Τα ξερά σύκα είναι καρπός αποξηραμένος στον ήλιο χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Είναι εύγευστα, θρεπτικά και υγιεινά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, και βιταμίνη Α καθώς και φυτικές ίνες. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων, γι αυτό και αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ένα μεγάλο ξερό σύκο αποδίδει 60 θερμίδες.
Ο τρόπος αποξήρανσης είναι πανεύκολος, εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε ώριμα σύκα!
Υλικά:
- Σύκα
- Φύλλα δάφνης
Εκτέλεση:
1. Απλώνουμε τα σύκα με την φλούδα επάνω σε μια σχάρα ή σε ψάθινο πλέγμα και τα σκεπάζουμε με ένα τούλι ή τουλπάνι για τα έντομα.
2. Τα αφήνουμε για 7-10 ημέρες στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν καλά. Προσοχή τα γυρνάμε καθημερινά.
3. Τοποθετούμε τα σύκα σε ένα ταψί. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζουμε το ταψί με τα σύκα και φουρνίζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς – αυτό τα προφυλάσσει από το σκουλήκι και τα κάνει και νοστιμότερα.
4. Όταν κρυώσουν, όχι εντελώς, παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα σύκα και κάθε δυο σειρές τα πατάμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν. Προσθέτουμε και τα φύλλα δάφνης.
5. Όταν γεμίσουμε το μπολ κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα.
6. Βάζουμε το μπολ σε μια πάνινη τσάντα ή ακόμα και σε μπολ που να κλείνει καλά. Έτσι τα διατηρούμε μαλακά και μακριά από τις πεταλούδες που κάνουν το σκουλήκι.
Μικρά μυστικά:
♦ Μόλις ετοιμαστούν τα σύκα στον ήλιο, εάν θέλουμε, και σας συμβουλεύουμε να το κάνετε, φτιάχνουμε ένα μείγμα από καρύδια, σουσάμι και ζάχαρη – την ποσότητα την κανονίζουμε ανάλογα με τα σύκα που έχουμε. Με ένα μικρό κουτάλι τα ανοίγουμε με προσοχή και τα γεμίζουμε. Τα τοποθετούμε στο ταψί όρθια για να μη χυθεί η γέμιση.
♦ Αν θελήσουμε να επαναφέρουμε τα σύκα στη φυσική τους κατάσταση για να τα χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές, τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν αρκετή ώρα, μέχρι να ενυδατωθούν και να γίνουν τρυφερά. Δίνουν ωραιότατη γεύση σε δροσιστικά ποτά, ψωμιά, πίτες, πουτίγκες, φρουτοσαλάτες, χτυπημένο γάλα και μαγειρεμένα δημητριακά. Το νερό που θα περισσέψει από το μούλιασμα των φρούτων, εκτός του ότι περιέχει πολύτιμα συστατικά των καρπών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό της συνταγής, για να δώσει περισσότερη γεύση και άρωμα.
♣ Καλή μας απόλαυση!!
Πηγή:www.sintagespareas.gr, www.tlife.gr- Επιμέλεια: Β. Βίνος
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας για όσους επιθυμούν να αποξηράνουν μόνοι τους σύκα.
Ωστόσο, για όσους δεν έχουν την δυνατότητα (όπως εγώ!), παραθέτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για όσους προμηθεύονται αποξηραμένα σύκα από το εμπόριο.
Υπάρχουν δύο “τύποι” :
1. ο φυσικός τύπος με χρώμα ανοιχτό καφέ
2. ο λευκός τύπος (δηλαδή με λευκό χρώμα φλούδας), ο οποίος παράγεται αφού ο καρπός, με χρήση ατμών, υποστεί θείωση με θείο (SO2), πριν την αποξήρανση, σε ειδικούς θαλάμους.
Όταν έμαθα τις διαφορές τους, αποφάσισα να προμηθεύομαι μόνο τον φυσικό τύπο, ο οποίος είναι και περισσότερο δυσεύρετος.
Επίσης, οι παραγωγοί από την Κύμη, ισχυρίζονται ότι το περιβάλλον της Κύμης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της, εμποδίζει την εμφάνιση του κηροπλάστη, ο οποίος είναι και ο βασικότερος εχθρός της συκιάς. Αυτό, επί της ουσίας σημαίνει, ότι δεν χρειάζεται λιπάσματα, άρα πιθανότερα και λιγότερο επιβαρυμένα με χημικές ουσίες.
Κλείνοντας, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι τα συκα μαζεύονται τον Αύγουστο, άρα τα αποξηραμένα σύκα διατίθονται στο εμπόριο από μέσα Σεπτέμβρη και μετά.
Αυτό για όσους ενδιαφέρονται να μην προμηθεύονται πολυκαιρισμένα αποξηραμένα σύκα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!
δεν μας λεει το αρθρο ποτε τα καθαριζουμε αφου στην αρχη μας λεει με τη φλουδα!!!
Έχω βάλει τα σύκα και έχω βάλει από πάνω διπλό τούλι ,έχει λίγα μικρά μικρά μυγακια. Πειράζει
Τα μύγάκια βρίσκονται έξω από το τούλι;