Temple Grandin: “Ο κόσμος χρειάζεται όλων των ειδών τα μυαλά”

0
836

temple-grandin-o-kosmos-xreiazetai-olon-yon-eidon-ta-myala-ingolden.gr

Όταν βαδίσεις μέσα στην καταιγίδα

κράτησε το κεφάλι σου ψηλά

και μη φοβηθείς το σκοτάδι.

Με το πέρας της καταιγίδας

προβάλει ένας ολόχρυσος ουρανός

κι ένα γλυκό τραγούδι ενός πουλιού!

Περπάτησε μέσα στον άνεμο

περπάτησε μέσα στη βροχή

μέσα στα όνειρά σου εκτινάξου

βάδισε, βάδισε με ελπίδα στην καρδιά σου

και ποτέ ξανά δε θα βαδίσεις μόνος!

Η Temple Grandin γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1947 και διαγνώστηκε με αυτισμό στα παιδικά της χρόνια. Το 2010 γυρίστηκε η κινηματογραφική ταινία: “Temple Grandin” με θέμα τη ζωή της, την προβληματική της ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων, την αμέριστη συμπαράσταση που είχε από την οικογένεια και τον δάσκαλό της και την εξέλιξή της τελικά σε μια γυναίκα με εκπληκτική ευαισθησία και κατανόηση της συμπεριφοράς των ζώων. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη πάθηση ήταν ακόμα άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Καθηγήτρια σήμερα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, επαναπροσδιόρισε την αντίληψη της κοινωνίας για τις δυνατότητες των αυτιστικών, παίζοντας καθοριστικό ρόλο ώστε ο κόσμος να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι αυτιστικοί.

Γνωστή για το πάθος που τη διακατέχει όταν υπερασπίζεται τα ζώα και για την ικανότητά της να εξηγεί στους ανθρώπους πώς σκέφτονται τα ζώα, έχει γράψει πολλά βιβλία.

Έχει ιδρύσει τη δική της εταιρεία της “Grandin Livestock Systems” και συνεργάζεται με τους προμηθευτές κρέατος μεγάλων εστιατορίων με σκοπό τον έλεγχο των εγκαταστάσεων όπου διαβιούν τα ζώα σε όλο τον κόσμο.

Δίνει διαλέξεις τόσο για τη ζωοτεχνική επιστήμη όσο και για τον αυτισμό και αποτελεί πρότυπο για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και ανθρώπους με αυτισμό!

 

 Temple-Grandin-DOGS-O-KOSMOS-XREIAZETAI-OLON-TON-EIDON-TA-MYALA-INGOLDEN.GR

Μικρά αποσπάσματα από τις ομιλίες της:

* Όλοι γνώριζαν πως ήμουν διαφορετική, αλλά όχι λιγότερο σημαντική…είχα ένα δώρο: μπορούσα να δω τον κόσμο με ένα διαφορετικό τρόπο, μπορούσα να δω λεπτομέρειες που οι άλλοι άνθρωποι δεν είχαν την ικανότητα.

* Οι περισσότεροι αυτιστοικοί είναι ευαίσθητοι στους ήχους και στα χρώματα. Όταν πολλοί άνθρωποι μιλάνε μαζί αυτό μπορεί να τους προκαλέσει πανικό.

* Στο σπίτι και στο σχολείο οι κανόνες είναι πολλοί σημαντικοί για τα άτομα με αυτισμό

* Θέλω να σας μιλήσω για διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Θα πρέπει να ξεχάσετε τη λεκτική γλώσσα. Εγώ σκέφτομαι με εικόνες. Δεν σκέφτομαι με λέξεις.
Το βασικό για το αυτιστικό μυαλό είναι ότι επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες. Το φυσιολογικό μυαλό αγνοεί τις λεπτομέρειες. Ας πούμε, οι λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικές στο χτίσιμο μιας γέφυρας, επειδή αν αγνοήσεις τις λεπτομέρειες η γέφυρα θα γκρεμιστεί.
Πώς είναι να σκέφτεσαι με εικόνες; Είναι κυριολεκτικά σαν να βλέπεις ταινίες μες στο κεφάλι σου. Το μυαλό μου δουλεύει όπως το Google στην αναζήτηση για τις εικόνες…

* Ένα από τα πράγματα που έμαθα από πολύ μικρή, καθώς δεν ήμουν πολύ κοινωνική, είναι το ότι έπρεπε να πουλήσω τη δουλειά μου και όχι τον εαυτό μου. Και ο τρόπος που πουλούσα τις δουλειές μου με τα ζωντανά ήταν το ότι παρουσίαζα τις ζωγραφιές μου, εικόνες πραγμάτων.

 

* Η κ. Temple Grandin ανήκει στην περίπτωση αυτιστικών με σύνδρομο ιδιοφυΐας, Άσπεγκερ, μια ασυνήθιστη, αλλά εκπληκτική κατάσταση, κατά την οποία άνθρωποι με διάφορες διαταραχές της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανόμενου του αυτισμού, επιδεικνύουν νησίδες ικανότητας και ιδιοφυΐας που έρχονται σε τρανταχτή αντίθεση με την κατά τα άλλα πνευματική τους αναπηρία. Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται σε έναν στους 10 αυτιστικούς.

Αποτελεί από μόνη της μια κατηγορία ανθρώπου και το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για εκείνη είναι ότι είναι αξιοθαύμαστη!!!

Το 2010 η ζωή της γυρίστηκε σε ταινία την οποία σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

temple-grandin-claire-danes.MOVIE-O-KOSMOS-XREIAZETAI-OLON-TON-EIDON-TA-MYALA-INGOLDEN.GR
Η Temple Grandin με την πρωταγωνίστρια της ταινίας Claire Danes

 

Η ταινία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία:

Βραβεία: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού 2011 για την Claire Danes

6 τηλεοπτικά βραβεία EMMY – Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Α’ & Β’ Γυναικείου ρόλου, Β’ Ανδρικού ρόλου

Πρωταγωνιστούν: Claire Danes, Julia Ormond, David Strathairn

Σκηνοθέτης: Mick Jackson

 

 temple-grandin-o-kosmos-xreiazetai-olon-yon-eidon-ta-myala-quote-ingolden.gr

 

Μεταφρασμένα στα ελληνικά βιβλία της Temple Grandin:

“Τα ζώα μας κάνουν ανθρώπους”, ” Τα ζώα σε μετάφραση” απαραίτητα εργαλεία για όποιον έχει και φροντίζει ζώα ή απλά νοιάζεται γι’ αυτά.

Η προσωπική της ιστοσελίδα : www.grandin.com

 

Λίγα λόγια για τον αυτισμό:

Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων…..

[learn_more]

Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή,την αμοιβαιότητα και την επικοινωνία:

– Δυσκολία στην κατανόηση των κοινωνικών σχέσεων: Το αυτιστικό παιδί συχνά αποφεύγει να κοιτάξει τον άλλο στα μάτια, δεν θέλει να το παίρνουν αγκαλιά και φαίνεται να αποκόβεται από τον κόσμο γύρω του.

– Δεν φαίνεται να θέλει ή να ξέρει πως να παίζει με τα άλλα παιδιά. Η ικανότητά του να κάνει φιλίες είναι προβληματική και είναι ανίκανο να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων ατόμων.

– Σοβαρή επιβράδυνση στην γλωσσική ανάπτυξη και στην επικοινωνία: Η γλώσσα εξελίσσεται πολύ αργά και κάποιες φορές δεν αναπτύσσεται καθόλου. Εάν τελικά αναπτυχθεί, η γλωσσική έκφραση παίρνει συνήθως παράδοξες μορφές ή γίνεται ασυνήθιστη χρήση λέξεων χωρίς καμία σύνδεση με την κανονική τους σημασία. Ακόμα και αυτοί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ομιλία ως μέσο για να επικοινωνήσουν, μπορεί να χρησιμοποιούν ασυνήθιστες παρομοιώσεις ή να μιλούν με μία τυπική και μονότονη φωνή

– Το αυτιστικό άτομο μπορεί κατά περιστάσεις να δώσει την εντύπωση πως είναι κουφό και πως δεν μπορεί να αντιδράσει σε λέξεις και άλλους ήχους. Άλλες στιγμές πάλι, το ίδιο άτομο μπορεί να ενοχληθεί υπερβολικά από έναν καθημερινό θόρυβο, όπως ο θόρυβος μιας ηλεκτρικής σκούπας, το γάβγισμα ενός σκύλου ή το κλάμα ενός μωρού.

– Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει μια αναισθησία στον πόνο και μια έλλειψη ανταπόκρισης στο κρύο ή στη ζέστη ή μια υπερβολική αντίδραση σε άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα.

– Όμως, μπορεί να έχει ιδιαίτερες ικανότητες σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς. Μπορεί να διαθέτει μέγιστη ικανότητα σε μερικές συγκεκριμένες λειτουργίες, σε σχέση με το γενικό επίπεδο λειτουργίας του π.χ. ζωγραφική, μουσική, μαθηματικοί υπολογισμοί, απομνημόνευση γεγονότων. –

– Συχνά τα άτομα με Αυτισμό μπορεί να έχουν ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον σε κάποια δραστηριότητα στην οποία να έχουν γίνει “ειδικοί”, θέματα για συγκεκριμένα ενδιαφέροντα μπορεί να είναι το δελτίο καιρού, οι διαδρομές λεωφορείων, η γεωγραφία, οι μάρκες αυτοκίνητων, οι αθλητικές ειδήσεις, κ.λπ.

Ο Αυτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μελέτες δείχνουν πως όλα τα άτομα με αυτισμό μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με την κατάλληλη θεραπευτική-εκπαιδευτική αντιμετώπιση και δείχνουν τελικά μεγαλύτερη ανταπόκριση στους άλλους καθώς μαθαίνουν να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους.[/learn_more]

 

Βιβλία της στα αγγλικά:

“Emergence: Labeled Autistic”, με τη συμβολή της M. Scariano
“Thinking in Pictures: And Other Reports from My Life with Autism”
“Genetics and Behavior of Domestic Animals”
“Livestock Handling and Transport

Πηγές: “Τα ζώα μας κάνουν ανθρώπους”” Τα ζώα σε μετάφραση”

Ταινία: “Temple Grandin”  

επιιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας