Frozen yogurt, σπιτικό παγωμένο γιαούρτι!

0
2646

 

Δροσερό και καλοκαιρινό, πιο ανάλαφρο από το παγωτό, συνδυάζεται ιδανικά με φρέσκα φρούτα, είναι το ιδανικό επιδόρπιο, που μπορούμε να καταναλώσουμε με λιγότερες ενοχές και μεγάλη ευχαρίστηση.

spitiko-frozen-yogurt-ingolden.gr-pagomeno-giaourti-sintag-fraoules-strawberry

 

Συνταγή 1

Υλικά:

1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι 2%
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Το χυμό 1-2 λεμόνια (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

– Ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα με το γιαούρτι σε ένα μπωλ. Χτυπάμε με το μίξερ να γίνει αφράτο και ελαφρά πιο κρεμώδες από το γιαούρτι. Προσέχουμε μην το παρακάνουμε με το γιαούρτι και κόψει.

– Προαιρετικά και για ελαφρά λεμονάτη γεύση βάζουμε το χυμό από το λεμόνι. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

– Αν έχουμε παγωτομηχανή, το χτυπάμε εκεί και το αφήνουμε μέχρι να παγώσει καλά. Διαφορετικά το χτυπάμε με το χέρι.

– Αφήνουμε στην κατάψυξη σκεπασμένο για 2 ώρες τουλάχιστον. Ανακατεύουμε όσες περισσότερες φορές μπορούμε για να μην κάνει κρυστάλλους, δηλ περίπου κάθε μια ώρα.

– Σερβίρουμε.. απολαμβάνουμε!

 

Επειδή το παγωτό σκληραίνει αρκετά στην κατάψυξη, όταν θέλουμε να το σερβίρουμε το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 15′. Αυτό ισχύει για όλα τα παγωτά που φτιάχνουμε στο σπίτι.

 

Συνταγή 2

Υλικά

4 φλυτζάνια γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
– Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως.

– Σε αυτό το στάδιο θα μας βοηθούσε μια παγωτομηχανή, αλλά αν δεν έχουμε δεν πειράζει. Απλά ανακατεύουμε πολύ πολύ καλά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

– Στη συνέχεια παγώνουμε το μείγμα στην κατάψυξη για 5 με 6 ώρες.

 

Μυστικά για το παγωμένο γιαούρτι:

“Παγωμένο γιαούρτι” φτιάχνουμε πανεύκολα στο σπίτι, ιδιαίτερα αν διαθέτουμε παγωτομηχανή. Βέβαια το παγωμένο γιαούρτι δεν έχει τη βελούδινη, μαλακιά υφή του έτοιμου, αλλά είναι πιο σκληρό. Οι επαγγελματικές μηχανές δουλεύουν σε πολύ περισσότερες στροφές κι αυτό βελτιώνει την υφή όλων των παγωτών. Υπάρχουν, όμως, κάποια υλικά που βοηθούν την κατάσταση, κι αυτό ισχύει για όλα τα παγωτά και σορμπέ:

Το αλκοόλ είναι ένα υλικό που δεν παγώνει, άρα διατηρεί το παγωτό μας πιο μαλακό. Το χρησιμοποιούμε με μέτρο -1 ή 2 κουτάλια σούπας  είναι αρκετές- και θα πρέπει να το ταιριάξουμε με τις γεύσεις μας: η ουδέτερη βότκα ταιριάζει παντού. Στη σοκολάτα ταιριάζουν τα λικέρ καφέ ενώ το Kirsh ταιριάζει με τα φρούτα.

Η ζάχαρη επίσης δεν παγώνει και η παρουσία της βελτιώνει την υφή των παγωμένων επιδορπίων. Μπορούμε να βάλουμε στη θέση της μέλι, αν ταιριάζει με τα αρώματα των υλικών.

Τα πολλά λιπαρά επίσης βοηθούν, γιατί και το λίπος δεν κρυσταλλώνει. Άρα, το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά θα γίνει πιο βελούδινο από το αποβουτυρωμένο. Προτιμάμε το στραγγιστό γιαούρτι για τον ίδιο λόγο: περιέχει λιγότερο νερό, που δημιουργεί κρυστάλλους παγώνοντας. Το παγωμένο γιαούρτι με άρωμα βανίλιας ή μαστίχας ταιριάζει πολύ με φρέσκα φρούτα, αν τα προσθέσουμε στο παγωτό μας.

frozen-yogurt-pagomeno-giaourti-spitiki-sintagi-ingolden.gr

 

Συνταγή 3

Υλικά
3 φλυτζάνια γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
4 κ.σ. μέλι
1/2 κουτάλι χυμό λεμόνι
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 ασπράδια από πολύ φρέσκα αβγά

Εκτέλεση

– Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε για 1′ λεπτό το μέλι με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας να ενωθούν.

– Αφήνουμε να κρυώσουν και ανακατεύουμε με το γιαούρτι.

– Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

– Χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και την ενώνουμε λίγη λίγη με το μείγμα του γιαουρτιού, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι.

– Βάζουμε το μείγμα σε μηχανή παγωτού, αν έχουμε,  για να πήξει. Διαφορετικά, το βάζουμε σε μεταλλικό σκεύος και μόλις αρχίσει να πήζει το χτυπάμε να αφρατέψει και το αφήνουμε να παγώσει τελείως. Το ασπράδι βοηθάει το μείγμα να μην σκληρύνει.

 

Το παγωμένο γιαούρτι έχει περίπου 150 θερμίδες ανά μερίδα.

 

Συνταγή 4

Υλικά

1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
160 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1 σταγόνα υγρή βανίλια

Εκτέλεση

– Χτυπάμε την κρέμα με την άχνη μέχρι να πήξει.

– Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.

– Χτυπάμε το μείγμα στην παγωτομηχανή για 20 λεπτά και μετά το βάζουμε στην κατάψυξη.

 

Και μια εναλλακτική συνταγή με Αγαύη

Συνταγή 5 

Υλικά (για κάθε μερίδα)

260 γρ. στραγγιστό γιαούρτι Total 2%
3 κουτάλια σούπας σιρόπι Αγαύης
1 κουτάλια σούπας φυσικό χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

– Σε μια μεσαία λεκάνη, χτυπάμε το γιαούρτι, την Αγαύη και τον χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.

– Χτυπάμε το σε μια παγωτομηχανή, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, αφήνοντας τη μηχανή να δουλεύει 20 με 30 λεπτά για να γίνει όσο πιο σφιχτό γίνεται. Σερβίρουμε..

 

 Frozen yogurt Ιστορία

Το frozen yogurt λανσάρισε πρώτος ο H.P.Hood στη Νέα Αγγλία των Η.Π.Α. το 1970. Γρήγορα έγινε εμπορικό προϊόν, αλλά εξίσου γρήγορα “ξέφυγε” από την αυθεντική γεύση και άρχισε να μοιάζει όλο και περισσότερο με τα κοινά παγωτά, αποκτώντας γλύκα και ποικιλία γεύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας