Ελαφρύ, θρεπτικό και νόστιμο. Ιδανικό για το πρωινό μας!
Υλικά:
– 320 γρ. γάλα ελαφρύ
– 60 ml ελαιόλαδο – 30 ml + 30 ml
– 150 γρ. ζάχαρη καστανή – 130 γρ. + 20 γρ.
– 200 γρ. δημητριακά με φρούτα – 150 γρ. +50 γρ.
– 220 γρ. αλεύρι για όλες χρήσεις
– 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
– 1 κ.γ. ξερό τζίντζερ, τριμμένο
– 1/2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
– 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
– 1 αυγό
Για το σερβίρισμα:
– μπανάνα σε ροδέλες
– μέλι
Εκτέλεση:
– Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
– Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα, τα 30 ml ελαιόλαδο, τα 130 γρ. ζάχαρη και το αυγό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Προσθέτουμε στο μπολ 150 γρ. από τα δημητριακά μας και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα ίσα ίσα να τραβήξουν τα δημητριακά μέσα το γάλα. Αφήνουμε στην άκρη- υγρό μείγμα.
– Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι – στερεό μείγμα.
– Προσθέτουμε το στερεό μείγμα, στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά με την ξύλινη κουτάλα.
– Αδειάζουμε το μείγμα σε μια αλευροβουτυρωμένη ορθογώνια φόρμα 25*10 εκ. και φροντίζουμε να πάει παντού.
– Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα 50 γρ δημητριακά που έχουμε κρατήσει, τα άλλα 30 ml λάδι και τα υπόλοιπα 20 γρ. ζάχαρη.
Πασπαλίζουμε το μείγμα αυτό πάνω στο κέικ και το πατάμε ελαφρά να κολλήσει.
– Ψήνουμε για 50 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο. Φροντίζουμε να είναι όσο πιο ψηλά γίνεται η σχάρα για να περνάει ο αέρας από κάτω, το κέικ έτσι θα φουσκώσει καλύτερα.
– Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει το κέικ πάνω σε μια σχάρα για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
– Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με φέτες μπανάνας και μέλι.
Πηγή: www.eirinika.gr/ akispetretzikis
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος