Επιλέγοντας τα κατάλληλα είδη φυτών εσωτερικού χώρου, μπορούμε να επιτύχουμε το φιλτράρισμα και τον καθαρισμό του αέρα που αναπνέουμε. Το θέμα αφορά όχι μόνο τους «εισαγόμενους» ρύπους από το δρόμο – τα καυσαέρια, αλλά και τους εσωτερικούς, που είναι μάλιστα πολλαπλάσιοι από τους εξωτερικούς και που συχνά τους αγνοούμε: Πρόκειται για τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη μοκέτα μας, το τσιγάρο, τα απορρυπαντικά, το βερνίκι των επίπλων μας, τη μόνωση των τοίχων του σπιτιού, από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε. Τα φυτά αυτά δεν ομορφαίνουν απλά ένα χώρο, τον μεταμορφώνουν σε ένα φιλικό και υγιεινό μέρος για διαβίωση και εργασία.
Τα παρακάτω φυτά εκτός από διακοσμητικά μπορούν να παράγουν οξυγόνο αλλά και να απολυμάνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας:
Σπαθίφυλλο
Ένα φυτό με εντυπωσιακό φύλλωμα και ωραία λευκά σπαθιά, ένα από τα λίγα φυτά που ανθίζουν σε εσωτερικούς χώρους και βγάζουν τα εντυπωσιακά λουλούδια που θυμίζουν κρίνους.. Το σπαθίφυλλο διαπρέπει στην εξάλειψη ρύπων, θεωρείται πως καθαρίζει τον αέρα από τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα. Χάρη στις ικανότητές του, θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα φυτά εσωτερικού χώρου Χρειάζεται υγρασία, αλλά και καλή στράγγιση. Το τοποθετούμε σε σημείο που δεν το βλέπει απευθείας ο ήλιος, και ρυθμίζουμε την θερμοκρασία οπωσδήποτε πάνω από τους 12 βαθμούς Κελσίου.
Κισσός
Ο κισσός έχει την ιδιότητα της κατακράτησης των επικίνδυνων ρύπων που συγκεντρώνονται συχνά σε χώρους όπως το καθιστικό, όπου εάν καπνίζουμε, το μονοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνεται σημαντικά! Το τοποθετούμε σε θέση όπου τα κλαδιά του θα μπορούν να απλωθούν ελεύθερα.
Χρυσάνθεμα
Τα χρυσάνθεμα πέρα από μια ανάταση που προκαλούν στην ψυχολογία μας, συμβάλλουν σημαντικά στην απορρόφηση του βενζενίου, που βρίσκεται σε απορρυπαντικά και χρώματα.
Συγκόνιο
Είναι ένα φυτό με δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα: ευκολία ανάπτυξης και αντοχή σε επίθεση εντόμων. Για τους λόγους αυτούς ενδείκνυται για επαγγελματικούς χώρους. Τα συγκόνια αγαπούν την υγρασία και τους αρέσει ο συχνός ψεκασμός με νερό.
Παχύφυτα
Τα παχύφυτα, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να φιλτράρουν την ακτινοβολία. Αν επιλέξουμε κάποιο παχύφυτο καλό είναι να γνωρίζουμε πως για να αναπτυχθούν σωστά πρέπει το δωμάτιο να φωτίζεται και να αερίζεται σωστά, ενώ η γλάστρα στην οποία το έχουμε τοποθετήσει να είναι μικρή για το μέγεθός του και να μην το ποτίζουμε συχνά.
Δράκαινα
Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά εσωτερικού χώρου. Οι ποικιλίες της με τα χρωματιστά φύλλα χρειάζονται περισσότερο φως, ενώ στην «κλασική» μορφή της προτιμά την σκιά. Χρειάζεται απαραιτήτως θερμοκρασία που δεν πέφτει κάτω από 15 βαθμούς. Καλό είναι να της αλλάζουμε γλάστρα κάθε δύο χρόνια.
Φτέρη
Στο μπάνιο αλλά και στην κουζίνα, που υπάρχει αρκετή υγρασία, μπορούμε να βάλουμε το συγκεκριμένο φυτό, που του αρέσει το νερό και είναι ανθεκτικό σε τέτοιες συνθήκες. Προσέχουμε όμως, η φτέρη αγαπάει και το φως, επομένως θα πρέπει να την έχουμε κοντά σε παράθυρο.
Χαμαιδωρέα
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά φυτά στην εξάλειψη χημικών ουσιών αλλά και πολύ ικανό να δίνει ατμόσφαιρα με υγρασία σε ξηρό περιβάλλον, που υπάρχει κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, λόγω του air-condition.
Κάκτοι
Απορροφούν την ακτινοβολία σε κλειστούς χώρους. Καλή θέση δίπλα σε οθόνες, wifi, ασύρματα τηλέφωνα κ.τ.λ. Επίσης το βράδυ απελευθερώνει οξυγόνο και καθαρίζει την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα.
Ορχιδέες
Απορροφούν σε κάποιο βαθμό διοξείδιο του άνθρακα, κατά την διάρκεια της νύκτας και παράγουν οξυγόνο.
Φυτό του Φιδιού ή Σανσεβιέρια
Ένα πανέμορφο γωνιακό φυτό, το φυτό του φιδιού μπορεί να αναπτυχθεί δίχως πολύ φως ή πότισμα. Είναι πολύ αποτελεσματικό στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας – τα περισσότερα φυτά απελευθερώνουν οξυγόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, και έτσι η τοποθέτηση του στο υπνοδωμάτιο δημιουργεί πιο υγιεινές συνθήκες και πιο ξεκούραστο ύπνο. Το μόνο που μπορεί να την ενοχλήσει είναι η υπερβολική υγρασία.
Αγλαόνημα
Άλλο ένα δημοφιλέστατο φυτό εσωτερικού χώρου, το αγλαόνημα είναι το αγαπημένο των αρχαρίων κηπουρών εσωτερικών χώρων, καθότι μεγαλώνει εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, και είναι σχεδόν απρόσβλητο από ασθένειες. Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες, μπορούμε να το τοποθετήσουμε και σε σχετικά σκοτεινούς χώρους, ενώ δεν χρειάζεται πότισμα περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Το μόνο που απαιτεί είναι θερμοκρασία που δεν πέφτει κάτω από τους 15 βαθμούς.
Κέντια
Ένα από τα ομορφότερα και πιο «πλούσια» φυτά εσωτερικού χώρου. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι ότι, αν και αναπτύσσεται αργά, μπορεί εύκολα να φτάσει ακόμα και τα δύο μέτρα σε ύψος. Χρειάζεται προσεκτική στράγγιση για να μην σαπίσουν οι ρίζες της. Δεν χρειάζεται πολύ φως, πράγμα που την καθιστά ιδανική για σκιερούς χώρους. Καλό είναι η θερμοκρασία του δωματίου που την φιλοξενεί να μην πέφτει κάτω από τους 12-15 βαθμούς Κελσίου.
Κρίνος
Το όμορφο αυτό φυτό αποτελεί μία άριστη επιλογή χαμηλού κόστους για το εσωτερικό ενός σπιτιού. Οι κρίνοι αναπτύσσονται καλύτερα σε σκιά και χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τοξικών στοιχείων στην εσωτερική ατμόσφαιρα.
Ελαστικός φίκος
Αναπτύσσεται εύκολα σε αμυδρό φωτισμό και ψυχρότερο περιβάλλον. Επίσης, ο ελαστικός φίκος συνδυάζει χαμηλό κόστος συντήρησης με ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης των τοξικών στοιχείων και καθαρισμού της εσωτερικής ατμόσφαιρας.
Φιλόδεντρο
Το φιλόδεντρο με φύλλα σε σχήμα καρδιάς είναι ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου. Η φροντίδα και η συντήρησή του είναι εύκολες. Συγκεντρώνουν εξαιρετικές ιδιότητες απορρόφησης της φορμαλδεϋδης. Εάν φροντιστεί σωστά -προτιμά μέτριο πότισμα και μέτρια έκθεση σε φως/ήλιο- μπορεί να ζήσει για πολλά χρόνια.
Φυτό Αράχνη
Τα φυτά Αράχνη είναι εύκολο να αναπτυχθούν και αποτελούν δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Εκτός από τη «βοήθεια» που προσφέρουν στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των ρυπογόνων στοιχείων και στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του εσωτερικού χώρου.
Φυτό Χρυσός Πόθος
Το Φυτό Χρυσός Πόθος είναι ένα όμορφο και απλό φυτό που συγκεντρώνει εξαιρετικά ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας. Αναπτύσσεται καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στις ακτίνες του ήλιου
Για καλύτερο αποτέλεσμα, αν ζούμε σε πολύ ρυπογόνο περιοχή, καλό είναι να κλείνουμε τα παράθυρα, ώστε τα φυτά που έχουμε μέσα να μπορούν να απορροφήσουν όσους ρύπους έχουν μπει απ’ έξω, αλλά παράλληλα και τους εσωτερικούς ρύπους . Αν έχουμε διαρκώς ανοιχτά, τα φυτά θα βομβαρδίζονται αδιάκοπα, οπότε θα κορεστούν κατά κάποιον τρόπο και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.
Έχει σημασία η θέση του φυτού;
Ναι, καλό είναι το φυτό να βρίσκεται κοντά στην πηγή του ρύπου, όπως π.χ. δίπλα στον εκτυπωτή ή κοντά στον καπνιστή. Επίσης, είναι καλό κάποιος να κάθεται κοντά στο φυτό, γιατί η ατμόσφαιρα τριγύρω είναι πιο καθαρή. Μπορούμε να έχουμε ένα φυτό δίπλα στην πολυθρόνα από όπου παρακολουθούμε συνήθως τηλεόραση ή δίπλα στον υπολογιστή, ανάλογα με το πού περνά ο καθένας τις περισσότερες ώρες του.
Παίζει ρόλο το μέγεθος των φυτών;
Όσο περισσότερα φύλλα έχει το φυτό, τόσο το καλύτερο.
Υπάρχει πρόβλημα με το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται τη νύχτα από τα «φυτά»;
Όταν τα φυτά είναι πολλά, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα, αλλά αυτό εξαρτάται από το είδος του φυτού. Κάθε φυτό, δηλαδή, έχει διαφορετική ένταση αναπνοής και δεν παράγουν όλα τα φυτά την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Η πιο πρακτική λύση είναι να έχουμε από ένα έως δύο φυτά σε κάθε χώρο και να αερίζουμε το σπίτι δύο φορές την ημέρα.
Τι γίνεται με το πότισμα;
Κάθε φυτό έχει τις δικές του ιδιοτροπίες όσον αφορά το πότισμα. Ένας κανόνας που ισχύει γενικά είναι ότι ποτίζουμε το χώμα της γλάστρας, μέχρι να τρέξει λίγο νερό από τις τρύπες της, και ελέγχουμε ότι το χώμα είναι βρεγμένο για να βεβαιωθούμε ότι το φυτό έχει ξεδιψάσει. Αποφύγετε την παγίδα του πρωτάρη να το παρακάνετε, γιατί το «πλημμυρισμένο» χώμα εμποδίζει το φυτό να αναπνεύσει σωστά.
Πώς θα καταλάβουμε ότι το έχουμε παρακάνει;
Γκρι κηλίδες στα φύλλα, κιτρινισμένες ή καφετιές άκρες, νέα φύλλα που μαραίνονται ή πέφτουν μαζί με τα παλιά είναι ενδεικτικά σημάδια υπερ-ποτίσματος. Γενικά, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τον χειμώνα όλα τα φυτά, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, χρειάζονται λιγότερο νερό.
Τι άλλη φροντίδα χρειάζονται;
– Mην ξεχνάμε ότι πρέπει τα φυτά αυτά να βγαίνουν πότε-πότε στον ήλιο, γιατί μπορεί μερικά από αυτά να λέγονται εσωτερικού χώρου, αλλά στην πράξη, για να ζήσουν, χρειάζονται και ηλιοφάνεια αλλά και καλό αερισμό.
– Ψεκάζουμε τακτικά τα φύλλα τους με λίγο αποσταγμένο νερό
– Τα βοηθάμε να ανθοφορήσουν όταν βρίσκονται στην κατάλληλη εποχή με ένα φωσφοροκαλιούχο λίπασμα, αφού πρώτα διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες του.
– Αφαιρούμε τακτικά τα ώριμα άνθη, τα νεκρά και τα κίτρινα φύλλα.
– Κρατάμε μακριά τα έντομα, ψεκάζοντας τα με διάλυμα σαπουνόνερου που θα φτιάξουμε μόνοι μας, διαλύοντας 20 γραμμάρια πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερού και προσθέτοντας μία κουταλιά καθαρό οινόπνευμα, για να μην αφρίζει.
Πηγή: www.vita.gr, www.lifestar.gr, www.pentapostagma.gr
Επιμέλεια – Επεξεργασία : Β. Βίνος