Mr.Twitter: Τζακ Ντόρσεϊ

0
41

Mr-TWITTER-TZAK-NTORSEI-TWITTER-FOLLOW-ME-INGOLDEN.GR

 

Το Twitter κέρδισε έναν μικρό στρατό προσήλυτων που μεταδίδουν τη ζωή τους χάρη στη δυνατότητα που αυτό προσφέρει για σύντομες σημειώσεις και άμεση απόλαυση της επικοινωνίας.

Ο εμπνευστής του, Τζακ Ντόρσεϊ δηλώνει εργασιομανής και δεν κουράζεται ποτέ από την πολλή δουλειά. Υποστηρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα, αλλά θα το συζητούσε να βάλει την επιχείρησή του στο χρηματιστήριο. Ζει σε μια μικρή αλλά υπερπολυτελή σοφίτα και έχει ένα απλό όνειρο: να γίνει δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Για τους φίλους του έχει λίγο χρόνο, αλλά για τους εκατομμύρια οπαδούς του δίνει όλη την ενέργειά του!  Όταν θέλει να πει κάτι, του αρκούν μόνο εκατόν σαράντα χαρακτήρες για να πει αυτό που θέλει!

Είναι Αμερικανός και ο δημιουργός του Twitter,  μιας από τις δύο μεγαλύτερες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Η άλλη είναι το γνωστό μας Facebook. Ο Τζακ έφτιαξε το Twitter στα πρότυπα των SMS. Το 2006 δούλευε σε μια εταιρεία πληροφορικής. Ο προϊστάμενός του Έβαν Γουίλιαμς, ο οποίος τώρα ανήκει και αυτός στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Twitter, του είπε μια μέρα: «Τζακ, βρες μια ιδέα για να φύγουμε από δω!».

Το είπε κι έγινε. Ο 28χρονος τότε Τζακ σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να κάνει έναν ιστότοπο όπου να μπορούν όλοι να επικοινωνούν όπως με τα μηνύματα στα κινητά. Με περιορισμένο αριθμό λέξεων να μπορούν να πουν αυτό που θέλουν. Όχι φλυαρίες. Όχι πολλά-πολλά. Επικοινωνία για να πεις τα απαραίτητα. Αυτό είχε σκεφτεί ο δημιουργός του Twitter. Πού να ήξερε ότι το site του θα γινόταν τόπος όχι μόνο κοινωνικής δικτύωσης αλλά και… φλυαρίας. Ότι θα γινόταν το εργαλείο επικοινωνίας για γνωστούς και αγνώστους, διάσημους και μη.

Εκείνη η “ιδέα” που του ζήτησε ο συνεργάτης του εξελίχθηκε σε μια τεράστια επιχείρηση με εκατόν σαράντα εκατομμύρια οπαδούς και τριακόσια σαράντα εκατομμύρια “επαφές”, δηλαδή, tweets στη γλώσσα του Twitter. Σήμερα, η επιχείρηση μετρά επτακόσιους υπαλλήλους  σύντομα όμως έχουν σκοπό να διπλασιάσουν το προσωπικό τους!

Σε συνέντευξη που έδωσε  o νεαρός επιχειρηματίας λέει ότι η σχέση του με τους υπολογιστές είχε αρχίσει από τα παιδικά του χρόνια. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός, αλλά θαύμαζε τους υπολογιστές. Το 1984, όταν ο Τζακ ήταν μόλις οκτώ ετών, πήγε στο σπίτι ένα Macintosh. Αυτή ήταν η αρχή ενός μεγάλου έρωτα για τον μικρό Ντόρσεϊ. Λίγο αργότερα, ο πρώτος υπολογιστής αντικαταστάθηκε από ένα PC της IBM και αυτό ήταν η χαριστική βολή για τον Τζακ.

JACK-DORSEY-TWITTER-INGOLDEN.GRΗ ενασχόλησή του με το κομπιούτερ αλλά και η παρατηρητικότητά του τον έκαναν να δίνει σημασία στη λεπτομέρεια και να βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.
Του άρεσε να κινηματογραφεί τα τρένα και μετά να προσπαθεί να τα αναπαραστήσει στον υπολογιστή του.
Στα οκτώ του έφτιαξε την πρώτη επαγγελματική κάρτα του που έγραφε: “Τζακ Ντόρσεϊ. Σύμβουλος”. “Δεν ξέρω τι ήθελα να πω με αυτό. Αλλά το έβρισκα ωραίο. Αυτό θυμάμαι. Θυμάμαι επίσης ότι κανένας δεν με έπαιρνε στα σοβαρά”  λέει σήμερα ο πετυχημένος επιχειρηματίας.

Η καθημερινότητα του Τζακ είναι πάντα η ίδια. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ότι η κάθε μέρα του είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Σηκώνεται στις πεντέμισι το πρωί και γυρίζει στο σπίτι του στις δέκα το βράδυ. Το Σάββατο είναι η μόνη ημέρα ξεκούρασης μέσα στην εβδομάδα. Τότε κανονίζει να βλέπει τους φίλους του και να πίνει μαζί τους κανένα ποτηράκι σαμπάνια, που είναι και το αγαπημένο του ποτό. Δηλώνει υπερήφανος για το δημιούργημά του, το Twitter, και θεωρεί ότι είναι ένα είδος κοινωνικής και επικοινωνιακής επανάστασης. Με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το αντίπαλον δέος και ιδρυτή του Facebook, έχει μια τυπικά καλή σχέση.

Όταν  ρωτήθηκε αν ο Ζούκερμπεργκ θέλει να αγοράσει το Τwitter, εκείνος απλώς απάντησε: Το “Twitter” δεν πωλείται». Όσο για το μότο του σε αυτήν τη ζωή είναι: “Να δημιουργείς και να αναπτύσσεις”. Εκεί είναι η ουσία της ζωής για τον Τζακ Ντόρσεϊ. Ούτε στο χρήμα ούτε πουθενά αλλού, όπως ισχυρίζεται. Μιλάει βεβαίως εκ του ασφαλούς, αφού με μια πρόχειρη εκτίμηση η περιουσία του ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας