Πότισμα στις διακοπές, πρακτικές λύσεις

0
2653

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχουμε όταν φεύγουμε για διακοπές είναι πως θα ποτίζονται τα φυτά μας την περίοδο της απουσίας μας.φυτά μας χρειάζονται τακτικό πότισμα διαφορετικά δε θα τα βρούμε και σε τόσο καλή κατάσταση όταν επιστρέψουμε. Θα πρέπει, λοιπόν, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε τα φυτά μας να μην υποστούν τις συνέπειες από την δική μας απουσία.

Ας δούμε κάποιους πρακτικούς τρόπους για να λύσουμε το πρόβλημα..

potisma-fytvn-ingolden.gr

Αυτόματο πότισμα

Το σύστημα αυτόματου ποτίσματος είναι η ιδανική λύση που μπορεί να υπάρχει και σε μόνιμη βάση. Είναι κατάλληλο τόσο για τους μεγάλους κήπους όσο και τις βεράντες. Τοποθετώντας αυτόματο πότισμα, ρυθμίζουμε την ώρα, διάρκεια και συχνότητα ποτίσματος των φυτών μας πολύ εύκολα κάνοντας και οικονομία στο νερό .

Στη αγορά υπάρχουν αναλογικοί ή ψηφιακοί αυτόματοι ποτιστές. Την εγκατάσταση μπορούμε να την κάνουμε και μόνοι μας, είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, διαβάζοντας το εγχειρίδιο χρήσης. Συνίσταται για απουσία μεγάλης διάρκειας ή για κήπους με αρκετά φυτά.

Μειονεκτήματα

–  Το κόστος απόκτησης.
Το κόστος εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και από το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος που θέλουμε να ποτίσουμε.

–  Η πιθανότητα βλάβης
Η πιθανότητα βλάβης κατά τη διάρκεια της απουσίας μας, όπως πιθανή διαρροή. Μπορούμε να ελέγξουμε σχολαστικά τις ενώσεις, αλλά και την καλωδίωση και τα μπεκ του συστήματος μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες .

Προσοχή: Μη ξεχάσουμε να αλλάξουμε μπαταρία στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος πριν φύγουμε για διακοπές.

 

Αυτοποτιζόμενες γλάστρες

Στη αγορά υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αυτοποτιζόμενες γλάστρες. Πρόκειται για γλάστρες – δοχεία με μοντέρνο σχεδιασμό, που μέσω ενός ειδικού συστήματος που διαθέτουν, αποθηκεύουν νερό στο κάτω ή πλαϊνό μέρος τους και το αποδεσμεύουν σταδιακά στο φυτό. Στη αγορά εκτός από γλάστρες υπάρχουν και αυτοποτιζόμενες ζαρντινιέρες.

Υπολογίζεται ότι μπορούν να υποστηρίξουν το πότισμα του φυτού μας χωρίς δική μας “παρέμβαση”, για διάστημα περίπου ενός μηνός.

Μειονεκτήματα

–  Έχουν παραπάνω κόστος από τις απλές γλάστρες.

–  Συνήθως δεν καλύπτουν μεγάλα νούμερα.

 

Κρύσταλλοι αποθήκευσης νερού

potisma-fytvn-krystalloi-ingolden.gr

Πρόκειται για μία σχετικά άγνωστη αλλά αποτελεσματική λύση για να ποτίζονται τα φυτά μας όταν είμαστε διακοπές. Οι κρύσταλλοι αυτοί, όταν είναι στεγνοί, μοιάζουν με κόκκους ζάχαρης αλλά στην πράξη, λειτουργούν σαν σφουγγάρια απορροφώντας ποσότητα νερού πολύ μεγαλύτερη του όγκου τους την οποία στη συνέχεια αποδεσμεύουν σταδιακά – μέχρι και σε διάστημα 3-4 εβδομάδων – δροσίζοντας το φυτό.

Είναι λοιπόν ιδανικοί για να καλύψουν τις ανάγκες των φυτών μας όταν λείπουμε διακοπές – ιδιαίτερα δε των φυτών που έχουμε στις γλάστρες του μπαλκονιού μας. Σκάβουμε μικρές τρυπούλες σε λίγο βάθος και ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας για μεσαίου μεγέθους γλάστρα. Αμέσως μετά ποτίζουμε καλά το φυτό και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μετά από 1-2 ώρες. Συνίσταται για μικρό αριθμό φυτών και για απουσία μικρής-μεσαίας διάρκειας

Μειονεκτήματα

–  Αν και δε είναι ακριβό, το κόστος για ένα μεγάλο κήπο είναι σημαντικό.

 

Σακούλες ποτίσματος με φυτίλι

Στην αγορά κυκλοφορούν, επίσης, πλαστικές σακούλες με υφασμάτινο φιτίλι που αποδεσμεύουν σταδιακά υγρασία στο φυτό. Με αυτό τον τρόπο, τα φυτά μας θα έχουν νερό για μία εβδομάδα περίπου.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε το νερό και να τα κρεμάσουμε σε κάποιο σημείο, κατά προτίμηση να μην το βλέπει ο ήλιος και εξατμίζεται γρηγορότερα το νερό που περιέχουν.

Μπάλες ποτίσματος

potisma-fytvn-mpales-ingolden.gr

Στην αγορά κυκλοφορούν πλαστικές ή γυάλινες μπάλες τις οποίες γεμίζουμε με νερό, τις τοποθετούμε μέσα στη γλάστρα και αυτές διοχετεύουν το νερό σταδιακά. Συνήθως δεν έχουν μεγάλη χωρητικότητα. Είναι μια απλή, εύκολη και καλαίσθητη λύση. Συνίσταται για μικρό κήπο και για ολιγοήμερη απουσία.

Μειονεκτήματα

–  Σχετικά ακριβή λύση

–  Οι γυάλινες μπάλες σπάνε

Μετά τις παραπάνω εμπορικές λύσεις, συνεχίζουμε με τις αυτοσχέδιες.

 

Μπουκάλι με νερό

Αυτή είναι η πιο εύκολη και πιο οικονομική λύση. Είναι η αυτοσχέδια δωρεάν εκδοχή της μπάλας ποτίσματος. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πλαστικό μπουκάλι για κάθε γλάστρα. Χρησιμοποιούμε μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών του ενάμιση λίτρου, στο καπάκι των οποίων κάνουμε μία μικρή τρυπούλα ή εφαρμόζουμε τα ειδικά πώματα – σταλάκτες – που μπορούμε να αγοράσουμε. Τοποθετούμε λίγα εκατοστά μέσα στο χώμα γυρισμένα ανάποδα, αφήνοντας το νερό να χύνεται σιγά σιγά και να δροσίζει το φυτό μας.

Μειονεκτήματα

–  Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το μέγεθος του μπουκαλιού. Μπορούμε βέβαια να τοποθετήσουμε περισσότερα του ενός σε μια γλάστρα αλλά και πάλι δε συνίσταται για μεγάλη απουσία.

–  Κάποιοι που έχουν δοκιμάσει τον συγκεκριμένο τρόπο αναφέρουν προβλήματα στη χρήση, όπως ότι το νερό χύνεται όλο μαζί, αυτό όμως ίσως να οφείλεται σε κακή τοποθέτηση του μπουκαλιού.

 

Φυτά στη μπανιέρα ή σε λεκάνες

potisma-fytvn-mpoukali-ingolden.gr

Μια ακόμα απλή λύση με μηδενικό κόστος είναι να τοποθετήσουμε τις γλάστρες μας στη μπανιέρα ή σε μια μεγάλη λεκάνη – ή οτιδήποτε άλλο ρηχό  που μπορεί να συγκρατήσει νερό- και να τη γεμίσουμε με νερό. Με αυτό τον τρόπο τα φυτά θα τραβάνε το απαραίτητο για αυτά νερό μέσω των τρυπών αποστράγγισης των γλαστρών και θα ποτίζονται μόνα τους.

Επειδή το νερό θα είναι σε χαμηλή στάθμη η γλάστρα θα έχει τη απαραίτητη υγρασία, αλλά δε θα σαπίσει.

Μειονεκτήματα

–  Αν τα τοποθετήσουμε στη μπανιέρα το μπάνιο θα πρέπει να είναι ηλιόλουστο για να μη μαραθούν από τη έλλειψη φωτισμού.

–  Αν έχουμε πολλές γλάστρες, τότε η μπανιέρα δε είναι ιδανική λύση και θα πρέπει να βρούμε λεκάνες μεγάλες.

–  Αν έχουμε αρκετά μεγάλα φυτά που ζυγίζουν αρκετά, δεν είναι η ιδανική λύση.

 

Δοχείο με σχοινί η φιτίλι

Μια από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές πατέντες ποτίσματος είναι το πότισμα με σχοινί ή φιτίλι. Είναι πολύ απλή κατασκευή, μπορούμε να ποτίσουμε οικονομικά δεκάδες γλάστρες και αναλόγως το δοχείο που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να είναι κατάλληλο ακόμα και για μεγάλη απουσία.

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα δοχείο ικανό να χωρέσει το νερό που είναι απαραίτητο για το πότισμα και ένα φιτίλι ή απορροφητικό κουβάρι σπάγκου ή κομμάτι ύφασμα στο κατάλληλο μήκος, ικανό να ενώνει τον πάτο του δοχείου με τη γλάστρα.

Βουτάμε τη μία άκρη από το φιτίλι ή όποιο άλλο υλικό χρησιμοποιήσουμε στον πάτο του δοχείου και την άλλη στο εσωτερικό της γλάστρας που θέλουμε να ποτιστεί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κατσαβίδι ή κάτι παρόμοιο για να ωθήσουμε το σπάγκο μέσα στο χώμα. Το φιτίλι θα αρχίσει να μουσκεύεται σιγά σιγά σε όλο του το μήκος και έτσι θα μεταφέρει νερό από το δοχείο στη γλάστρα. Μπορούμε να ενώσουμε όσες γλάστρες θέλουμε με τα ανάλογα φιτίλια. Συνίσταται για μεγάλη απουσία και μεγάλο κήπο ή πολλές γλάστρες σε σκιερό μέρος

Μειονεκτήματα

Είναι καλύτερο για εσωτερική χρήση ή για σκιερό μέρος. Αν το αφήσουμε εκτεθειμένο στον ήλιο υπάρχει περίπτωση να εξατμίζεται το νερό πάνω στο φιτίλι και ποτέ να μη φτάνει στη γλάστρα τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας. Αν θέλουμε να το κάνουμε για εξωτερική χρήση θα πρέπει να τοποθετήσουμε το φιτίλι  μέσα σε κάποιο λάστιχο ώστε να προστατεύετε από την εξάτμιση.

 

Μικρά μυστικά:

–  Τοποθετούμε τα φυτά σε απόλυτα σκιερό μέρος όσο λείπουμε. Μειώνεται έτσι αισθητά η ποσότητα νερού που χρειάζονται καθημερινά.

–  Το τελευταίο βράδυ, πριν φύγουμε για διακοπές, κάνουμε ένα καλό κατάβρεγμα σε όλα τα φυτά και ένα πλούσιο πότισμα. Πριν φύγουμε για διακοπές, καθαρίζουμε τη σκόνη από τα φύλλα με ένα βρεγμένο πανί.

–  Σκεπάζουμε το χώμα με άχυρα ή με φλοιό πεύκου ή με μία πετσέτα για να μειώσουμε την εξάτμιση.

–  Τοποθετούμε τα φυτά σε όσο μεγαλύτερες γλάστρες γίνεται. Όσο πιο μικρή είναι η γλάστρα τόσο πιο μεγάλη ανάγκη έχει για νερό.

–  Ειδοποιούμε κάποιον συγγενή ή κάποιον γείτονα να έχει το νου του σε περίπτωση μεγάλης απουσίας, όποιον τρόπο και να επιλέξουμε γιατί πάντα κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Όλους τους παραπάνω τρόπους ποτίσματος κατά την απουσία μας, επιβάλλεται να τους έχουμε δοκιμάσει λίγο καιρό πριν λείψουμε, ώστε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή κάποια λάθος ρύθμιση, να έχουμε το χρονικό περιθώριο να τα διορθώσουμε.

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Βεατρίκη Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας