Επίδαυρος

0
825

Η Επίδαυρος ή Παλαιά Επίδαυρος – το επίσημο όνομα του χωριού, βρίσκεται στην Αργολίδα. Είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία που χτίστηκαν εκεί πριν από χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με την ιστορία- μυθολογία εκεί γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής και εκεί χτίστηκε και το Ασκληπιείο, ο πιο σημαντικός χώρος ίασης σοβαρών νοσημάτων σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα.

Η έκτασή του ήταν πολύ μεγάλη και διάθετε ξενώνες, γυμναστήριο, στάδιο και το περίφημο το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, για την ψυχαγωγία των ανθρώπων. Μεγάλη σημασία στη θεραπεία των ασθενών φαίνεται ότι είχε και το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, όπου ήταν χτισμένο. Η ηρεμία της φύσης, οι απαλές και καθαρές γραμμές των γύρω βουνών, η πλούσια βλάστηση και οι άφθονες πηγές του ασκούσαν, ιδιαίτερα στους ασθενείς από ψυχικές ασθένειες, φοβερή επίδραση με συνέπεια τη βελτίωση της υγείας μαζί με τη βοήθεια των ιερέων τους.

 

epidavros-theatro-ingolden.gr

 

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Χτίστηκε μεταξύ του 340 π.Χ. και του 330 π.Χ. από τον Αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο. Είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.

 

Το θέατρο χτίστηκε για διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου αλλά και ως ένα μέσο θεραπείας καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση θεάτρου είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών!

 

 Η λέξη Επίδαυρος σημαίνει “Δρα Επί της Αύρας”.

 

Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του,  δηλαδή στα καθίσματα των θεατών, καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων.

Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων.

Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου.

ep;idayros-ingolden.gr

Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικές ηχοανακλάσεις επάνω σε στοιχεία του θεάτρου – δάπεδο ορχήστρας, πρόσοψη κτιρίου σκηνής, λογείο, για την εξασφάλιση ενός φυσικού, αυτοδύναμου (παθητικού) μεγαφώνου, που αναπληρώνει τις ενεργειακές απώλειες, κυρίως στα υψηλότερα καθίσματα του κοίλου». Oι υπολογισμοί τους έδειξαν ότι οι κλιμακωτές θέσεις του θεάτρου λειτουργούν ως ηχητικό φίλτρο, καθώς το σχήμα τους είναι ιδανικό για να καταστέλλει τους ήχους χαμηλής συχνότητας, κύριο συστατικό του θορύβου.

Η διάταξη των θέσεων, που θυμίζει τα πάνελ ηχομόνωσης σε σχήμα αβγοθήκης, φιλτράρει τις συχνότητες κάτω από 500 Hertz, όπως το μουρμούρισμα του κοινού και το θρόισμα των φύλλων.

Η εξασθένιση των χαμηλών συχνοτήτων επιτρέπει να ακούγονται πλουσιότερες οι φωνές των ηθοποιών, που αποτελούνται κυρίως από υψηλές συχνότητες. Η αφαίρεση των χαμηλών τόνων από τις φωνές δεν δημιουργεί πρόβλημα, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συμπληρώνει τις συχνότητες που λείπουν – ένα φαινόμενο που αξιοποιείται σε ηχεία μικρού όγκου τα οποία ακούγονται στο αφτί πολύ μεγαλύτερα!

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η παρουσία κοινού στο θέατρο πιθανότατα θα άλλαζε την ακουστική του με τρόπο που δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, λόγω του περίπλοκου σχήματος και της ανομοιογένειας του ανθρώπινου σώματος. Υποστηρίζουν όμως ότι τα συμπεράσματά τους για το θέατρο της Επιδαύρου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό σταδίων με καλύτερη, φυσική ακουστική.

Δεν είναι τυχαία και η ύπαρξη των Ασκληπιείων εκεί, που έχει να κάνει με τον ήχο, την ακουστική, την επίγεια μουσική αρμονία η οποία συγχρονίζεται με την συμπαντική μουσική αρμονία και την ίαση. Η ακουστική λοιπόν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έχει το αξιοπερίεργο, ότι έτσι όπως ακούγονται καθαρά τα Ελληνικά εκεί, δεν μπορούν να ακουστούν άλλες γλώσσες, υπάρχει δηλαδή κάποιου είδους συντονισμού του ήχου, της Μαθηματικής Ελληνικής γλώσσας, του χώρου και της ακουστικής, και αυτό γιατί η Ελληνική γλώσσα είναι μουσική γλώσσα.

Γνωστή είναι η σχέση μεταξύ μουσικής αρμονίας και των μαθηματικών και των μαθηματικών με την αρμονία του σύμπαντος, όπως επίσης γνωστό είναι ότι στην αρχαία Ελλάδα η μουσική, η αριθμητική η γεωμετρία και η αστρονομία ήταν αδελφές επιστήμες.

 

Αποκαλύφθηκε ύστερα από ανασκαφές που πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Καββαδίας κατά το διάστημα 1870-1926. Λίγα χρόνια μετά, το 1938 ανέβηκε η πρώτη παράσταση στον χώρο του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. Η παράσταση ήταν η τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη. Οι παραστάσεις σταμάτησαν στην συνέχεια λόγω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Στις αρχές της δεκαετίας του 50, το θέατρο δέχτηκε εργασίες αναστήλωσης για να μπορεί να δέχεται μεγάλο αριθμό θεατών και από το 1955 εγκαινιάστηκε το Φεστιβάλ Επιδαύρου που περιλάμβανε παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο κάθε καλοκαίρι. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου έχουν εμφανιστεί στην Επίδαυρο ορισμένοι από τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους ηθοποιούς Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Συνοδινού Άννα, Ελένη Παπαδάκη, Έλεν Μίρεν, Κέβιν Σπέισι, αλλά και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.

Το Θέατρο της Επιδαύρου αποτελεί ένα από τα πιο καλά διατηρημένα Θέατρα με χωρητικότητα 15.000 ατόμων και η κατανυκτική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την τέλεια ακουστική του χώρου μπορούν να μας προσφέρουν στιγμές αξέχαστες και μαγικές!

 

Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου:epidayros-mikro-theatro-ingolden.gr

Χτίστηκε στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου  για τις δημόσιες ανάγκες έκφρασης της εποχής, κυρίως όμως για τα δρώμενα της Διονυσιακής λατρείας, γι’ αυτό και ήταν αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο.

Από τις αφιερωματικές επιγραφές, προκύπτει ότι η κατασκευή του θεάτρου, πραγματοποιήθηκε τον 4ο .αι π.Χ., από χορηγίες εξεχόντων αρχόντων και επίλεκτων προσώπων της τοπικής κοινωνίας, εκείνης της εποχής.  Προοριζόταν να καλύψει μόνο τις ανάγκες των κατοίκων της μικρής πόλης. Έτσι το μέγεθός του ήταν πολύ μικρό 9 κερκίδες με 18 σειρές εδωλίων, χωρητικότητας περίπου 2.000 θέσεων.

Χαρακτηριστικό του θεάτρου είναι οι επιγραφές, που αποτελούν ένα πραγματικό – ζωντανό μουσείο. Για τον λόγο αυτό αποκαλείται και “λαλούν θέατρο”. Μετά από 23 αιώνες σιωπής, το 1971 άρχισε η ανασκαφή του.

Ακριβώς απέναντι από το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου βρίσκεται μυκηναϊκό νεκροταφείο με επτά θολωτούς τάφους ενώ σε μικρή απόσταση από αυτό, και με πρόσβαση από μονοπάτι που συνδέεται με την επαρχιακή οδό Κορίνθου-Θεάτρου, μπορεί κανείς να δει τα ερείπια του Αρχαίου Ναού της Αρτέμιδας.

Ο χώρος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου απέχει οχτώ χιλιόμετρα από την πόλη της Παλαιάς Επιδαύρου. Βρέχεται από τα νερά του Σαρωνικού κόλπου.

 

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται όμορφες μικρές παραλίες:

Παραλία της Βαγιωνίας: Πνιγμένη στο πράσινο, η ακρογιαλιά προσφέρεται για ησυχία και απομόνωση.

Το Καλαμάκι: Βρίσκεται στον κόλπο της Αρχαίας Επιδαύρου και θα πάτε με τα πόδια  – ούτε πέντε λεπτά από την παραλία Βαγιωνίας.

Η Πολεμάρχα: Βρίσκεται στην Αρχαία Επίδαυρο και στην ουσία πρόκειται για δύο υπέροχες ακρογιαλιές που σκιάζονται από ένα πυκνό πευκοδάσος, χωρίς ίχνος οργάνωσης.

Το Γιαλάσι: Πολύ καλά οργανωμένη παραλία μόλις 2 χλμ από το χωριό με έχει άσπρο βότσαλο και διάφανα νερά.

Η Αλιότου – στη Νέα Επίδαυρο – προσεγγίζεται περπατώντας μέσα από πορτοκαλεώνες, λεμονιές και ροδιές. Έχει βότσαλα και βαθιά νερά.

 

epidayros-paralia-ingolden.gr

 

Εναλλακτικές δραστηριότητες και διαμονή:

Τα πολλά κάμπινγκ της περιοχής προσφέρουν μια εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους απολαμβάνοντας την ομορφιά του τοπίου.

Η ποδηλασία στα μονοπάτια που οδηγούν σε κάποια από τις πολλές παραλίες ή κάποιο αρχαιολογικό χώρο είναι μια όμορφη δραστηριότητα μέσα στη φύση.

Η ένωση ορειβατών φυσιολάτρων διοργανώνει καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι τον Οκτώβριο πεζοπορικές εκδρομές στην Επίδαυρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Μαυροκορδάτου 7, Αθήνα, τηλ. 210.3807093 210.3806924

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνή είναι η εμφάνιση αιωροπτεριστών στον ουρανό της περιοχής. Αθλητές του αλεξίπτωτου πλαγιάς το γνωστό “παρά πέντε” και των ανεμοπτέρων μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ. Εξορμούν από τις κοντινές πλαγιές και καταλήγουν τις περισσότερες φορές σε κάποια κοντινή παραλία.

 

επιμέλεια – επεξεργασία Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας