Έπιπλα εξωτερικού χώρου, ο πλήρης οδηγός

0
3177

Οι συναντήσεις μας με φίλους και συγγενείς στον κήπο ή στην βεράντα μας γίνονται ολοένα και πιο τακτικές. Γι’ αυτό φροντίζουμε να εξοπλιστούμε με τα κατάλληλα έπιπλα κήπου και να κάνουμε τις ώρες αυτές πιο ευχάριστες.  

Οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε έπιπλα εξωτερικού χώρου που να διαθέτουν φινετσάτο και διαχρονικό σχεδιασμό, γερή κατασκευή, να είναι εύκολα στη μεταφορά και τον καθαρισμό τους και, τέλος, να είναι ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, πολύ συχνά δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το κατάλληλο υλικό με βάση τις πρακτικές ανάγκες και τους διακοσμητικούς σκοπούς που θέλουμε να πληρούν τα έπιπλα.

Για να γίνει η επιλογή των επίπλων πιο εύκολη, ετοιμάσαμε έναν πλήρη οδηγό που περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα υλικά κατασκευής τους προτού πάρουμε την τελική απόφαση.

Ξύλινα έπιπλα

epipla-exvterikou-xvrou-o-plhrhs-odhgos-ingolden.gr

Τα ξύλινα έπιπλα για τον κήπο και τη βεράντα είναι εξαιρετικά δημοφιλή γιατί δίνουν πραγματικά μία άλλη “πινελιά” στο σπίτι μας. Και βέβαια προσφέρονται σε τέτοια γκάμα σχεδίων και αποχρώσεων που είναι περίπου απίθανο να μη βρούμε κάποιο που να ταιριάζει στο χώρο αλλά και το γούστο μας. Άλλωστε το ξύλο εκτός από διαχρονικό, είναι εκείνο το υλικό που μπορεί να μεταμορφώσει τα έπιπλα του κήπου ή της βεράντας μας σε μοντέρνο, ρετρό ή ποπ, ανάλογα με τα υφάσματα που θα το διακοσμήσουμε.

Πλεονεκτήματα

– Είναι φυσικό υλικό και εναρμονίζεται τέλεια στο φυσικό περιβάλλον του  κήπου ή της βεράντας με φυτά.

Τα διαφορετικά είδη ξύλου – teak, πεύκο, ευκάλυπτος, κέδρος, σεκόγια, κ.ά.- από τα οποία κατασκευάζονται προσφέρουν απίστευτη διακοσμητική ευελιξία. Σε γενικές γραμμές, τα έπιπλα που είναι φτιαγμένα από φυλλοβόλα δέντρα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο με τη διάρκεια ζωής του teak, του meranti και του ευκαλύπτου να αγγίζει τα 50 χρόνια και της σεκόγιας και της βελανιδιάς, τα 25 χρόνια.

– Αν η βεράντα μας δε διαθέτει τέντες ή κάποιο άλλο μέσο σκίασης, τα έπιπλα από ξύλο είναι περισσότερο ανθεκτικά στον ήλιο από ότι το πλαστικό και το μέταλλο.

Μπορούμε να βάψουμε τα ξύλινα έπιπλα σε όποιο χρώμα θέλουμε χωρίς να μειωθεί η “ζεστασιά” του φυσικού αυτού υλικού.

Μειονεκτήματα

– Μπορεί να αντέχουν στον χρόνο, ωστόσο τα έπιπλα από ξύλο χρειάζονται τακτική συντήρηση με ειδικό λάδι ή κερί για να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

– Αν επιλέξουμε ξύλο στην ακατέργαστη μορφή του, δεν αμελούμε την αποθήκευσή των επίπλων σε εσωτερικό χώρο κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις αλλοιώσεις.

Είναι βαρύ, οπότε η μεταφορά των επίπλων είναι δύσκολη.

Καθαρισμός

Χρησιμοποιούμε ήπιο απορρυπαντικό για να καθαρίσουμε περιστασιακά την επιφάνεια, αλλά δεν χρησιμοποιούμε διαβρωτικά καθαριστικά.

Είναι καλύτερα να διατηρούνται καθαρά από σκόνη και βρωμιά σε τακτική βάση για να αποφευχθεί η ανάγκη βαρέων καθαριστικών.

Μία φορά το χρόνο περνάμε τα ξύλινα έπιπλα με το ειδικό λάδι συντήρησης:

Καθαρίζουμε προσεκτικά το έπιπλο μ’ ένα καθαρό νωπό πανί και το τρίβουμε, ελαφρά, μ’ ένα γυαλόχαρτο.

Καθαρίζουμε το ξύλινο έπιπλο μ’ ένα καθαρό βαμβακερό πανί. Το περνάμε  ένα ή δύο χέρια με το ειδικό λάδι συντήρησης που προμηθευόμαστε από τα εξειδικευμένα καταστήματα. 

Όταν αγοράζουμε ένα ξύλινο έπιπλο για τον κήπο, ζητάμε να ενημερωθούμε από την εταιρία που μας το προμηθεύει εάν το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο επιδέχεται τη συγκεκριμένη μορφή φροντίδας κι εάν όχι, ποιός είναι ο βέλτιστος τρόπος για να συντηρηθεί. Το ειδικό λάδι συντήρησης δεν ενδείκνυται για όλα τα είδη ξύλου. 

Αλουμίνιο      

epipla-exvterikou-xvrou-o-plhrhs-odhgos-alouminio-ingolden.gr

 Τα έπιπλα από αλουμίνιο είναι ιδανικά αν είμαστε φαν του μίνιμαλ και του αφαιρετικού στιλ διακόσμησης.

Πλεονεκτήματα

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά όχι μόνο στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στη σκουριά με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να τα αποθηκεύουμε κατά τους χειμερινούς μήνες.

Είναι ελαφρύ.

– Καθαρίζεται πολύ εύκολα.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Τα καθαριστικά, γυαλιστικά και προστατευτικά των επιφανειών των αυτοκινήτων μπορεί να μας φανούν πολύ χρήσιμα στην προστασία αυτών των επίπλων από τη σκληρή μεταχείριση και τις κακές καιρικές συνθήκες.

Μειονεκτήματα

– Συνήθως τα αλουμινένια έπιπλα έχουν μοντέρνες γραμμές και δεν ταιριάζουν με κάθε στυλ διακόσμησης. 

– Είναι απαραίτητη η χρήση μαξιλαριών.

-Λόγω της υψηλής αντοχής τους και της ευκολίας στη χρήση τους, τα έπιπλα από αλουμίνιο είναι ακριβά.

Καθαρισμός

Ο καλύτερος τρόπος για το καθάρισμα τους είναι το σαπουνόνερο με λίγο χυμό λεμονιού ή ξίδι.

Πλαστικό

epipla-axvterikou-xvrou-plastiko-ingolden.gr

Πλεονεκτήματα

– Το πλαστικό αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή.

– Είναι σχετικά ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, ωστόσο μπορεί να αλλοιωθούν λίγο τα χρώματα αν παραμένει στον ήλιο και τη βροχή.

– Τα πλαστικά έπιπλα είναι πολύ ελαφριά, οπότε μεταφέρονται πολύ εύκολα.

– Κάποια έπιπλα αποσυναρμολογούνται, με αποτέλεσμα να μπορούν να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν με μεγάλη ευκολία και σε λιγοστό χώρο.

– Έχουν τεράστια χρωματική ποικιλία.

Μειονεκτήματα

– Δυστυχώς, το πλαστικό δεν αποτελεί απαραίτητα την πιο καλαίσθητη επιλογή. Μπορεί να είναι αντικείμενα design, αλλά δεν ταιριάζουν με όλα τα στυλ διακόσμησης.

– Οι κατασκευές από απλό πλαστικό δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο νερό και τον αέρα, ενώ πρέπει να τις αποθηκεύουμε πάντα κατά τους χειμερινούς μήνες για να τις προστατεύσουμε από πιθανές φυσικές φθορές

Καθαρισμός

Καθαρίζεται πολύ εύκολα. Αρκεί να τα περάσουμε με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και νερό, να τα ξεβγάλουμε και να τα σκουπίσουμε ώστε να αποφευχθούν τα άσχημα σημάδια από σταγόνες.

Σφυρήλατο Σίδερο

epipla-exvterikou-xvrou-o-plhrhs-odhgos-sidero-ingolden.gr

Τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο αποτελούν σίγουρα την πιο κλασική και διαχρονική επιλογή.

Πλεονεκτήματα

– Το βασικότερο τους πλεονέκτημα είναι ο χρόνος ζωής. Με την κατάλληλη περιποίηση, μπορεί να μας εξυπηρετεί για δεκαετίες.

– Μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα την όψη τους, βάφοντας τα.

– Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις φθορές που προκαλούνται από τη χρήση.

Δεν χρειάζονται αποθήκευση.

Μειονεκτήματα

– Τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο απαιτούν ειδική φροντίδα ενάντια στη σκουριά και τη διάβρωση.

– Επειδή τείνουν να απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνεται σε σκιερό και δροσερό μέρος κατά το καλοκαίρι.

Είναι βαριά και δύσκολα στη μεταφορά.

– Πρέπει να συνδυάζονται με μαξιλάρια.

Καθαρισμός

Καθαρίζεται πολύ εύκολα. Αρκεί να τα περάσουμε με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και νερό, να τα ξεβγάλουμε και να τα σκουπίσουμε ώστε να αποφευχθούν τα άσχημα σημάδια από σταγόνες.

Bamboo

epipla-exvterikou-xvrou-o-plhrhs-odhgos-babboo-ingolden.gr

Πολύ όμορφα, άνετα, λειτουργικά και ανθεκτικά.

Πλεονεκτήματα

Είναι φυσικό υλικό και προσδίδει μια εξωτική όψη στο καθιστικό του κήπου.

– Το βάρος του εξαρτάται από το είδος του σκελετού που «ντύνει».  Συνήθως όμως τα έπιπλα από bamboo είναι ελαφρύτερα των αμιγώς ξύλινων.

Μειονεκτήματα 

Είναι ευαίσθητα στα χτυπήματα και στις καιρικές συνθήκες.

Καθαρίζονται δύσκολα.

Χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Καθαρισμός

Επειδή τα περισσότερα έπιπλα είναι λουστραρισμένα ή βαμμένα, η συνηθισμένη φροντίδα τους συνίσταται στην απομάκρυνση της σκόνης με ηλεκτρική σκούπα ή με ξεσκονόπανο.

Βέβαια, απολύτως απαραίτητος, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, είναι ο βαθύς καθαρισμός τους. Ένα σφουγγάρι, χλιαρό νερό, ένα σαπούνι, μία μαλακή βούρτσα για την ύφανση και μία παλιά οδοντόβουρτσα για τα δύσκολα σε πρόσβαση σημεία, αρκούν. Ξεβγάζουμε εύκολα με λάστιχο και χρειάζονται πολύ καλό και γρήγορο στέγνωμα. 

Rattan – φυσικό και τεχνητό

epipla-exvterikou-xvrou-o-plhrhs-odhgos-rattan-ingolden.gr

Πλεονεκτήματα

– Είτε χρησιμοποιηθεί το φυσικό είτε το τεχνητό, το τελικό αποτέλεσμα είναι φυσικό και εξωτικό, περίπου όπως εκείνο του bamboo.

– Αντίστοιχα με τα έπιπλα bamboo, το βάρος του εξαρτάται από το σκελετό.

Μειονεκτήματα

Χρειάζονται μαξιλάρια για να είναι αναπαυτικό το κάθισμα.

Είναι ευαίσθητα στα χτυπήματα και τις καιρικές συνθήκες.

Τα έπιπλα από φυσικό rattan καθαρίζονται δύσκολα, ενώ από τεχνητό ευκολότερα.

Βαθύς Καθαρισμός για Bamboo και Rattan

– Σε ένα κουβά με νερό, προσθέτουμε 1 ποτήρι αλισίβα – σταχτόνερο  και αμμωνία – 1 κουταλιά σούπας για μισό λίτρο νερό

Για να τα γυαλίσουμε:

Αναμιγνύουμε 1 λίτρο ζεστό νερό με 1 κουταλιά σούπας νέφτι και 3 κουταλιές σούπας λινέλαιο. Μ’ ένα πινέλο, περνάμε το έπιπλο με το μείγμα και αφού στεγνώσει το γυαλίζουμε με μαλακό -φανελένιο πανάκι.

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας