε βούτυρο, ούτε γάλα!
Και θα μου πεις, καλά πια και τι έχει αυτή η συνταγή;;
Δες εδώ τί έχει:
– 125γρ κουβερτούρα, καλύτερα αυτήν με το έξτρα κακάο, διάλεξε μια καλής ποιότητας και με την λιγότερη ζάχαρη
– 1 φλιτζάνι (240μλ) γάλα αμυγδάλου
– 250-300γρ χουρμάδες που θα τα κάνεις πάστα
– Λίγο λάδι, περίπου 50μλ αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
– 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 1 βανιλίνη
– 150 γρ αλεύρι, ότι σας βολεύει, εγώ στο σπίτι είχα μόνο φαρίνα
– 50 γρ κακάο σε σκόνη (καλής ποιότητας)
– 1 κ.γ. μπέικιν (αν βάλεις φαρίνα δε χρειάζεται)
– Προεραιτικά για έξτρα γλύκα 50 γρ. αφού δοκιμάσεις συνταγή, σου εξηγώ στην πορεία.
Διακοσμητικά στοιχεία για το τελευταίο βήμα της συνταγής:
Σταγόνες κουβερτούρας
Φυστικοβούτυρο
Ξηρούς καρπούς
Αποξηραμένα φρούτα
Διαδικασία:
Ξεκινάς με τους χουρμάδες και την πάστα. Αν οι χουρμάδες σου είναι σκληροί, καλύτερα να τους βάλεις λίγη ώρα σε νεράκι να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν, τους στραγγίζεις και τους πολτοποιείς στο μούλτι σου μέχρι να γίνουν μια ωραία πάστα! Προσοχή, αν δεν έχεις δυνατό μίξερ, κάνε τα λίγα λίγα.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις το γάλα σου και λιώνεις την κουβερτούρα. Δε χρειάζεται να βράσει, αλλά να λιώσει καλά το υλικό και να γίνει ένα ωραίο σούπερ σοκολατένιο μείγμα.
Ανακατεύεις το γάλα με την κουβερτούρα μαζί με την πάστα από χουρμά.
Χρησιμοποίησε ένα σύρμα για να τα ανακατέψεις καλά.
Πρόσθεσε το εκχύλισμα βανίλιας και το λάδι και συνέχισε να ανακατεύεις.
Σε ένα άλλο μπολάκι βάλε όλα τα στέρεα υλικά σου και ανακάτεψε τα.
Ήρθε η ώρα να ανακατέψεις τα δύο μείγματα. Ανακάτευε μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι και να μην έχεις άσπρα μπαλάκια.
Σε ευτό το σημείο, εφόσον μιλάμε για ένα vegan μείγμα, μπορείς άφοβα να δοκιμάσεις και να τεστάρεις τη γλύκα. Αν επιθυμείς περισσότερη, σε αυτό το σημείο προσθέτεις το μέλι. Εγώ δεν έβαλα καθόλου!
Άπλωσε το μείγμα σου σε ένα ταψάκι, πάνω σε λαδόκολλα. Μην πλένουμε και ταψιά μέρες που είναι, αμαρτία!
Τώρα σε αφήνω να παίξεις με την φαντασία σου και να διακοσμήσεις την γλυκάρα σου όπως θες! Κάνε μικρές φωλίτσες στο μείγμα με έξτρα σταγόνες κουβερτούρας, κουταλίτσες από φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς, ό,τι έχεις!!
Ψήσε για περίπου 20 λεπτά πάνω κάτω στους 180 βαθμούς, αναλόγως και τον φούρνο, γιατί ο κάθε φούρνος έχει ξεχωριστή προσωπικότητα! Οπότε τσεκάρεις και λίγο στο ενδιάμεσο και αναλόγως κρίνεις!
Όταν το βγάλεις από τον φούρνο, μην το κόψεις κατευθείαν. Άστο να κρυώσει και μετά κόψε τα κομματάκια σου!
Έτοιμο!
Αναμένω εντυπώσεις!
Σε φιλώ γλυκά και αζαχάρωτα,
Για περισσότερες “μυστικές συνταγές” στα μυστικά της Πανωραίας ! 🙂