Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα και καρύδια

0
39

 

Συνταγή για υπέροχα πασχαλινά τσουρέκια

με γέμιση σοκολάτα και καρύδια!

tsoureki-gemisto-ingolden.gr

Υλικά:

– 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια + 50 γρ. για τη μαγιά

– 150 γρ. μέλι

– 150 ml νερό

– 1,5 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

– 100+50 γρ. βούτυρο

– 2 αυγά

– ξύσμα πορτοκαλιού

– 15 γρ. μαγιά

– 10 γρ. μαχλέπι

– 2 βανίλιες

– 1,5 γρ. μαστίχα

– 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

– 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

– 100 γρ. βούτυρο γάλακτος ,σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια

– 45 γρ. ζάχαρη

– 30 γρ. κακάο

– λίγα καρύδια χοντροκομμένα

Για το σιρόπι

– 160 γρ. ζάχαρη

– 160 ml νερό

Εκτέλεση:

– Βάζουμε στο μίξερ το νερό, τη μαγιά και τα 50γρ αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζουμε το μείγμα με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω. Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι – περίπου σε μισή ώρα.

– Ενδιάμεσα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά – μαχλέπι, βανίλια, μαστίχα-  σε ένα μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα γουδί.

– Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα και το μείγμα των μπαχαρικών με τη ζάχαρη, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο αλλά προσοχή όχι να κάψει αλλά απλά να ζεσταθεί. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά και όλα μαζί μέσα στον κάδο του μίξερ όπου έχουμε το μείγμα του αλευριού.

– Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα. Περίπου για 5 λεπτά. Στο τέλος των πέντε λεπτών προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ. Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει – αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος – περίπου για 1 – 2 ώρες.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και είναι αρκετή για 2 τσουρέκια.

– Ετοιμάζουμε το μείγμα για τη γέμιση λιώνοντας στα μικροκύμματα ή σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο. Ψιλοκόβουμε και μερικά καρύδια και τα έχουμε και αυτά εκεί δίπλα.

– Παίρνουμε τη ζύμη και τη διπλώνουμε αρκετές φορές και την ανοίγουμε με τον πλάστη με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού. Τη διπλώνουμε ξανά και ξανά και την ανοίγουμε ξανά. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε το τσουρέκι μας να έχει πολλές ίνες καθώς ψήνεται. Αφού κάνουμε αυτή τη διαδικασία 4-5 φορές χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, και με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο.

– Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αλείφουμε το μείγμα της σοκολάτας και από πάνω σκορπάμε τα καρύδια. Διπλώνουμε σε ρολό από την πιο στενή πλευρά.

– Έπειτα, βάζουμε το ρολό για 10-15 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει η γέμιση.

– Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι κόβουμε στα δύο τη ζύμη κατά μήκος. Έτσι εμφανίζονται οι στρώσεις της σοκολάτας και γυρνάμε τις ζύμες με την γέμιση προς τα πάνω για να μην τρέξει. Βάζουμε παράλληλα τα δύο κομμάτια και κάνουμε μια απλή κοτσίδα, προσέχοντας οι ‘κόψεις” της ζύμης να είναι πάντοτε προς τα πάνω για να μην χύνεται η γέμιση κατά το ψήσιμο. Βάζουμε σε ταψί ή φόρμα του κέικ. Το ίδιο κάνουμε και με την άλλη μισή ζύμη.

– Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30′ έως 1 ώρα και μετά τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 – 30 λεπτά. Αν θέλουμε να σιροπιάσουμε τα τσουρέκια μας τότε κατά τη διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Είναι έτοιμο μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη. Μοιράζουμε το σιρόπι στη μέση και σιροπιάζουμε με προσοχή τα τσουρέκια μας. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά κόβουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com/el

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας