Κλασικό αγαπημένο ελληνικό πιάτο που μυρίζει θάλασσα.
Υλικά:
– 1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμ.
– 2 ξερά κρεμμύδια
– 1/2 κούπα ελαιόλαδο
– 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
– 1 πρέζα κανέλα
– 1 πρέζα μπαχάρι
– 1 πρέζα γαρίφαλο
– 1 κούπα τριμμένες ντομάτες
– 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
– 500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι
– φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– αλάτι
– μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα – προαιρετικά
Εκτέλεση:
– Καθαρίζουμε το χταπόδι – γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο. Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές.
– Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά.
– Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα. Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας.
– Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Τότε προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται λίγο επιπλέον νερό, για να βράσει το ζυμαρικό.
– Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10΄-12΄, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού – ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσουμε -είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις.
Tips:
– Μπορούμε να κόψουμε το χταπόδι σε κομμάτια αφού το βράσουμε. Κόβεται πολύ πιο εύκολα.
– Όταν βράζουμε μικρά ζυμαρικά – κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, κοραλλάκι, κριθαράκι – μέσα σε μια σάλτσα, πρέπει, σβήνοντας το φαγητό, να έχει αρκετό ζουμάκι η κατσαρόλα για να μη λασπώσουν-κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.
Πηγή: argiro.gr