Φτιάχνουμε τις δικές μας καραμέλες για το βήχα!
Υλικά:
– 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
– ½ φλιτζάνι νερό – φτιάχνουμε αφέψημα θυμάρι και παίρνουμε ½ φλυτζάνι
– 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
– ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
– ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
– 1 κουτ. σούπας μέλι
– Ζάχαρη άχνη – για το τέλος για να μην κολλάνε μεταξύ τους
Εκτέλεση:
– Σε κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός της άχνης- και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
– Ετοιμάζουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και με ένα κουταλάκι του γλυκού, παίρνουμε την υγρή ακόμη καραμέλα και την ρίχνουμε επάνω, σχηματίζοντας πολλά μικρά κουλουράκια.
– Αφήνουμε για λίγο μέχρι να κρυώσουν και με ένα σουρωτήρι πασπαλίζουμε πάνω στις καραμέλες τη ζάχαρη άχνη. Οι καραμέλες μας είναι έτοιμες!Τις αποθηκεύουμε σε όμορφο κουτί πάνω σε λαδόκολλα και μέσα σε ζάχαρη άχνη.
Μικρά μυστικά:
– Μπορούμε να φτιάξουμε ζάχαρη άχνη με καστανή ζάχαρη, χτυπώντας την στο multi.
– Μπορούμε αντί για θυμάρι να φτιάξουμε ότι αφέψημα ή έγχυμα θέλουμε – φασκόμηλο, γλυκάνισο, αστεροειδές άνισο, γλυκόριζα..
– Μπορούμε στο τέλος, ενώ είναι ακόμη στο κατσαρολάκι, να ρίξουμε σησάμι αλλά και 10 σταγόνες βάμμα πρόπολης.
– Μπορούμε να τις βάλουμε σε ειδικές θήκες για καραμέλες και να έχουμε το σχήμα που επιθυμούμε.
– Αυτές οι καραμέλες μπορούν να γίνουν ωραιότατο ρόφημα. Ρίχνουμε την καραμέλα μέσα σε ζεστό νερό ή επίσης, αν θέλουμε τη διαλύουμε σε κάποιο άλλο τσάι και πίνουμε.
Συνταγή: Αγγελική Βυθούλκα
Επεξεργασία: Β. Βίνος