Bandhas, εσωτερικά ενεργειακά κλειδώματα

0
2215

Τα bandhas είναι ένα μέσο για να ελέγχουμε και να κατευθύνουμε την ενέργεια. Η λέξη bandha σημαίνει «κλειδώνω» ή «συγκρατώ». Περιγράφει σωστά τη δράση των bandhas, που κλειδώνουν ή συγκρατούν την πράνα. Είναι πολύ ουσιαστικά για την πρακτική της yoga. Χωρίς αυτά, όλη η ενέργεια που παράγεται από την πρακτική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά.

Όλα τα bandhas συμπεριλαμβάνουν συστολή των μυών, αλλά αυτό είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό τους. Όταν εφαρμόζονται μαζί με την πραναγιάμα ή και μόνα τους, τα bandhas επενεργούν στα εσωτερικά όργανα και στο νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Βοηθούν στην καταπολέμηση διαταραχών του αναπαραγωγικού και του ουροποιητικού συστήματος, σεξουαλικών δυσλειτουργιών, προβλημάτων μέσης, και, τέλος, συντελούν στην ανάνηψη μετά τον τοκετό.

bandhas-ingolden-gr

 Κλείδωμα της Ρίζας –  Mula Bandha

To κλείδωμα της ρίζας είναι μια συστολή των μυών του περινέου. Το κλείδωμα της  ρίζας ελέγχει την ενέργεια που έχει φορά προς τα κάτω και βρίσκεται στην κάτω κοιλιακή χώρα, και επομένως δεν αφήνει την πράνα να χαθεί προς τα κάτω. Χρησιμοποιείται κατά την πρακτική των asanas στην Ashtanga Vinyasa Yoga  και βοηθάει να δημιουργηθεί εσωτερική θερμότητα. Είναι μια πρακτική που εξισορροπεί το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό σύστημα και βελτιώνει την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. Επίσης, το κλείδωμα της ρίζας θεωρείται ότι έχει ισχυρή επίδραση στον ψυχικό κόσμο, γιατί αφυπνίζει την ενέργεια της Kundalini.

Για να κάνουμε το Κλείδωμα της Ρίζας συστέλλουμε το κάτω μέρος της πυέλου και τραβάμε την περιοχή αυτή προς τα πάνω και προς τα μέσα. Πιο εύκολα γίνεται κατά την εκπνοή. Στην αρχή το δοκιμάζουμε σε καθιστή θέση, και μετά αρχίζουμε να εντάσσουμε το Κλείδωμα της Ρίζας στις πρόσθιες κάμψεις και στις όρθιες στάσεις. Με τον καιρό θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το κλείδωμα αυτό σε όλες τις στάσεις της yoga.

Κοιλιακό κλείδωμα – Uddiyana Bandha

Το Κοιλιακό Κλείδωμα είναι στην ουσία ένα σφίξιμο των κοιλιακών μυών πάνω και κάτω από τον αφαλό. Όταν γίνεται μόνο του, γίνεται μετά από μια πλήρη εκπνοή. Στην πρακτική των asanas, η συστολή των κοιλιακών μυών προστατεύει τη σπονδυλική στήλη. Μπορούμε να αρχίσουμε να εντάσσουμε το Κοιλιακό Κλείδωμα στην πρακτική μας, ελέγχοντας την κάτω κοιλιακή χώρα κατά τις asanas. Αντί να αφήνουμε την κάτω κοιλιακή χώρα να φουσκώνει προς τα έξω καθώς εισπνέομαι, συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο να κρατάμε την περιοχή μεταξύ ηβικού οστού και αφαλού τραβηγμένη μέσα, προς την σπονδυλική στήλη. Ως μεμονωμένη πρακτική, το πλήρες Κοιλιακό κλείδωμα τονώνει τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς και βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Για το πλήρες Κοιλιακό Κλείδωμα στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια σε απόσταση όση και το άνοιγμα των ισχίων. Λυγίζουμε λίγο τα γόνατα και σκύβουμε μπροστά. Τοποθετούμε τα χέρια σταθερά στους μηρούς και στρογγυλεύουμε τη σπονδυλική στήλη προς τα πάνω, σπρώχνοντας τον κόκκυγα προς τα κάτω. Εκπνέουμε εντελώς. Μείνουμε έτσι κρατώντας την αναπνοή μας. Σφίγγουμε το μυ του διαφράγματος, τραβώντας τον πιο ψηλά μέσα στο θώρακα, ώστε η κοιλιακή χώρα να φαίνεται σαν να τη ρουφάμε προς τα μέσα και προς τα πάνω. Πριν φτάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε απεγνωσμένα αέρα, ελευθερώνουμε και παίρνουμε μια αργή εισπνοή. Στεκόμαστε όρθιοι, παίρνουμε μερικές αναπνοές για να επανέλθουμε και επαναλαμβάνουμε άλλες τρεις φορές.

ΠΡΟΣΟΧΉ: Το Κοιλιακό Κλείδωμα πρέπει να γίνεται μόνο με εντελώς άδειο στομάχι. Το κάνουμε το πρωί –πρωί. Δεν κρατάμε την αναπνοή μας πολύ ώρα, για να μη φτάσουμε στο σημείο να πιεζόμαστε για να πάρουμε αέρα. Οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν το πλήρες κοιλιακό κλείδωμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και κατά την έμμηνο ρύση.

bandhas1-ingolden-gr

 Κλείδωμα του Πηγουνιού -Jalandhara Bandha

Το Κλείδωμα του πηγουνιού ρυθμίζει τη ροή της πράνα στην περιοχή του λαιμού. Ρυθμίζοντας τη ροή της πράνα προς το κεφάλι, προλαμβάνει πονοκεφάλους, ζαλάδες και πολλές ενοχλήσεις στα μάτια, στο λαιμό και στα αυτιά. Το κλείδωμα του πηγουνιού πρέπει να χρησιμοποιείται στο τέλος της εισπνοής.

Για το κλείδωμα του πηγουνιού χαμηλώνουμε το πηγούνι μέσα στην εσοχή  ανάμεσα στις κλείδες, επιμηκύνοντας επομένως τον αυχένα. Έτσι αλλάζει το σχήμα του λαιμού και επιβραδύνεται η αναπνοή. Προσέχουμε να κάμπτεται φυσιολογικά ο αυχένας αβίαστα και χωρίς πίεση.

 Το Μέγα Κλείδωμα – Maha Bandha

Το Μέγα κλείδωμα είναι συνδυασμός των τριών Bandhas που περιγράψαμε. Μπορεί να χρησιμοποιείται κατά την πραναγιάμα, αλλά και ως προετοιμασία για διαλογισμό.

Κάνουμε αρκετούς κύκλους βαθιάς αναπνοής. Μετά εκπνέουμε τελείως. Ενεργοποιούμε το Κλείδωμα της Ρίζας, το Κοιλιακό Κλείδωμα και το Κλείδωμα του Πηγουνιού. Μένουμε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά ελευθερώνουμε τα bandhas, σηκώνουμε το πηγούνι και παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή. Επαναλαμβάνουμε μερικούς κύκλους αναπνοής.

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος  
fb: Veatriki Vinos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας