Βρυξέλλες, η πόλη που χτυπά ο παλμός της Ευρώπης

0
344

Οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου και ο ιδανικός προορισμός για όλους τους τύπους ταξιδιωτών . Είναι η πόλη που χτυπά ο παλμός της Ευρώπης, μιας και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται εδώ. Επίσης είναι μια πόλη που μας δίνει τη δυνατότητα να χαλαρώσουμε, διαβάζοντας ένα βιβλίο στα υπέροχα πάρκα της, να παρακολουθήσουμε τις λειτουργίες στους γοτθικού ρυθμού καθεδρικούς ναούς της υπό τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου, να δοκιμάσουμε παραδοσιακά φαγητά και γενικότερα να απολαύσουμε διακοπές που θα μας  χαρίσουν όμορφες αναμνήσεις .

bryxelles-h-polh-pou-xtypa-o-palmos-ths-eyrvphs-ingolden.gr

Αξιοθέατα στις Βρυξέλλες

Μνημείο του Ατόμου – Atomium
Το μνημείο του ατόμου χτίστηκε το 1958 για τη Διεθνή Έκθεση εκείνης της χρονιάς και σχεδιάστηκε από τον André Waterkeyn.
Σχεδιασμένο αρχικά για να διαρκέσει μόνο έξι μήνες, επέζησε και κατέστη δημοφιλές τουριστικό θέλγητρο, σε σημείο που μερικοί πιστεύουν πως είναι ένα εθνικό σύμβολο του Βελγίου.
Το μνημείο αυτό είναι η αναπαράσταση του ατόμου με εννέα σφαίρες χάλυβα, 165 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο από το πραγματικό. Το ατόμιουμ είναι πραγματικά τεράστιο με 102 μέτρα ύψος, όσο δηλαδή και ο πύργος των Αθηνών. Οι σωλήνες που ενώνουν της σφαίρες, έχουν κυλιόμενες σκάλες και επιτρέπουν την μετακίνηση μεταξύ αυτών. Οι σφαίρες έχουν διάμετρο 18 μέτρα, ενώ η τελευταία σφαίρα παρέχει στον επισκέπτη μια καταπληκτική πανοραμική θέα της πόλης. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ.

Μάνεκεν Πις – Manneken Pis

Είναι μικρό μπρούτζινο άγαλμα το οποίο απεικονίζει ένα αγόρι να ουρεί σε ένα σιντριβάνι. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την πλατεία Grand Place, το άγαλμα σχεδιάστηκε από τον Ζερόμ Ντυκεσνόι και τοποθετήθηκε στη θέση του το 1619. Το άγαλμα έχει ύψος 61 εκατοστά. Αποτελεί σύμβολο των Βρυξελλών.

Στη σημερινή θέση του αγάλματος υπήρχε ένα πέτρινο άγαλμα τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα. Αυτό το άγαλμα αποφασίστηκε λόγω της φθοράς που είχε υποστεί να αντικατασταθεί με ένα μπρούτζινο. Το άγαλμα έχει κλαπεί αρκετές φορές, η πρώτη φορά το 1745, όταν το άγαλμα κλάπηκε από τους Άγγλους, και δύο χρόνια μετά το άγαλμα κλάπηκε από ένα Γάλλο στρατιώτη. Το 1817 το άγαλμα κλάπηκε ξανά από ένα φυλακισμένο και βρέθηκε σπασμένο. Τα κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του σημερινού αγάλματος.

Δεν είναι γνωστό γιατί κατασκευάστηκε αυτό το άγαλμα, αλλά υπάρχουν διάφοροι λαϊκοί μύθοι. Ένας μύθος λέει ότι το άγαλμα το τοποθέτησαν οι γονείς ενός παιδιού το οποίο είχε χαθεί, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε με τη βοήθεια των χωρικών. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι είναι εμπνευσμένο από ένα παιδί που, ενώ βρισκόταν κοντά σε ένα δέντρο, βρήκε ένα ξεχωριστό τρόπο να διώξει τα στρατεύματα εισβολής. Έχει επίσης ειπωθεί πως μια μάγισσα μετέτρεψε το αγόρι σε πέτρα επειδή ουρούσε στην ιδιοκτησία της.

Το άγαλμα συχνά ντύνεται με ρούχα. Το πρώτο ρούχο παρουσιάστηκε το 1698 και από τότε έχουν παρουσιαστεί περισσότερα από 900 κοστούμια και στο μουσείο της πόλης των Βρυξελλών εκτίθενται περισσότερα από 100. Σε κάποιες περιπτώσεις το άγαλμα αντί για νερό ουρεί μπύρα.

bryxelles-manneken-pis-ingolden.gr

Καθεδρικός Ναός των Βρυξελλών – Cathedralis Sancti Michaelis et Gudulae Bruxellis

Ο καθεδρικός του Αγίου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης είναι η μητρόπολη του Βελγίου. Αποτελεί το ωραιότερο σωζόμενο δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής της Βραβάντης. Οι στέψεις και οι επικήδειες τελετουργίες των μελών του βασιλικού οίκου του Βελγίου τελούνται στον καθεδρικό ναό. 

Οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του καθεδρικού ναού άρχισαν το 1226 επί Ερρίκου Α΄, Δούκα της Βραβάντης, και συνεχίστηκαν για 300 περίπου χρόνια. Ολοκληρώθηκε με την κατασκευή των δύο πρόσθιων διδύμων πύργων ύψους 69 μέτρων στις αρχές του 16ου αιώνα, επί Καρόλου του Ε΄.

Από τα πιο αξιοθέατα στο εσωτερικό του ναού είναι το «Παράθυρο της Δευτέρας Παρουσίας» στο μπροστινό μέρος του ναού, με τα εκπληκτικά πολύχρωμα βιτρό – 1528, όπου εικονίζεται ο Χριστός να υποδέχεται τις ψυχές των νεκρών.
Και το «Παρεκκλήσιο της Θείας Ευχαριστίας» κοσμείται με εξαιρετικά βιτρό, που χρονολογούνται από τα έτη 1533 – 1539. Επίσης, ο περίτεχνος μπαρόκ δρύινος άμβωνας στο κεντρικό κλίτος σχεδιάστηκε το 1699 από το Φλαμανδό γλύπτη Χέντρικ Φρανς Φερμπρούγκεν – Hendrik Frans Verbruggen, 1655 – 1724-  από την Αμβέρσα και τοποθετήθηκε το 1776 στο ναό, ως δώρο της Μαρίας Θηρεσίας.
Στο κεντρικό κλίτος του ναού κυριαρχεί το εκκλησιαστικό όργανο με τους 4.300 αυλούς, έργο διάσημου Γερμανού κατασκευαστή εκκλησιαστικών οργάνων.
Τα πιο πολύτιμα και αξιαγάπητα όμως έργα μέσα στο ναό είναι τα επίχρυσα αγάλματα της Αγίας Γουδούλης, η οποία κρατά στα χέρια της ένα ομοίωμα του ναού, και του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο οποίος παριστάνεται να σκοτώνει το δράκο.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 7 π.μ. έως 6 μ.μ.

bryxelles-Brussel-Royal-Palace-ingolden.gr

Βασιλικό παλάτι των Βρυξελλών – Royal Palace of Brussels

Πρόκειται για το επίσημο παλάτι του βασιλιά και της βασίλισσας των Βέλγων, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιείται σήμερα ως βασιλική κατοικία, επειδή ο βασιλιάς και η οικογένειά του ζουν στο Βασιλικό Κάστρο του Λάκεν στα περίχωρα των Βρυξελλών. Το ανάκτορο βρίσκεται μπροστά από το πάρκο των Βρυξελλών και χωρίζεται από αυτό με μια μεγάλη πλατεία που ονομάζεται Paleizenplein / Place des Palais. Η ιστορία του κάστρου ξεκινάει από το δεύτερο μισό του 11ου αιώνα και το πρώτο μισό του 12ου, όταν χτίστηκε ένα κτήριο που περισσότερο έμοιαζε με αμυντικό κάστρο. Το κάστρο αυτό μέσα στους αιώνες έγινε παλάτι, το οποίο μετά την τελευταία ανακαίνισή του το 1900 από τον βασιλιά Λεοπόλδο τον δεύτερο, κατέληξε σε αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Πλατεία Grande Place

Αν ταξιδέψουμε μέχρι τις Βρυξέλλες, πρέπει οπωσδήποτε να περάσουμε και από αυτή την υπέροχη πλατεία. Η Grand Place περιτριγυρίζεται από δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, το πιο επιβλητικό κτήριο είναι το δημαρχείο με τον γοτθικό πύργο των 97 μέτρων-  τα οποία είναι επιχρυσωμένα ή στολισμένα με διάφορα αγαλματίδια. Οι κάτοικοι των Βρυξελλών κάθε δύο χρόνια, τον Αύγουστο, δημιουργούν εδώ ένα χαλί με πάνω από 800.000 λουλούδια, κάνοντας την πλατεία τους άκρως γοητευτική. Αξίζει να σημειώσουμε πως εδώ διοργανώνονται μουσικά events, καθώς και το ετήσιο φεστιβάλ μπύρας.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Parlamentarium

Δεν χάνουμε την ευκαιρία να βρεθούμε στον τόπο που λαμβάνονται σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις για όλη την Ευρώπη, στο Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξίζει να ανακαλύψουμε τον συναρπαστικό κόσμο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κέντρου επισκεπτών στην Ευρώπη.

Τα αξιοθέατα στο Parlamentarium περιλαμβάνουν: μία τεράστια 3D εγκατάσταση με το χάρτη της Ευρώπης, μία 360 μοιρών ψηφιακή προβολή του κοινοβουλίου, ένα διαδραστικό εικονικό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη για να εξερευνήσουμε κάθε κράτος μέλος και ένα βίντεο με μηνύματα από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κέντρο είναι διαθέσιμο σε 23 γλώσσες, η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι επίσης πλήρως προσβάσιμο για επισκέπτες με ειδικές ανάγκες. Η είσοδος του Κοινοβουλίου είναι ανοιχτή για το κοινό στις 10:00 και μετά στις 15:00 από Δευτέρα έως Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή διατίθενται audio tours σε όποιον βρεθεί εκεί.

Επίσης, μπορούμε να δούμε το κτήριο που στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Berlaymont, στην περιοχή της Ευρώπης – European district.

bryxelles-mini-europe-ingolden.gr

Mini –Europe – Μικρή Ευρώπη

Είναι ένα μικροσκοπικό πάρκο που βρίσκεται στο Bruparck, στους πρόποδες του Atomium. Εδώ μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την Ευρώπη μέσα από τα αξιοθέατα σε μικρογραφία μέσα σε δύο με τρεις ώρες.
To Mini-Europe έχει μινιατούρες από τα πιο όμορφα μνημεία σε κλίμακα 1:25. Αντιπροσωπεύονται περίπου 80 πόλεις και 350 κτίρια. Μπροστά από κάθε χώρα υπάρχει ένα κουμπί που παίζει τον εθνικό ύμνο όταν πατηθεί. Το πάρκο είναι χτισμένο σε μια έκταση 24.000 m².
Για τους μικρούς φίλους μας είναι ένας χώρος εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα. Επίσης, το πάρκο περιέχει πολλά ζωντανά μοντέλα δράσης – τρένο, μύλοι, Airbus, τελεφερίκ – που τα παιδιά θα λατρέψουν.

Βοτανικός Κήπος των Βρυξελλών

Βρίσκεται στη Rue Royale στο Saint – Josse – ten-Noode , κοντά στο Northern Quarter. Αρχικά ιδρύθηκε το 1826 και είναι εν μέρει σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Tilman – François Suys. Πενήντα – δύο γλυπτά δημιουργήθηκαν μεταξύ 1894 και 1898. Το 1938 το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων μεταφέρθηκαν στον νέο Εθνικό Βοτανικό Κήπο του Βελγίου, στην Meise στις παρυφές της πόλης . Ο αρχικός κήπος συνεχίζει να υπάρχει ως πολιτιστικό κέντρο που ονομάζεται Le Botanique , ενώ ιστορικά αγάλματα και αξιόλογη συλλογή μεγάλων δέντρων , στέκεται άθικτο .

Μουσεία 

Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών

Είναι το πιο διάσημο μουσείο του Βελγίου. Βρίσκεται στην περιοχή Καουντενμπέρχ. Τέσσερα μουσεία συνδέονται με το Βασιλικό Μουσείο. Δύο εξ αυτών είναι το Μουσείο Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο. Τα άλλα δύο το Μουσείο Κονσταντέν Μενιέ και το Μουσείο Αντουάν Βιέρτς, είναι αφιερωμένα σε συγκεκριμένους Βέλγους καλλιτέχνες, είναι αρκετά μικρότερα και βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία στην πόλη.

Το Βασιλικό Μουσείο περιέχει πάνω από 20.000 σχέδια, γλυπτά και ζωγραφικούς πίνακες που χρονολογούνται από τις αρχές του 15ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Το μουσείο Αρχαιοτήτων είναι το μεγαλύτερο και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίσμα . Σχεδιάστηκε από τον Αλφόνς Μπαλά μεταξύ 1874 και 1880. Το σημερινό μουσείο άνοιξε το 1887. Το Μουσείο Αρχαιοτήτων φημίζεται για την πλουσιότερη και καλύτερη συλλογή φλαμανδικών έργων τέχνης στον κόσμο. Το μουσείο είναι επίσης περήφανο για το «Δωμάτιο Ρούμπενς», το οποίο φιλοξενεί περισσότερους από 20 ζωγραφικούς πίνακες του καλλιτέχνη. Το μουσείο στεγάζει επίσης τον διάσημο ζωγραφικό πίνακα «Ο Θάνατος του Μαρά» του Ζακ-Λουί Νταβίντ.

Το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάστηκε το 1984. Με αρχιτεκτονική που εντυπωσιάζει, έχει οκτώ υπόγεια επίπεδα. Το φως του ήλιου μπαίνει από το φεγγίτη που είναι προσανατολισμένος στην Πλατεία του Μουσείου και αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τα έργα τέχνης. Τα τρία υπόγεια επίπεδα φιλοξενούν εποχικές εκθέσεις. Η συλλογή είναι πλούσια και τα εκθέματα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά. Υπάρχουν έργα γνωστών ζωγράφων του 20ου αιώνα. Πιο δημοφιλή, πάντως, είναι τα έργα των Βέλγων σουρεαλιστών. Θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη «Γυναίκα με Γαλάζιο φόρεμα» του Ρικ Βάουτερ και την «Περιοχή του Arnheim» του Ρενέ Μαγκρίτ.

 bryxelles-musical-instruments-museum-ingolden.gr

Μουσείο Μουσικών Οργάνων 

Είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι του 1899 σε στυλ αρ νουβό. Στις συλλογές του το μουσείο έχει εντάξει αυθεντικά παραδοσιακά όργανα, από όλες τις περιόδους, από όλες τις ηπείρους. Εξίσου ενδιαφέρον με τα εκθέματα είναι και το «ρουφ γκάρντεν» του μουσείου, με το καφέ-εστιατόριο και την απολαυστική θέα πάνω από την πόλη.

Βελγικό Κέντρο Κινουμένου Σχεδίου 

Είναι ένα μουσείο των Βρυξελλών αφιερωμένο στα Βελγικά κόμικς. Το κτήριο του μουσείου, το οποίο ήταν έργο του Βέλγου αρχιτέκτονα Βικτόρ Ορτά, ήταν στο παρελθόν εμπορικό κέντρο, ενώ βρίσκεται στο επιχειρηματικό κέντρο των Βρυξελλών.
Η συλλογή του μουσείου καλύπτει διάφορα είδη κόμικς, όπως επιστημονικής φαντασίας, γουέστερν και μυστηρίου, καθώς και πολιτικά κόμικς, ενώ περιλαμβάνονται στη συλλογή του και παιδικά κόμικς, όπως τα Στρουμφάκια. Στο μουσείο βρίσκονται επίσης, μεταξύ άλλων, εκθέματα αφιερωμένα στον Τεντέν και στον δημιουργό του Ερζέ.
Τέλος, το μουσείο διαθέτει καφέ, εστιατόριο και βιβλιοθήκη στο ισόγειο του κτηρίου.

Autoworld

Είναι ένα vintage μουσείο αυτοκινήτων στο κέντρο των Βρυξελλών που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του πάρκου Cinquantenaire .

Κατέχει μια μεγάλη και ποικίλη συλλογή από 350 vintage αυτοκίνητα της Ευρώπης και της Αμερικής  από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του εβδομήντα . Συμπεριλαμβάνει σπάνια κομμάτια , όπως τα μοντέλα Bentley του 1928  ,  Bugatti του 1930 και πολλές λιμουζίνες που ανήκαν στη βασιλική οικογένεια του Βελγίου.

bryxelles-autoworld-ingolden.gr

Αγορές στις Βρυξέλλες

Κάνουμε ψώνια για μας ή τους φίλους μας, στα πολυκαταστήματα της πόλης, όπως το Galeries Saint Hubert, το οποίο ήταν το πρώτο εμπορικό κέντρο του κόσμου που άνοιξε το 1847 και μεταξύ άλλων διαθέτει βιβλιοπωλεία, καφετέριες ρεστοράν, θέατρο και σινεμά.

Στην Grade Place αλλά και στα υπόλοιπα σοκάκια γύρω από αυτή, θα βρούμε πολλά διάσημα καταστήματα που πωλούν σοκολατάκια σε διάφορα σχήματα και γεύσεις.

 bryxelles-byra-ingolden.gr

Διασκέδαση στις Βρυξέλλες

Το Βέλγιο έχει δεκάδες ζυθοποιεία, μεγάλα ή μικρότερα και παράγει χιλιάδες μάρκες μπίρας ενώ ο μέσος Βέλγος καταναλώνει σχεδόν 100 λίτρα μπίρας το χρόνο κατά μέσο όρο. Η ιστορία της μπίρας στο Βέλγιο ξεκινάει από το Μεσαίωνα, όταν κάποια μοναστήρια παρήγαγαν της πρώτες μπίρες. Σε πολλές μπιραρίες των Βρυξελλών θα βρούμε μεγάλη ποικιλία σε μπίρες, σχεδόν πάνω από 400 είδη κατά μέσο όρο στην καθεμία, που διαφέρουν τόσο στη γεύση όσο και στην ποιότητα. Μπορεί να είναι λιγάκι πιο ακριβές από ότι συνήθως, αναμφίβολα όμως θα τις εκτιμήσουμε αφού θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε κάτι το εντελώς ασυνήθιστο.

Στις Βρυξέλλες είναι σίγουρο πως θα απολαύσουμε γευστικό φαγητό και υπέροχα γλυκά. Θα βρούμε πολλά εστιατόρια και pubs στην Rue des Bouchers.

Γαστρονομία

Τρία είναι τα πράγματα που οφείλουμε να δοκιμάσουμε όταν επισκεφθούμε τις Βρυξέλλες: τα μύδια, οι πατάτες και η σοκολάτα.  Οι πιο τολμηροί μπορούμε ακόμη να δοκιμάσουμε κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας, πουρέ λαχανικών με πατάτες και ψάρια συνοδευμένα με σάλτσα αυγού. Το σημαντικό όπου κι αν επιλέξουμε να καθίσουμε, είναι να τσεκάρουμε τις τιμές στους καταλόγους πριν παραγγείλουμε. Για σας που είστε χορτοφάγοι, να είστε προσεκτικοί πριν παραγγείλετε πατάτες γιατί συνήθως είναι μαγειρεμένες σε λίπος από κρέας.

bryxelles-waffles-ingolden.gr

Επίσης, δεν παραλείπουμε να δοκιμάσουμε τις βελγικές βάφλες που συνδυάζονται με λιωμένη σοκολάτα. Είναι πραγματικά ένας πολύ δυνατός γευστικός συνδυασμός.

Tips

–  O Χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για να βρεθεί κανείς στις Βρυξέλλες. Αν δεν μας αρέσουν όμως οι μέρες με συννεφιά, ομίχλη και ίσως και βροχή, τότε προτιμάμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

–   Στα εστιατόρια που θα καθίσουμε για φαγητό ζητάμε το “half en half” ,δηλαδή μισό ποτήρι λευκό κρασί και μισό σαμπάνια. Αυτό υπάρχει μόνο εδώ στις Βρυξέλλες.

–  Για τις μετακινήσεις μας στην πόλη με μετρό και τραμ προμηθευόμαστε την κάρτα ημέρας. Στοιχίζει μόνο 4,5 ευρώ.

–  Κάθε Μάιο διοργανώνονται σημαντικά φεστιβάλ όπως το Kustenfestivaldearts, κατά τη διάρκεια του οποίου θα απολαύσουμε θέατρο και χορό.

–  Η μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο είναι πολύ εύκολη αφού απέχει μόνο 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης.

–  Για τους λάτρεις του ποδηλάτου η CycloCity διαθέτει 23 σημεία από όπου θα μπορέσουμε να πάρουμε ένα ποδήλατο και να περιηγηθούμε σε όλη την πόλη με αυτό!

Οι Βρυξέλλες είναι σίγουρα, όπως φαίνεται από τα παραπάνω, ένας προορισμός μαγικός με αριστοκρατικό άρωμα και γεύση σοκολάτας που θα μας μαγνητίσει κι αφού πάμε μια φορά θα θέλουμε να επιστρέψουμε… 

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας