Ντιν Καρνάζης, ο Υπερμαραθωνοδρόμος!

0
200


“Το ανθρώπινο σώμα έχει όρια,

το ανθρώπινο πνεύμα είναι ανεξάντλητο”.

Ο Κωνσταντίνος Καρνάζης οδηγεί το σώμα και το μυαλό του στα άκρα.

Έτρεξε 560 χιλιόμετρα χωρίς να κοιμηθεί για τρία συνεχόμενα βράδια. Ολοκλήρωσε έναν μαραθώνιο στο Νότιο Πόλο υπό πολικό ψύχος και διήνυσε τρέχοντας χωρίς διακοπή 210 χιλιόμετρα στην έρημο που ονομάζεται «Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια, υπό θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου.  Ένα άλλο του κατόρθωμα τιτλοφορείται «50-50-50»: 50 μαραθώνιοι σε 50 Πολιτείες των ΗΠΑ σε 50 συνεχείς ημέρες.

Ο Ελληνοαμερικανός Κωνσταντίνος (Ντιν) Καρνάζης, είναι ένας από τους διασημότερους αθλητές παγκοσμίως και ανακηρυγμένος από το περιοδικό «Τime» ως ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο!

 

Μη σταματήσεις ποτέ, οτιδήποτε και αν σου συμβεί.

Αν δεν αντέχεις να τρέχεις άλλο, συνέχισε περπατώντας.

Αν δεν αντέχεις ούτε αυτό, πέσε στα γόνατα, συνέχισε μπουσουλώντας.

Ποτέ, μα ποτέ όμως, μη σταματήσεις!.

Ο Κωνσταντίνος Καρνάζης γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Ο πατέρας του κατάγεται από το χωριό Σίλιμνα της Αρκαδίας, ενώ η μητέρα του κατάγεται από την Ικαρία.

 

Η θεωρία του αγαπημένου προπονητή που είχα ως τα εφτά μου χρόνια ήταν απλή:

Αυτός που έχει θέληση να τρέξει πιο δυνατά,

να προπονηθεί περισσότερο

και να υποφέρει πιο πολύ

κερδίζει τα λάφυρα!

 

Δρομέας με υψηλές επιδόσεις ήδη από τα μαθητικά χρόνια του εγκατέλειψε ξαφνικά τις προπονήσεις στα 15 του εξαιτίας μιας σοβαρής διαφωνίας με τον προπονητή του και το «διάλειμμα» κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια. «Στα τριακοστά μου γενέθλια, μετά τους εορτασμούς με τους φίλους μου, βρέθηκα μόνος μου στον δρόμο και είχα μια απροσδόκητη παρόρμηση: “Θα τρέξω τριάντα μίλια για να γιορτάσω τα τριάντα μου χρόνια” διηγείται. Και αυτό έκανε. Εκείνη τη νύχτα έτρεξε τα τριάντα μίλια (48 χλμ.) και από τότε… δεν σταμάτησε να τρέχει. “Είχα συνηθίσει στον πλούσιο τρόπο ζωής. Το μέλλον στη δουλειά μου διαγραφόταν λαμπρό. Δεν μπορούσα να αγνοήσω όμως το ενοχλητικό συναίσθημα πως κάτι έλειπε, πως σπαταλούσα τη ζωή μου, δεν υπήρχε κάποιος σκοπός….”

 

Όταν αναγνωρίσεις ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου τότε θα πρέπει να ευθυγραμμίσεις τους στόχους ώστε να είσαι συνεπής με αυτό το μοναδικό δώρο.

Πολύ λίγοι άνθρωποι είναι σε θέση να το κάνουν αυτό, όμως όταν συναντήσετε κάποιον που μπορεί να το κάνει, θα τον αναγνωρίσετε αμέσως.

Αυτοί οι άνθρωποι διαθέτουν ενέργεια και ζωντανεύουν στο τέλος της ημέρας. Δεν έχουν εξαντληθεί, ούτε φθαρεί, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους.

Καθώς η φήμη του υπερμαραθωνοδρόμου που τρέχει «για να μεταδώσει ένα μήνυμα», αλλά και για φιλανθρωπικό σκοπό, αυξάνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συρρέουν σε αίθουσες διαλέξεων για να ακούσουν τις ομιλίες του και να αντλήσουν έμπνευση για την υπέρβαση των δικών τους ορίων.

Με ρωτάνε για το μυστικό της “υπεράνθρωπης” αντοχής μου. Τους λέω ότι δεν υπάρχει, είναι το ίδιο απλό όσο και για ένα πεντάχρονο παιδί: Βάλτε το ένα πόδι πίσω από το άλλο και προχωρήστε! Βήμα βήμα φτάνουμε στους μεγάλους στόχους. Το πιο κοινό λάθος απέναντι στις προκλήσεις είναι η τάση των ανθρώπων να πανικοβάλλονται μπροστά σε έναν φαινομενικά ακατόρθωτο στόχο είτε αυτός μεταφράζεται σε χιλιόμετρα είτε σε οποιοδήποτε άλλο επίτευγμα. Το κλειδί βρίσκεται στη διάσπαση της “ατελείωτης” διαδρομής σε μικρά τμήματα. Ένα βήμα τη φορά, επικεντρωμένοι στο παρόν, με κουράγιο και θέληση, αντιμέτωποι με τον πιο αδυσώπητο κριτή, τον εαυτό μας. Αυτές είναι αρχές που αν καταφέρει κανείς να τις εφαρμόσει στο τρέξιμο γίνονται δεύτερη φύση του σε όλες τις πτυχές της ζωής του.

 

Το σώμα μου ήταν κάθε άλλο παρά ιδανικό για δρομέα: κοντό και γεροδεμένο αντί για ψηλό και αδύνατο.

Ό,τι μου έλειπε όμως από τον αρχέτυπο σωματότυπο του δρομέα, το αναπλήρωνε η αποφασιστικότητά να δουλέψω σκληρότερα από όλους. Πήγαινα πάντα πρώτος στην προπόνηση και έφευγα τελευταίος..  Σιγά – σιγά η σκληρή δουλειά άρχισε να αποδίδει…

 

Σε μεγαλύτερες διαδρομές του αρέσει να ακούει audiobooks: Έχω πάνω από 300 βιβλία στο playlist μου και έχω διαβάσει περισσότερα από τότε που άρχισα να τρέχω, παρότι ήμουν ‘βιβλιοφάγος’ στο παρελθόν.

 

Ο Κωνσταντίνος Καρνάζης έχει τρέξει:

– 560 χλμ.μέσα σε 80 ώρες και 44 λεπτά χωρίς διακοπή.

– 238 χλμ.σε κινούμενο διάδρομο μέσα σε 24 ώρες.

– 238 χλμ.στον υπερμαραθώνιο αντοχής του Βερμόντ των ΗΠΑ.

– 50 μαραθωνίους σε 50 Πολιτείες των ΗΠΑ μέσα σε 50 ημέρες.

– 210 χλμ.στην έρημο «Death Valley» υπό θερμοκρασία 45C.

– 11 φορές τον υπερμαραθώνιο των Δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ (160 χλμ. μέσα σε μία ημέρα).

– Τον μαραθώνιο του Νότιου Πόλου, υπό θερμοκρασία-8 C.

– Το γύρο της Αμερικής με τα πόδια σε 75 ημέρες. Ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου από την Ντίσνεϊλαντ της Καλιφόρνια και κατέληξε στις 11 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, διασχίζοντας 16 πολιτείες συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της αμερικανικής πρωτεύουσας. 

 

Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα κυκλοφορεί το αυτοβιογραφικό βιβλίο με τον τίτλο: “Κωνσταντίνος Καρνάζης, ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ” και αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του και στο σύνολο της πορείας του προς την δόξα.

Επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος
fb: Amalia Vinos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας