Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακοπών

2
133

Οι διακοπές έφτασαν και οι βαλίτσες ετοιμάζονται.. Όπου κι αν επιλέξουμε να πάμε, καλό είναι κατά την προετοιμασία μας, να αφήσουμε λίγο χώρο στη βαλίτσα μας για το φαρμακείο των διακοπών. Θα μας προφυλάξει από ενδεχομένους κινδύνους και θα μας απαλλάξει από το άγχος της αναζήτησης ανοιχτού φαρμακείου, τη στιγμή που θα βρεθούμε σε απόλυτη ανάγκη.

to-farmakeio-tvn-kalokairinvn-diakopvn1-ingolden.gr

 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών;

Αντισηπτικά μαντηλάκια

Εάν ταξιδεύουμε και δεν έχουμε σαπούνι να πλύνουμε τα χέρια μας, για την παραλία και για τον καθαρισμό μικροτραυματισμών.

Λοσιόν ή κρέμα ανάπλασης και ενυδάτωσης

Θα τη χρησιμοποιήσουμε για τα ήπια ηλιακά εγκαύματα, αλλά και για την αφυδάτωση που θα μας προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο. Συστατικά που την κάνουν πιο δροσερή είναι η αλόη και η πανθενόλη, ενώ μεγάλη ανακούφιση προσφέρουν και τα τοπικά στεροειδή σε μορφή κρέμας, αλοιφής ή τζελ. Για τα βαριά εγκαύματα με φουσκάλες, δυστυχώς θα χρειαστεί γιατρός.

Αντισταμινική αλοιφή

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μελισσών ή τσούχτρας ποτέ δεν ξέρουμε αν θα μας προκαλέσουν κάποιες ήπιες ή μη αλλεργικές αντιδράσεις. Για τις ήπιες περιπτώσεις, μια αντιισταμινική αλοιφή είναι πάντα χρήσιμη, ενώ καλό είναι να έχουμε μαζί μας και μια κορτιζονούχα με λίγο τοπικό αντιβιοτικό.

Προϊόντα αντισηψίας

Ένα ιωδιούχο διάλυμα για αντισηψία, σε περίπτωση μικροατυχήματος που θα έχει προκαλέσει εκδορά. Αν έχουμε κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, επιλέγουμε ένα διάλυμα που δεν περιέχει ιώδιο.

Βαμβάκι, αποστειρωμένες γάζες, επίδεσμο, τσιρότα

Η αυτοκόλλητη αποστειρωμένη γάζα είναι εύκολη στη χρήση και εξαιρετικά προστατευτική. Αρκεί να έχουμε πρώτα καθαρίσει καλά την πληγή με αντισηπτικό.

Ελαστικό επίδεσμο

Ο ελαστικός επίδεσμος ακινητοποιεί μια άρθρωση σε περίπτωση διαστρέμματος ή άλλου ορθοπεδικού περιστατικού. Αρκεί να ξέρουμε να τον δέσουμε ούτε πολύ σφιχτά, αλλά οπωσδήποτε ούτε χαλαρά.

Αντιπυρετικά και αναλγητικά

Επιλέγουμε ένα παυσίπονο που αντιμετωπίζει τους έντονους πονοκεφάλους ή τον πονόδοντο. Αν υποφέρουμε από δυσμηνόρροια, παίρνουμε το σκεύασμα που μας έχει συστήσει ο γιατρός. Τα παυσίπονα ενδείκνυνται και για τους μυϊκούς πόνους που προκύπτουν στις διακοπές, όταν καταπιανόμαστε με αθλήματα καινούργια για το σώμα.

to-farmakeio-tvn-kalokairinvn-diakopvn2-ingolden.gr

Σκευάσματα για τη ναυτία

Στο αυτοκίνητο, στο καράβι και στο αεροπλάνο πολλοί νιώθουμε τον κόσμο να γυρίζει και το στομάχι να ανακατεύεται.

Αντιόξινα σκευάσματα

Για πάσης φύσεως καούρα, τοποθετούμε αντιόξινα φάρμακα στο φαρμακείο μας, τα οποία εξουδετερώνουν τα γαστρικά οξέα και μας ανακουφίζουν. Συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πριν φύγουμε, προκειμένου να μας συστήσει τα κατάλληλα για εμάς.

Σκευάσματα για τις διάρροιες

Οι αλλαγές στις συνήθειες και το περιβάλλον, το νερό της περιοχής την οποία επισκεπτόμαστε, συγκεκριμένες τροφές είναι μερικοί από τους λόγους που οι γαστρεντερίτιδες είναι συχνές το καλοκαίρι.  Για τις περιπτώσεις διάρροιας, φροντίζουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι και έχουμε πάντα πρόχειρα φάρμακα με ενεργό συστατικό τη λοπεραμίδη που βοηθά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Αντί για αντιδιαρροϊκό φάρμακο, μπορούμε να έχουμε μαζί μας προβιοτικά, που βοηθούν το έντερο με πιο φυσικό τρόπο.

Ηλεκτρολύτες σε μορφή σκόνης

Διαλύονται σε νερό και αναπληρώνουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας.

Ακόμη:

– Εντομοαπωθητικό

– Τσιμπιδάκι για τα φρύδια. Μεταμορφώνεται σε ιατρική λαβίδα όταν παραστεί ανάγκη. Αν πατήσουμε αχινό, αν μας τσιμπήσει μέλισσα, αν μπει αγκάθι στο χέρι μας..

– Ένα απλό κολλύριο ματιών. Για το σκουπιδάκι ή την άμμο που μπήκε στο μάτι, για τα μάτια που κοκκινίζουν από τη θάλασσα μπορούμε να ρίξουμε λίγες σταγόνες φυσιολογικού ορού ή φυσικών δακρύων. Ρωτάμε το φαρμακοποιό μας για αμπούλες μιας χρήσης, που είναι πιο πρακτικές και εύχρηστες στην περίοδο των διακοπών.

– Θερμόμετρο

Για διακοπές με τα παιδιά μας

to-farmakeio-tvn-kalokairinvn-diakopvn3-ingolden.gr

– Έχουμε πάντα μαζί το βιβλιάριο του παιδιού και το τηλέφωνο του παιδιάτρου μας.

– Αν το παιδί υποφέρει από αλλεργία ή άσθμα ή άλλη πάθηση πρέπει να έχουμε τα φάρμακα που μας έχει χορηγήσει ο παιδίατρος σε επαρκείς ποσότητες για όλες τις ημέρες της διαμονής μας.

-Αν, επίσης, το παιδί παρουσιάζει ευαισθησία σε κάποια νόσο, που ενδέχεται να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών, δεν πρέπει να αμελήσουμε να πάρουμε μαζί τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της.

Για διακοπές με το κατοικίδιο μας

to-farmakeio-tvn-kalokairinvn-diakopvn5-ingolden.gr

Καταρχάς, πρέπει να έχουμε φροντίσει να αποπαρασιτώσουμε το κατοικίδιο μας τόσο για εξωπαράσιτα όσο και για ενδοπαράσιτα . Πρέπει, επίσης, να φροντίσουμε να έχει τα κατάλληλα απωθητικά μέτρα για τις σκνίπες. 

Μαζί μας πρέπει να έχουμε: 

– Ενέσεις για πρόκληση εμετού σε περίπτωση δηλητηρίασης.  Αμέσως μετά τον εμετό γίνεται ένεση ατροπίνης κι άμεση επίσκεψη σε κτηνίατρο. 

– Κορτιζόνη σε ενέσιμη μορφή ή έστω σε πόσιμη για να τη χορηγήσουμε αν έχουμε κάποιο έντονο αλλεργικό επεισόδιο. 

– Κάποια αντισταμινική κρέμα για την αντιμετώπιση τοπικά κάποιου ερεθισμού. 

Μικρά μυστικά

– Ευνόητο είναι πως στο φαρμακείο θα τοποθετήσουμε και όλα τα φάρμακα που αφορούν δικές μας ατομικές παθήσεις και χρειάζεται να λαμβάνουμε συστηματικά.

– Τέλος, φροντίζουμε να διατηρήσουμε το φαρμακείο μας σωστά, τόσο στις μετακινήσεις μας, όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, βάζουμε τα φάρμακά μας σε μια ισοθερμική τσάντα για να μην υποστούν αλλοιώσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια των διακοπών μας διατηρούμε το φαρμακείο μας σε δροσερό και ξηρό χώρο.

Καλές Διακοπές!

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας