Ριζότο με μανιτάρια

0
80

Ριζότο…Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ συνήθως το λατρεύεις στην πρώτη δοκιμή…  Τι γίνεται όμως αν θέλουμε να το φτιάξουμε στο σπίτι;  Φαίνεται λίγο δύσκολο στον τρόπο παρασκευής του..Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα, απλά  απαιτεί συνεχή παρακολούθηση..

Εμείς κάνουμε για εσάς μια ιδιαίτερα απλή εκτέλεση και πιστέψτε μας το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

rizoto-me-manitaria-ingolden.gr

 

Υλικά:

  •  1 πακέτο λευκά  μανιτάρια
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο – προαιρετικά
  • 60 γραμ. τυρί παρμεζάνα
  • 270 γραμ. ρύζι για ριζότο  – arborio κλπ
  • 1/2 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 με 1,5 κύβο λαχανικών ή κότας
  • 1,5 με 2 λίτρα ζεστό νερό

 

Εκτέλεση:

1.  Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία του μαγειρέματος φροντίζουμε δίπλα στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε το ριζότο να έχουμε και μια άλλη, η οποία θα περιέχει το ζωμό λαχανικών ή κότας. Ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά γιατί θέλουμε να είναι ζεστός ο ζωμός κατά τη διαδικασία. Θα χρειαστούμε περίπου 1 με 1,5 λίτρο νερό αλλά είναι καλύτερο να έχουμε λίγο παραπάνω σε περίπτωση που χρειαστεί.

2. Επίσης ετοιμάζουμε από πριν τα μανιτάρια και το τυρί. Θα χρειαστούμε περίπου 10 με 12 μανιτάρια. Δεν τα πλένουμε, βγάζουμε μόνο την λεπτή φλούδα που τα περικλείει με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Επιπλέον τρίβουμε την παρμεζάνα στον λεπτό τρίφτη για να είναι έτοιμη για το τέλος.

3. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά προκειμένου να καραμελώσει, δεν θέλουμε να καεί.

4. Όταν το κρεμμύδι είναι έτοιμο, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει

5. Αμέσως μετά ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει το ρύζι. Περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς, διαφορετικά το ριζότο θα πικρίσει

6. Μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε λίγο από το ζωμό στην κατσαρόλα, ίσα ίσα να καλύψει το ρύζι και προσθέτουμε και τα μανιτάρια.

7. Από εδώ και πέρα το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ρίχνουμε τόσο ζωμό ώστε να καλύπτεται το μείγμα, κάθε φορά που εξατμίζονται όλο τα υγρά. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι το ρύζι να βράσει.

8. Ο σκοπός μας είναι το ριζότο να ‘χυλώσει’ και να έχει και λίγα από τα υγρά του, να μην είναι εντελώς στεγνό. Φροντίζουμε επίσης όταν το αφαιρέσουμε από την εστία να μην είναι εντελώς μαλακό, να κρατάει λίγο.

9. Στη συνέχεια όπως είναι ζεστό μέσα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε γρήγορα για να διαλυθεί το τυρί.

10. Αφήνουμε για 2’ με 3’ λεπτά και στη συνέχεια σερβίρουμε.

 

Μικρά μυστικά:

* Μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο τυρί ή περισσότερα μανιτάρια, ανάλογα με τις γεύσεις που προτιμάμε.

* Για την πιο light εκδοχή του μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου τυρί, είναι εξίσου νόστιμο.

* Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ρύζι, ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε. Η συνταγή είναι για τέσσερα άτομα.

Και καλή μας όρεξη!!

Πηγή: bakemesoftly.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας