Μήλο, σύμβολο γνώσης και αθανασίας!

0
4127

Το μήλο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα. Είναι ο καρπός του δένδρου της γνώσης και ως εκ τούτου και το σύμβολο της γνώσης. Στην αρχαιότητα πολλοί λαοί το θεωρούσαν σύμβολο της αθανασίας. Οι Έλληνες και πολλοί άλλοι λαοί χρησιμοποιούν την παροιμία: “Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”.

mila-apples-vitamines-ingolden-gr

 

Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των ιώσεων. Αν νιώθουμε κουρασμένοι, εξαντλημένοι και το νευρικό μας σύστημα βρίσκεται σε ένταση βοηθάμε τον οργανισμό μας να τονωθεί με την κατανάλωση μήλων.

 

Βιταμίνες και όλες οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου για την υγεία μας:

Ένα μέτριο μήλο, 160γρπερίπου, παρέχει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και φλαβονοειδών ουσιών, και μόνο 80 περίπου θερμίδες.

– Βιταμίνη C: Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα: Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό ικανό να προστατέψει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν ορισμένες ασθένειες και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα δηλαδή την άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Περισσότερα για τη Βιταμίνη C διαβάζουμε εδώ:

 Βιταμίνες της ομάδας Β: Οι βιταμίνες αυτές βοηθάνε στη καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, συμμετέχουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, στην παραγωγή ενέργειας και στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 Βιταμίνη Α και β-καροτένιο: Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο ή αλλιώς προβιταμίνη Α παίζουν ρόλο στην προστασία του δέρματος, στην καλή όραση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το β-καροτένιο είναι παράλληλα ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

 Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος.

– Βιταμίνη Κ: Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και συμβάλλει στην υγεία των οστών.

– Μήλα κατά της παχυσαρκίας: Σε περιόδους δίαιτας τα μήλα είναι ένα υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας, αφού δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες. Είναι ιδανική επιλογή για να χάσουμε κιλά. 

 Μήλα για την ομαλή λειτουργία του εντέρου: Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει κατανάλωση φυτικών ινών. Οι πλούσιες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα μήλα, ευθύνονται για το αίσθημα πληρότητας που νιώθουμε όταν τα τρώμε. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δρουν ευεργετικά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της εμφάνισης πολλών ασθενειών, όπως στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η φλούδα είναι εκείνη που περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες. Περιέχει 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών. Χωρίς τη φλούδα, παίρνουμε μόλις 2,1 γραμμάρια. Ένα στοιχείο της φλούδας του μήλου ονομάζεται ουρσολικό οξύ και ενισχύει το κάψιμο των θερμίδων και αυξάνει τους μυς.

apple-autumn-coffee-ingolen-gr

Αντιμετώπιση στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου: Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από διάρροια, κοιλιακό πόνο και φούσκωμα. Για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων τα μήλα είναι ιδανική λύση.

Προστατεύει τα οστά: Μια συγκεκριμένη ουσία που εντοπίζεται στο μήλο, η φλοριδζίνη, προστατεύει από την οστεορπόσωση μετά την εμμηνόπαυση και αυξάνει την οστική πυκνότητα.

Βοηθάει στην καταπολέμηση του άσθματος: Ένας χυμός μήλου σε καθημερινή βάση, μειώνει τις κρίσεις άσθματος σε σχέση πάντα με ανθρώπους που πίνουν χυμό μια φορά το μήνα.

Πρόληψη κατά του καρκίνου: Τα φλαβονοειδή και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μήλο αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες.

Θεραπεύει τα εκζέματα: Τα εκζέματα, η ψωρίαση και οι άλλες παθήσεις του δέρματος εξαφανίζονται μετά την εφαρμογή της μηλοδίαιτας. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα, οφείλεται στην ισχυρή αποτοξινωτική δύναμη πού έχουν τα μήλα. Ο οργανισμός δημιουργεί τα εκζέματα για ν’ αποχετεύσει τις τοξίνες και γι’ αυτό στην περίπτωση που τις εξουδετερώνει το μήλο δεν χρειάζεται αποχετευτικούς αγωγούς.

Κατά της χοληστερίνης: Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα μήλα μειώνουν την χοληστερίνη στο αίμα. Συγκεκριμένα αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL).

Κατά του διαβήτη: Τρώγοτας ένα μήλο την ημέρα έχουμε λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν τρώνε μήλα. Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα μειώνουν τη γλυκόζη που απορροφάται από τον οργανισμό και εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Υγιή καρδιά και πρόληψη για κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου: Τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. Το σχήμα του μοιάζει λίγο με καρδιά και αυτό θα μας βοηθήσει να θυμόμαστε ότι τα μήλα κάνουν καλό στην καρδιά μας. 

Αναπνευστικό σύστημα: Το μήλο περιέχει μεγάλες ποσότητες κερκετίνης. Η κερκετίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην καλή λειτουργία των πνευμόνων.

– Μήλα για καλύτερη όραση και πρόληψη κατά του καταρράκτη: Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο που περιέχονται στα μήλα είναι απαραίτητα για την καλή όραση. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα μήλα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 10-15%.

 Κατά του Αλτσχάιμερ: Το μήλο προστατεύει τα κύτταρα των νευρώνων από το οξειδωτικό στρες, όπως επίσης επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου.

 Μήλα για υγιή και αστραφτερά δόντια: Το δάγκωμα και το μάσημα του μήλου διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα, μειώνοντας έτσι το επίπεδο των βακτηριδίων. Η ήπια όξινη φύση του σε συνδυασμό με την τραχιά, πλούσια σε φυτικές ίνες φλούδα του, το κάνει ιδανικό για καθαρά και αστραφτερά δόντια.

– Μήλα για λαμπερή και λεία επιδερμίδα: Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, τονωτικό, θρεπτικό, αντιγηραντικό ενώ βοηθά στην εξισορρόπηση του ph και την καταπολέμηση της ακμής. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα βοηθάνε στη σφριγηλότητα και στη λάμψη του δέρματος, αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύουν τα κύτταρα της επιδερμίδας και καθυστερούν τα σημάδια της γήρανσης.

 

Ιδιότητες ανάλογα με το χρώμα!

Κόκκινο, πράσινο ή κίτρινο μήλο; Διαλέξτε ανάλογα με τις ιδιότητές τους!

mila-to-frouto-tis-gnosis-ingolden-gr-allpe-green-yellow-red

Κόκκινο μήλο: Η παρουσία της ανθοκυανίνης είναι ισχυρή και δρα προστατευτικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της οξείδωσης των ελεύθερων ριζών.

Πράσινο μήλο: Λόγω της παρουσίας της *ζεαξανθίνης και της *λουτείνης προστατευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ανήκουν στην οικογένεια των καροτινοειδών ουσιών που υπάρχουν στα φυτά και είναι υπεύθυνες για το κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα ορισμένων φρούτων και λαχανικών. Είναι πολύτιμες για την υγεία των ματιών καθώς δρουν σαν φίλτρο που απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία και είναι υπεύθυνες για την οξύτερη όραση, που είναι απαραίτητη για την ανάγνωση, τη γραφή, την οδήγηση τη νύχτα και την δυνατότητα να βλέπει κανείς καλύτερα τα χρώματα.

 

Κίτρινο μήλο: Ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών, προλαμβάνει το καρκίνο του παχέος εντέρου, διατηρεί σε υγιές επίπεδο το δέρμα, προστατεύει έναντι των φλεγμονών και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

 

Χρήσεις:

Σκέτο, με φλούδα ή χωρίς, στη σαλάτα, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.  Χρησιμοποιείται ως επιδόρπιο, για την παρασκευή χυμού, μηλίτη οίνου, μαρμελάδων, κομπόστας, σε τάρτες και πίτες, όπως και σε συνταγές με κρέας.

Συμβουλές Αποθήκευσης:

Διαλέγουμε μήλα χωρίς χτυπήματα, σκληρά και με ζωντανό χρώμα. Τα βγάζουμε από την πλαστική σακούλα και τα βάζουμε  στο ψυγείο σε χάρτινη σακούλα. Επειδή απορροφούν οσμές, τα κρατάμε μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι. Διατηρούνται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

 

Συγκομιδή:

Θεωρούνται  φρούτα κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικα, όμως η  συγκομιδή τους ξεκινάει στις  αρχές του Φθινοπώρου για να ολοκληρωθεί  στα  μέσα του Οκτωβρίου.

 

Είδη Μήλων: 

Υπάρχουν πάνω από 7.000 γνωστές ποικιλίες μήλων. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε 12 διαφορετικά είδη, αν και στα φυτώρια υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες ποικιλίες για όσους θέλουν να φυτέψουν μήλα στον κήπο τους. Την ελληνική παραγωγή μήλων χαρακτηρίζει κυρίως την ομάδα ποικιλιών Red Delicious.

Μήλα εισάγουμε από διάφορες χώρες. Τα πρώτα έρχονται από την Ιταλία, κόκκινα, κίτρινα και πράσινα, στις αρχές του χειμώνα. Από το Φεβρουάριο και μετά εισάγουμε από την Αμερική, κόκκινα και κίτρινα, και από τον Απρίλιο και μέχρι το καλοκαίρι από τη Χιλή, κόκκινα και πράσινα. Μήλα όμως εισάγουμε και από την Τουρκία και σπανιότερα από τη Γαλλία.

Φυτεύοντας τις δικιές μας μηλιές, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε φρούτα με εξωτικό άρωμα, όπως τα Pine Golden Pippin με γεύση ανανά ή τα Ananas Reinette ή τα Winter Bananas που έχουν κρεμώδη υφή και γεύση μπανάνας όταν ωριμάσουν. Η ποικιλία D’ Arcy Spice έχει μικρά μήλα με χρυσαφένιο χρώμα και άρωμα κανέλας και πιπεριού, ενώ η ποικιλία Anisa είναι από εκείνες που έχουν άρωμα γλυκάνισου. Επίσης υπάρχουν μήλα που το άρωμά τους θυμίζει πεπόνι, φράουλα, βατόμουρο, ροδάκινο, λεμόνι ή ακόμα και μάραθο.

Στη Βρετανία, άλλες ποικιλίες μήλων προορίζονται για κατανάλωση και άλλες για μαγείρεμα. Αντίθετα, στις υπόλοιπες χώρες δεν υπάρχει τέτοια διάκριση, παρόλο που κάποια μήλα θεωρούνται κατάλληλα για την παραγωγή μηλίτη. Πολλές απ’ αυτές τις ποικιλίες έχουν όξινη γεύση αλλά τρώγονται ευχάριστα.

Μήλα για επιδόρπιο
Ashmead ‘s Kernel: Αυτή η σχετικά πρόσφατη ποικιλία πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Γκλόστερ το 17ο αιώνα. Η σάρκα τους έχει μια γευστική ισορροπία όξινου και γλυκού και κατά περιόδους έχει μια δυνατή γεύση γλυκάνισου.
Beauty of Bath: Μια εντυπωσιακή ποικιλία με επίπεδο και πράσινο καρπό με κόκκινες πινελιές και γλυκιά, χυμώδη σάρκα. Τα μήλα της ποικιλίας αυτής είναι καλό να τρώγονται αμέσως μόλις κοπούν από το δέντρο, γιατί σαπίζουν πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να τα βρούμε στα καταστήματα.
Blenheim Orange: Η ποικιλία ανακαλύφθηκε όταν το δέντρο φύτρωσε έξω από έναν τοίχο στο παλάτι του Μηλέναϊμ και ονομάστηκε έτσι με την άδεια του δούκα του Μάρλμπορο, αν και έχει έξι με επτά συνώνυμα. Τα μήλα αυτά έχουν γεύση που θυμίζει καρύδι και καταναλώνονται και ωμά, ως επιδόρπιο, αλλά χρησιμοποιούνται και σε συνταγές όπως η σαρλότ και η πουτίγκα μήλου.
Braeburn: Αυτό το ζουμερό μήλο με την απαλή ανοιχτοπράσινη φλούδα και τις κόκκινες πινελιές είναι ιδανικό για επιδόρπιο. Τα Braeburn καλλιεργούνται μόνο στο νότιο ημισφαίριο γιατί χρειάζονται δυνατό φως.
Cox’s Orange Pippin: Πρασινοκίτρινα μήλα μεσαίου μεγέθους με πορτοκαλοκόκκινες πινελιές. Η σάρκα τους είναι τραγανή, χυμώδης και γλυκιά αλλά και κάπως όξινη, στοιχεία που την κάνουν μια ποικιλία από τις καλύτερες και τις δημοφιλείς του κόσμου. Είναι ιδανικά τόσο για επιδόρπιο όσο και για μαγείρεμα.
Crispin: Μεγάλα μήλα με απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και σκληρή, ζουμερή και άσπρη σάρκα. Διακρίνονται για την ευχάριστη, διακριτική τους γεύση.
Discovery: Μήλα που προέρχονται από ποικιλία Worcester Pearmain. Είναι η πρώτη ποικιλία μήλων που κυκλοφόρησε στο Βρετανικό εμπόριο. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, με κατακόκκινο φωτεινό χρώμα και σκληρή, τραγανή και άσπρη σάρκα. Καλό είναι να καταναλώνονται μόλις κοπούν από το δέντρο.
Egremont Russet: Έχουν σκληρή πορώδη φλούδα που επιτρέπει στο νερό να εξατμίζεται δίνοντας στη σάρκα τους πιο πυκνή υφή και πιο έντονη γεύση καρυδιού. Τα βρίσκουμε πολύ εύκολα. Έχουν καστανόχρυσο χρώμα, κάποιες φορές με πορτοκαλί τόνους και είναι τραγανά και πολύ γλυκά. Είναι ιδανικά για επιδόρπιο και για μαγείρεμα και συνδυάζονται ωραία με τυρί.
Elstar: Γλυκά, τραγανά και χυμώδη μήλα, διασταύρωση του Ingrid Marie και Golden Delicious. Η ποικιλία αυτή πρωτοδημιουργήθηκε στην Ολλανδία, σήμερα όμως καλλιεργείται σε όλη την Ευρώπη. Η συγκομιδή τους γίνεται στα μέσα του φθινοπώρου και διατηρούνται για 3-4 μήνες.
Empire: Μήλα από την Αμερική με σκούρα κόκκινη γυαλιστερή φλούδα, κατάλληλα για μαγείρεμα. Είναι πιο γευστικά τρώγονται ωμά. Η σάρκα τους είναι τραγανή, με πράσινο χρώμα και ελαφρώς όξινη γεύση.
Fuji: Μήλα γλυκά με πρασινοκίτρινη φλούδα, ρόδινους τόνους και άσπρη, τραγανή και χυμώδη σάρκα. Κατάλληλη και για μαγείρεμα.
Gala: Μήλα πολύχρωμα από τη Νέα Ζηλανδία. Η φλούδα τους είναι κίτρινη με έντονες πορτοκαλί και κόκκινες πινελιές. Η σάρκα τους είναι κίτρινη, γλυκιά, τραγανή και χυμώδης. Τρώγονται κατά προτίμηση όταν είναι φρέσκα, είτε ως επιδόρπιο, είτε ως συστατικό κάποιας συνταγής. Τα Royal Gala είναι παρόμοια αλλά έχουν κατακόκκινη φλούδα.
Golden Delicious: η ποικιλία αυτή δημιουργήθηκε κατά τύχη στην Αμερική, αλλά τα χρυσά μήλα με κωνικό σχήμα και τις «φακίδες» στη φλούδα διαδόθηκαν γρήγορα. Όταν είναι ώριμα, η σάρκα τους έχει χρώμα κρεμ, είναι τραγανή και χυμώδης με διακριτική γεύση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν είτε άγουρα είτε πολύ ώριμα. Είναι κατάλληλα για μαγείρεμα αλλά τρώγονται και ως επιδόρπιο.
Granny Smith ή Ξινόμηλα: τα μεγάλα μήλα αυτής της ποικιλίας, που πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Αυστραλία, έχουν έντονο πράσινο χρώμα και κιτρινίζουν καθώς ωριμάζουν. Συνήθως πωλούνται πριν ωριμάσουν. Έχουν σφιχτή και τραγανιστή σάρκα και κάπως όξινη γεύση.
Greensleeves: Προέρχονται από τη διασταύρωση James Grieνe και Golden Delicious. Έχουν εντονότερο άρωμα και πιο όξινη γεύση από τα James Grieνe. Είναι ποικιλία πρώιμης καρποφορίας και πρέπει να τρώγονται αμέσως μετά τη συγκομιδή.
Ida Red: Γνωστά για τη σως μήλου που παρασκευάζεται στη Β. Αμερική. Τα Ida Red προέρχονται από την Αμερική. Έχουν πιο όξινη γεύση από εκείνα που καλλιεργούνται στην Ευρώπη.
James Grieve: Ποικιλία που αναπτύχθηκε στο Εδιμβούργο της Σκοτίας στο τέλος του 19ου αιώνα. Η σάρκα τους έχει όξινη γεύση, είναι χυμώδης αλλά ευπαθής. Είναι κατάλληλα για μαγείρεμα αλλά και για επιδόρπιο. Ως πρώιμα, δε διατηρούνται πολύ και καλύτερα να καταναλώνονται 2-3 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή.
Jonagold: Προέρχονται από διασταύρωση των Jonathan και Golden Delicious. Είναι μεγάλα και στρογγυλά και η φλούδα τους έχει κίτρινο και πράσινο χρώμα σε ορισμένα σημεία. Έχουν μαλακιά λευκή σάρκα και υπέροχη γεύση. Τρώγονται φρέσκα και μαγειρεμένα.
Jonathan: Μήλα μικρά, στρογγυλά, με πορτοκαλοκόκκινη φλούδα, από τη Β. Αμερική. Η σάρκα τους είναι λευκή και χυμώδης, με ελαφρώς όξινη γεύση. Κατάλληλα για μαγείρεμα.
Katy: Μήλα έντονα χρωματισμένα, πρώιμης καρποφορίας, που αναπτύχθηκαν στη Σουηδία από την ποικιλία Worcester Pearmain. Έχουν μικρό μέγεθος, που αρέσει στα παιδιά, και σάρκα τραγανή, γλυκιά και χυμώδη. Καταναλώνονται αμέσως μετά τη συγκομιδή.
Kidd ‘s Orange Red: Προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία, από την ποικιλία Cox ‘s Oraηge Pippin. Πεντανόστιμα τραγανά μήλα με αρωματική γεύση. Χρειάζονται πολύ ήλιο για να αναπτύξουν πλήρως το χρώμα και το άρωμά τους , γι’ αυτό και δεν καλλιεργούνται με επιτυχία στη Β. Ευρώπη.
Laxton ‘s Fortune: Η ποικιλία αυτή είναι διασταύρωση Cox’s Oraηge Pippin και Wealthy. Τα μήλα έχουν φλούδα κιτρινωπή με έντονες κόκκινες αποχρώσεις και σάρκα γλυκιά, αρωματισμένη και χυμώδη.
Laxton ‘s Superb: Η φλούδα τους έχει πρασινοκίτρινο χρώμα με λίγο κόκκινο σε ορισμένα σημεία. Τρώγονται ωμά αλλά και μαγειρεμένα, είναι τραγανά και έχουν πλούσιο χυμό. Η γεύση τους είναι γλυκιά και ελαφρώς όξινη.
Mclntosh: Προέρχονται από τον Καναδά και είναι δημοφιλή σε όλη τη Β. Αμερική. Έχουν βαθυκόκκινη φλούδα που γυαλίζει υπέροχα αλλά είναι αρκετά σκληρή. Η σάρκα τους είναι ωχρή και μαλακιά με γεύση που θυμίζει φράουλα.
Orleans Reinette: Τα μήλα αυτής της ποικιλίας, που είναι μία από τις καλύτερες της αγοράς, είναι μεγάλα σε μέγεθος και έχουν φλούδα σκληρή και χρυσοκόκκινη με λίγες πορτοκαλιές ανταύγειες. Η σάρκα τους είναι αρωματική, γλυκιά και χυμώδης. Τα μήλα αυτά τρώγονται με όλους τους τρόπους.
Pink Lady: Μια ωραία ποικιλία από την Αυστραλία που προήλθε από διασταύρωση Golden Delicious και Lady Williams. Μήλα μεγάλα σε μέγεθος, κατάλληλα για κάθε χρήση. Έχουν γλυκιά και αρωματική γεύση.
Pomme d Άpi: Γνωστά και ως Lady, τα εντυπωσιακά αυτά μήλα έχουν φλούδα κίτρινες με κόκκινες ανταύγειες. Είναι όψιμα φρούτα που διατηρούντα για καιρό.
Red Delicious: Μήλα που προέρχονται από τη Β. Αμερική και πρωτοκαλλιεργήθηκαν το 19ο αιώνα. Έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση αλλά σκληρή φλούδα. Καλλιεργούνται και στην Ευρώπη αλλά όχι πάντα με επιτυχία.
Spartan: Άλλη μια ποικιλία μήλων από τον Καναδά που αναπτύχθηκε το 1926 από τη διασταύρωση των ποικιλιών Mclntosh και Newton ‘s Pippin. Τα μήλα αυτής της ποικιλίας έχουν πάρει τη σκληρή φλούδα από τα Mclntosh, αλλά η γεύση τους είναι πολύ αρωματική.
Worcester Pearmain: Μήλα με κωνικό σχήμα και κίτρινο χρώμα που έχουν κατακόκκινες ανταύγειες. Η σάρκα τους είναι χυμώδης και η γεύση τους θυμίζει φράουλα. Τρώγονται αμέσως μετά τη συγκομιδή. Χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική.
Μήλα για μαγείρεμα
Bramley’s Seedling: Πρόκειται ίσως για τα μήλα μαγειρικής. Είναι μεγάλα και πράσινα, κάποιες φορές με ελάχιστο κόκκινο, και έχουν τραχιά, λευκή, χυμώδη και όξινη σάρκα, που μπορεί να γίνει ένας πολύ αφρώδης πολτός. Είναι, επίσης, κατάλληλα για ψήσιμο στο φούρνο και αποτελούν τη βάση για σως μήλου.
Grenadier: Μήλα με κάπως ακανόνιστο κωνικό σχήμα και κίτρινη φλούδα. Η σάρκα είναι λίγο όξινη, σφιχτή και χυμώδης, με αχνό πράσινο χρώμα. Διαλύεται εύκολα κατά το μαγείρεμα. Τα Grenadier διατηρούνται λίγο καιρό.
Howgate Wonder: Τα μήλα αυτής της ποικιλίας μπορεί να είναι πολύ μεγάλα, το 1997 ένα απ’ αυτά είχε φτάσει τα 1,6 κιλά σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ! Η σάρκα τους, που είναι λευκή και χυμώδης, διαλύεται κατά το μαγείρεμα, ενώ η γεύση τους δε θεωρείται ιδιαίτερα καλή, γι’ αυτό και η ποικιλία αυτή καλλιεργείται κυρίως για την εμφάνισή της.
Reverend W. Wilkes: Μεγάλα μήλα κωνικού σχήματος, με φλούδα σε χρώμα λευκό και ανοιχτό πράσινο. Η κάτασπρη σάρκα τους είναι τραγανή, χυμώδης και όξινη. Τρώγονται ωμά και μαγειρεμένα και διατηρούνται αρκετά.
Ελληνικές ποικιλίες μήλων
Δυο χαρακτηριστικές ελληνικές ποικιλίες μήλων, που αξίζει να αναφέρουμε εκτός των γενικών κατηγοριών είναι:
Delicious πιλαφά: είναι μια ποικιλία μήλων Π.Ο.Π. – Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης- από την Τρίπολη, με καρπούς μεγάλους, με πέντε μαστοειδείς αποφύσεις στη βάση τους. Ο φλοιός του είναι κιτρινοπράσινος με επίχωμα κεραμιδί και καστανά στίγματα. Η σάρκα του είναι συνεκτική, χρώματος κρεμ, γλυκιά και αρωματική. Τα φρούτα αυτά ωριμάζουν στις αρχές Οκτωβρίου και συντηρούνται καλά σε ψυγεία με ειδικές συνθήκες μέχρι την άνοιξη.
Φιρίκι: είναι μια μεγάλη ποικιλία μήλων που κατάγεται από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Το ελληνικό μήλο Φιρίκι συναντάται ως επί το πλείστον στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Πριν από 150-200 χρόνια εμφανίστηκε στο Πήλιο ένα μοναδικό στο είδος μήλο, μικρό στο μέγεθος και υπόξινο στη γεύση: το φιρίκι, το ήμερο και το άγριο, που δεν είναι εδώδιμο. Το φιρίκι είχε σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων ποικιλιών: ήταν ένα μήλο ανθεκτικό στις ασθένειες και με μεγάλη αντοχή μετά τη συγκομιδή. Με την έλευση όμως των καινούργιων ποικιλιών περιορίστηκε πολύ η καλλιέργειά του λόγω των μεγάλων απαιτήσεών του. Γενικά, το φιρίκι είναι αρωματικό μήλο, έχει μικρό μέγεθος και σχήμα ωοειδές. Ο φλοιός του είναι παχύς, πρασινοκίτρινος, με κόκκινη απόχρωση στα σημεία που το βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα του είναι αφράτη, λευκοπράσινη και πολύ γλυκιά. Το πρώιμο ωριμάζει τον Αύγουστο και συντηρείται για ένα μήνα, ενώ το όψιμο ωριμάζει τον Οκτώβριο και συντηρείται σε ψυγεία με ειδικές συνθήκες μέχρι την άνοιξη.

poikilies_milon-ingolden-gr

 

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν οι εξής ποικιλίες:

Φιρίκι: Είναι μικρό, κυλινδρικό και πολύ αρωματικό.
Delicious: Μεγάλο, κόκκινο, λαμπερό και γλυκό μήλο.
Golden Delicious: Σφαιρικό, κατακίτρινο, λεπτόφλουδο, αρωματικό, με εξαιρετική γεύση.
Granny Smith: Μεγάλο σφαιρικό, πράσινο μήλο, αρκετά ξινό, αρωματικό, με άσπρη σάρκα.

 

Ποιό είδος μήλου προτιμάμε;

Καλό είναι να προτιμούμε εκείνα που ευδοκιμούν τη συγκεκριμένη εποχή που τα αγοράζουμε στο νομό όπου ζούμε ή στον πλησιέστερο νομό.

 

Μήλο, μύθος και ιστορία:

Το μήλο “ήρθε” στον κόσμο με τους πρωτόπλαστους, που παρά τη θεϊκή εντολή, το έφαγαν για να αποκτήσουν τη γνώση. Στη σκανδιναβική μυθολογία, το μήλο είναι σύμβολο αιώνιας νιότης και ομορφιάς, ενώ στον παράδεισο της μυθολογίας των Kελτών, τα μήλα είναι οι καρποί της λήθης ή της αναγέννησης. Για τους Πυθαγόρειους, συμβόλιζε το απόκρυφο και το κλειδί κάθε γνώσης καλής ή κακής. Η Ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από αναφορές στα μήλα. Τα «μήλα των Εσπερίδων» λεγόταν ότι εξασφάλιζαν νιότη και αθανασία. Προσφέρθηκαν στην Ήρα ως γαμήλιο δώρο όταν παντρεύτηκε τον Δία και τα προτιμούσαν ιδιαίτερα στις αθηναϊκές γαμήλιες τελετές. Τα μήλα που ανακάλυψε ο Μέγας Αλέξανδρος αποτέλεσαν σύμβολα μακροζωίας, ενώ ένα μήλο ήταν η αφορμή να αναπτύξει ο Νεύτωνας το νόμο της βαρύτητας. Στην ελληνική μυθολογία, τα μήλα είχαν τη γεύση μελιού και θεωρούνταν ότι θεράπευαν όλες τις ασθένειες, ενώ στην αμερικάνικη παραδοσιακή ιατρική, το μήλο χαρακτηρίζεται ως ο ″βασιλιάς των φρούτων″.

Τα μήλα που άλλαξαν τον κόσμο!

Το Μήλο της Εύας

Ο Αδάμ και η Εύα ήταν απόλυτα ελεύθεροι στον Παράδεισο με τον όρο να υπακούν στην εντολή του Θεού και να μη δοκιμάσουν το μήλο από το «δένδρο της γνώσης». Εντούτοις, παρακινούμενοι από τον «όφι τον αρχαίο», το Σατανά, δεν υπάκουσαν, η Εύα πρωτίστως, με αποτέλεσμα να διωχθούν από τον παράδεισο λόγω της αμαρτωλής τους πράξης.

Το Μήλο του Νεύτωνα

Ο νεαρός Ισαάκ Νεύτων καθόταν στον κήπο του όταν ένα μήλο έπεσε στο κεφάλι του! Ως εκ θαύματος, ο επιστήμονας κατανόησε αμέσως τη δύναμη της βαρύτητας που τον οδήγησε με αργά, αλλά σταθερά βήματα, στο Νόμο της Βαρύτητας!

Το μήλο των Μπιτλς

Το διασημότερο βρετανικό συγκρότητα στην ιστορία της ροκ μουσικής που έκανε τον κόσμο να παραμιλά τη δεκαετία του 1960 και δημιούργησε μια από τις μεγασλύτερες τομές στη διεθνή μουσική σκηνή σχετίζεται με ένα μήλο, και μάλιστα πράσινο! Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία που βρισκόταν πίσω από τους Μπιτλς ονομαζόταν Apple Corps και είχε στο λογότυπό της ένα πράσινο μήλο κομμένο στα δύο, το οποίο εμφανίζεται στα βινύλια του διάσημου συγκροτήματος, η μουσική του οποίου άλλαξε τον κόσμο.

Το μήλο της Apple

Ο Steve Jobs οραματίστηκε και η Apple πραγματοποίησε. Η πρωτοπόρα σκέψη του, οι καινοτομίες του, η δημιουργικότητά του, η εξυπνάδα και η αεικίνητη προσωπικότητά ενσωματώθηκαν σε ένα μήλο, αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο. Συσκευές προηγμένης τεχνολογίας, υπολογιστές και μια αυτοκρατορία ολόκληρη. Το πρώτο ‘’μήλο-λογότυπο’’ της Apple σχεδιάστηκε το 1976. Ο Rob Janoff  ο σχεδιαστής του δαγκωμένου μήλου σύμφωνα με τις οδηγίες του Steve Jobs, που ήθελε κάτι πιο μοντέρνο για την εταιρεία του, δημιούργησε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα, εικονογραφημένα λογότυπα στην ιστορία. Η δαγκωνιά έγινε για να κατανοεί ο κόσμος ότι το λογότυπο αναφερόταν σε μήλο και όχι σε ντομάτα ή κεράσι.

milo-symvolo-tis-gnosis-kai-athanasias-ingolden-gr-apple

 

Μήλο, μύθοι και θρύλοι:

♦ Το μήλο και ο μάγος Μερλίνο:

Ανάμεσα στους θρύλους υπήρχε και ένας από τον μάγο Μερλίνο ο οποίος αναφέρεται στον βασιλιά Αρθούρο: Ο Μερλίνο αναφέρει ότι η Εύα φύλαξε το κλαδί της μηλιάς που είχε κόψει από το δένδρο μαζί με το μήλο της κατάρας και μη ξέροντας που να το φυλάξει, αποφάσισε να το φυτέψει στη γη. Το κλαδί έκανε ρίζες και σύμφωνα με την επιθυμία του δημιουργού αναπτύχθηκε γρήγορα και έγινε μεγάλο και λευκό σα χιόνι. Ο κορμός τα φύλλα και ο φλοιός του ήταν λευκά. Ήταν έτσι, εξηγεί ο Μερλίνο, για να συμβολίζει την αγνότητα που είχε η Εύα όταν το φύτεψε, πράγμα που σημαίνει ότι η κληρονομιά του ανθρώπου δεν είχε χαθεί για πάντα. Ο Αδάμ και η Εύα φύτεψαν και άλλα δέντρα με κλαδιά που είχαν κόψει από το μεγάλο λευκό δέντρο. Έτσι δημιουργήθηκε γρήγορα ένα πυκνό δάσος, μέσα στο οποίο τους άρεσε πολύ να αναπαύονται. Εκεί κάποια Παρασκευή, άκουσαν την φωνή του Κυρίου που τους είπε να ενωθούν για να δημιουργήσουν την ανθρώπινη γενιά και να ανασχηματίσουν την 10η στρατιά των Αγγέλων. Αυτοί ήταν οι εκπεσόντες Άγγελοι. Έτσι γεννήθηκε ο Άβελ, και αμέσως μετά το μεγάλο λευκό δέντρο έγινε πράσινο σαν το χορτάρι των λιβαδιών και μόνο από εκείνη την ημέρα άρχιζε να ανθίζει και να καρποφορεί. Συνεπώς, πρόκειται για ένα καινούριο μήλο που προήλθε από το δέντρο της Εύας την ίδια στιγμή που αρχίζει η ενσάρκωση του Άβελ του Δικαίου. Αυτό το μήλο συμβολίζει τη θέληση να ξεπεραστεί το πνεύμα της παράβασης, το οποίο είναι ενσωματωμένο στην πρώτη πράξη της ανυπακοής. Αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο με τις αρετές του, τα ελαττώματά του και τις εσωτερικές του δυνατότητες για απελευθέρωση και εξέλιξη.

♦ Μήλο ο καρπός της Αφροδίτης:  

Ο Μήλος από τη Δήλο πήγε στην Κύπρο όπου γνώρισε τον Άδωνη, τον τοπικό βασιλιά με τον οποίο δημιούργησε μια ισχυρή φιλία. Ο βασιλιάς του έδωσε για σύζυγο μια συγγενή του, την Πελία, η οποία ήταν πιστή στη λατρεία της Αφροδίτης. Οι δύο νέοι ερωτεύονται παράφορα και ο καρπός της ένωσής τους ήταν ένα όμορφο αγόρι που το έταξαν στη θεά Αφροδίτη και στο ιερό της. Το παιδί πήρε το όνομα του πατέρα. Όταν ο Άδωνης πέθανε αρκετά νωρίς, ο Μήλος έπαθε κατάθλιψη και κρεμάστηκε από ένα δέντρο το οποίο από τότε πήρε το όνομά του δηλαδή μηλέα ή μηλιά. Η Πελία, βαθιά απελπισμένη, κρεμάστηκε από απόγνωση στο ίδιο δέντρο. Η Αφροδίτη συγκινημένη από τον έρωτα του ζευγαριού, αποφάσισε να διατηρήσει τη μνήμη τους. Έτσι μεταμόρφωσε την Πελία σε περιστέρι, που έγινε το ιερό πτηνό της και τον Μήλο σε καρπό, το γνωστό μήλο, σύμβολο της θεάς. Το παιδί του ζευγαριού ο Μήλος ο Νεότερος, ο οποίος ήταν υπό την προστασία της θεάς, στάλθηκε στον τόπο καταγωγής του, τη Δήλο. Όταν μεγάλωσε, αποίκησε το νησί, που πήρε το όνομά του, τη Μήλο. Δεν είναι τυχάια άλλωσετ η ύπαρξη του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου.

♦ Τα μήλα του Ηρακλή:

Οι δοκιμασίες του Ηρακλή είναι οι δώδεκα Άθλιοι στους οποίες τον υπέβαλε ο Ευρυσθέας. Ο τελευταίος άθλος ήταν να πάρει τα τρία χρυσά μήλα που βρίσκονταν στον κήπο των Εσπερίδων. Οι Εσπερίδες , Αίγλη, Εσπερία, Ερυθεία, κόρες της Νύχτας κατοικούσαν σε ένα νησί πέρα από τον Άτλαντα στο δυτικό άκρο της γης. Στο νησί υπήρχε ένας πολύ όμορφος κήπος γεμάτος από χρυσούς καρπούς που τους είχε χαρίσει η θεά Γη και τους φύλαγε ένας δράκος με εκατό κεφάλια, ο οποίος δεν κοιμόταν ποτέ. Προκειμένου να πάρει τα 3 μήλα ο Ηρακλής έπεισε τον Άτλαντα να πάει να του τα φέρει, ενώ ο ίδιος προσφέρθηκε εν τω μεταξύ, να τον αντικαταστήσει και να σηκώσει το βάρος του ουρανού πάνω στην πλάτη του. Ο Άτλαντας αφού εκτέλεσε την αποστολή, δεν ήθελε πλέον να ξαναπάρει τη θέση του και να σηκώσει το βάρος του ουρανού. Ο Ηρακλής όμως τα κατάφερε με πονηριά και αφού πήρε τα μήλα τα πήγε στον Ευρυσθέα, ο οποίος τα χάρισε στον Ήρωα και αυτός με τη σειρά του, τα χάρισε στην προστάτιδά του την Αθηνά Παλλάδα – θεά της σωφροσύνης και της γνώσης.

♦ Ο μύθος του μήλου της Έριδας:

Κατά τη διάρκεια του γάμου του Πηλέα με τη Θέτιδας, η Έριδα -θεά της διαμάχης- ενώ έτρωγαν πέταξε, το χρυσό μήλο το οποίο έπρεπε να το πάρει η πιο όμορφη από τις θεές. Ξέσπασε τότε μία φιλονικία, μεταξύ της Ήρας, της Αθηνάς Παλλάδας και της Αφροδίτης. Με εντολή του Δία οι τρεις θεές πήγαν στο βουνό.Ίδη , Ψηλορείτη, όπου έβοσκε τα κοπάδια του ο Πάρις για να τις κρίνει. Στον τυχαίο δικαστή, η Ήρα υποσχέθηκε δύναμη και πλούτη, ενώ η Αθηνά φήμη και σοφία. Αντίθετα, η Αφροδίτη του πρόσφερε την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου την Ελένη γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου. Ο Πάρις έδωσε τα μήλο στην Αφροδίτη και έφυγε γρήγορα για τη Σπάρτη, Εκεί αφού τον φιλοξένησε ο Μενέλαος απήγαγε τη γυναίκα του την Ελένη και τη πήρε μαζί του στην Τροία. Η θεά Αθηνά στέλνει την οργή της και την αγανάκτησή της, μέσα από μία σειρά γεγονότων που κατέληξαν στον Τρωικό πόλεμο. Έτσι άναψε η σπίθα εκείνης της φωτιάς που για δέκα ολόκληρα χρόνια κατέστρεψε εκείνο το μέρος του κόσμου.

♦ Ο μύθος της Αταλάντης:

Η ερωτική δύναμη των μήλων φαίνεται με συμβολικό τρόπο και στο μύθο της Αταλάντης, παρθένας και κυνηγού. Εκείνη αρνούνταν κατηγορηματικά να χάσει την αγνότητά της επειδή κανείς δεν μπορούσε να της παραβγεί στο τρέξιμο -αυτός ήταν ο όρος προς τον πατέρα της για να παντρευτεί. Όμως οδηγήθηκε στο γάμο, γιατί μπήκε στον πειρασμό να μαζέψει τα χρυσά μήλα της Αφροδίτης που της τα πέταξε με δόλο ο μέλλων σύζυγός της, ο Ιππομένης, προκειμένου να την προσπεράσει.

♦ Το χρυσόν μήλον της Κασσίας (Κασσιανής)

Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος (829-842) χρησιμοποίησε το χρυσόν μήλον για να το προσφέρει στη μέλλουσα σύζυγό του Κασσία. Τρεις βυζαντινοί χρονικογράφοι, ο Συμεών ο μεταφραστής, ο Γεώργιος Αμαρτωλός και ο Λέων ο Γραμματικός, αναφέρουν ότι έλαβε μέρος η συγκεκριμένη όμορφη και πλούσια κόρη στην τελετή επιλογής νύφης για τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, την οποία είχε οργανώσει η μητριά του, Ευφροσύνη. Σε αυτή, που τοποθετείται χρονικά ή στο 821 ή στο 830, ο αυτοκράτορας επέλεγε τη σύζυγό της αρεσκείας του προσφέροντας ένα  χρυσό μήλο. Θαμπωμένος από την ομορφιά της Κασσίας, ο νεαρός αυτοκράτορας την πλησίασε και της είπε: «Ως ώρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» «Από μια γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά [πράγματα]», αναφερόμενος στην αμαρτία και τις συμφορές που προέκυψαν από την Εύα. Η Κασσία ετοιμόλογη, του απάντησε: «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα» «Και από μία γυναίκα ήρθαν στον κόσμοτα καλά πράγματα», αναφερόμενη στην ελπίδα της σωτηρίας από την ενσάρκωση του Χριστού μέσω της Παναγίας, Μια όμως τόσο προκλητική απάντηση έκανε το Θεόφιλο να αλλάξει γνώμη και να διαλέξει τελικά τη Θεοδώρα. Η Κασσιανή αποσύρθηκε σε μοναστήρι. Εκεί ασχολήθηκε με την υμνογραφία και συνέθεσε πολλά τροπάρια. Όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί βαθύτεροι λόγοι που εμπόδισαν αυτό το γάμο. Η Κασσία ήταν εικονολάτρης και ο Θεόφιλος εικονομάχος. Η μέλλουσα πεθερά δεν ήθελε αυτό το γάμο μην τυχόν επηρεάσει τον αυτοκράτορα. Συνεπώς τα αίτια ήταν πολιτικά.

 

Τα μήλα των παραμυθιών:

♦ Το μήλο της Χιονάτης

Το μήλο του παιδικού παραμυθιού από την ιστορία της Χιονάτης: το ερωτικό ζήτημα, η ομορφότερη γυναίκα, η Χιονάτη, και το δηλητηριώδες μήλο που θα την καταδικάσει σε αιώνιο ύπνο. Όμως το ερωτικό φιλί και ο άδολος έρωτας θα φέρει την Ανάσταση.

Η κακιά βασίλισσα με την μορφή αγρότισσας, πήγε στην καλύβα και προσέφερε την κόκκινη πλευρά του μήλου στη Χιονάτη, τρώγοντας η ίδια την λευκή. Πριν βάλει μια μπουκιά στο στόμα της, η πριγκίπισσα έπεσε κάτω νεκρή. Οι νάνοι, μην μπορώντας να την συνεφέρουν, την θρήνησαν για τρία μερόνυχτα και έπειτα, επειδή παρέμενε όμορφη, την έκλεισαν σε ένα γυάλινο φέρετρο και σκάλισαν με χρυσά γράμματα το όνομα και την καταγωγή της βασιλοπούλας. Τα χρόνια πέρασαν και ένα βασιλόπουλο που έφθασε στα βουνά, είδε την όμορφη κόρη πλέον να κείτεται στο φέρετρο. Τότε, εκείνος ζήτησε και οι νάνοι του έδωσαν το φέρετρο να το πάρει στο παλάτι του. Στη διαδρομή, ένας από τους στρατιώτες που κουβαλούσαν την κόρη σκόνταψε και το φέρετρο τραντάχτηκε, με αποτέλεσμα το κομμάτι του μήλου να ξεκολλήσει από τον λαιμό της Χιονάτης και εκείνη να ζωντανέψει. Έτσι, αφού της εξήγησαν τι είχε γίνει, το βασιλόπουλο την πήρε μαζί του και την παντρεύτηκε.

♦ Η Μηλιά του Ροΐδη

Η Μηλιά η οποία ήταν μια καλόκαρδη κόρη που την ερωτεύεται ο βασιλιάς και την παντρεύεται …….και ο θετός πατέρας της αν και αγράμματος γίνεται υπουργός Παιδείας…

♦ Η Μηλιά του Κόντογλου

Η Μηλιά με τα χρυσά μήλα του Φ. Κόντογλου η οποία φέρνει την Ειρήνη στον κόσμο και εξαφανίζει τους Σκληρόκαρδους και Στενόμυαλους άρχοντες.

 

Μηλιά, το δέντρο:

Η μηλιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους, τόσο σε άγρια όσο και σε καλλιεργούμενη μορφή. Η καταγωγή της τοποθετείται στην περιοχή νότια του Καυκάσου. Το δέντρο καλλιεργείται από την αρχαιότητα στην Ασία και στην Ευρώπη. Η καλλιεργούμενη μηλιά αναφέρεται από το Θεόφραστο τον 3o αι. π.Χ..Το δέντρο είναι φυλλοβόλο και φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος με φύλλα που έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μυτερή άκρη. Ανθίζει την άνοιξη με άσπρα άνθη, ελαφρά ροζ στην αρχή, με πέντε πέταλα. Τα φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο.

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

Τις χρήσιμες πληροφορίες για τα είδη των μήλων μοιραστήκαμε μαζί σας από το : http://www.mydiatrofi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας