Μασσαλία, η πολυπολιτισμική

0
842

Η Μασσαλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική πόλη, μετά το Παρίσι, και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Πρωτεύουσα της Προβηγκίας και του γαλλικού Νότου. Ιδιαίτερα σημαντική για τον πολιτισμό και την ιστορία της , που φτάνει μέχρι και τους αρχαίους Έλληνες και τον Ιούλιο Καίσαρα.

Είναι πολυπολιτισμική και πιο πολύ μεσογειακή, παρά γαλλική η ατμόσφαιρα της πόλης, και αυτό οφείλεται κυρίως στους χιλιάδες μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική και τις παλιές αποικίες της Γαλλίας.

massalia-h-polypolitismikh2-ingolden.gr

Αξιοθέατα

 

Η βασιλική της Notre Dame de la Garde
Στο ψηλότερο σημείο της Μασσαλίας και ορατή από παντού η καλή μητέρα – la bonne mere – των ντόπιων στέκεται περήφανη και επιβλητική. Το σήμα κατατεθέν της πόλης, η Notre Dame de la Garde, με το τεράστιο άγαλμα της Παναγίας και την πανοραμική θέα στην πόλη και τη θάλασσα. Προτιμάμε το λεωφορείο ή το τρενάκι από το παλιό λιμάνι, αλλιώς ετοιμαζόμαστε για τριαντάλεπτο ποδαρόδρομο. Όπως και να έχει πάντως, θα μας ανταμείψει με υπέροχες τοιχογραφίες, εντυπωσιακά μωσαϊκά και φοβερή θέα.

Chateau d’If
Σε αυτό το κάστρο-πρώην φυλακή εμπνεύστηκε ο Αλέξανδρος Δουμάς τον «Κόμη Μοντεχρήστο» το 1845. Εδώ, στο νησάκι If, θα φτάσουμε με φέρι από το παλιό λιμάνι

Centre de la Vieille Charite
Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στο Panier, σχεδιάστηκε από τον Μασσαλιώτη διάσημο αρχιτέκτονα Pierre Puget. Είναι ίσως το ωραιότερο κτίριο της πόλης, παλιό άσυλο του 1671, σκοπός του οποίου ήταν να στεγάσει κόσμο από την επαρχία. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου εκτίθενται αρχαία αιγυπτιακά αντικείμενα, έργα από την Αφρική και την Ωκεανία, ενώ φιλοξενεί και μια ενδιαφέρουσα συλλογή με αρχαία ελληνικά αντικείμενα.

Το παλάτι Longchamps
Αυτό το όμορφο κομμάτι της αρχιτεκτονικής περιβάλλεται από εξίσου όμορφους κήπους, και κτίστηκε απλά ως ένα μνημείο για να γιορτάσουν την κατασκευή του Canal de Marseille. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1839 αλλά χρειάστηκαν πάνω από τριάντα χρόνια για να ολοκληρωθεί, με μεγάλο κόστος για την πόλη. Βρίσκεται στο 4ο διαμέρισμα και στεγάζει το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Περιβάλλεται από το Πάρκο  Longchamps.

Abbaye St-Victor
Η βασιλική St. Victor, «το κλειδί της Μασσαλίας» όπως ονόμαζαν την παμπάλαια αυτή εκκλησία του 5ου αιώνα μ.Χ., που ξαναχτίστηκε το 1140 από ντόπιους, θυμίζει φρούριο και υπήρξε το λίκνο του χριστιανισμού στην περιοχή.

Le Corbusier’s Unite d’Habitation 
Μια πόλη μέσα στην πόλη, όπως την οραματίστηκε ο Le Corbusier το 1952. Η δωδεκαώροφη πολυκατοικία από μπετόν κρύβει μέσα της εστιατόριο, ξενοδοχείο, ταχυδρομείο, καταστήματα κι ένα γυμναστήριο με πισίνα στην ταράτσα.

Το πάρκο Borely
Πρόκειται για ένα τεράστιο πάρκο κοντά στην παραλία της Μασσαλίας, στο οποίο μπορεί κανείς να κάνει βόλτα με ποδήλατο, βαρκάδα στη λίμνη με τις πάπιες, πικ νικ στο γκαζόν, να επισκεφτεί το βοτανικό κήπο  και τον κήπο με τα ιαπωνικά φυτά.

massalia-h-polypolitismikh-parc-borely-ingolden.gr

 Μουσεία

Μουσείο Ιστορίας
Το μουσείο ιδρύθηκε όταν αρχαιολογικές ανασκαφές διεξήχθησαν πριν από την κατασκευή ενός νέου εμπορικού κέντρου και πολλά αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ανακαλύφθηκαν.

Μουσείο Καλών Τεχνών
Βρίσκεται μέσα στο εντυπωσιακό Palais Longchamp – Υπάρχουν έργα ζωγραφικής, γλυπτά και σχέδια από το 16ο  και 19ο αιώνα.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Στο δρόμο πριν φτάσουμε εκεί θα δούμε και τον διάσημο αντίχειρα, γλυπτό του Σεζάρ.

Το Μουσείο της Πορσελάνης
Κοντά σε ένα καταπράσινο πάρκο και μέσα σε ένα παλιό αρχοντικό του 19ου αιώνα, τον πύργο Παστρέ, περιλαμβάνει συλλογή 1.200 κεραμικών –φαγιάνς- από τη Νεολιθική εποχή έως σήμερα.

Μουσείο των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών – MuCEM
Βρίσκεται στην άκρη του παλιού λιμανιού και είναι ολοκαίνουργιο και το σημαντικότερο στο είδος του στην Ευρώπη. Πρόκειται για υπερσύγχρονο κτίσμα του Γαλλοαλγερινού αρχιτέκτονα R. Ricciotti.

 

Παλιό Λιμάνι

Τα παλιό λιμάνι είναι τρία πράγματα μαζί: είναι η παλαιότερη περιοχή της Γαλλίας, είναι η πιο όμορφη και ατμοσφαιρική από τις 16 γειτονιές της Μασσαλίας και κυρίως μία από τις πιο εμβληματικές περιοχές για εμάς τους Έλληνες στη Μεσόγειο. Γνωστό στη γαλλική γλώσσα ως Vieux Port, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης για τους τουρίστες. Προστατεύεται από δύο φρούρια: Fort St Nicolas και Fort St John, και έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα λιμάνι από την αρχαιότητα.

Από εδώ ξεκινούν διαδρομές προς πάσα κατεύθυνση, προς τα νησιά αλλά και την παραλιακή λεωφόρο της Corniche, τα καφέ και τα παλιά καλά ξενοδοχεία. Και όλα έχουν θέα τον τρισδιάστατο ορίζοντα της Μεσογείου. Εδώ βρίσκονται και οι αγορές και οι ψαραγορές με τη γνωστή τους φασαρία και τα εστιατόρια με τους υπέροχους μεζέδες.

Η νεότερη προσθήκη στο λιμάνι ήταν το Phare de Sainte Marie, ένας φάρος χτίστηκε το 1855.

 

Panier

Σημαίνει «καλάθι» και είναι η παλαιότερη και ίσως η πιο παρεξηγημένη συνοικία της Μασσαλίας, ένα βήμα από τη μαρίνα. Από αυτή την περιοχή εμπνεύστηκε ο συγγραφέας Ζαν- Κλοντ Ιζό την «μασσαλιώτικη» αστυνομική τριλογία του. Σήμερα, όμως, κάθε άλλο από εγκληματίες συναντά κανείς εκεί. Περισσότερο πια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν καλλιτεχνική συνοικία, με εργαστήρια κοσμημάτων, γκαλερί, μαγαζάκια που φτιάχνουν τα φημισμένα σαπούνια Μασσαλίας και μικρά καλλιτεχνικά καφέ. Η τυπική φτωχογειτονιά της πόλης, με τα χρωματιστά σπίτια των ψαράδων, τις μεσογειακές μυρωδιές και τους κάθε λογής βιοπαλαιστές. Την άνοιξη, μπορούμε να παρακολουθήσουμε ζωντανή μουσική από μπάντες στο δρόμο και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

massalia-h-polypolitismikh-panier-ingolden.gr

Εκδρομές

 Aix en Provence.
Το Aix είναι μια μικρή γαλλική κωμόπολη, γενέτειρα του ιμπρεσσιονιστή ζωγράφου  Paul Cézanne, σε απόσταση μισής ώρας από την πόλη και με συχνότατη συγκοινωνία από το Saint- Charles, μέχρι και τις 12 το βράδυ.

Το γραφικό ψαροχώρι Cassis
Ιδανικός προορισμός για το καλοκαίρι για μπάνιο και θαλασσινά. Η πρόσβαση γίνεται με λεωφορείο και με τρένο, αλλά προσοχή γιατί τα δρομολόγια δεν είναι τόσο συχνά.

Luberon
Περικλείεται από τρεις βουνοκορφές και αποτελείται από πολλά χωριά-φρούρια πάνω στα βουνά. Αξίζει η οργανωμένη φυσιολατρική βόλτα στα πιο ονομαστά από αυτά -Oppede le Vieux, Menerbes, Gordes .

Και να μην ξεχνάμε πως δεν είμαστε πολύ μακριά από σπουδαίες πόλεις του Νότου, όπως η Νίκαια, οι Κάννες ή το Σαν Τροπέ.

 

Γαστρονομία – τοπικά προϊόντα

Πατρίδα της πασίγνωστης σούπας bouillabaisse, που αρχικά φτιαχνόταν από τις οικογένειες των ψαράδων της Μασσαλίας με τα απούλητα ψάρια της ημέρας, για να γίνει τελικά η διασημότερη ψαρόσουπα του κόσμου.

Αξίζει να απολαύσουμε μια δροσερή blanche -λευκή μπύρα ή ένα τοπικό παστίς – λικέρ από γλυκάνισο, που θυμίζει ούζο.

Αναζητάμε και την ντόπια μπίρα La Cagole de Marseille με το ρετρό μπουκάλι και θα γλυκαθούμε με navettes – παραδοσιακά μπισκότα με πορτοκαλόνερο  και croquants marseillais – μπισκότα αμυγδάλου .

Τέλος, δεν ξεχνάμε, σε καμία περίπτωση, να δοκιμάσουμε τα κεμπάπ στη μουσουλμανική συνοικία κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, που μυρίζει μπαχαρικά και κάρυ, και οπωσδήποτε φαλάφελ. Τολμήστε και την ιδιαίτερα πικάντικη σως «αρίσα».

massalia-h-polypolitismikh-museia-ingolden.gr

Πότε να πάμε

Με κατά μέσο όρο 300 ημέρες ηλιοφάνειας, προσφέρεται για όλες τις εποχές.

Την άνοιξη ή το φθινόπωρο, δεν θα μας ενοχλεί η αποπνικτική ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία, λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα.

 

Πώς θα φτάσουμε

Υπάρχουν πλέον απευθείας πτήσεις από την Αθήνα. Από το αεροδρόμιο της  Προβηγκίας – Marseille Provence Airport–  η πρόσβαση στην πόλη γίνεται με λεωφορείο – Νavette- το οποίο καταλήγει στο σταθμό Saint- Charles, στο κέντρο της Μασσαλίας. Ο σταθμός αυτός είναι και σιδηροδρομικός, για όσους προτιμούν τα TGV και τη συντομότατη διαδρομή από το Παρίσι – 3 ώρες για περίπου 1000 χιλιόμετρα.

Τον 6ο αιώνα π.Χ. ένας μικρός στολίσκος αποίκων από τη μακρινή Φώκαια -τη βορειότερη των ιωνικών πόλεων- έμπαινε στον ήσυχο κόλπο του Λακυδώνος, τότε, ιδρύοντας τη σημαντικότερη αποικία στη δυτική Μεσόγειο κατά μήκος του βόρειου τμήματος της ακτής, όπως και πολλές άλλες -κοσμοπολίτικες σήμερα- πόλεις στις ακτές της νότιας Γαλλίας, σαν τη Νίκαια και την Αντίμπ.

Η ειρηνική συνύπαρξη με τους ντόπιους Λυγούριους, που θα κρατήσει αιώνες -έως το 49 π.Χ. οπότε φτάνουν οι Ρωμαίοι-, αποτυπώθηκε και στη μυθολογία με το ειδύλλιο του Πρωτέα -επικεφαλής των αρχαίων Ελλήνων αποίκων και οικιστής της Μασσαλίας- με τη Γύπτιδα, την όμορφη κόρη του τοπικού Λυγούριου βασιλιά. Ενδεικτική της ανάπτυξης της πανίσχυρης αυτής ναυτικής πόλης – της πρώτης πόλης-κράτους της αρχαίας Ελλάδας στο σημερινό πια γαλλικό έδαφος-  ήταν και η κατασκευή του θησαυρού των Μασσαλιωτών στους Δελφούς.

Σήμερα στο Quai des Belges, στην ψαραγορά, θα δούμε κόσμο να διαβάζει μια αναμνηστική πλάκα, γραμμένη στα Ελληνικά, που αναφέρεται στους αρχαίους Έλληνες, κάτι που κάνει τους ντόπιους ιδιαίτερα περήφανους. Και στο Parc des Vestiges, σε μια ολόκληρη περιοχή που εκτείνεται μέχρι την άκρη του λιμανιού, βλέπουμε το ελληνικό και το ρωμαϊκό παρελθόν της Μασσαλίας. Βλέπουμε τμήματα από τις αρχαίες αποβάθρες, ναούς, όπως και κομμάτι του παλιού οχυρωματικού τείχους του 3ου και του 2ου αιώνα π.Χ.,

Πηγή: www.athinorama.grwww.flowmagazine.gr

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας