Τι πιο ωραίο από το να έχει έξω κρύο
και εμείς να είμαστε στο σπίτι μας,
απολαμβάνοντας μια ζεστή και θρεπτική σούπα!
Υλικά:
– 4 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
– 3 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε λεπτές ροδέλες
– 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
– 2 σκελίδες σκόρδο ή λιγότερο
– 1 δαφνόφυλλο
– 80 ml λευκό κρασί
– 1½ λίτρο ζεστός ζωμός κότας ή ζεστό νερό
– 1 κουτ. σούπας ρίγανη
– αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
– Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, ίσα να μαραθεί και να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μισό λεπτό.
– Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό, το δαφνόφυλλο και αλατοπίπερο.
– Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για περίπου 20-25 λεπτά.
– Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέχρι να γίνει μια λεία, βελούδινη σούπα. Αν η σούπα βγει πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις. Αν είναι πιο ρευστή από όσο μας αρέσει, τη σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει σύμφωνα με το γούστο μας. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
– Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 γεμάτη κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε συνοδεία φρυγανισμένου ψωμιού.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος