Γουόρις Ντίρι, το “Λουλούδι της ερήμου”

0
274

waris-dirie--to-louloudi-tis-erimou-movie-book-ingolden.gr-3

 

“Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το παρελθόν μου. Ακόμη και οι πιο δύσκολες εμπειρίες σε κάνουν πιο δυνατή και τις δέχομαι όπως είναι, και τις καλές και τις κακές. Και σήμερα νιώθω ευλογημένη για το γεγονός ότι έχω τη ζωή που έχω και ότι βρήκα τη δύναμη να γίνω αυτό που έγινα. Ναι, είχα την τύχη να με ανακαλύψουν, την τύχη να έχω μια εμφάνιση που με βοήθησε, αλλά η ομορφιά μπορεί να σε πάει μόνο μέχρι ένα σημείο.”

H Γουόρις Ντίρι γεννήθηκε το 1965 στην έρημο της Σομαλίας, κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία.

Στην ηλικία των 5 ετών υπέστη την απάνθρωπη διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών της οργάνων.

Στα 13 της, η Γουόρις το έσκασε από την οικογένειά της και έναν υποχρεωτικό γάμο και κατέληξε να εργάζεται ως καθαρίστρια στο Λονδίνο.

Στα 18 της, την ανακάλυψε ο διάσημος φωτογράφος Τέρενς Ντόνοβαν και ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο.

Έγινε το πρώτο μοντέλο από την Αφρική που υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία καλλυντικών Revlon και έγινε εξώφυλλο στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας.

Αργότερα εμφανίστηκε στο πλευρό του Τίμοθι Ντάλτον στην ταινία James Bond: The Living Daylights.

Σε συνέντευξή της στη διάσημη δημοσιογράφο Barbara Walters του NBC, η Γουόρις αποφασίζει να μιλήσει για το σκληρό και φρικτό τελετουργικό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων – Α. Γ. Γ. Ο και τη δική της εμπειρία. Ένα παγκόσμιο κύμα συμπάθειας και διαμαρτυρίας ακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την έχρισε Ειδική Πρέσβειρα του ΟΗΕ.

Το 1997 κυκλοφόρησε η βιογραφία της “Λουλούδι της Ερήμου”. Το βιβλίο έτυχε τεράστιας επιτυχίας, μεταφράστηκε σε πενήντα διαφορετικές γλώσσες και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο!!!  Το 2009 το βιβλίο γυρίστηκε σε ταινία.

Γουόρις στα αφρικανικά σημαίνει «Λουλούδι της ερήμου» και αυτός ήταν και ο τίτλος της αυτοβιογραφίας της

Η ομορφιά είναι πολλά πράγματα: καλοσύνη, σεβασμός, αγάπη, χιούμορ, κουράγιο. Δεν είναι ψηλοτάκουνα και μια τσάντα Gucci. Δεν είναι ένα ζευγάρι πλαστικά στήθη. Αν σεβαστείς τον εαυτό σου, τότε γίνεσαι όμορφη. Τότε ευτυχείς πραγματικά. Η ευτυχία είναι κάτι παραπάνω από ένα ζευγάρι παπούτσια.”

Το 2002 εγκαινίασε το Ίδρυμα Γουόρις Ντίρι με έδρα στην Αυστρία που παρέχει υποστήριξη σε υπάρχουσες καμπάνιες, καθώς και στα θύματα του  Α. Γ. Γ. Ο.

Το 2005, η Γουόρις Ντίρι συναντήθηκε με 25 υπουργούς από τα κράτη μέλη της Ευρώπης σε ένα συνέδριο για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά του φρικτού εθίμου.. Μετά από αυτή τη διάσκεψη, οι νόμοι έγιναν αυστηρότεροι σε πολλές χώρες και λήφθηκαν μέτρα πρόληψης. Λόγω ασφυκτικής πίεσης από τη διεθνή κοινότητα, 14 αφρικανικά κράτη έχουν απαγορεύσει τον ακρωτηριασμό  των γυναικών από το νόμο από το 2007. Υπάρχουν 150 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο  με σοβαρά ψυχολογικά τραύματα λόγω της βίαιης αυτής πράξης που υπέστησαν.

“Η βαθιά ριζωμένη «παράδοση» αιώνων, σε συνδυασμό με την αμάθεια είναι οι βασικοί λόγοι που διατηρούν τη βάρβαρη αυτή πρακτική.

Οι γονείς, ενώ γνωρίζουν ότι η “μεσαιωνική πρακτική” είναι επικίνδυνη και μόνο κακό μπορεί να επιφέρει στις κόρες τους, δεν θέλουν ή δεν μπορούν ή και τα δύο, να αλλάξουν μια πρακτική γενεών. Πιέζονται από την κοινότητα ή ακόμα και από τους ίδιους τους του γονείς. Και φοβούνται ότι η κόρη τους δεν θα μπορέσει να παντρευτεί αν δεν ακρωτηριαστεί.”

waris-dirie-flower-ingolden.gr-3

 

Η Γουόρις Ντίρι έχει κερδίσει πολλά βραβεία για το ανθρωπιστικό της έργο και τα βιβλία της. Το 2007 ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί της απένειμε το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής και  ο Πάπας Ι. Παύλος ο ΙΙος το βραβείο My Way. 

 

“Δεν ξέρω αν είναι κουράγιο ή θάρρος, το ότι αποφάσισα να μιλήσω, αλλά ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω. Αυτό έκανα πάντα στη ζωή μου. Έφτιαξα μόνη μου το πεπρωμένο μου. Διάλεξα μόνη το δρόμο μου. Δεν ήθελα να μείνω πίσω, να είμαι μια από εκείνες τις γυναίκες που υποφέρουν στη ζωή, που βασανίζονται. Ήξερα ότι αξίζω την ευτυχία και θα την κατακτήσω!!!…

 

 Με άλλα λόγια, η δύναμη της ψυχής μας καθορίζει το πεπρωμένο μας και δεν καθορίζεται από αυτό !!! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας