Μουστοκούλουρα, γεύση και άρωμα…

4
3563

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει δοκιμάσει μουστοκούλουρο; Η απάντηση σίγουρα είναι όχι…
Το μουστοκούλουρο μπορεί να είναι μαλακό ή σκληρό, ανάλογα με το γούστο του κάθε ουρανίσκου. Αποτελεί μια πολύ θρεπτική και ελαφριά επιλογή πρωινού ή ενδιάμεσου γεύματος τόσο για ενήλικες όσο και για τα παιδιά..

 

♦ Μουστοκούλουρα τραγανά

 

Υλικά: Mερίδες: 80

  •  500 ml μούστοmoustokouloura-geysh-ingolden.gr
  • 500 ml ελαιόλαδο ανάμεικτο με σπορέλαιο
  • 250 γραμμ. ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1½ κ.γλ. κανέλα σκόνη
  • 1½ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 φλιτζ. ελληνικού καφέ κονιάκ
  • όσο πάρει -γύρω στο 1½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μούστο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ. Τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν.

2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα και τα αραδειάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.

3. Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 40΄, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

 

 

♦ Μουστοκούλουρα μαλακά με πετιμέζι

 

 Υλικά: Μερίδες 40-50

  • 1 & 1/4 της κούπας σπορέλαιοmoustokouloura-geysh-kai-aroma-ingolden.gr
  • 1 κούπα χυμός πορτοκάλι
  • 1 κούπα πετιμέζι
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 3/4 της κούπας ζάχαρη
  • 1 & 1/2 κ.γλυκού σόδα
  • 4 κ.σούπας κακάο
  • 3 κ.γλυκού κανέλα
  • 1 κ.γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κ.γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 6-7 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.γλυκού μπέικιν πάουντερ

 

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα υγρά υλικά μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μείγμα μας, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  2. Αφήνουμε για λίγη ώρα τη ζύμη να ξεκουραστεί 15′-20′. Κατόπιν αρχίζουμε να πλάθουμε μουστοκούλουρα και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 15′-17′ ή μέχρι να ροδίσουν τα μουστοκούλουρα.

 Τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί με καπάκι, για να παραμείνουν μαλακά και να μην ξεραθούν.

 

 

♦ Μουστοκούλουρα χωρίς ζάχαρη

 

Υλικά:

  • 2 1/2 ποτήρια πετιμέζιmoustokoyloyra-ingolden.gr
  • 2 1/2 ποτήρια ηλιέλαιο
  • 1 σφηνοπότηρο κονιάκ
  • 1 κουταλιά πολύ γεμάτη σόδα
  • 1 κουταλιά κανέλα και γαρύφαλλο -περισσότερη κανέλα-
  • 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις -περίπου-

 

Εκτέλεση:

  1. Σε μία λεκάνη βάζουμε το πετιμέζι, το λάδι και το κονιάκ και τα ανακατεύουμε.
  2. Σε μιά άλλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το κανελογαρύφαλλο και την σόδα και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το περιεχόμενο της λεκάνης με το αλεύρι στην λεκάνη με το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή τόσο ώστε να μας επιτρεπει να πλάσουμε τα μουστοκούλουρά μας.
  4. Φτιάχνουμε μέτρια κουλουρια γιατί θα φουσκώσουν στον φούρνο.
  5. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε στους 180C για 15′ ακριβώς.
  6. Αφήνουμε τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε τάπερ. Αν είναι ζεστά θα σπάσουν.

  Μπορούμε να βάλουμε την μισή ποσότητα ηλιέλαιο και τη μισή ελαιόλαδο.

 

♦ Μουστοκούλουρα της γιαγιάς..

 

Υλικά:

  • 3 ποτήρια νερού μούστοmoustokouloura-ingolden.gr
  • 3 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
  • 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 1 κρασοπότηρο κονιάκ
  • 3 κουταλάκια γλυκού κοφτά κανέλλα
  • 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό γαρίφαλο
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2 φακελάκια αμμωνία
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

 

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύω όλα τα υλικά της συνταγής μου σε μία λεκάνη με τη σειρά που δίνονται.
  2. Αφήνω τη ζύμη μου να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα πλάθω τα κουλουράκια .
  3. Τοποθετώ τα κουλουράκια μου σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
  4. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους για περιπου 15 λεπτα.

 Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο οπωσδήποτε. Ενδέχεται να χρειαστούμε λίγο αλεύρι παραπάνω. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια.

Τα βασικά συστατικά του μουστοκούλουρου σε κάποιες περιπτώσεις είναι ο μούστος και σε άλλες περιπτώσεις το πετιμέζι. Τόσο ο μούστος όσο και το πετιμέζι είναι παράγωγα του σταφυλιού. Μην ξεχνάμε ότι ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του σταφυλιού, ο μήνας του τρύγου, έτσι λοιπόν κάποιοι τυχεροί από εμάς τον καιρό αυτό θα τρυγήσουν και θα φτιάξουν το δικό τους κρασί, μούστο ή πετιμέζι.

Η διαφορά ανάμεσα στο μούστο και στο πετιμέζι είναι ότι το πρώτο είναι ο χυμός των σταφυλιών που προκύπτει από το πάτημα, ενώ το δεύτερο είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου. Το σίγουρο είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά!

 

Πηγή:www.argiro.gr, www.sintagespareas.gr

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολυ ωραια φαινονται και φσνταζομαι γευση…Εαν τα πλασουμε μισοφεγγαρα θα αλλαξει κατι απο την γευση τους η την υφη τος;; ευχαριστω

    • Το σχήμα της ζύμης δεν θα αλλάξει τίποτα από την ωραία γεύση! Δημιουργήστε ελεύθερα!!

      Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!

Γράψτε απάντηση στο Μαρια Ακύρωση απάντησης

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας