Το μέτρο της αλήθειας!

0
19

Θέλεις να παίξουμε άλλη μια φορά; Θάρρος ή αλήθεια; Αλήθεια! Ποια από όλες;

Μπορώ να ορίσω το θάρρος, σχεδόν με απόλυτη σαφήνεια, από την αρχή ως το τέλος του. Τί είναι αλήθεια, όμως; Είναι μία η αλήθεια; Κι αν είναι, αν πάψει να μας αφορά η απλή ή διττή ή πολλαπλή φύση της, σώζει ή σκοτώνει; Κι αν σκοτώνει, τα ψέματα από πότε ντύθηκαν και ως πότε θα στολίζονται με αυτό το συμβατικό πέπλο αθωότητας.

to-metro-tis-alithias-tharos-ingolden.gr-night.-girl

Η αλήθεια ορίζεται από τις συνθήκες, είναι το κοινώς αποδεκτό και αυτό που αποδεικνύεται. Είναι το αποτέλεσμα των λογικών συνειρμών. Είναι η αρχή και η απόκριση της εμπιστοσύνης και η αντανάκλαση του σεβασμού σε πρόσωπα και γεγονότα. Ας δεχτούμε, λοιπόν, πως μία αλήθεια μας μεταφέρεται και την ίδια στιγμή τα γεγονότα αντικρούονται αυτής, τότε προκύπτουν τα εξής δύο τινά: ο πομπός ψεύδεται ή ο δέκτης παρερμηνεύει τα λόγια. Και οι συνθήκες; Οι συνθήκες θα μπορούσαν ποτέ να αμφισβητηθούν; Η κοινή λογική θα αρνούνταν οποιαδήποτε τέτοια θεώρηση. Μήπως, λοιπόν, η αλήθεια είναι διττή. Μήπως υπάρχουν περισσότερες από μία αλήθειες… Και κάπως έτσι χάνουμε το μέτρο, αυτού που προσπαθήσαμε να ορίσουμε.

Αδυνατώντας να ορίσουμε την αλήθεια, δυσχεραίνεται και ο ορισμός του ρόλου της. Σώζει; Επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ή τη ζωή, αν θέλεις, ως έχει. Ακόμη κι αν θλίβει, δε συνθλίβει, δεν τυφλώνει, δεν προδίδει. Οι πληγές της κάποτε κλείνουν, επουλώνονται και οι ουλές φαντάζουν μάλλον παράσημα, παρά καρναβαλίστικα ξεφτίδια. Κι αν δεν την αντέχεις ή φοβάσαι μήπως δεν την αντέχουν; Τότε σαν γνήσιος υποκριτής θα πάρεις τον πηλό της φαντασίας σου και θα φτιάξεις μία νέα σωτήρια αλήθεια, ένα μικρό λευκό ψέμα και όλοι μετά ζήσανε καλά… Και όταν ξυπνήσουν αργά ή γρήγορα, δεν πέσανε απλά σε τοίχο μα από τα σύννεφα, μάλλον σε πτώση ελεύθερη. Τα ψέματα δε θεραπεύουν, δεν καλύπτουν. Είναι ο φερετζές των δειλών.

 

Αν μπορούσα να κάνω μία σύμβαση με τους ανθρώπους θα ζητούσα μόνο την αλήθεια, τη δική τους, όποια κι αν είναι αυτή. Αν είμαι αρκούντως ευφυής, θα την αξιολογούσα ορθά, ειδάλλως θα είχα απλώς δεχτεί να προσποιούμαι την αφελή.

Τα ψέματα σε βάθος χρόνου πληγώνουν πάντα, εκθέτουν και ορίζουν μία κατάσταση κρίσης, ακόμη και στις πιο στέρεες σχέσεις. Και τώρα που δέχτηκα την αλήθεια, θα κάνω λάθη για λίγο ακόμα και σωστά με καθαρή τη συνείδηση. Γιατί στην αλήθεια των άλλων, θα υπάρχει πάντα ο αντίποδας της δικής μας αλήθειας, που ακόμα και αν επιλέγουμε να τη σιωπούμε ή να την αποκαλύπτουμε, θα έρθει να ορίσει τις συνθήκες και κάπως έτσι θα βρίσκει πάντα το μέτρο της!

tharos-alithia-metro-ingolden.gr

 

κείμενο:  Π. Νανά – επιμέλεια: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας