Αυτή η συνταγή βασίζεται στη γλυκύτητα της ώριμης μπανάνας και σε μία μικρή ποσότητα μελιού. Ο συνδυασμός αυτών των δύο έχει σαν αποτέλεσμα ένα υπέροχα γλυκό και απίστευτα θρεπτικό ψωμί.
Υλικά:
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- ⅓ φλιτζάνι μέλι
- 3 μπανάνες – η μία κομμένη στη μέση κατά μήκος
- 2 αβγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1,5 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ φλιτζάνι αλεύρι ντίνκελ
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ½ φλιτζάνι σταγόνες κουβερτούρας
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το μέλι.
- Κόβουμε τη μία μπανάνα κατα μήκος και κρατάμε τη μισή στην άκρη. Βάζουμε τις υπόλοιπες 2,5 μπανάνες στο μπολ και με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο για το πουρέ, λιώνουμε τις μπανάνες.
- Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά και τα προσθέτουμε μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά στα υγρά: το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ντίνκελ, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατέουμε λίγο ακόμα να πάνε παντού.
- Λαδώνουμε ένα ταψάκι για ψωμί και μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι. Τοποθετούμε από πάνω τη μισή μπανάνα που είχαμε κρατήσει στην άκρη και πιέζουμε ελαφρά.
- Ψήνουμε το ψωμί για 50 λεπτά ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει από το κέντρο του ψωμιού στεγνή.
Μικρά μυστικά:
- Εάν θέλουμε να φτιάξουμε ψωμάκια ατομικά, βάζουμε το μείγμα σε ταψάκι για μάφινς και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Αυτό το μπανανόψωμο μπορεί να μπει στην κατάψυξη. Μπορούμε να καταψύξουμε τις φέτες σε σακουλάκια τροφίμων. Αποψύχουμε όσες φέτες θέλουμε είτε στο ψυγείο είτε σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: stavroula kriki