Αυτά τα γιουβαρλάκια από ρεβύθια είναι το κάτι άλλο! Η συνταγή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα παραδοσιακά γιουβαρλάκια με τον ζωικό κιμά. Υπέροχη γεύση, άρωμα και πεντανόστιμα!
Υλικά για τα γιουβαρλάκια:
- 300 γρ ξερά ρεβύθια
- 100 γρ ρύζι Καρολίνα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. βεγκέτα – μείγμα λαχανικών ή 2κ.γ. τριμμένο κύβο λαχανικών
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλεσμένο σε μύλο καφέ λιναρόσπορο
- 5 κ.σ. ψιλή βρώμη
- 70 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 4 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
- Αλάτι, πιπέρι
Υλικά για το ζωμό:
- 2 λίτρο νερό
- 1/3 κούπα ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 κύβους λαχανικών
- 1 κ.σ. μαργαρίνη – προαιρετικό
- Αλάτι, πιπέρι
Για το “αυγολέμονο”
- 2 κ.σ. ταχίνι
- χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- Ζωμό από το φαγητό
Εκτέλεση:
- Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς, τα στραγγίζουμε καλά να μην έχουν πολλά νερά και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να λιώσουν καλά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα λιωμένα ρεβύθια, το ρύζι ωμό και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 15 λεπτά. Ανακατεύουμε πάλι και δοκιμάζουμε λίγο μήπως θέλει κι άλλο αλάτι.
- Ανακατεύουμε το μείγμα λίγο ακόμα, και δοκιμάζουμε αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε ρυζάλευρο μέχρι να μπορούμε να τα πλάσουμε σε αρκετά σταθερά μπαλάκια. Η διάμετρος να είναι περίπου 2-2,5 εκατοστά.
- Με ελαφρώς βρεγμένες παλάμες για να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια μας, πλάθουμε σφιχτά μπαλάκια – σφίγγουμε καλά το μείγμα στις παλάμες μας. Το μείγμα μπορεί να μας φαίνεται λίγο μαλακό και υγρό αλλά τα κεφτεδάκια θα στέκονται αρκετά καλά όταν τα πλάθουμε και στο αλεύρωμα θα κρατάνε και δεν θα χάνουν το σχήμα τους. Δεν θέλουμε ένα μείγμα σαν ζύμη ή σφιχτό. Αν, όμως, δεν πλάθονται ή διαλύονται στο πλάσιμο ή στο αλεύρωμα προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι στο μείγμα.
- Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι, να ροδοκοκκινίσουν και να ξεροψηθούν καλά από όλες τις πλευρές, ώστε να θωρακιστούν και να σφίξουν. Στο τηγάνισμα θα πρέπει αμέσως να σφίγγουν και να μην διαλύονται. Όταν τα βγάζουμε από το τηγάνι θα πρέπει να είναι σφιχτά σαν κανονικά κεφτεδάκια κι όχι μαλακά. Αν θέλουμε μπορούμε να δοκιμάσουμε να τηγανίσουμε πρώτα ένα κεφτεδάκι κι αν είναι πολύ μαλακό ή διαλύεται προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι στο μείγμα.
- Ετοιμάζουμε τον ζωμό βράζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το νερό με τους τριμμένους κύβους λαχανικών, το δαφνόφυλλο και το ελαιόλαδο. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία σκάλα, περιμένουμε λίγο να πέσει η βράση και προσθέτουμε τα τηγανισμένα γιουβαρλάκια. Τα σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά για να μην διαλυθούν και για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν τα γιουβαρλάκια και το ρύζι ανάλογα το μέγεθος τους.
- Λίγο πριν κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την μαργαρίνη αν θέλουμε, δοκιμάζουμε τον ζωμό κι αν χρειάζεται προσθέτουμε αν θέλουμε κι άλλο λάδι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τις γευστικές μας προτιμήσεις.
- Για το αυγολέμονο, ανακατεύουμε με σύρμα το ταχίνι με το λεμόνι, βάζουμε 2-3 κουτάλες από το ζωμό του φαγητού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και με δυνατές κυκλικές κινήσεις κουνάμε την κατσαρόλα για να ανακατευτεί.
- Αν θέλουμε το ζουμί πιο πηχτό, προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ. Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα για να ανακατευτεί το ταχινολέμονο.
Πηγή: vegankainostimo.blogspot.gr
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος