Αφράτα και ταυτόχρονα τραγανά. Δεν πρέπει να λείπουν από τις πασχαλινές μας δημιουργίες!
Υλικά:
– 900 γρ. αλεύρι
– 225 γρ. ανάλατο βούτυρο
– 225 γρ. ζάχαρη
– 1 πρέζα αλάτι
– 2 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
– 1 κουτ. γλυκού κανέλα
– 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
– ½ κούπα νερό
Για το άλειμμα:
– 1 αβγό
– λίγο νερό
Για τη διακόσμηση:
– σουσάμι
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Κάνω μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτω το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν, την κανέλα και το ξύσμα και τέλος το νερό λίγο-λίγο, για να δω αν θα χρειαστεί όλο.
2. Ζυμώνω με τα χέρια ζωηρά κι αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμη νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
3. Μεταφέρω τη ζύμη στον πάγκο που έχω ελαφρώς αλευρώσει και δουλεύω με τα χέρια ελάχιστα λεπτά.
4. Μπορώ είτε να ανοίξω σε μέτριου πάχους φύλλο με τον πλάστη και να κόψω μπισκότα με κουπ πατ είτε να τα ρολάρω με τα χέρια ή ακόμη και να δώσω σχέδιο στα κουλούρια μου, όπως πλεξούδες.
Για το άλειμμα:
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ζωηρά το αβγό με 1-2 κ.σ. νερό κι αλείφω τα λαμπριάτικα κουλουράκια.
Για τη διακόσμηση:
Αφού αλείψω με το αβγό την επιφάνειά του, τα περνάω μέσα από πιατάκι στο οποίο έχω πασπαλίσει σουσάμι.
5. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15′, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.