Εσείς ξέρετε για το Retrosexual;

0
126

γράφει ο Τάσος Μπιμπισίδης

* Έχω τόσα και τόσα αντικείμενα πεταμένα μέσα στο σπίτι μου, αλλά πραγματικά αυτά που εύκολα ξεχωρίζω είναι ένα χαλασμένο πικάπ στο σαλόνι, ένας σακατεμένος κενός πίνακας αγνώστου ταυτότητας με βελούδινο βαθυπράσινο κάδρο στον τοίχο και ένας cult δίσκος σερβιρίσματος με μια φωτογραφία του Belmondo που είχε φέρει η γιαγιά μου ως λάφυρο στην Ελλάδα όταν επέστρεψε από το Παρίσι όπου ζούσε με τον παππού μου. Γιατί να ξεχωρίζω αυτά θα μου πεις! Ίσως γιατί βγάζουν μια ποιότητα, μια πιο αθώα εποχή, μια διάθεση για ρομαντισμό; Και μεταξύ μας τώρα, όλα αυτά σήμερα έχουν δυστυχώς χαθεί. Εκτός αν κατεβείς μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας…

Κάπου εκεί βρίσκεται το Retrosexual Vintage Shop!

RETROSEXUAL-DEALWAY.GR-INGOLDEN.GR1.jpgRED.jpg500

Τρία επίπεδα και 250τμ, διπλά στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, φιλοξενούν μια συλλογή με πολυχρηστικά retro αντικείμενα, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει από διακοσμητικά μικροπράγματα μέχρι vintage πίνακες, τηλέφωνα, φωτιστικά, γραφομηχανές και πολλά άλλα. Μάλιστα, σύντομα η συλλογή θα γίνει πλουσιότερη, βάζοντας στο ‘’παιχνίδι’’ και vintage ρούχα, ενώ στο υπόγειο του πολυχώρου θα γίνονται σχετικά workshops.

Είναι άλλη μια μόδα, μια αισθητική άποψη ή μήπως μια πρόταση ζωής;

Ο Joe, ιδιοκτήτης του πιο ρετρό μέρους της Αθήνας, μας απαντάει σε όλα…

Τελικά το Retro σήμερα είναι απλά μια μόδα;

Τα Vintage και τα Retro αντικείμενα, είναι τα μόνα πράγματα που έχουν δείξει την αξία τους και την αντοχή τους στον χρόνο. Δεν θα αποδείξω τίποτα από αυτά γιατί απλά είναι η πραγματικότητα. Τα αντικείμενα αυτά έχουν σταθεί τόσα χρόνια από μόνα τους, χωρίς να έχουν σχέση με την μόδα. Η μόδα κρίνεται και βαθμολογείται. Το Retro δεν μπορεί να κριθεί, δεν είναι μόδα. Το Retro είναι αξία, είναι στυλ, είναι η ιστορία του design στο πέρασμα των χρόνων.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Retrosexual;

Η ιδέα ήταν των γονιών μου, αλλά το όλο story ξεκινάει από το 1958. Οι παππούδες μου ήτανε μικρασιάτες και όταν ήρθαν στην Ελλάδα άνοιξαν ένα από τα πρώτα μαγαζιά με ηλεκτρικές συσκευές στην Δυτική Αττική. Εκεί έφερναν καινούργια πράγματα για την εποχή, αλλά παράλληλα διέθεταν και κάποια παλιά κομμάτια που τα ανακατασκεύαζαν σαν καινούργια. Αυτό με τα χρόνια εξελίχθηκε και κάπου στο ’70 ήρθε η συνειδητοποίηση στην Ελλάδα για το τι σημαίνει Retro Τότε λοιπόν άρχισε αυτό που κάνουν να έχει έναν παραπάνω λόγο. Αυτό συνεχίστηκε από τους γονείς μου, οι οποίοι δούλεψαν κυρίως δανείζοντας πράγματα για γυρίσματα ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών, γιατί πάντα ένα αντικείμενο εποχής δίνει μια άλλη υπόσταση σε ένα γύρισμα. Κάπου εκεί ήρθα εγώ. Σπούδασα αρχιτεκτονική με εξειδίκευση στο βιομηχανικό σχεδιασμό και την ιστορία του design και έτσι πήρα όλο αυτό το project και το έφερα στα σημερινά μέτρα! Συνεχίσαμε λοιπόν να συλλέγουμε αντικείμενα και να τα συντηρούμε στα πλαίσια της αυθεντικότητας τους και προσπαθήσαμε να κάνουμε μια καινούργια συνταγή φέρνοντας  κάτι από το παρελθόν όπως ακριβώς ήταν στην βιτρίνα τότε, χωρίς να έχουμε καμία επαφή με οτιδήποτε έχει να κάνει με παλαιοπωλείο. Είναι όλα σαν καινούργια.

Σήμερα γιατί πιστεύεις ότι το Retro αποτελεί και πάλι τάση;

Οι δικοί μου θεωρούσαν από τότε ότι το να υπάρχει κάτι σε έναν χώρο από μια άλλη δεκαετία υποδηλώνει κάτι. Και πράγματι με το πέρασμα των χρόνων αυτό έχει γίνει τάση. Αν για παράδειγμα δεις κοκτέιλ μπαρ στην Αθήνα σήμερα, επειδή έχουμε φτιάξει αρκετά, θα δεις ότι επιλέγουν πολλά αντικείμενα εποχής για το design τους, όχι μόνο επειδή το πράγμα έφτασε και στην Ελλάδα και έγινε μόδα, αλλά και επειδή βγάζει μια ποιότητα. Όταν κάποιος γνωρίζει το παρελθόν του είναι πιο εύκολο να μάθει και να φτιάξει και το μέλλον του ή να γνωρίζει το σήμερα. Δείχνει ότι έχεις μεράκι γι αυτό που κάνεις και ότι το έχεις ψάξει. Και αυτομάτως βέβαια όταν έχεις επιμεληθεί με μεράκι τον χώρο που προσφέρεις στον κόσμο, θα έχεις μεράκι και για την δουλεία σου. Ακόμη, τα αντικείμενα αυτά σε μεταφέρουν αλλού, μπορείς να τα βιώσεις. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε τον ρομαντισμό σε ένα σπίτι. Παίρνοντας ενδεικτικά ένα vintage τηλέφωνο της δεκαετίας του ’60, η μορφή του, ο ήχος του και η ποιότητα της συνομιλίας σε μεταφέρουν αυτομάτως σε μια άλλη εποχή. Από την άλλη όμως είναι και προσαρμοσμένα στο σήμερα, καθώς τα έχουμε ανακατασκευάσει για να διαθέτουν βύσμα για μόντεμ. Αυτόν τον συνδυασμό προσπαθούμε να προτείνουμε.

RETROSEXUAL-DEALWAY.GR-INGOLDEN.GR1.jpgTRAPEZI

Που βρίσκετε τα κομμάτια της συλλογής σας;

Αρχικά οι δικοί μου έψαχναν εδώ στην Ελλάδα, έπειτα στην Ιταλία και στην συνέχεια σε όλο τον κόσμο! Η συλλογή συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ανανεώνεται. Μια φορά τον μήνα σχεδόν πηγαίνω στο Βερολίνο και παίρνω κομμάτια που βρίσκω εκεί. Αλλά πλέον επειδή έχει γίνει παγκόσμια μόδα το Vintage, μπορείς να βρεις παντού όμορφα πράγματα. Έχω επισκεφτεί χώρους στην Γερμανία, που έχουν να ανοίξουν 30 και 40 χρόνια! Με κατευθύνουν σε μέρη που μπαίνεις μέσα και βρίσκεις θησαυρούς. Από την άλλη βέβαια, μπορεί να λείπεις έναν μήνα σε ένα τέτοιο ταξίδι και τελικά να βρεις ελάχιστα πράγματα.

Υπάρχει περιπέτεια φαντάζομαι στην αναζήτηση αυτή των ‘’θησαυρών’’…

Ναι, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες φορές καταλήγουν σε μια μικρή περιπέτεια αλλά σίγουρα κάτι έχεις να κερδίσεις! Μια φορά είχα επισκεφτεί ένα υπόγειο λίγο έξω από την Βαϊμάρη που ήταν πλημμυρισμένο μέχρι τη μέση. Τα μισά αντικείμενα δηλαδή ήταν κατεστραμμένα. Ωστόσο εκεί βρήκα μια πολύ όμορφη βέσπα που έχω ως σήμερα.

Η Γερμανία συνεπώς καταλαβαίνω  ότι είναι η ‘’χώρα του Vintage’’;

Δεν θα το έλεγα. Όπου υπάρχουν άνθρωποι υπάρχουν και αντικείμενα. Απλά οι κοινωνικοπολιτικές αλλαγές συμβάλλουν σε κάθε περίπτωση και ορίζουν και τις δεκαετίες που μπορεί να ψάχνεις. Για παράδειγμα είναι δύσκολο να βρεις καλά ‘50s κομμάτια στην Ελλάδα αλλά εύκολο να βρεις ‘70s. Στα Βαλκάνια γενικότερα είναι δύσκολο να βρεις ωραία αντικείμενα γιατί οι άνθρωποι τότε είχαν άλλες ανάγκες. Υπάρχουν όμως και χώρες όπως η Ρωσία, που δεν το περιμένεις, αλλά βρίσκεις πάρα πολλά πράγματα λόγο της τότε άνθισης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ποιο είναι το πιο σπάνιο αντικείμενο που έχεις συλλέξει;

Είναι πολλοί οι κλάδοι. Θα μπορούσα να σου πω για κάποια πολύ σπάνια και συλλεκτικά ακονιστήρια από Βερολινέζικα barber shop του 1890 ή μια γραφομηχανή του 1910 που είναι το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιούσε η Αγκάθα Κρίστι. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα με ελληνική ρίζα, όπως μια συλλεκτική φωτογραφία από την ποδοσφαιρική ομάδα της Σμύρνης με τους αθλητές και τις ενδυμασίες τους σε ένα πολύ καθαρό πλάνο για τα δεδομένα της εποχής.

RETROSEXUAL-DEALWAY.GR-INGOLDEN.GR1.jpg-BLUEΤι  μπορεί λοιπόν να βρει κανείς στο Retrosexual;

Από ένα ξυραφάκι μέχρι ένα αυτοκίνητο. Οτιδήποτε έχει σχεδιαστεί από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Όλα τοποθετημένα όπως πρέπει στον χώρο υποδεικνύοντας και τον λόγο ύπαρξης τους. Γιατί όλα αυτά τα αντικείμενα επειδή φτιάχτηκαν στην πρώιμη φάση του καταναλωτισμού, έχουν φτιαχτεί σχεδόν όλα εξυπηρετώντας κάποιον σκοπό. Είναι λειτουργικά. Μάλιστα, το κάθε αντικείμενο συνοδεύεται με έγγραφο κείμενο που περιέχει την ιστορία του.

Εσένα πιο είναι το αγαπημένο σου αντικείμενο;

Δεν έχω ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Έχω όμως μια κατηγορία πραγμάτων που είναι αγαπημένα μου. Μ’ αρέσουν πολύ τα αντικείμενα που υπάγονται στον ‘’ρετροφουτουρισμό’’ και είναι πράγματα που συνήθως δεν έβρισκες στην Ελλάδα. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με την ανάγκη των ανθρώπων να πάνε στο φεγγάρι εκείνα τα χρόνια. Οτιδήποτε σχεδίαζαν είχε μια μορφή λες και ήταν έτοιμο να πετάξει ή λες και είχε σχεδιαστεί για να φτάσει στο φεγγάρι και να προσδιορίσει κάτι εξωγήινο.

Να φανταστώ ότι ο προσωπικός σου χώρος είναι ανάλογα σχεδιασμένος;

Αυτό είναι ένα ζήτημα. Ο χώρος που ζει ένας άνθρωπος που έρχεται σε επαφή με τόσα πολλά αντικείμενα, δεν είναι εύκολο ποτέ να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη μορφή. Πολλά από τα αντικείμενα που έχουμε στον χώρο του Retrosexual υπήρχαν στον χώρο μου για λίγο διάστημα, καθώς δεν είναι εύκολο να αποχωριστείς κάτι που βρίσκεις με τόσο κόπο. Γι αυτό εγγυώμαι και για την λειτουργικότητα των αντικειμένων μας. Συντηρούνται από μένα. Έτσι βέβαια μπορώ και στην συνέχεια να τα αποχωριστώ, γιατί όταν είσαι συλλέκτης και λάτρης του vintage, δεν είναι εύκολο να αφήσεις αγαπημένα σου αντικείμενα!

Γιατί τελικά να χρησιμοποιεί κανείς Vintage αντικείμενα σήμερα;

Ένας από τους λόγους που ασχολούμαστε με το Vintage και το προτείνουμε  στον κόσμο, είναι γιατί μας προτρέπει για μια επιστροφή στην ποιότητα, ενώ αποτελεί και μια αφορμή για επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με το τι χρησιμοποιούμε και πως ζούμε. Τότε για παράδειγμα οι άνθρωποι ανακατασκεύαζαν ότι χαλούσε, γιατί είχε αξία. Έτσι έκαναν και με τις ανθρώπινες σχέσεις αντίστοιχα. Αυτό αυτομάτως σε κάνει πιο ενεργό. Αν εσύ μπορείς να φτιάξεις μόνος σου κάτι που θα σου χαλάσει, αυτομάτως γίνεσαι πιο ενεργός και μπορείς να επιλέξεις καλυτέρα τα πάντα στην ζωή σου. Όλο αλληλένδετα είναι…

 


Info


 

*Retrosexual Vintage Shop

Αγίας Ειρήνης 3, Μοναστηράκι | tel. 6936997123

Facebook Page: Retrosexual Vintage Shop (JoePe)

Σύντομα  θα λειτουργεί και e-shop για παραγγελίες μέσω ίντερνετ

Κείμενο: Τάσος Μπιμπισίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας