Ένα εύκολο και πεντανόστιμο γλύκισμα το παστέλι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
Ένα γλυκό σνακ που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.
Δοκιμάστε το!!!
Υλικά
- 200 γρ σουσάμι
- 50 γρ. φυστίκια
- 50 γρ. ωμά αμύγδαλα
- 300 γρ. μέλι
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι μέχρι να γίνει ρευστό. Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο τηγάνι ανακατεύουμε τα φυστίκια, τα αμύγδαλα και το σουσάμι και ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό μέλι πάνω από το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Μόλις δούμε ότι έχει γίνει μια πηχτή μάζα –περίπου στα 5 λεπτά-το αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Στον πάγκο εργασίας μας στρώνουμε μεγάλη λαδόκολλα, ρίχνουμε το υλικό μας, σκεπάζουμε με άλλη μια λαδόκολλα και με το μικρό πλάστη πιέζουμε από πάνω την επιφάνεια να την ισιώσουμε και να δώσουμε, όσο μπορούμε, το ίδιο πάχος.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το παστέλι σε τετράγωνα κομμάτια ή στο σχήμα που επιθυμεί ο καθένας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κάθε κομμάτι το τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη ή τοποθετούμε μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο, φροντίζοντας να βάζουμε ενδιάμεσα από κάθε στρώση μία λαδόκολλα για να μην κολλήσουν οι μπάρες μεταξύ τους.
Μικρά μυστικά:
- Αν θέλουμε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέτουμε περισσότερο μέλι
- Βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό αποτέλεσμα βράζουμε λιγότερο.
- Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίζουμε το βράσιμο. Η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.