Νόστιμη και υγιεινή ιδέα για τις ημέρες της νηστείας !
Υλικά:
– 1/2 κιλό ρεβύθια
– 1 κ. σούπας χονδρό αλάτι
– 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
– 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 1 πράσο, ψιλοκομμένο – μόνο το λευκό μέρος
– 500γρ. σπανάκι – φύλλα, χονδροκομμένο
– 2 καρότα βιολογικά, τριμμένα
– 1/2 κ. γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
– χυμός 1 λεμονιού
– 1 κ. σούπας κορν φλάουρ
– 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
– αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
– Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και το χονδρό αλάτι. Την επόμενη ημέρα τα ξεβγάζουμε και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Ξεκινάμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας τακτικά από την αρχή.
– Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3 – 4 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα καρότα, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 5 – 6 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.
– Όταν τα ρεβύθια θα έχουν βράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά κι έχουν μείνει με τόσο νερό όσο που μόλις να τα σκεπάζει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα λαχανικών και νοστιμίζουμε με το γλυκάνισο. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε.
– Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζάνι από το ζωμό της κατσαρόλας, το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το κορν φλάουρ και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
– Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 7 – 8 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον άνηθο, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά:
– Το φαγητό μπορεί να γίνει και χωρίς λάδι. Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία κανονικά, αχνίζοντας το κρεμμύδι και το πράσο σε λίγο νερό ώστε να μαλακώσει λίγο, προτού προσθέσουμε το σπανάκι.
– Στην τελική φάση μαγειρέματος, δηλαδή της προσθήκης του μείγματος λαδιού-ζωμού-κορν φλάουρ-λεμονιού, αντικαθιστούμε το λάδι, αν θέλουμε, με 1 κουτ. σούπας ταχίνι, παραλείποντας και το κορν φλάουρ.
Πηγή: www.gastronomos.gr
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος