Κουραμπιέδες

0
2

Ένα νόστιμο παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό.  Λατρεμένη η γεύση του, συνδεδεμένη με υπέροχες αναμνήσεις!

kourampiedes-ingolden.gr

Υλικά:

–  100 γρ. ζάχαρη άχνη

–  400 γρ. βούτυρο γάλακτος

–  100 γρ. φυτίνη

–  2 κρόκοι

–  1 αυγό

–  2 βανίλιες

 ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

 1/3 φλυτζ. τσαγιού κονιάκ

–  1 κοφτό κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

–  250 γρ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο

–  850 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο

–  1 κιλό άχνη ζάχαρη

–  2 βανίλιες

 

Εκτέλεση:

–  Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε για 10΄ στους 200οC, να ροδίσει. Την χοντροκόβουµε.

–  Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τη φυτίνη και τα χτυπάμε για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.

–  Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα, καθώς και το αυγό. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να µη κόψει το μείγμα µε την προσθήκη του κονιάκ.

–  Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.

–  Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα.

–  Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.

–  Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τους ψήνουμε στους 170οC στον αέρα για περίπου 35΄, μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσουν.

–  Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη µε τη βανίλια σε ένα ταψί – να κάνει στρώση. Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.

 

Tips για μοναδικούς κουραμπιέδες:

–  Xτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί -αφράτη κρέμα.

–  Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη, όχι σφιχτή.

–  Επίσης, θέλουν καλό ψήσιμο. Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι κουραμπιέδες, είναι έτοιμοι.

Πηγή: argiro.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας