Από μόνη της η σαλάτα αυτή αποτελεί ένα ελαφρύ γεύμα. H κινόα είναι μια ευχάριστη αλλαγή από το ρύζι, το πλιγούρι ή το σιτάρι, με τα οποία μπορεί να αντικατασταθεί.
Υλικά:
– 150 γρ. κινόα
– 500 γρ. μανιτάρια λευκά φρέσκα
– 4 κουτ. σούπας μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένο ή άλλα αρωματικά
– 1 καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες
– 2 πιπεριές κόκκινες, φρέσκες ή ξιδάτες από βάζο, κομμένες σε λωρίδες
– Ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι
– 3 κουτ. σούπας. ηλιόσπορο ή/και πασατέμπο καθαρισμένο και καβουρντισμένο – προαιρετικά
Εκτέλεση:
– Μουλιάζουμε την κινόα σε λίγο νερό για 20 λεπτά και μετά την ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο κρύο νερό, για να φύγει το πικρό φιλμ που περιβάλλει τους σπόρους.
– Τη βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με 350 ml – 1 ½ κούπα νερό, προσθέτουμε αλάτι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
– Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
– Όσο γίνεται η κινόα, κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε σε 2 κουταλιές καυτό λάδι μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα.
– Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μαζί και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Χωρίς αλάτι, λάδι και λεμόνι διατηρείται καλά για μια δυο μέρες.
– Την σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τους καβουρντισμένους σπόρους.
Πηγή: www.gourmed.gr