Ένας κόσμος φτιαγμένος από φως!

0
665

Το φως είναι κύρια πηγή ενέργειας για όλους, απαραίτητο συστατικό ζωής και άνθισης.

Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από φως. Το φως αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φύσης και στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Σε όλη τη διάρκεια της εξέλιξης του μέχρι σήμερα, ο άνθρωπος ακολούθησε σταθερά την αλλαγή από το φως στο σκοτάδι, από την ανατολή στη δύση του ήλιου, σε έναν επαναλαμβανόμενο ρυθμό που διακοπτόταν μόνον από την αδύνατη λάμψη της φωτιάς κατά τη διάρκεια των νυκτερινών ωρών.

ENAS_KOSMOS_FTIAGMENOS_APO_FOS_INGOLDEN_VASSILIKI_CHRONOPOULOU2.jpg

Ο άνθρωπος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο φως. Η όραση αποτελεί τη σημαντικότερη ανθρώπινη αίσθηση, αφού σχεδόν το 80% των πληροφοριών συλλέγονται με αυτήν. Μέσω της όρασης γίνονται αντιληπτές οι μικρές διαφορές των αποχρώσεων, των τόνων, των μορφών και των κινήσεων. Το φως, φυσικό και τεχνητό, αποτελεί το κύριο μέσο, με το οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του. Επιπλέον, ορίζει το χώρο, αναδεικνύει τα χρώματα, αποκαλύπτει τις περίπλοκες λεπτομέρειες της υφής και της φόρμας και έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει την ατμόσφαιρα κάθε εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

Το φως δεν είναι ποτέ στατικό, αλλά αλλάζει διαρκώς, από το χάραμα μέχρι το σούρουπο, από ημέρα σε ημέρα, από εποχή σε εποχή. Το φως έχει πολλές πηγές. Ο ήλιος, το φεγγάρι, η φωτιά και ο ηλεκτρισμός, όλα παρέχουν φως. Διαφορετικά είδη φωτός έχουν ως αποτέλεσμα ο άνθρωπος να βλέπει, να αντιλαμβάνεται, να ανταποκρίνεται και να ενεργεί με διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος λαμπτήρας μαζικής παραγωγής που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων το 1905, αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για μια σχετικά τόσο πρόσφατη εφεύρεση, η επίδραση του ηλεκτρικού φωτός στην κοινωνική ζωή υπήρξε καταλυτική.

Σε ότι αφορά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του σπιτιού μας επιλέγουμε με περιβαλλοντική ευαισθησία ανάμεσα σε προτάσεις που θα προβλέπουν αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού για μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στην ημέρα και εξοικονόμηση ενέργειας.

Το φως για το χώρο μας είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς δημιουργεί την αίσθηση ασφάλειας, προστασίας και χαλάρωσης. Ο εσωτερικός φωτισμός εκφράζει μια συνολική άποψη για τη διακόσμηση του σπιτιού και αναδεικνύει τον χαρακτήρα και το ύφος του. Προσφέρει έναν ιδιαίτερο τόνο στην ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι εσωτερικοί χώροι ξεχωριστά. Ο φωτισμός αντανακλά στη λειτουργικότητα και την αίσθηση του κάθε χώρου, αναδεικνύοντας την ομορφιά της διακόσμησης και τονίζοντας την προσωπικότητα του σπιτιού.

ENAS_KOSMOS_FTIAGMENOS_APO_FOS_INGOLDEN_VASSILIKI_CHRONOPOULOU1.jpg

Ανάμεσα σε πάρα πολλά στυλ του εμπορίου μπορούμε να ενσωματώσουμε την αισθητική που μας ταιριάζει, επιλέγοντας κεντρικό φωτισμό που θα ενισχύσει την ατμόσφαιρα.  Σε κάθε χώρο από το σαλόνι μέχρι το μπάνιο μπορούμε να επιλέξουμε φωτισμό που θα συμβάλει στη λειτουργικότητα και θα αντικατοπτρίζει την αισθητική μας, θα μας εμπνέει, θα μας χαλαρώνει και θα δημιουργεί την αίσθηση ασφάλειας και προστασίας.

Ας μη ξεχνάμε όμως ότι, ως περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι ενήλικες, οφείλουμε να προστατεύσουμε το μέλλον του πλανήτη, αναπτύσσοντας πράσινες συνήθειες σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Με τη στάση μας αυτή αποτελούμε παράδειγμα για τους γύρω μας και κυρίως για τα παιδιά, ώστε να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε έναν καλύτερο ασφαλή και πράσινο κόσμο, έναν κόσμο φτιαγμένο και λουσμένο στο φως.

Φροντίζουμε λοιπόν να αντικαταστήσουμε όλες τις κλασσικές λάμπες πυράκτωσης με νέας τεχνολογίας λάμπες LED οι οποίες συνδυάζουν καλύτερο φωτισμό αλλά και οικονομία.

ENAS_KOSMOS_FTIAGMENOS_APO_FOS_INGOLDEN_VASSILIKI_CHRONOPOULOU.jpg

Επίσης λαμβάνουμε υπόψη μας να αντικαταστήσουμε  τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού με νέου τύπου λάμπες που ενεργοποιούνται αυτόματα με αισθητήρες κίνησης όταν νυχτώνει.

Φωτίζουμε το σπίτι μας δείχνοντας, έμπρακτα, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας στους διαθέσιμους πόρους και  πηγές ενέργειας του πλανήτη στον οποίο κατοικούμε.

 

Βασιλική Χρονοπούλου

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας 

     ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK (R)-Life Coach- 
        Μετεκπαίδευση Aνασυνδυασμένη–Εκλεκτική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας