Το ριζότο είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα στον κόσμο καθώς παρασκευάζεται εύκολα και μπορεί να αξιοποιήσει πλήθος υλικών ανάλογα με την εποχή. Εμείς το γευόμαστε με λαχανικά του καλοκαιριού!
Υλικά:
– 1 κουταλιά ελαιόλαδο
– 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
– 250 γραμ, μπέικον ή ζαμπόν
– χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
– 250 γραμμ. ρύζι αρμπόριο
– 900 ml ζωμός λαχανικών ζεστός
– 2 κολοκυθάκια τριμμένα
– 200 γραμμ. αρακάς κατεψυγμένος
– 4 κουταλιές της σούπας σκληρό τυρί τριμμένο
Εκτέλεση:
– Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ώσπου να μαλακώσουν.
– Προσθέτουμε το μπέικον/ζαμπόν και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας, ώσπου να αρχίσουν να ροδίζουν.
– Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.
– Προσθέτουμε 300 ml από τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε ακόμα λίγο ζωμό και ανακατεύουμε, ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά.
– Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, τα κολοκυθάκια και τον αρακά και βράζουμε για μερικά λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το σκληρό τυρί.
– Σερβίρουμε αμέσως.