Μπακαλιάρος με σκορδαλιά

0
46

Η 25η Μαρτίου έχει συνδυαστεί γαστρονομικά με τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Στην ορεινή όμως Ελλάδα και στις πιο φτωχές περιοχές ο παστός μπακαλιάρος ήταν η εύκολη και οικονομική λύση. Όποιες κι αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Με τα χρόνια, αυτή η συνήθεια εδραιώθηκε στη ζωή των ανθρώπων και έγινε μέρος της εθιμοτυπίας του διπλού εορτασμού.

bakaliaros-skordalia-ingolden.gr

 

Υλικά: ( 4 μερίδες)

Για το μπακαλιάρο:

 1½ κιλό παστός μπακαλιάρος, κατά προτίμηση φιλεταρισμένος, κομμένος σε μέτρια κομμάτια-μερίδες

–  άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

 

Για το κουρκούτι:

–  2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 2 φλιτζάνια μπύρα ή σόδα αναψυκτικό

–  2 κουταλιές ελαιόλαδο

 2 κουταλιές ούζο

 

Για τη σκορδαλιά: 

–  6 πατάτες μέτριου μεγέθους

–  6 σκελίδες σκόρδο

–  ½ λεμόνι – ο χυμός του

–  2 κ.σ. ξύδι καλής ποιότητας

–  1 κ.σ. αλάτι

–  2 φλιτζ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση:

Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου:
Βάζω τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και τον αφήνω εκεί για 24-48 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 4-6 ώρες ή όσο συχνά είναι εφικτό. Τον στραγγίζω, τον ξεπλένω καλά και τον σκουπίζω σχολαστικά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για το κουρκούτι:
Βάζω το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω τη μπίρα ή τη σόδα , το ελαιόλαδο και το ούζο. Ανακατεύω με ένα πιρούνι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να φτιάξω ένα χυλό μέτριο, ούτε πολύ υγρό ούτε πολύ λασπώδη. Αν βγει σφικτός προσθέτω λίγη ακόμη μπύρα, ενώ αν βγει πολύ υδαρής ρίχνω λίγο αλεύρι και ανακατεύω έντονα. Τον αφήνω για 1 ώρα να ηρεμήσει.

 

Για τη σκορδαλιά:

1.  Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε.

2.  Σε μίξερ ή μούλτι βάζουμε τις πατάτες, τα σκόρδα και το αλάτι και τα ομογενοποιούμε.

3.  Προσθέτουμε το ξύδι, το χυμό λεμονιού και σιγά σιγά το λάδι σε κλωστή, ενώ παράλληλα «χτυπάμε» τα υλικά.

4.  Σερβίρουμε σε μπολ.

 

Για το τηγάνισμα:

Βάζω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρά. Παίρνω ένα – ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάω στο κουρκούτι, τα αφήνω να στάξουν λίγο και τα τοποθετώ προσεκτικά στο καυτό λάδι. Τηγανίζω τα κομμάτια σε δυο δόσεις, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το κουρκούτι να ροδίσει και το ψαχνό του μπακαλιάρου να μαλακώσει. Στραγγίζω τα κομμάτια σε αντικολλητικό χαρτί.

Σερβίρω αμέσως, συνοδεύοντας με σκορδαλιά και βραστά χόρτα ή με βραστά παντζάρια.

 

 Πηγή:www.dinanikolaou.grwww.cooklos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας