Γνωρίζετε ότι μπορούμε να φτιάξουμε βούτυρο από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς; Αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, μακαντέμια και ίσως και άλλοι ξηροί καρποί, αλέθονται και μας παρέχουν ένα θρεπτικότατο βούτυρο, που μπορούμε να το καταναλώσουμε σκέτο, να το προσθέσουμε σε ζύμες και μπισκότα, να το αλείψουμε στο ψωμί. Το μόνο που θα χρειαστούμε, εκτός από τους ξηρούς καρπούς, είναι ένα μπλέντερ. Εμείς θα δούμε πόσο εύκολα μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας αμυγδαλοβούτυρο στο σπίτι, για να είναι ωμό, χωρίς κανένα πρόσθετο ή συντηρητικό.
Υλικά:
– 400γρ ωμά αμύγδαλα
Εκτέλεση:
– Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια χοντροκομμένη σκόνη, στην υψηλότερη ρύθμιση για 1-2 λεπτά.
– Καθαρίζουμε τις πλευρές του δοχείου με μια σπάτουλα και χτυπάμε ξανά μέχρι να αποκτήσει μια παχύρρευστη και λεία υφή.
– Επαναλαμβάνουμε όσες φορές απαιτείται- όλη η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 12 λεπτά. Μόλις τα έλαια ελευθερωθούν πλήρως, θα έχουμε ένα υπέροχο, κρεμώδες βούτυρο αμυγδάλου.
– Το αφήνουμε να ξεκουραστεί, για περίπου 2 ώρες, πριν το απολαύσουμε.
Μικρά μυστικά
– Αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε λίγο τα αμύγδαλα. Το βούτυρο θα κερδίσει σε γεύση, καθώς θα αναδειχθεί το άρωμα του ξηρού καρπού. αλλά θα χάσει σε θρεπτικότητα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε μία στρώση από αμύγδαλα σε μια λαμαρίνα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, προσέχοντας να μην τα παραψήσουμε. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
– Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε μία κουταλιά της σούπας καρυδέλαιο ή άλλο λάδι της επιλογής μας. Αν θέλουμε να προσθέσουμε, μπορούμε να το κάνουμε κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών της άλεσης.
– Αν αποφασίσουμε να προσθέσουμε σιρόπι σφενδάμου ή μέλι για έξτρα όγκο, μπορούμε να το κάνουμε στο τέλος της διαδικασίας, διαφορετικά το μείγμα θα κολλάει.
– Η κανέλα, το μέλι και το αλάτι στο μείγμα μας είναι προαιρετικά. Κάνουν όμως το αμυγδαλοβούτυρο μας σωστή λιχουδιά!
– Αν το χρησιμοποιήσουμε στο ψωμί, μπορούμε να βάλουμε λίγη κανέλα ή ξύσμα πορτοκαλιού και μέλι για να είναι λίγο γλυκό και αρωματικό.
– Το αμυγδαλοβούτυρο διατηρείται στο ψυγείο πολύ καιρό, μέχρι και 1 μήνα.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος