Αμυγδαλοβούτυρο

0
1001

Γνωρίζετε ότι μπορούμε να φτιάξουμε βούτυρο από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς; Αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, μακαντέμια και ίσως και άλλοι ξηροί καρποί, αλέθονται και μας παρέχουν ένα θρεπτικότατο βούτυρο, που μπορούμε να το καταναλώσουμε σκέτο, να το προσθέσουμε σε ζύμες και μπισκότα, να το αλείψουμε στο ψωμί. Το μόνο που θα χρειαστούμε, εκτός από τους ξηρούς καρπούς, είναι ένα μπλέντερ. Εμείς θα δούμε πόσο εύκολα μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας αμυγδαλοβούτυρο στο σπίτι, για να είναι ωμό, χωρίς κανένα πρόσθετο ή συντηρητικό.

amygdalovoutyro1-ingolden-gr

Υλικά:

– 400γρ ωμά αμύγδαλα 

Εκτέλεση:

– Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια χοντροκομμένη σκόνη, στην υψηλότερη ρύθμιση για 1-2 λεπτά.

– Καθαρίζουμε τις πλευρές του δοχείου με μια σπάτουλα και χτυπάμε ξανά μέχρι να αποκτήσει μια παχύρρευστη και λεία υφή.

– Επαναλαμβάνουμε όσες φορές απαιτείται-  όλη η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 12 λεπτά. Μόλις τα έλαια ελευθερωθούν πλήρως, θα έχουμε ένα υπέροχο, κρεμώδες βούτυρο αμυγδάλου.

Το αφήνουμε να ξεκουραστεί, για περίπου 2 ώρες, πριν το απολαύσουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε λίγο τα αμύγδαλα. Το βούτυρο θα κερδίσει σε γεύση, καθώς θα αναδειχθεί το άρωμα του ξηρού καρπού. αλλά θα χάσει σε θρεπτικότητα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε μία στρώση από αμύγδαλα σε μια λαμαρίνα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, προσέχοντας να μην τα παραψήσουμε. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

– Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε μία κουταλιά της σούπας καρυδέλαιο ή άλλο λάδι της επιλογής μας. Αν θέλουμε να προσθέσουμε, μπορούμε να το κάνουμε κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών της άλεσης.

– Αν αποφασίσουμε να προσθέσουμε σιρόπι σφενδάμου ή μέλι για έξτρα όγκο, μπορούμε να το κάνουμε στο τέλος της διαδικασίας, διαφορετικά το μείγμα θα κολλάει.

Η κανέλα, το μέλι και το αλάτι στο μείγμα μας είναι προαιρετικά. Κάνουν όμως το αμυγδαλοβούτυρο μας σωστή λιχουδιά!

– Αν το χρησιμοποιήσουμε στο ψωμί, μπορούμε να βάλουμε λίγη κανέλα ή ξύσμα πορτοκαλιού και μέλι για να είναι λίγο γλυκό και αρωματικό.

– Το αμυγδαλοβούτυρο διατηρείται στο ψυγείο πολύ καιρό, μέχρι και 1 μήνα.

amygdalovoutyro-ingolden-grΕίναι μία πλήρης τροφή που μας δίνει ενέργεια ενώ συμβάλει στην αύξηση του μεταβολισμού. Περιέχει βιταμίνη Ε και μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, καλίου, φωσφόρου και σιδήρου. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου αφού ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα.

Επίσης, περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, τα καλά λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Τα αμύγδαλα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, και αποδίδουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου χοληστερόλη .

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας