Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αλλάξουν τη διακόσμηση του σπιτιού μας, ανανεώνοντας και ζωντανεύοντας το χώρο. Ίσως έχουμε κάποιο δωμάτιο ή κάποια γωνιά στο σπίτι μας με περιορισμένο φωτισμό, αυτό όμως δε σημαίνει πως δε μπορούμε να απολαύσουμε την συντροφιά τους, καθώς υπάρχουν φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε σκιερό μέρος.
Τα φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν σε μειωμένο φωτισμό ανήκουν συνήθως στα λεγόμενα «πράσινα φυτά» που διαθέτουν πλούσιο και εντυπωσιακό φύλλωμα, υπάρχουν ωστόσο και επιλογές με φυτά που αναπτύσσουν λουλούδια.
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα φυτά εσωτερικού χώρου που επιβιώνουν σε χώρους με λίγο φως είναι το γεγονός ότι έχουν περιορισμένες ανάγκες σε φροντίδα, καθώς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα φυτά εμφανίζουν μειωμένη φωτοσύνθεση και μεταβολισμό. Εφόσον αναπτύσσονται σε χαμηλότερο ρυθμό, έχουν και μικρότερες ανάγκες σε πότισμα και θρεπτικά στοιχεία λίπανσης. Ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα της γλάστρας, κάθε 1-2 βδομάδες. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα συγκεκριμένα φυτά παρόλο που αντέχουν σε λίγο φως, σε συνθήκες πλήρους σκοταδιού δεν επιβιώνουν.
Σανσεβιέρια – Sansevieria
Με καταγωγή από την Αφρική, το φυτό σανσεβιέρια ονομάζεται αλλιώς “η γλώσσα της πεθεράς”. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά με μακριά και μυτερά φύλλα στα οποία μέσα αποθηκεύει νερό και ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα της είναι στεγνό. Δεν θέλει μεγάλη φροντίδα και είναι ιδανικό για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πολλά για τα φυτά και τη φροντίδα τους. Το φως βοηθά στην ανάπτυξή του αλλά αναπτύσσεται το ίδιο καλά και στην σκιά. Μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1 μέτρο σε ύψος.
Η σανσεβιέρια έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αέρα και απελευθερώνει οξυγόνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα και γι’αυτό μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και στο υπνοδωμάτιο.
Πότισμα: Γενικά χρειάζεται πολύ λίγο νερό και μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό. Το καλοκαίρι κάθε 20 ημέρες είναι αρκετό και κατά τη διάρκεια του χειμώνα μία φορά το μήνα. Το ίδιο ισχύει και για τη λίπανση, η οποία πρέπει να γίνεται περιστασιακά, αλλά και στη μεταφύτευση η οποία χρειάζεται σπάνια.
Καλαθέα – Calathea
Τα όμορφα, μεγάλα και γυαλιστερά φύλλα του το κάνουν καλή επιλογή διακόσμησης ενός δωματίου με λίγο φως. Υπάρχουν πολλά είδη καλαθέας για να επιλέξουμε όπως η καλαθέα μακογιάνα – Calathea makoyana- με φύλλα σε πράσινο-κόκκινες αποχρώσεις, η καλαθέα ορνάτα – Calathea ornate- με στενόμακρα πράσινο-ροζέ φύλλα και η καλαθέα κροκάτα – Calathea crocata- με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια.
Είναι από τα φυτά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα στο χώρου που βρίσκονται, αντέχουν στον χρόνο και θεωρούνται από τα εύκολα όσον αφορά τη συντήρησή τους. Μπορούν να φτάσουν στο ένα μέτρο ύψος. Αναπτύσσονται και σε σκιερό αλλά και σε ημισκιερό μέρος, χωρίς κανένα πρόβλημα. Προσοχή όμως, το απ’ ευθείας φως του ήλιου το καταστρέφει.
Πότισμα: Το συγκεκριμένο φυτό απαιτεί αρκετό πότισμα και υγρασία για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Επίσης, φροντίζουμε να το λιπαίνουμε κάθε δύο εβδομάδες την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Ζάμια ή Ζαμιοκούλκας – Zamioculcas zamiifolia
Ένα εντυπωσιακό φυτό που έχει καταγωγή από την Ανατολική Αφρική και είναι γνωστή με πολλά ονόματα – Ζάμια, Ζαμιοκούλκας, Ζαμιούλκας. Μπορεί να φτάσει μέχρι το ένα μέτρο ύψος. Σαν φυτό έχει πολύ λίγες απαιτήσεις και γενικά είναι αρκετά ανθεκτικό στο να επιβιώνει σε περιστασιακή αμέλεια φροντίδας. Προσέχουμε ωστόσο να μην το χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του.
Πότισμα : Το διογκωμένο κομμάτι της ρίζας του χρησιμοποιείται από το φυτό ως αποθήκη νερού. Αυτό σημαίνει πως το φυτό πρέπει να έχει σχετικά στεγνό χώμα παρά βρεγμένο. Αν το ποτίζουμε συχνά το πρώτο σημάδι υπερβολικού ποτίσματος θα είναι τα κίτρινα φύλλα. Αν η γλάστρα, έχει πιάτο θα πρέπει να το αδειάζουμε. Ένα καλό σημάδι πως το φυτό θέλει νερό είναι να πιάσουμε χαμηλά ένα χοντρό κλαδί της και αν αυτό είναι μαλακό τότε ποτίζετε, αν είναι σκληρό όχι.
Δράκαινα – Dracaena
Η δράκαινα είναι από τα φυτά που επιβιώνουν εύκολα σε εσωτερικούς χώρους ακόμα κι όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Προέρχεται από τη Μαγαδασκάρη, ενώ κάποιες από τις ποικιλίες της από την τροπική Αφρική ή τη Γουϊνέα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες δράκαινας όπως, η δράκαινα μαρτζινάτα – Dracaena marginata – ίσως η πιο γνωστή, η δράκαινα Fragrans Massangeana, η δράκαινα lemon stripe, καθώς και οι δράκαινες Deremensis και janet craig. Επίσης, το διάσημο «τυχερό μπαμπού» αποτελεί κι αυτό ένα είδος δράκαινας. Η ανάπτυξη του μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα. Δεν του αρέσει καθόλου το απ’ ευθείας φως του ήλιου.
Η δράκαινα θεωρείται ένα από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα φυτά στο σπίτι και στο γραφείο απορροφώντας τοξικές ουσίες και δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε.
Πότισμα: Χρειάζεται λίγο νερό αλλά το πότισμα χρειάζεται να είναι τακτικό, το χώμα όμως πρέπει να είναι αρκετά στεγνό μέχρι το επόμενο πότισμα. Το χώμα τους πρέπει να είναι ελαφρύ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη και να έχει καλή αποστράγγιση. Αν δεν την ποτίζουμε επαρκώς, θα παρατηρήσουμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων που μαρτυρούν ότι το φυτό μας χρειάζεται περισσότερο νερό. Ειδικά το χειμώνα, αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει πριν το επόμενο πότισμα, διαφορετικά θα αρρωστήσει το φυτό από την πολύ υγρασία.
Σπαθίφυλλο – Spathiphyllum
Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με τον χαρακτηριστικό λευκό μίσχο που αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα. Πέρα από την ομορφιά του, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού ή του γραφείου μας από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού μπορούν να αναπτυχθούν σε σκιερό ή ημισκιερό μέρος με λίγο πότισμα. Ανθίζει κυρίως την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.
Πότισμα: Θέλει μέτριο πότισμα με καλή αποστράγγιση, ενώ πρέπει να προσέχουμε να μην το αφήνουμε απότιστο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς αλλάζει το χρώμα στις άκρες των φύλλων του, και γίνονται καφέ-κίτρινο.
Φιλόδεντρο – Philodendron
Πρόκειται για ένα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό, που προσαρμόζεται εύκολα και παραμένει υγιές σε κλειστούς χώρους. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας και ανέχεται συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα φύλλα του σχηματίζουν καρδιές και θα πρέπει να τα κρατάμε καθαρά, σκουπίζοντάς τα με ένα υγρό πανί, τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να απομακρύνουμε τη σκόνη.
Εφόσον είναι αναρριχώμενο, φροντίζουμε να το δέσουμε σε μια καλαμιά εάν χρειάζεται. Μπορούμε να το βάλουμε δίπλα σε κάποιον τοίχο για να αγκαλιάσει τον χώρο με το φύλλωμα του. Χρειάζεται καθάρισμα κάπου κάπου διαφορετικά μεγαλώνει πολύ.
Πότισμα : Κρατάμε το έδαφος του ελαφρά υγρό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και προσέχουμε να γίνεται καλή αποστράγγιση. Αν το φυτό, παρουσιάσει κίτρινα φύλλα, οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα.
Μονστέρα – Monstera deliciosa, Philodendron pertusum
Είναι ένα υπέροχο αναρριχώμενο φυτό με καταπράσινο φύλλωμα. Τα νεαρά φύλλα έχουν σχήμα καρδιάς που με τον καιρό σχηματίζουν ανοίγματα ανάμεσα στις νευρώσεις και βαθιές σχισμές. Η μονστέρα έχει αργή ανάπτυξη και μας δίνει λίγα φύλλα κάθε χρόνο αλλά σταδιακά το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Ενδέχεται, λοιπόν, να χρειάζεται υποστύλωση με κάποια βέργα. Ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που δε θέλουν φως, επομένως το τοποθετούμε σε ημισκιερό μέρος.
Πότισμα: Χρειάζεται αρκετή υγρασία. Ποτίζουμε καλά με χλιαρό νερό το καλοκαίρι εφόσον το χώμα αρχίσει να στεγνώνει, ενώ τον χειμώνα περιορίζουμε το πότισμα. Λιπαίνουμε από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο κάθε 15 ημέρες ώστε να βοηθήσουμε το φυτό.
Σημαντικό είναι τα φύλλα της να ψεκάζονται και να καθαρίζονται με χλιαρό νερό και πάνω και κάτω ώστε να περιορίσουμε τις ασθένειες. Εάν το φυτό ψηλώσει πολύ, τότε το κλαδεύουμε αυστηρά κατά την περίοδο της άνοιξης.
Μικρό μυστικό:
Όσον κι αν μοιάζει απίστευτο, η μονστέρα μετά από κάποια χρόνια ανθίζει και βγάζει στενόμακρους πράσινους καρπούς που μοιάζουν με αυτούς του καλαμποκιού. Έχουν μάλιστα ένα χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα από μπανάνα και ανανά, και τρώγονται!
Χλωρόφυτο – Chlorophytum comosum
Ένα εντυπωσιακό και ενδιαφέρον φυτό που μπορεί να τοποθετηθεί σε πιο σκοτεινά σημεία στο σπίτι και να επιβιώσει. Σε ήπια κλίματα μπορεί να τοποθετηθεί και σε εξωτερικούς σκιερούς χώρους. Με καταγωγή από την Νότια Αφρική, το χλωρόφυτο είναι ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε ακραίες θερμοκρασίες.
Εκτός των άλλων, το χλωρόφυτο, φιλτράρει τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, και καθαρίζει από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας.
Πότισμα: Tο χλωρόφυτο έχει περισσότερες ανάγκες σε νερό σε σύγκριση με τα άλλα φυτά, ειδικά την περίοδο της ανάπτυξης του. Χρειάζεται τακτικό πότισμα κάθε 4-5 μέρες, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρή ατμόσφαιρα, είναι καλό να ψεκάζουμε τα φύλλα του με νερό για ενυδάτωση και δημιουργία ενός υγρού περιβάλλοντος. Προσέχουμε να μην αφήνουμε πολύ νερό στο πιατάκι, καθώς είναι μια από τις αιτίες για να αρρωστήσει το φυτό.
Το χλωρόφυτο θα χρειαστεί υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 2 βδομάδες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου όπου το φυτό αναπτύσσει την καινούργια του βλάστηση.
Φτέρη – Pteridophyta
Η φτέρη είναι ένα φυτό που μπορούμε να διατηρήσουμε σε κάθε σημείο του κήπου ή του μπαλκονιού, απευθείας στο χώμα ή σε δοχεία φύτευσης, ιδανική και για κρεμαστές γλάστρες, ενώ υπάρχουν πάνω από 2,000 είδη φτέρης που μπορούν να καλλιεργηθούν και ως φυτά εσωτερικού χώρου. Μπορεί να ζήσει στη σκιά αλλά δεν αντέχει τον ξηρό αέρα. Χρειάζεται συχνό ψεκασμό με νερό ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες.
Πότισμα: Την ποτίζουμε αρκετά κατά την ανάπτυξη και λιπαίνουμε το φυτό ελαφρώς.
Αγλαόνεμα – Aglaonema
Το Αγλαόνεμα ή Αγλαόνημα, είναι από τα πιο κομψά φυτά εσωτερικών χώρων. Μπορεί να μεγαλώσει εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση, ενώ προσαρμόζεται ικανοποιητικά σε κάθε είδους περιβάλλον. Αυτό που προτιμά είναι η μερική σκίαση και η υγρή ατμόσφαιρα. Ιδανικά δεν θέλει το άμεσο ηλιακό φως.
Πότισμα: Χρειάζεται κανονικό πότισμα. Προσπαθούμε να μην αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσο για τη λίπανση, θα πρέπει να γίνεται σε κανονικούς ρυθμούς κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Πόθος ή «Κισσός του διαβόλου»
Ο Πόθος είναι φυτό εσωτερικού χώρου, παρ’ όλα αυτά στην χώρα μας μπορεί να εγκλιματιστεί άριστα σε κήπους ή βεράντες. Η καταγωγή του είναι από την Ασία και είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά φυτά τόσο για την όμορφη πρασινάδα που δημιουργεί το φύλλωμά του, όσο και για την ανθεκτικότητά του καθώς ευδοκιμεί ακόμη και σε μέρη με λίγο φωτισμό και αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του. Είναι φυτό που αναπτύσσεται ακόμη και μέσα σε βάζο με νερό, σε λιμνούλες και σε ενυδρεία με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερό.
Για να δώσουμε πιο πυκνή όψη στο φυτό μας μπορούμε, νωρίς την άνοιξη να κλαδέψουμε περισσότερο στην κορυφή. Επίσης η άνοιξη όπως και το φθινόπωρο είναι οι κατάλληλες εποχές για μεταφύτευση όπου μπορούμε να δώσουμε στο φυτό περισσότερο χώρο να αναπτυχθεί.
Πότισμα: Ο πόθος χρειάζεται τακτικό πότισμα και τον ποτίζουμε ξανά όταν στεγνώνει το χώμα. Την περίοδο του καλοκαιριού καλό είναι να ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα του για να αποφύγουμε τη δημιουργία ξηράνσεων στις άκρες του φυλλώματος και να πραγματοποιούμε ακόμα συχνότερα ποτίσματά. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει μικρές καφέ κηλίδες στο φύλλωμα του.
Προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, κάθε μήνα μέσα στην άνοιξη και μια φορά στις αρχές φθινοπώρου. Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι με απεσταγμενο ή βρόχινο νερό τα φύλλα του, για να απομακρύνουμε τη σκόνη που μαζεύεται πάνω του για να διατηρήσουμε το φύλλωμά του υγιές και λαμπερό.
Διφενμπάχια – Dieffenbachia compacta
Τροπικό φυτό με πολυτελή εμφάνιση για την διακόσμηση του εσωτερικού μας χώρου! Όμορφη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή η Διφενμπάχια με τα γυαλιστερά, σκούρα πράσινα φύλλα και ένα φωτεινό, ζωηρό κίτρινο χρώμα στο κέντρο. Μπορεί να φτάσει μέχρι και το ενάμιση μέτρα ύψος, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερό και σκιερό μέρος. Όταν κιτρινίζουν τα φύλλα, τα απομακρύνουμε για να διατηρείται πάντα σε άψογη κατάσταση.
Πότισμα: Προτιμά τα τακτικά και προγραμματισμένα ποτίσματα. Χρειάζεται να είναι το έδαφος της συνεχώς ελαφρώς υγρό, επομένως να ποτίζεται όταν τα πρώτα στρώματα του χώματος της αρχίζουν να στεγνώνουν. Δεν χρειάζεται όμως υπερβολική υγρασία στο χώμα.
Πεπερόμια – Peperomia
Η πεπερόμια προέρχεται από τα τροπικά δάση της Αμερικής και ανήκει στην οικογένεια των πεπεριδών. Τα φύλλα του έχουν ωραία χρώματα, σχήμα, δομή, σχέδια. Τα πράσινα είδη θέλουν φωτεινά ή ημισκιερά μέρη ενώ όσα έχουν μαλακά φύλλα θέλουν αρκετή υγρασία σε αντίθεση με τα παχύφυλλα που αντέχουν στην ξηρασία. Γενικώς όμως θέλουν αρκετή ζέστη όλο το χρόνο, ενώ δύσκολα θα αντέξουν σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 12 βαθμών Κελσίου.
Πότισμα: Ποτίζουμε τόσο ώστε να μην στεγνώνει το χώμα και να διατηρούνται υγρά το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα ελαττώνουμε το πότισμα. Η λίπανση την περίοδο της ανάπτυξης θα βοηθήσει πολύ το φυτό.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Βεατρίκη Βίνος
fb: Veatriki Vinos