Σχοινάκι! Στην παιδική μας ηλικία το είχαμε σαν παιχνίδι, σήμερα όμως όλο και περισσότεροι γυμναστές το εντάσσουν στα προγράμματα τους, ως ζέσταμα, σαν πλήρες πρόγραμμα ή ανάμεσα σε σετ ασκήσεων και γίνεται το αγαπημένο αξεσουάρ όσων θέλουν να διατηρούνται γυμνασμένοι!
Το μεγάλο πλεονέκτημα της άσκησης με το σχοινάκι είναι ότι μπορούμε να το παίρνουμε μαζί μας καθημερινά, αλλά και στις εκδρομές και στα ταξίδια μας. Επίσης σημαντικό είναι πως μπορούμε να γυμναστούμε σε οποιοδήποτε χώρο. Και φυσικά είναι ένα από τα πιο οικονομικά όργανα γυμναστικής.
Τα οφέλη της άσκησης με σχοινάκι:
– Γυμνάζει την καρδιά και το αναπνευστικό μας σύστημα.
– Μας βοηθάει να κάψουμε (πολύ!) λίπος.
– Τονώνει όλο το σώμα.
– Βοηθάει στην μυϊκή ενδυνάμωση των ποδιών, των γλουτών και των χεριών.
– Βελτιώνει την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων.
Άσκηση με σχοινάκι:
♦ Παπούτσια: Μεγάλη προσοχή, για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς, χρειάζεται να δώσουμε στα παπούτσια που θα φορέσουμε. Να είναι ενισχυμένα στο μπροστινό μέρος, εκεί δηλαδή που ακουμπάνε οι μύτες και πέφτει όλο το βάρος του σώματος,
♦ Το σκοινάκι, μπορεί να καταταγεί στις ποιο δύσκολες και επίπονες ασκήσεις γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μέτρο. Ξεκινάμε αργά και αυξάνουμε τον αριθμό των επαναλήψεων και τη δυσκολία των ασκήσεων αργά αλλά σταθερά.
Για τους αρχάριους 30″ με χρόνο ξεκούρασης 60″ επί 3-4 φορές είναι ένας πολύ καλός χρόνος.
Για τους προχωρημένους 2-5′ με χρόνο ξεκούρασης 60″ επί 4-5 επαναλήψεις.
♦ Ξεκινάμε στην αρχή με λίγες επαναλήψεις, με τα δύο πόδια ταυτόχρονα, χωρίς να πηδάμε ψηλά. Έχουμε τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα για να αποφύγουμε τους μεγάλους κραδασμούς και να προσγειωνόμαστε με τις μύτες των ποδιών. Κρατάμε τους αγκώνες δίπλα στα πλευρά μας λυγισμένους σε ορθή γωνία και η κίνηση γίνεται με τους καρπούς. Κοιτάμε πάντα μπροστά και όχι κάτω και θυμόμαστε να έχουμε ενεργοποιημένους και τους κοιλιακούς μας για να διατηρούμε ισορροπία.
♦ Αφού δυναμώσουμε λίγο είναι σημαντικό να αλλάζουμε κάθε τόσο άσκηση, ώστε να δουλεύουμε καλύτερα όλες τις μυϊκές ομάδες. Με τον καιρό, καθώς θα δυναμώνουμε με την εξάσκηση θα αυξάνουμε σταδιακά το χρόνο, και την ταχύτητα μας και θα μπορούμε να κάνουμε διάφορες παραλλαγές όπως με τα γόνατα ψηλά, εναλλαγές με το ένα πόδι, κουτσό, σλάλομ, τα πόδια κολλημένα, με σταυρωμένα χέρια….
♦ Ο επιτρεπόμενος χρόνος για την άσκηση με το σχοινάκι είναι το ανώτερο 20 λεπτά τη μέρα.
Αν μείνουμε συνεπείς σε μερικές εβδομάδες δεν θα χρειάζονται πάνω από 10 λεπτά την ημέρα για να δούμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο σώμα μας!
Ποικιλία από σχοινάκια:
Υπάρχουν διάφοροι τύποι από σχοινάκια. Από τα πιο απλά με ξύλινες λαβές μέχρι δερμάτινα ή με βαρίδια για μεγαλύτερη δυσκολία. Ποιο θα διαλέξουμε εξαρτάται από το επίπεδο μας. Τα ελαφρύτερα σχοινιά, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, είναι πολύ πιο δύσκολα για να μάθει κάποιος αρχάριος σε σχέση με πιο βαριά. Αποφεύγουμε τα πολύ λεπτά σχοινάκια ταχύτητας όπως και τα βαμβακερά σχοινάκια, τα οποία είναι πραγματικά δύσκολο να χρησιμοποιηθούν. Μια πολύ καλή επιλογή για όλους είναι ένα σχοινάκι PVC, που να έχει λίγο βάρος ώστε οι νέοι χρήστες να μπορούν να αισθάνονται ακριβώς που βρίσκεται το σχοινάκι καθώς περιστρέφεται γύρω τους.
Ποιο είναι τα κατάλληλο μέγεθος σχοινιού για το ύψος μας;
Μετράμε το μήκος του σχοινιού να είναι στο ύψος μας. Στη συνέχεια πατώντας στο κέντρο του σηκωνόμαστε τις άκρες των ποδιών: θα πρέπει οι λαβές να φτάνουν στις μασχάλες μας.
Συνήθως το μήκος κυμαίνεται ανάμεσα 270- 330εκ. Αν είναι μακρύ, εύκολα κάνουμε ένα κόμπο στις άκρες για να το προσαρμόσουμε.
Το σχοινάκι αντενδείκνυται:
– Σε άτομα υπέρβαρα ή άτομα που δεν έχουν γυμναστεί για πολύ καιρό.
– Σε όσους έχουν προβλήματα στη μέση, τα γόνατα και τις αρθρώσεις.
– Το σχοινάκι πρέπει, επίσης, να το αποφεύγουν οι έγκυες και τα άτομα με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.
* Όπως και σε κάθε άλλο είδος άσκησης σωστό είναι να παίρνουμε πρώτα τη συγκατάθεση από το γιατρό μας.
επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος