Ροδάκινο…Η ζουμερή απόλαυση του καλοκαιριού!

0
131

 

Δροσερά, ζουμερά και γεμάτα αρώματα φρούτα.

Μιλάμε για τα αγαπημένα μας ροδάκινα!

 

rodakino-ingolden.gr

Ένα φρούτο με ιστορία και πολλούς συμβολισμούς. Για πολλούς λαούς το ροδάκινο είναι το σύμβολο της γυναικείας γονιμότητας, ενώ σύμφωνα με κάποιους ανατολίτικους λαούς συμβολίζει την αγνότητα και την αθανασία. Από τις ανατολικές χώρες, και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα, έφτασε στην Ευρώπη γύρω στο 100 μ.Χ.

Υπάρχουν αρκετά είδη ροδάκινου που έχουν διαφορές στο σχήμα, στο χρώμα και στη γεύση. Έτσι έχουμε τα νεκταρίνια με τη σκληρή σάρκα, τα λευκόσαρκα ροδάκινα με τη λευκή σάρκα και περισσότερη πικρή γεύση από ότι τα ροδάκινα, τους γιαρμάδες με τη μαλακή πολύ αρωματική σάρκα και τον πυρήνα να αφαιρείται εύκολα και τα ροδάκινα με τους κόκκινους καρπούς, τα σαγκουίνια.

Τα ξεχωρίζουμε αρχικά από την μυρωδιά τους. Αυτά που δεν μυρίζουν χαρακτηριστικά τα αποφεύγουμε. Επίσης, δεν πρέπει να είναι χτυπημένα και καλό είναι να τρώγονται πάντα ξεφλουδισμένα, ή πολύ καλά πλυμμένα. Ιδανική φάση για την κατανάλωσή τους είναι η πλήρης ωρίμανση, η οποία συμβαίνει, από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η Ιταλία είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων, ακολουθούν οι Η.Π.Α με μεγάλες καλλιέργειες στο Τέξας και τη Βιρτζίνια, η Γαλλία, η Κίνα και η Ισπανία. Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ μεγάλη παραγωγή με 380,000 περίπου τόνους ετησίως έχοντας την 4η θέση στην Ευρώπη και την 8η στον κόσμο.

rodakino-i-zoumeri-apolaysi-tou-kalokairiou-ingolden.gr

 

Ιδιότητες:

Βοηθούν στην υγεία των ματιών και βελτιώνουν την όραση, εξαιτίας της Β- καροτίνης που περιέχουν. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης εξαιτίας της χαμηλής πρόσληψης Β-καροτίνης, η οποία εκτός των άλλων βοηθά και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.

▪ Βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας και απομακρύνουν μαύρους κύκλους και ρυτίδες. Η βιταμίνη C που περιέχουν είναι εξαιρετική θεραπεία για το δέρμα, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ροδάκινα απευθείας στο δέρμα.

▪ Καθαρίζουν από τις τοξίνες και βελτιώνουν τη λειτουργία των εντέρων χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση φυτικών ινών και καλίου.

▪ Βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αφού έχουν πολύ λίγες θερμίδες και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.

Πλούσια πηγή βιταμινών A, C, E, K, μετάλλων – ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, φώσφορος.

▪ Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες για το σώμα, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών τους συστατικών.

▪ Προλαμβάνουν τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, χάρη στη λυκοπένη και λουτείνη που περιέχουν.

▪ Περιέχει κάλιο που βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης.

▪ Οι καροτινοειδείς ουσίες έχουν αντι-οξειδωτική δράση. Προστατεύουν τα κύτταρα μας από τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και προλαμβάνουν τον καρκίνο. Δηλαδή το ροδάκινο έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

▪ Τα φλαβονοειδή προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία ενώ παράλληλα ευνοούν το μαύρισμα.

 

Χρήσεις:

Τα ροδάκινα εκτός από νωπά τρώγονται και ως κομπόστα, γίνονται μαρμελάδες χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, γίνονται λικέρ, αναψυκτικά και χυμοί.   Η κονσερβοποιία του ροδάκινου είναι πολύ αναπτυγμένη και κονσέρβες ροδάκινου καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλές περιοχές. Η κομπόστα ροδάκινου συνδυάζεται ιδανικά με γιαούρτι.

Η θρεπτική αξία των ροδάκινων σε κονσέρβα.

Η θερμική επεξεργασία-κονσερβοποίηση προκαλεί μόνο λίγες απώλειες στα θρεπτικά συστατικά, που είναι ανάλογες με αυτές που προκαλεί το μαγείρεμα. Στα πλεονεκτήματα για την επιλογή κονσερβοποιημένων φρούτων θα πρέπει να προστεθεί και το ότι από την στιγμή που αυτά κονσερβοποιηθούν διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά έως και δύο χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι τα προϊόντα αυτά συλλέγονται κατά την κορύφωση της ωριμότητας τους και κονσερβοποιούνται λίγες ώρες αργότερα, διατηρώντας τα θρεπτικά τους συστατικά. Τα ποσοστά των βιταμινών αυτών μειώνονται ελάχιστα κατά την κονσερβοποίηση καθιστώντας την κονσέρβα ροδάκινο εφάμιλλη του νωπού προϊόντος. Η παρεχόμενη ενέργεια σχεδόν διπλασιάζεται υπάρχει όμως η δυνατότητα για την παραγωγή προϊόντος με λιγότερες θερμίδες με την χρήση αντί σιροπιού χυμού φρούτου ή καθαρού νερού.

 

Το ροδάκινο ως σύμβολο γονιμότητας και μακροζωίας:

Στην αρχαία Κίνα, το ροδάκινο ήταν σύμβολο της γυναικείας γονιμότητας και μέρος του Ταοϊστικού σεξουαλικού μυστικισμού.

Αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία το ροδάκινο ήταν το φρούτο της Αφροδίτης. Δεν είναι καθόλου τυχαία, λοιπόν, η συνιστώμενη κατανάλωση του στην εμμηνόρροια ή όταν υπάρχει καθυστέρηση στα έμμηνα, ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα βότανα για το κυκλοφορικό. 

Κατά το Feng Shui, o Sau, ο Αστέρινος Θεός της Μακροζωίας, κρατάει ένα ροδάκινο που συμβολίζει τη μακροζωία.

Στο Βουδισμό, το ροδάκινο μαζί με το κίτρο και το ρόδι είναι ένας από τους τρεις ευλογημένους καρπούς. Γενικά, στις ανατολικές παραδόσεις, ο ανθός της ροδακινιάς συμβολίζει την άνοιξη, την αναγέννηση και ως συνέπεια τη γονιμότητα. Η ροδακινιά θεωρείται “Το Δέντρο της Ζωής του Επίγειου Παραδείσου”, που παρέχει στους ανθρώπους ζωή και χαρά.

RODAKINO-INGOLDEN.GR.j-PEANAPLE-COMPOSTA

 

Ροδακινιά, το δέντρο:

Η ροδακινιά είναι φυλλοβόλο οπωροφόρο δέντρο. Η καταγωγή της είναι από την Κίνα, όπου ακόμα και σήμερα υπάρχει ως αυτοφυής. Στη συνέχεια η καλλιέργεια της επεκτάθηκε προς τις χώρες της Μεσογείου και αργότερα προς την Αμερική και την Αυστραλία. Σήμερα είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά. 

Στην Ελλάδα καλλιεργείται συστηματικά στην Ημαθία, την Πέλλα, την Πιερία, Κοζάνη, Λάρισα και πρόσφατα και στην Κόρινθο. Πρωτοπόρος Νομός στην καλλιέργεια ροδάκινων είναι ο Νομός Ημαθίας καθώς από τον κάμπο της Νάουσας ξεκίνησε η ελληνική παραγωγή ροδάκινων περίπου τη δεκαετία του 1960. 

Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 4,5 μέτρα ο κορμός και οι βλαστοί έχουν φλοιό κοκκινωπού ή πρασινωπού χρώματος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, μυτερά στην κορυφή και χρώματος πράσινου, έχουν αδένες στη βάση τους από όπου κατά περιόδους εκκρίνουν ένα υγρό σαν ρετσίνι που προσελκύει διάφορα μικρά έντομα. Τα άνθη της ροδακινιάς έχουν πέντε ρόδινα πέταλα και φύονται στις μασχάλες των φύλλων και των βλαστών. Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν μεγάλα πέταλα και οι όψιμες μικρά. Ο καρπός της ροδακινιάς είναι το ροδάκινο.

Η ροδακινιά ζει 30 χρόνια κατά μέσο όρο, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και ανάλογα με το υποκείμενο της ποικιλίας. Αποδίδει καρπούς μετά το τρίτο χρόνο από τη φύτευση της, των οποίων η ποιότητα είναι καλύτερη σε περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες ήπια κρύοι. Ένας ανοιξιάτικος παγετός μπορεί να καταστρέψει τα άνθη που είναι αρκετά ευαίσθητα στο κρύο. Η συγκομιδή των ροδάκινων αρχίζει στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Β. Ελλάδα. Βασικό κριτήριο για την έναρξη συγκομιδής μιας ποικιλίας είναι ο βαθμός ωρίμανσης του καρπού.

Ο καρπός θεωρείται έτοιμος για συγκομιδή, όταν έχει το μέγεθος και το χρώμα που προστάζει η ποικιλία και έχει πλούσιο άρωμα. Συνήθως τα φρούτα συλλέγονται 1-2 μέρες νωρίτερα προκειμένου να είναι πιο σκληρά ώστε να αντέξουν τη συσκευασία, μεταφορά και παραμονή στο μανάβικο προτού καταστραφούν. Συνήθως το ροδάκινο διατηρεί τη σφριγηλότητα του για 2-3 μέρες εκτός ψυγείου και 5-7 μέρες εντός οικιακού ψυγείου.

Τα ελληνικά ροδάκινα εξάγονται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη εξαγωγή γίνεται προς τη Ρωσία που απορροφά σχεδόν το 90% των εξαγωγών. Τα μεταποιημένα ροδάκινα, κομπόστες, μαρμελάδες, χυμός, εξάγονται με επιτυχία μέχρι και τις Η.Π.Α. όπου η ελληνική κομπόστα ροδάκινου τείνει να εκτοπίσει από την εγχώρια αγορά την τοπική παραγωγή κομπόστας κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής της.

 

♣  Οπότε, δεν έχουμε παρά να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας, με ένα ροδάκινο!

Διατροφικά στοιχεία ανά 100g:

Θερμίδες 40 kcal,  Υδατάνθρακες 11g – 3%, Σάκχαρα 8 g,  Φυτικές ίνες 2.1 g – 6%μ,  Λίπος 0 g – 0%,  Πρωτείνη 1 g – 2%, Βιταμίνη Α 5,1 mcg – 1%,  Βιταμίνη C 6.1 mg – 7%,  Ασβέστιο 8 mg – 1%,  Σίδηρος 0.09 mg – 4%,  Κάλιο 194 mg – 6%


Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας