Αποθηκεύοντας τα “χειμερινά”

0
2037

Το “ανεβοκατέβασμα”, των ρούχων είναι μια διαδικασία που όλοι θα προτιμούσαμε να μπορούμε να αποφύγουμε..  Σκεπτόμενοι το αποτέλεσμα, όμως, και την “αγάπη” προς τα ρούχα μας  🙂 μπορούμε να το δούμε περισσότερο ως διασκέδαση/ψυχοθεραπεία, παρά ως άλλη μια ατελείωτη υποχρέωση..

apothikeontas-ta-xeimerina-ingolden.gr.-bag-plastic-clothes

 

Ρούχα, καθένα με τον “τρόπο” του..

Κάθε είδος ρούχου θέλει το δικό του τρόπο αποθήκευσης.  Τα ξεχωρίζουμε σε κατηγορίες πουλόβερ, ζακέτες, παντελόνια, πουκάμισα, φορέματα και ξεκινάμε..

Κρεμάμε τα πουκάμισα και τα παλτά σε ξύλινες κρεμάστρες και τα αποθηκεύουμε σε ειδικές σακούλες αποθήκευσης.

– Τα πλεκτά μας θα πρέπει να τα πλύνουμε και κατόπιν να τα αποθηκεύσουμε σε υφασμάτινες θήκες ώστε να αερίζονται. Θα πρέπει πάντα να είναι διπλωμένα για να μην χάνουν τη φόρμα τους. Για να τα αποθηκεύσουμε θα χρειαστούμε αεροστεγείς συσκευασίες οι οποίες θα τα βοηθήσουν στο να μην χάσουν τον όγκο τους τα μάλλινά μας, κάτι που σίγουρα θα συμβεί αν τα στοιβάξουμε το ένα πάνω στο άλλο.

– Τα φορέματα πρέπει ιδανικά να είναι κρεμασμένα, μπορούν να είναι και διπλωμένα αν το ύφασμα τους δεν τσαλακώνεται. Αν έχουν στεγνοκαθαριστεί δεν κάνει να μπουν σε πλαστικές σακούλες ή τσάντες γιατί μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα. 

 – Τα χοντρά μπουφάν μπαίνουν σε ειδικές σακούλες που αφαιρείται ο αέρας και έτσι ο όγκος τους μειώνεται κατά πολύ.

– Δεν αποθηκεύουμε γούνες και δερμάτινα είδη μέσα σε ερμητικά κλειστές πλαστικές σακούλες. Από την έλλειψη αέρα κινδυνεύουν να “ξεφλουδίσουν”.

apothikeontas-ta-xeimerina-ingolden.gr.gouna

 

Γενικοί κανόνες: 

Τα ρούχα μας θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε καλά αεριζόμενο, δροσερό και σκοτεινό μέρος, για να αποφύγουμε την εμφάνιση της μούχλας, αλλά και την άμεση επαφή με το φως του ήλιου που μπορεί να αλλοιώσει τα υφάσματα και τα χρώματά τους. Αποφεύγουμε αν μπορούμε υπόγεια, αποθήκες ή σοφίτες. Προτιμάμε πιο στεγνά μέρη.

Πλένουμε σχολαστικά τα ρούχα μας πριν τα βάλουμε στις πάνω ντουλάπες, στο πατάρι ή τα αερίζουμε πολύ καλά αν πρόκειται για παλτά και μπουφάν. 

Αποθηκεύουμε τα ρούχα κατά χρώμα, έτσι ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο να ξεβάψουν, λόγω υγρασίας, και να γίνουν πολύχρωμα.

Σε αυτή τη φάση – ω τι χαρά! – γλιτώνουμε το σιδέρωμα, ή τουλάχιστον το πολύ σχολαστικό σιδέρωμα, αν δεν έχουμε πολύ χώρο για να τα φυλάξουμε. Διότι μετά από έξι μήνες  σε πατάρια και κουτιά, θα χρειάζονται ούτως ή άλλως σιδέρωμα.

Το καλύτερο είναι να μη χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες ή πλαστικά κουτιά για να αποθηκεύσουμε ρούχα για πολύ καιρό, αφού αυτό μπορεί να τα κάνει να μυρίζουν άσχημα ή να γεμίσουν κίτρινους λεκέδες: Το πλαστικό δηλαδή το πολυαιθυλένιο εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα, και ως εκ τούτου οδηγεί σε δυσάρεστες οσμές, δημιουργώντας ένα γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση του σκόρου. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε οικολογικούς σάκους από βαμβάκι ή άλλο οργανικό υλικό, όπως θήκες από λινό. 

 Συσκευάζουμε τα μάλλινα ρούχα και τα χαλιά μαζί με ένα φυτικό μείγμα καταπολέμησης του σκόρου: Γεμίζουμε πουγκάκια από λινό ή βαμβακερό ύφασμα με ένα μείγμα από αποξηραμένα φύλλα λεβάντας, φύλλα δάφνης και γαρίφαλα ή αν προτιμάμε ένα πιο δροσερό άρωμα φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού και φύλλα μέντας. Σε όσα ρούχα έχουν τσέπες, ρίχνουμε μέσα λίγα καρφάκια γαρύφαλλο ή βάζουμε σε ένα τούλινο σακουλάκι σπασμένους κόκους πιπεριού και τα τοποθετούμε ενδιάμεσα στα ρούχα.

apothikeontas-ta-xeimerina-ingolden.gr.levanta

 

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της κρεμάστρας, αν αποθηκεύουμε τα ρούχα μας κρεμασμένα μέσα στην ντουλάπα. Οι συρμάτινες κρεμάστρες μπορεί να αφήσουν τα ίχνη τους σε ένα ύφασμα, ενώ οι ξύλινες ή οι πλαστικές κρεμάστρες βοηθούν στο να διατηρηθεί το σχήμα του ενδύματος αμετάβλητο για αρκετούς μήνες.

 Τα ρούχα μας θα πρέπει να μπορούν να “αναπνεύσουν”: αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Αν τα στοιβάζουμε σε ράφια, φροντίζουμε να υπάρχει ένα κενό περίπου 1-1,5 εκατοστού.

“Εφευρίσκουμε” έξτρα αποθηκευτικούς χώρους στο σπίτι: βαλίτσες που δεν χρησιμοποιούμε, μεγάλα κουτιά παπουτσιών, το χώρο κάτω από το κρεβάτι, στον οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε κουτιά ..

Τοποθετούμε τα πιο βαριά –παλτά, ζακέτες κλπ– κάτω και τα ελαφρύτερα από πάνω τους.

 Ρούχα και υγρασία: Αν το σπίτι μας έχει έντονη υγρασία μπορούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα, χρησιμοποιώντας κάποια εξειδικευμένη αφυγραντική ουσία όπως το άνυδρο θειικό άλας του ασβεστίου, δηλαδή ασβέστη. Μπορούμε να τον αφήσουμε σε ένα ανοιχτό πουγκάκι/σακουλάκι στον αποθηκευτικό χώρο, φροντίζουμε όμως να μην ακουμπάει τα ρούχα μας. Διαφορετικά μπορούμε κάθε φορά που βγάζουμε τα ρούχα μιας εποχής και αποθηκεύουμε της επόμενης, να πλένουμε τα συρτάρια και τις ντουλάπες μας με μείγμα αλατόνερου και λίγου λευκού ξιδιού.

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η πιο αποτελεσματική λύση του αφυγραντήρα. Μπορούμε να τον ρυθμίσουμε να λειτουργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και να συλλέγει την υγρασία που είναι η αιτία της μούχλας. Πολλοί αφυγραντήρες μάλιστα, βοηθάνε ώστε να στεγνώσουν καλύτερα τα ρούχα μας πριν τα αποθηκεύσουμε.

Ισχύει για όλη τη χρονιά:

Για να γλυτώσουμε πιο εύκολα, όχι μόνο από τη σκόνη, αλλά και το σκόρο ξεσκονίζουμε και καθαρίζουμε συχνά τις επιφάνειες στη ντουλάπα μας και καθαρίζουμε τα χαλιά με την ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

 

Παπούτσια:

Σκουπίζουμε τις σόλες και όλο το παπούτσι μέσα και έξω με καθαριστικά μαντηλάκια, σε περίπτωση όμως που είναι δερμάτινα και με έντονους λεκέδες από το δρόμο καλύτερα να τα πάμε για επαγγελματικό καθαρισμό. Δε τα στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, γιατί έτσι μπορούν να χάσουν το σχήμα τους. Αντίθετα παίρνουμε μερικά χαρτιά εφημερίδας, τα τσαλακώνουμε  και γεμίζουμε με αυτά το εσωτερικό των παπουτσιών για να διατηρήσουν το σχήμα τους. Βάζουμε σε κουτιά. Αν δεν έχουμε χώρο στο σπίτι μπορούμε να βάλουμε τα κουτιά μέσα σε σακούλες αποθήκευσης και να τα φυλάξουμε στην αποθήκη ή στο πατάρι, ό,τι  διαθέτουμε. Καλό είναι να γράψουμε έξω από κάθε κουτί τι περιέχει έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τα ανοίγουμε συνεχώς.

Όσο για τις μπότες: Αφού τις καθαρίσουμε και τις ενυδατώσουμε μπορούμε να τις “πλαγιάσουμε” και τις στοιβάξουμε σε μια μεγάλη κούτα, βάζοντας όμως ανάμεσα τους  φανέλες που δεν χρειαζόμαστε για να μην τρίβονται τα δέρματα και να αποφύγουμε τα σημάδια.

apothikeontas-ta-xeimerina-ingolden.gr-shoes

 

Αξεσουάρ: 

Τα αξεσουάρ μας δηλαδή, κάλτσες, σκουφιά, κασκόλ, γάντια κλπ  τα φυλάμε σε όμορφα υφασμάτινα υφασμάτινα κουτιά!

Τσάντες και πορτοφόλια:
Για να διατηρηθεί η φόρμα τους δεν πρέπει να συμπιεστούν. Γι’ αυτό το λόγο γεμίζουμε τις τσάντες με χαρτί ή σακούλες. και τις βάζουμε μέσα σε μαξιλαροθήκες ή υφασμάτινες τσάντες για να μην κολλούν μεταξύ τους και να μη τρίβονται.

 

** H “αλλαγή εποχής”  είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα μας. Επιλέγουμε τα πράγματα που θέλουμε να κρατήσουμε, και ξεχωρίζουμε εκείνα που έχουμε να βγάλουμε από τη ντουλάπα πάνω από δύο χρόνια, για να τα δωρίσουμε ή να τα ανταλλάξουμε.

 

επιμέλεια- επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας