Κάσιους, ωφέλιμοι ξηροί καρποί!

0
2676

Μια μικρή χούφτα είναι αρκετή ώστε να απολαύσουμε τα πολύτιμα οφέλη τους, χωρίς να ξεφύγουμε θερμιδικά, ενώ είναι σημαντικό να τα επιλέγουμε στην ωμή και ανάλατη εκδοχή τους.

kssious-threptikes-aksies-idiotites-mageiriki-diathesi-ingolden.grΤα κάσιους ανακαλύφθηκαν το 16ο αιώνα από τους Πορτογάλους στη Βραζιλία και από εκεί ο καρπός μεταφέρθηκε από τους ίδιους γύρω στο 1550 στην Γκόα της Ινδίας, όπου το έδαφος ήταν πολύ πρόσφορο για τον καρπό. Έτσι, η Ασία και η Αφρική αργότερα, θα γίνουν οι πιο βασικές εστίες παραγωγής τους. 

Θρεπτικές ιδιότητες:

– Τα κάσιους περιέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού.

– Έχουν λιγότερα λιπαρά συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς, ενώ περίπου το 66% των λιπαρών τους είναι καλά για την καρδιά και έχουν αντίστοιχα οφέλη στην υγεία μας με το ελαιόλαδο.

– Έχουν αφθονία των βασικών μετάλλων, στους οποίους ανήκουν ο ψευδάργυρος, το κάλιο, το σελήνιο, ο χαλκός, ο σίδηρος και το  μαγνήσιο. 28 γραμμάρια – δηλαδή μια μερίδα – μπορούν να μας προσφέρουν τα εξής θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με την καθημερινή μας αναγκαία δόση: 31% του χαλκού, 23% του μαγγανίου, 20% μαγνησίου, 17% του φωσφόρου, 10% του σιδήρου, 8% του σεληνίου, 5% της βιταμίνης Β6.

〈* Το μαγνήσιο: Προλαμβάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο συμβάλει κατά των πονοκεφάλων, των μυϊκών σπασμών και της κούρασης και στην καλύτερη λειτ〈ουργία των νεύρων. Είναι ένα σημαντικό μέταλλο που είναι απαραίτητο για να λειτουργεί φυσιολογικά το σώμα μας σε κυτταρικό επίπεδο. Επίσης, συμβάλει στη μείωση του σακχάρου του αίματος και καταπραΰνει αποτελεσματικά το άγχος και τη νευρικότητα. 〉

– Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα θειαμίνη και βιταμίνη Β6, οι οποίες συμμετέχουν σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι βιταμίνες της ομάδας Β διεγείρουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρωίν και των ορμονών που συμβάλουν στην καλή διάθεση.

– Περιέχουν βιταμίνη Ε που εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

– Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.

– Τα κάσιους βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα σημαντικό αμινοξύ που βοηθά  στην ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών. Το αμινοξύ αυτό ρυθμίζει επίσης τη διάθεση, βελτιώνει τον ύπνο, τη συμπεριφορά, και αυτό μπορεί να ελαχιστοποιήσει ουσιαστικά το επίπεδο του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης. Η τρυπτοφάνη ξεκλειδώνει επίσης τη σεροτονίνη, την ορμόνη της καλής διάθεσης , που είναι ήδη αποθηκευμένη στο σώμα μας βοηθώντας μας να σκεφτόμαστε πιο καθαρά και να παίρνουμε πιο γρήγορα και καλύτερες αποφάσεις. 

Δύο χούφτες κάσιους λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που δρα μια συνταγογραφούμενη δόση αντικαταθλιπτικού!

 

– Είναι μία τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες όπως η ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, θειαμίνη, νιασίνη, κλπ. Αυτές οι βιταμίνες μας κρατούν ασφαλής από σιδηροβλαστική αναιμία, πελλάγρα κλπ. Βοηθούν το σώμα μας στο να χρησιμοποιήσει σωστά το σίδηρο για την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν προβλήματα υγείας. Έχουν τη δυνατότητα να φιλτράρουν τις ακτίνες UV του ήλιου και την προστασία μας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας .

– Τα κάσιους βοηθούν στη λάμψη της επιδερμίδας και των μαλλιών καθώς περιέχουν χαλκό, ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας, αλλά και της μελανίνης.

– Συμβάλλουν στην υγεία των οστών και των νεύρων.

– Συμβάλλουν στην υγεία των δοντιών, τη βελτίωση της στοματικής υγείας και των ούλων.

– Η πρόληψη της νόσου της χοληδόχου κύστης μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση τρώγοντας απλώς μια χούφτα κάσιους το απόγευμα για έξτρα ενέργεια ή προσθέτοντας μερικά στα δημητριακά ή τη σαλάτα μας.

– Τα λιπαρά που περιέχονται στα κάσιους ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

– Συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, δηλαδή ελέγχουν τα επίπεδα διαφόρων λιπιδίων στο σώμα μας.

Τι προσέχουμε: Τα κάσιους είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν μετρήσιμες ποσότητες οξαλικών, στοιχείων που μπορεί να μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου και δεν συστήνονται για ασθενείς που έχουν πέτρες στα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη.

 

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος συγκριτικά με εκείνους που δεν τρώνε ξηρούς καρπούς σχεδόν ποτέ.

 

ΧΡΗΣΕΙΣ:

Τα  κάσιους μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική και πιο συγκεκριμένα στο γλυκόξινο κοτόπουλο ή χοιρινό, στη γέμιση της γιορτινής  γαλοπούλας, στα πιάτα stir-fry, στις πράσινες σαλάτες, στο ρύζι και φυσικά στις συνταγές για κινέζικο.

Ο χυμός του καρπού στην Γκόα φημίζεται γιατί παράγει ένα πολύ δυνατό αλκοολούχο ποτό μετά από ειδική απόσταξη.

* Τα κάσιους είναι πλούσια σε θερμίδες. Μα μερίδα 50γρ. περιέχει 275 θερμίδες.

 

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ:

Το κάσιους, επιστημονική ονομασία Anacardium Occidentale – Ανακάρδιον το Δυτικόν, είναι ένα δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των ανακαρδοειδών. Οι καρποί του, αυτοί που γνωρίζουμε εμείς ως κάσιους, έχουν ένα υπόλευκο χρώμα και φυτρώνουν επάνω στα φρούτα του.

Η καταγωγή του φυτού είναι από τη μακρινή Βραζιλία, όπου επεκτάθηκε με τις μετακινήσεις των Πορτογάλων. Σήμερα, οι κυριότερες χώρες παραγωγής τους είναι το Βιετνάμ, η Ινδία, η Βραζιλία, η Κένυα και η Ινδονησία, από όπου γίνονται εξαγωγές προς όλα τα μέρη του κόσμου.

Έκπληξη  αποτελεί το γεγονός ότι το Κάσιους είναι δέντρο!

Κάθε καρπός φυτρώνει κολλημένος σε ένα «ψεύτικο φρούτο». Το κάσιους είναι ο κύριος καρπός του δέντρου και το φρούτο είναι ένα υποπροϊόν, ωστόσο και εκείνο είναι βρώσιμο!

Μόλις ο καρπός βγει από το φρούτο χρειάζεται να μείνει  στον ήλιο για να στεγνώσει. Ωστόσο, τα κάσιους εισάγονται συνήθως ωμά, στη συνέχεια ψήνονται, μετά αλατίζονται, οπότε και αποκτούν την χρυσαφί απόχρωση που έχουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακόμα κι αν δεν έχουμε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, ποτέ δεν τρώμε κάσιους κατευθείαν από το δέντρο. Τα ωμά κάσιους περιέχουν μια τοξική ουσία που είναι θανατηφόρα αν καταναλώσουε μεγάλη ποσότητα. Στο σούπερ μάρκετ και στα μαγαζιά που πωλούνται ξηροί καρποί, τα άψητα κάσιους έχουν υποστεί ειδική διαδικασία όπου έχει αφαιρεθεί η συγκεκριμένη ουσία.

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας