Γνωρίσαμε τον φωτογράφο Στέλιο Μπακλαβά

0
57

γράφει ο Τάσος Μπιμπισίδης

stelios-baklavas-ingolden.gr

* «Φωτογραφίζοντας χορό 16 χρόνια, ήρθε η στιγμή να μετατρέψω την χαρά σε μια αύρα ενέργειας του σώματος. Το σώμα χορεύει και την στιγμή που υπάρχει μπροστά μας μετουσιώνεται σε μη ύπαρξη. Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της στιγμής και στο χάσιμο της, στο πέρασμα σε μια διάσταση ανυπαρξίας. Στο μεσοδιάστημα αυτό έχουμε τον «Στροβιλισμό», που μας εμφανίζει αυτό που υπάρχει ή νομίζουμε πως υπάρχει και μας οδηγεί στα δικά μας κρυφά περάσματα της εικόνας και της σκέψης.»

Κάπως έτσι λοιπόν, ο φωτογράφος Στέλιος Μπακλαβάς, αποφάσισε να μας κινήσει το ενδιαφέρον προσκαλώντας μας σε μια ιδιαίτερη φωτογραφική έκθεση με θέμα τον χορό, το ανθρώπινο σώμα, την κίνηση, την ζωή! Γεννήθηκε στην Άθηνα και σπούδασε Φωτογραφία στην σχολή Σταυράκου. Eίναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων. Έχει πραγματοποιήσει 14 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε 39 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. To InGolden μίλησε μαζί του για την νέα του έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 

Στην εποχή της εικόνας, είναι εύκολο να είναι κανείς φωτογράφος;

Το να είσαι φωτογράφος είναι εύκολο… το να δημιουργείς με μέσο τη φωτογραφική μηχανή είναι δύσκολο. Με το να κρατάς μια φωτογραφική μηχανή δεν γίνεσαι και αυτονόητα δημιουργός. Είναι προέκταση της ψυχικής διάθεσης και ανάγκης για επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας, ένα λιθαράκι  στο κτίσμα της καταγωγής μας και όχι μια πράξη ματαιοδοξίας για την ύπαρξή μας.

Τι σας αρέσει περισσότερο να φωτογραφίζετε;

Τα πάντα γύρω μας θα έλεγα ότι είναι μια πρόκληση-πρόσκληση για φωτογράφιση. Από το μυρμήγκι που κουβαλά το καλοκαίρι την τροφή του ως μια δυναμική εικαστική εγκατάσταση. Ο τρόπος προσέγγισης του υποκειμένου για φωτογράφιση είναι που κάνει το αποτέλεσμα και την δημιουργική διαδικασία να βρίσκεται συνεχώς (η αγωνία του καλλιτέχνη) σε μια έκρηξη και όρεξη για μια εικαστική χρωματική ή ασπρόμαυρη απόλαυση!

Ετοιμάζεται μια καινούργια έκθεση για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που έχει σχέση με τον χορό. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

Η έκθεση  που θα πραγματοποιήσω στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 5 ως τις 26 Νοεμβρίου 2014, είναι η παρουσίαση για πρώτη φορά  στο κοινό, δυο ενοτήτων μαζί με θέμα τον σύγχρονο χορό. Ένα σύνολο 37 φωτογραφικών έργων με διαστάσεις 0,50 x 0,70 / 0,70 x 0,90  και 1 x 1,50.

stelios-baklavas-5-ingolden.gr

Γιατί σας ενέπνευσε η τέχνη του χορού; Τι το ιδιαίτερο έχει για έναν φωτογράφο;

Η έμπνευση για τον χορό ήρθε μετά από μια παράσταση χορού που είδα στην αρχή της φωτογραφικής μου πορείας.Το ιδιαίτερο που έχει ο χορός είναι η συνδυαστική μορφή τέχνης που διαθέτει! Υπάρχει η Μουσική, “η τέχνη των Τεχνών”, η σκηνογραφία, τα κουστούμια, ο φωτισμός – φωτογράφος σημαίνει γράφω με φως- και μέσα και πάνω απ’ όλα αυτά έρχεται το ανθρώπινο σώμα και η ενέργεια του, που μεταμορφώνει την ύπαρξή μας σε κάτι ανάλαφρο,μαγικό αλλά και συνάμα την ίδια στιγμή τόσο ουσιαστικό και μοναδικό. Η πλαστικότητα του σώματος και οι φόρμες που μπορεί να αποδώσει με ταξίδεψαν. Συνεχίζω λοιπόν αυτό το ταξίδι μαγεμένος…

Οι φωτογραφίες αυτής της έκθεσης θα διατίθενται προς πώληση;

Ναι μετά από συνεννόηση μαζί μου.

Σας ενοχλεί που τώρα με τα social media όπως το Instagram έχουν γίνει πια όλοι ‘’φωτογράφοι’’;

Τα social media ευνοούν την φωτογραφία διότι την κάνουν πιο προσιτή και άρα πιο κατανοητή στον κόσμο. Ο Paul Klee (ζωγράφος) είχε πει: » Η Τέχνη δεν αναπαράγει το ορατό. Κάνει τα πράγματα ορατά…». Εδώ είναι ακριβώς και η λεπτή κόκκινη γραμμή που… μεταμορφώνεται μια κάμπια σε Χρωματιστή Πεταλούδα… εάν είναι εύκολο ή όχι αυτό είναι πάντα μια διαρκής αναζήτηση γιομάτη με ερωτηματικά…

stelios-baklavas-4-ingolden.gr

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας και τι ποια θα ήταν η ιδανική έκθεση που θα θέλατε κάποια στιγμή να παρουσιάσετε;

Η ιδανική έκθεση είναι αυτή που κάνω τώρα, ώσπου να έρθει η επόμενη. Τα επόμενα σχέδια είναι να υπάρχει υγεία και δημιουργία μέσα σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας. Ελπίζω στην χαρά της δημιουργίας/παρουσίασης και όχι στον τόπο όπου θα εκθέσω. Καλό είναι βέβαια ο εκθεσιακός χώρος να είναι σε αντιστοιχία με τα έργα που θα είναι προς έκθεση. Κάτι το οποίο συμβαίνει σ” αυτήν την έκθεση μου και ευχαριστώ πολύ το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τους ανθρώπους του για την υπέροχη Εικαστική συνεργασία μας.

 


 

Info

«Στροβιλισμός Χορευτικής Ενέργειας»

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 5-26 Νοεμβρίου 2014

Εγκαίνια 5 Νοεμβρίου στις 20:00

Πειραιώς 206, Ταύρος Τηλ. 210 3418550

Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη θα βρείτε στο: art-sbaklavas.gr

Κείμενο:Τάσος Μπιμπισίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας