Άνδρος, αρχοντική και πολυπρόσωπη

0
2502

Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε μέγεθος μετά την Νάξο. Αποτελεί γεωγραφική συνέχεια της νήσου Εύβοιας από την οποία χωρίζεται με το στενό του Καφηρέα, το γνωστό Κάβο-Ντόρο. Η προς τα κάτω συνέχεια του νησιού είναι η Τήνος, από την οποία χωρίζεται με το «Στενό», μικρό θαλάσσιο πέρασμα μήκους περίπου 1 ναυτικού μιλίου.

Αρχοντική και πολυπρόσωπη, η Άνδρος δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει. Οι μαγευτικές παραλίες, η φημισμένη Χώρα των καπεταναίων και η γεμάτη αυθεντικότητα ενδοχώρα θα μας φέρει εδώ ξανά και ξανά. Μία – δύο ώρες πλεύση απ’ το λιμάνι της Ραφήνας απέχει άλλωστε..

andros-xvra-ingolden.gr

Χώρα

 Αυτή η μικρή πόλη είναι η πρωτεύουσα της Άνδρου. Η πόλη της Άνδρου βρίσκεται 35 χιλιόμετρα ανατολικά του λιμανιού – Γαύριο και χαρακτηρίζεται από τα επιβλητικά αρχοντικά των ανθρώπων της θάλασσας που μαρτυρούν την ακμή της ναυτιλίας στον τόπο. Αποτελεί το εμπορικό, τουριστικό αλλά και πνευματικό κέντρο της Άνδρου και χωρίζεται στην παλιά και νέα πόλη. Η ανάμειξη των Μεσαιωνικών αρχοντικών, των νέο-κλασσικών και των κυκλαδίτικων κτιρίων, των στενών πεδιάδων, των πλακόστρωτων δρόμων και των μουσείων δίνουν στη Χώρα μια μοναδική ατμόσφαιρα. 

Η Χώρα είναι χτισμένη πάνω σε ένα μικρό λόφο, στο κέντρο της ανατολικής ακτής του νησιού, ανάμεσα σε δυο μεγάλες αμμουδερές παραλίες, το Νημποριό και Παραπόρτι.

Η πύλη προς την Παλιά Πόλη έχει διατηρηθεί και μας δίνει την αίσθηση ότι διεισδύει σε μια άλλη εποχή. Η μεσαιωνική ατμόσφαιρα της πόλης συνυπάρχει σε αρμονία με το μοντέρνο στοιχείο που δημιουργείται από τα καινούρια μικρά μαγαζιά, τις καφετέριες και τα μπαρ.

Η πόλη έχει δυο πλατείες: η πρώτη είναι πλακόστρωτη και περιτριγυρίζεται από πολλές καφετέριες, μικρά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, όλα κάτω από τη σκιά ενός τεράστιου πλάτανου. Η δεύτερη πλατεία είναι στρωμένη με μάρμαρο, έχει ένα άγαλμα αφιερωμένο στον ‘Άγνωστο Ναύτη’ στο κέντρο της και μια υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Επειδή η πλατεία αυτή βρίσκεται στην άκρη ενός λόφου, είναι το τέλειο μέρος για να δούμε την όμορφη Βενετσιάνικη πέτρινη γέφυρα που συνδέει την Άνδρο με ένα μικρό νησάκι. Στο νησάκι αυτό βρίσκεται ότι έχει απομείνει από ένα παλιό κάστρο, χτισμένο κατά την Βενετσιάνικη περίοδο με σκοπό να φυλάει την πόλη. Τα πολύχρωμα σπίτια και τα υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά προσθέτουν ακόμη περισσότερη ομορφιά στην πόλη. 
Η Χώρα επίσης δίνει μια καλλιτεχνική φήμη στο νησί, καθώς φιλοξενεί πολλά ωραία μουσεία. 

Χωριά στην Άνδρο

andros-gayrio-ingolden.gr
Γαύριο

Γαύριο

Το Γαύριο ανήκει στο δήμο Υδρούσας. Είναι το μοναδικό λιμάνι του νησιού και ενώνει την Άνδρο με τη Ραφήνα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Άνδρου και σε απόσταση 31 χιλιομέτρων από τη Χώρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πάντα υπάρχει δρομολόγιο λεωφορείου που κάνει ανταπόκριση με το πλοίο.

Ήταν χωριό ψαράδων μέχρι και πριν από 20 χρόνια, όταν άρχισε σιγά σιγά να αναπτύσσεται τουριστικά. Εδώ θα βρούμε πολλά ταβερνάκια, ουζερί και μαγαζιά για καφέ και ποτό. Αν επιλέξουμε το Γαύριο ως τόπο διαμονής μας, θα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλά δωμάτια και ξενοδοχεία που λειτουργούν στην περιοχή. Ο κύριος οικισμός μπορεί να γίνει πολύ απλός και γραφικός όταν η κίνηση του λιμανιού ηρεμήσει.

Το Γαύριο είναι το σημείο από όπου φεύγουν μικρά τουριστικά βαρκάκια για να εξερευνήσουν όμορφες αμμουδερές παραλίες και γραφικά χωριά.

Από την περιοχή του Γαυρίου μπορούμε να κατευθυνθούμε στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται αγροτικά χωριά με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία – Φελλός, Μακροτάνταλο, Γίδες, Αμμόλοχος, Βαρίδι, Βιτάλι, αλλά και μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

Μπατσί

Το Μπατσί ανήκει στην κοινότητα της Υδρούσας. Είναι χτισμένο γύρω από ένα κόλπο, βρίσκεται 7 χιλιόμετρα μακριά από το Γαύριο και 27 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα.

Όπως και το Γαύριο, το Μπατσί κάποτε ήταν ψαροχώρι. Σήμερα όμως είναι το πιο τουριστικό και κοσμοπολίτικο μέρος του νησιού και τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή. Ωστόσο, παρά την τουριστική του ανάπτυξη, έχει κρατήσει την παραδοσιακή του γοητεία και έχει μικρά σπίτια με κεραμίδια τα οποία έχουν χτιστεί αμφιθεατρικά.

Έχει όλες τις ανέσεις για όμορφες διακοπές: ταβέρνες, ουζερί, νυχτερινή διασκέδαση, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταχυδρομείο, τράπεζα, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και πολλά τουριστικά μαγαζάκια. Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι το γεγονός ότι όλα τα σημεία είναι σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και μπορούμε να μετακινούμαστε με τα πόδια.

Δεν παραλείπουμε να περπατήσουμε κατά μήκος του κόλπου το βράδυ που το φεγγάρι πέφτει πάνω στα ήσυχα νερά και να νιώσουμε τη μαγεία της βραδιάς.

androw-xarths-ingoden.gr

Παλαιόπολη

Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Παλαιόπολης βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Άνδρου στη θέση της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού. Απέχει 16 χιλιόμετρα από τη Χώρα και είναι μια καταπράσινη τοποθεσία. Ύστερα από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 1956 από τον καθηγητή Κοντολέων στο μέρος, ήρθαν στο φως τα ερείπια της αρχαίας πόλης, αγγεία και αρκετά γλυπτά. Το σημαντικότερο εύρημα όμως ήταν το περίφημο άγαλμα του θεού Ερμή.

Σήμερα είναι ένα καταπράσινο χωριό χτισμένο στην πλαγιά του όρους Πέταλο. Στο ψηλότερο σημείο του υπάρχουν οι μοναδικοί καταρράκτες των Κυκλάδων. Στο χωριό υπάρχει ταβέρνα, καφενείο και ένα μικρό μουσείο.

Μεσαριά

Η Μεσαριά ή Μέσα Μεριά όπως παλιότερα ήταν γνωστή η περιοχή βρίσκεται στην ενδοχώρα της Άνδρου, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Χώρα. Είναι ένα μεσαιωνικό χωριό με ερειπωμένους πύργους και τη βυζαντινή εκκλησία του Ταξιάρχη, χτισμένη το 1158 και ανακαινισμένη προσφάτως. Παλιότερα αποτελούσε το κέντρο του νησιού μιας και η θέση της πρόσφερε ασφάλεια στους κατοίκους απέναντι στις πειρατικές επιδρομές. Είναι ένα καταπράσινο χωριό με πολλές εύφορες και καλλιεργούμενες εκτάσεις που προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες και πεζοπορίες στη φύση.

Αλαδινό

Εκεί βρίσκεται το λεγόμενο σπήλαιο του Αλαδινού το οποίο είναι πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες και το παλιό πέτρινο μονοκάμαρο γεφύρι. Για να φτάσει κανείς στο χωριό Αλαδινό πρέπει να φτάσει στην Μεσαριά.

andros-gefyri-aladinou-ingolden.gr
Γεφύρι στο Αλαδινό

Κόρθι

Το ψαροχώρι Κόρθι βρίσκεται στο νότιοανατολικό τμήμα της Άνδρου και απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Ο οικισμός πλαισιώνεται μοναδικά από τη θέα των περισσοτέρων γύρω χωριών. Η περιοχή ξεχωρίζει για τους όμορφους περιστερώνες της, δείγματα υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής. Είναι ένα μέρος που σφύζει από ζωή, καθώς υπάρχουν πολλές ταβέρνες, ουζερί και μπαράκια αλλά ταυτόχρονα προσφέρεται και για ήσυχες οικογενειακές διακοπές. Ο Όρμος Κορθίου αποτελεί και το επίκεντρο των αθλητικών δραστηριοτήτων του νησιού.

Όρμος

Το χωριό Όρμος είναι η έδρα του δήμου Κορθίου. Είναι ένα μικρό παραλιακό χωριό με πολλές επιλογές διασκέδασης. Κάποια παλαιά παραδοσιακά μονοπάτια θα μας οδηγήσουν σε γραφικούς περιστερώνες. Κοντά στον Όρμο είναι η πεδιάδα Διποτάματα, με τους μοναδικούς νερόμυλους, μια περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς.

Καππαριά

Κοντά στον Όρμο βρίσκεται, επίσης, το όμορφο χωριό Καππαριά, ένα καταπράσινο χωριό χτισμένο στην πλαγιά του βουνού Γερακών, με περιστερώνες, νερόμυλους και μεσαιωνικές αγροτικές κατοικίες δείγμα της ιδιαίτερης ανδριώτικης αρχιτεκτονικής. Από την κορφή του βουνού πηγάζει ο ποταμός της Καππαριάς που καταλήγει στην κοιλάδα του Κορθίου και φτάνει μέχρι την θάλασσα. Το χωριό το όνομα του το πήρε λόγω του ότι εκεί φυτρώνει άφθονη κάππαρη.

Συνέτι

Το Συνέτι είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα νότια της Χώρας. Τα λευκά σπίτια του οικισμού είναι χτισμένα αμφιθεατρικά, ενώ μπορούμε να δούμε και γραφικούς ανεμόμυλους. Στο Συνέτι βρίσκεται το πρώτο σχολείο που χτίστηκε στην Άνδρο και ήταν δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Ο θρύλος αποδίδει την ονομασία του χωριού στον ίδιο το Χριστό που περνώντας από τον οικισμό και ερωτώμενος για την επωνυμία του, απάντησε: «ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙ».

andros-tourliths-ingolden.gr
Ο φάρος Τουρλίτης βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Χώρας και είναι ο μοναδικός φάρος στην Ελλάδα που έχει χτιστεί σε βράχο μέσα στη θάλασσα.

Λειβάδια

Τα Λειβάδια είναι κτισμένα στους πρόποδες του βουνού Γερακώνες, στην κατάφυτη από εσπεριδοειδή κοιλάδα που την διασχίζει ο Μεγάλος Ποταμός και εκβάλει στο Παραπόρτι.

Μένητες ή Μαίνητες

Οι Μένητες είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Άνδρου, χτισμένο στις πλαγιές του βουνού Πέταλο, σε 200 μέτρα υψόμετρο. Ο οικισμός βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα, τη Χώρα. Το χωριό είναι γνωστό για τις πηγές του με τρεχούμενο νερό και το πράσινο που το περιβάλλει.

Σύμφωνα με την παράδοση, στους Μένητες γίνονταν μεγάλες γιορτές αφιερωμένες στο Θεό Διόνυσο. Μάλιστα λέγεται ότι από τις βρύσες με τις κεφαλές των λεόντων που βρίσκονται στην πλατεία του χωριού έτρεχε κρασί. Το όνομα του χωριού προέρχεται από τις μαινάδες, τις νύμφες του Διονύσου.

Η παρασκευή των αμυγδαλωτών είναι μια παραδοσιακή διαδικασία, που γίνεται κατά τη διάρκεια της γιορτής “Πηγές του Διονύσου”. Η γιορτή αυτή είναι μια μεγάλη τουριστική ατραξιόν για το χωριό και είναι εμπνευσμένη από τις πηγές.

Είναι ένας παράδεισος για τους πεζοπόρους, υπάρχουν άψογα πλακόστρωτα δρομάκια και μονοπάτια ιδανικά για πεζοπορία. Κάποιες καλές επιλογές για πεζοπορία είναι ο δρόμος προς το Μοναστήρι της Παναχράντου, από τον Πίτροφο ως την Παλαιόπολη και από τη Λάμυρα ως τη Χώρα. Αυτά τα σημεία είναι εύκολα προσβάσιμα με τα πόδια.

andros-mainhtes-ingolden.gr
Μένητες ή Μαίνητες

Στραπουργιές, Μεσαθούρη, Υψηλού και Λάμυρα

Μετά από τις Μαίνητες ή Μένητες συνεχίζοντας τον δρόμο προς την Χώρα, συναντάμε τους οικισμούς Στραπουριές, Μεσαθούρη και Υψηλού, λίγο πιο χαμηλά στην πλαγιά του βουνού, βρίσκεται ο οικισμός των Λαμύρων.

Τα σπίτια αυτών των οικισμών είναι απλωμένα, ανάμεσα στα δένδρα, και έχουν ολάνθιστους κήπους με λουλούδια και περιβόλια με εσπεριδοειδή. Η Θέα είναι μοναδική! Όλα τα χωριά βλέπουν ολόκληρη την κοιλάδα, μέχρι τη Χώρα.

Μεσαθούρι: Το χωριό Μεσαθούρι φημίζεται για την γραφική του θέα. Οι ντόπιοι είναι ζεστοί κα φιλικοί άνθρωποι. Μιας και το χωριό έχει πυκνή βλάστηση, υπάρχουν πολυάριθμα και ενδιαφέροντα δρομάκια για πεζοπορία. Ωστόσο, καλό θα ήταν να έχουμε μαζί μας έναν οδηγό.

Λάμυρα: Το χωριό πήρε το όνομά του κατά τον 17ο αιώνα, όταν ο Γάλλος βοτανολόγος και περιηγητής Τουρνεφόρ το ονόμασε “Μύρα” της Άνδρου. Ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό παρουσιάζουν οι επαύλεις των εφοπλιστών.

Στενιές

Οι Στενιές είναι ένα πανέμορφο χωριό με υπέροχα αρχοντικά, πύργους, σπίτια με λουλούδια και περβόλια, με το ποτάμι του και την πυκνή βλάστηση. Βρίσκεται βόρεια της Χώρας Άνδρου. Είναι το χωριό των καπεταναίων. Περπατώντας στα σοκάκια του χωριού μπορούμε να θαυμάσουμε τα υπέροχα αρχοντικά και να μαντεύουμε ιστορίες χλιδής που κρύβονται πίσω από τους χοντρούς τοίχους και τις γεμάτες με άνθη ταράτσες.

Αποίκια

Τα Αποίκια είναι κτισμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά με θέα τη θάλασσα και τις Στενιές. Το χωριό είναι σχετικά μεγάλο. Απέχει από την Χώρα περίπου 6 χιλιόμετρα. Τα σπίτια έχουν κεραμοσκεπές και το νερό εκτός από κυρίαρχο είναι και ιαματικό. Στο κέντρο του οικισμού θα συναντήσουμε και τις διάσημες πηγές Σάριζα αλλά και το εργοστάσιο εμφιάλωσης του ομώνυμου νερού. Μπορούμε, επίσης, να επισκεφθούμε τις ιαματικές πηγές με τις θεραπευτικές ιδιότητες που βρίσκονται στην περιοχή.

Η Πυθάρα είναι ένας βιότοπος που βρίσκεται στην Αποίκια, με λίμνες και καταρράκτες που θα μας εντυπωσιάσει. Σ’ ένα σημείο όχι πολύ μακριά από το χωριό το νερό σχηματίζει ένα καταρράκτη το χειμώνα που έχει πολύ νερό ενώ το καλοκαίρι τα γυμνά βράχια ανάμεσα στα πυκνά δένδρα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.

Βουρκωτή

Η Βουρκωτή είναι το πιο ορεινό χωριό της Άνδρου σε υψόμετρο 620 μέτρων. Όσοι την έχουμε επισκεφθεί κατακαλόκαιρο, βράδυ χωρίς ζακέτα το έχουμε μετανιώσει. Όση ζέστη να κάνει στο νησί στη Βουρκωτή έχει κρύο. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, ρέματα και το κλίμα της κρίνεται πολύ υγιεινό. Είναι φημισμένη για την παραγωγή πατάτας, λαδιού και κτηνοτροφικών προϊόντων.

andros-vourkvth-ingolden.gr
Βουρκωτή

Ρεύματα

Ένα χωριό με λίγα σπίτια και οργιώδη βλάστηση. Τα πλατάνια έχουν κισσούς πλεγμένους γύρω τους, οι ιτιές και οι λεύκες κρύβουν τον ουρανό. Σπάνια εικόνα για τις Κυκλάδες.

Απρόβατο

Ο οικισμός του Απροβάτου βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από το Μπατσί. Τα σπίτια του ξεκινούν σχεδόν από τη θάλασσα και φτάνουν στην Κουβάρα, το χωριό χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Απροβάτου.

Είναι ένα πανέμορφο χωριό με πολύ πράσινο, χτισμένο πάνω στο βουνό. Στο Απρόβατο υπάρχουν πολλά τρεχούμενα νερά στα οποία οφείλεται η πλούσια βλάστησή του. Μπορούμε να δούμε πολλά παλιά σπίτια και περιστερώνες με μαγευτική θέα προς τη θάλασσα. Στο Απρόβατο βρίσκεται και μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Άνδρου με εξαιρετικό φαγητό.

Άγιος Πέτρος

Ο οικισμός του Αγίου Πέτρου βρίσκεται νότια του Γαυρίου, στη δυτική πλευρά της Άνδρου. Πρόκειται για έναν όμορφο παραθαλάσσιο χωριό που προσφέρεται για ξεκούραση και οικογενειακές διακοπές. Το χωριό προσφέρει πανέμορφη θέα προς την πεδιάδα. Η παραλία του Αγίου Πέτρου είναι μαγευτική με καταγάλανα νερά. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά και διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και μαγαζιά διασκέδασης.

Αηδόνια

Ένα όμορφο χωριουδάκι με πλούσια βλάστηση, άφθονα νερά, τα περίφημα αρχοντικά,  και  πέτρινα χαλάσματα. Η περιοχή ξεχωρίζει για τους όμορφους περιστερώνες της, δείγματα υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής. Ένα τσιμεντένιο μονοπάτι μας οδηγεί στη μοναδική βρύση του χωριού, που είναι και η ωραιότερη πλύστρα του νησιού όπου ακόμη πλένουν εδώ τα ρούχα τους οι γυναίκες.

Παραλίες στην Άνδρο

Ανατολική Άνδρος

Στην ανατολική πλευρά του νησιού θα έχουμε την ευκαιρία να κολυμπήσουμε σε μοναδικής ομορφιάς παραλίες. Ωστόσο είναι εκτεθειμένες στα μελτέμια και τους βορειοανατολικούς ανέμους.  

andros-ths-grias-to-phdhma-ingolden.gr
Της γριάς το πήδημα

Της Γριάς το πήδημα

Από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλείς παραλίες στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, στο βόρειο τμήμα του Όρμου Κορθίου. Δεν είναι μεγάλη παραλία. Έχει άμμο και λεπτό βότσαλο και τα νερά της είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα.

Συγκεντρώνει πολύ κόσμο, όχι μόνο για τη μοναδική αμμουδιά της αλλά και για το όνομα της και τον μύθο που αυτό κουβαλάει. Παρά τη φήμη της, η παραλία θεωρείται αρκετά δυσεύρετη και δυσπρόσιτη. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρά το ότι η ίδια η παραλία είναι ιδανική για οικογένειες η προσέγγισή της είναι δύσκολη καθώς από το ύψος του δρόμου περιλαμβάνει μια σύντομη κατάβαση της πλαγιάς ακολουθώντας ένα μονοπάτι για περίπου 5 λεπτά.

Ο χαρακτηριστικός βράχος που έδωσε το όνομα στην παραλία, έχει μια ιστορία. Κατά την παράδοση το Επάνω Κάστρο του Κοχύλου ήταν απόρθητο. Οι Τούρκοι για να το κατακτήσουν έβαλαν μια γριά με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν καταφύγιο στο κάστρο. Όταν οι κάτοικοι τις δέχτηκαν η γριά άνοιξε κρυφά τις πύλες και το κάστρο κυριεύτηκε. Στη συνέχεια η γριά, από την τεράστια ντροπή της και μετανιώνοντας για το κακό που προξένησε, λέγεται ότι, σκαρφάλωσε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Στο σημείο που έπεσε πέτρωσε. Σύμφωνα με τους ντόπιους, αν δούμε τον πανύψηλο χαρακτηριστικό βράχο από κάποια συγκεκριμένη οπτική γωνία θυμίζει το προφίλ μίας ηλικιωμένης που φορά το χαρακτηριστικό της μαντήλι.

Άλλος μύθος αναφέρει πως οι Τούρκοι κυνηγούσαν μια γριά και αυτή απελπισμένη ανέβηκε στον εν λόγω βράχο και προτίμησε να αυτοκτονήσει από το να πέσει στα χέρια των κατακτητών.

Μια τρίτη λιγότερο δημοφιλής εκδοχή λέει ότι η γριά πήδηξε από τον βράχο καθώς έχοντας βρεθεί για τρίτη φορά χήρα δεν άντεξε τη μοναξιά και θέλησε να θέσει τέρμα στη ζωή της.

Πώς θα φτάσουμε: Από τον Όρμο Κορθίου ακολουθούμε την ακτογραμμή με κατεύθυνση βόρεια. Μετά το λιμάνι Βίντζι και την διασταύρωση προς Ρωγό συνεχίζουμε ευθεία και συναντάμε την παραλία στα δεξιά μας. Όταν φανεί η παραλία από κάτω, αφήνουμε το αυτοκίνητο και παίρνουμε το μονοπάτι που οδηγεί σ’ αυτήν.

Νειμποριό

Στα αριστερά της Χώρας, και σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τον κεντρικό  της δρόμο, βρίσκεται η Παραλία Νειμποριό. Η αβαθής αμμουδιά, ειδικά κοντά στον Ναυτικό Όμιλο, προστατευμένη από τον αέρα, είναι ιδανική για μικρά παιδιά. Είναι οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες, ντους και αποδυτήρια και λειτουργούν ταβέρνες, καφέ και μαγαζιά.
Στην Παραλία Νειμποριό εκβάλει επίσης ένα ποταμάκι που πηγάζει από το χωριό Λάμυρα και φτάνει μέχρι τη θάλασσα έχοντας νερό ακόμη και τον Αύγουστο. Στο μέσο της παραλίας στέκει ο γνωστός στους ντόπιους ως ο βράχος «Τούρλος» που την χωρίζει στα δυο. Από τη μια μεριά άμμος, από την άλλη βότσαλα.
Πώς θα φτάσουμε: Με τα πόδια από τη Χώρα, ή με Ι.Χ, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς τις Στενιές.

Συνετί

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, ακριβώς κάτω από το ομώνυμο χωριουδάκι.
Από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Με κατάλευκα βότσαλα, βαθιά και κρυστάλλινα νερά και σπηλιές μέσα στη θάλασσα. Θα έχουμε φυσική σκιά το απόγευμα λόγω των βουνών που ορθώνονται από πάνω της.  Είναι εκτεθειμένη στους βοριάδες. Η Παραλία Συνετί αποτελεί φυσική απόληξη της περίφημης κοιλάδας Διποτάματα με το ξακουστό ομώνυμο φαράγγι τους και τους παραδοσιακούς νερόμυλους. Εδώ γυρίστηκαν αρκετές σκηνές της ταινίας «Μικρά Αγγλία».
Σε μικρή απόσταση από την παραλία θα βρούμε εστιατόριο και μπαρ.
Πώς θα φτάσουμε: Από τη Χώρα ακολουθούμε την κεντρική οδό προς Κόρθι και στρίβουμε αριστερά προς το χωριό Συνετί και αμέσως αριστερά προς την παραλία.

andros-axla-ingolden.gr
Άχλα

Άχλα

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, βόρεια της Χώρας.
Παραλία με ψιλή άμμο, μικρό λευκό βότσαλο, μαγευτικά νερά, πλατάνια μέχρι λίγο πριν την άμμο κι ένα ποταμάκι που καταλήγει στην παραλία.
Είναι ένας όμορφος κλειστός κόλπος και για αυτό η θάλασσα είναι ήσυχη ακόμη και με δυνατό άνεμο. Στο ένα άκρο βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και στο άλλο άκρο ο επιβλητικός φάρος της Γριάς.
Πώς θα φτάσουμε: Η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο που ξεκινά δεξιά από το χωριό Βουρκωτή και φτάνει μέχρι κάτω στην παραλία. Θέλει όμως προσοχή γιατί είναι κατηφορικός,. Όταν δεν έχει μελτέμι ένα μικρό καραβάκι κάνει συχνά δρομολόγια από τη Χώρα.

Παραπόρτι

Βρίσκεται δεξιά της Χώρας, είναι μια μεγάλη παραλία με πολύ άμμο και αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά. Είναι βαθιά, άγρια θάλασσα, συχνά με τα μελτέμια έχει ψηλά κύματα, έχει όμως καταπληκτική θέα στην Χώρα. Θα πρέπει να προσέχουμε όταν φυσούν βόρειοι άνεμοι, λόγω ισχυρών υπόγειων ρευμάτων. Σε μικρή απόσταση θα βρούμε και μια ταβέρνα.
Πώς θα φτάσουμε: Με τα πόδια από την πλατεία Καΐρη της Χώρας ή με το αυτοκίνητο από Λιβάδια.

Βίντζι

Μια μικρή παραλία, με ελάχιστη αμμουδιά, αλλά με καλή πρόσβαση και πεντακάθαρα νερά, που βρίσκεται στην περιοχή του Κορθίου. Τα κρυστάλλινα νερά μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε ξεφύγει από τον τουριστικό Όρμο.
Διαθέτει καμπίνες και ντους και πολύ κοντά βρίσκουμε μια ταβέρνα.
Πώς θα φτάσουμε: Από τον όρμο Κορθίου παίρνουμε το δρόμο προς βορρά και σε λίγα λεπτά βρισκόμαστε στην παραλία.

andros-paraporti-ingolden.gr
Παραπόρτι

Κόρθι

Βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό της Άνδρου, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι μεγάλη σε έκταση, με καταγάλανα νερά. Τα μελτέμια θα μας δυσκολέψουν αν θέλουμε να απολαύσουμε το κολύμπι σε ήσυχα νερά, αλλά ο όρμος είναι ιδανικός για windsurfing.
Πώς θα φτάσουμε: Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον οικισμό. Επίσης, υπάρχει συγκοινωνία με τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ.

Ατένι

Η παραλία Ατένι βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Άνδρου σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το Μπατσί. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο πανέμορφες αμμώδεις παραλίες: Φτάνοντας στον κόλπο του Ατενίου θα συναντήσουμε στα αριστερά μας την κύρια παραλία Ατένι, η οποία είναι και η δημοφιλέστερη καθώς είναι καλά προστατευμένη από τα μελτέμια. Εδώ θα βρούμε ξαπλώστρες και καντίνα.

Ωστόσο η περιοχή του Ατενίου καλύπτει όλα τα γούστα καθώς σε μικρή απόσταση στα δεξιά μπορούμε να κολυμπήσουμε στα καταγάλανα νερά μιας δεύτερης μεγαλύτερης και επίσης αμμώδους παραλίας που ονομάζεται Λεύκα. Αυτή η παραλία είναι λιγότερο γνωστή και έτσι πιο ελκυστική για όσους αναζητούμε απομονωμένες παραλίες για να κολυμπήσουμε.
Πώς θα φτάσουμε: Παίρνουμε το δρόμο από το Μπατσί και ακολουθούμε τη σήμανση. Το τελευταίο τμήμα του δρόμου είναι χωμάτινο, αλλά σε εξαιρετική κατάσταση.

andros-ateni-ingolden.gr
Ατένι

Βόρη

Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στο χωριό Άρνη.
Μια αμμώδης παραλία με καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά και δέντρα που θα μας εξασφαλίσουν  σκιά. Ξεχωριστή «πινελιά» το ναυάγιο –ένα πλοίο που έχει κολλήσει στους βράχους. Δεν είναι οργανωμένη και φυσικά την πιάνει ο βοριάς. Είναι καλή για ψάρεμα.
Πώς θα φτάσουμε: Από το δρόμο προς Ρέματα και Άρνη, μετά τα Ρέματα παίρνουμε αριστερά τον χωματόδρομο και πάλι αριστερά στην πρώτη διακλάδωση. Υπάρχει και δρόμος από τη Βουρκωτή αλλά είναι πιο σύντομος και τραχύς.

Πέζα – Μικρή και Μεγάλη

Βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού, ακριβώς «πάνω» στο Καβοντόρο.  Παραλίες με άμμο και βότσαλα, για όσους αγαπάμε την απομόνωση, είναι ιδανικές για ψάρεμα. Δεν συνιστώνται όταν φυσούν βόρειοι άνεμοι, καθώς λόγω της θέσης τους είναι εκτεθειμένες στα μελτέμια.
Πώς θα φτάσουμε: Από το Γαύριο παίρνουμε το δρόμο προς Φελλό, περνάμε τη διασταύρωση για Μυρμηγκιές και στην επόμενη διακλάδωση που συναντάμε παίρνουμε τον δρόμο αριστερά. Μετά τον Σιδόντα παίρνουμε το χωματόδρομο προς Χάρτες και από εκεί φθάνουμε στην Πέζα. Υπάρχει δρόμος και από το χωριό Καλιβάρι.

Βιτάλι

Βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο ομώνυμο χωριό. Είναι από τις καλύτερες παραλίες της Άνδρου με μεγάλη αμμουδιά, αλλά και βότσαλα. Για όσους αναζητούμε σκιά θα τη βρούμε κάτω από τους βράχους. Υπάρχουν ξαπλώστρες και τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί ταβέρνα.
Πώς θα φτάσουμε: Μετά το Γαύριο παίρνουμε τον δρόμο προς Άγιο Πέτρο. Στο χωριό ο δρόμος διακλαδώνεται αριστερά προς Βιτάλι και δεξιά προς Γίδες. Ακολουθούμε το δρόμο προς Βιτάλι. Σχεδόν η μισή διαδρομή είναι χωματόδρομος αλλά είναι από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού και έχει μήκος περίπου 15 χλμ.

Γιάλια – Εμπρός και Πίσω

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, αμέσως μετά τη Χώρα, στο χωριό Στενιές.
Στα εμπρός Γιάλια υπάρχει χαλικάκι, καθώς και χοντρά βότσαλα, ενώ λειτουργεί και εστιατόριο. Στα πίσω Γιάλια έχει αμμουδιά. Θα βρούμε ξαπλώστρες και beach bar. Μπορούμε να πάμε από τη μια παραλία στην άλλη, κολυμπώντας. Μετά το απόγευμα λόγω των ψηλών δένδρων σχεδόν όλη η παραλία έχει σκιά. Η θάλασσα είναι βαθιά και ο βυθός καθαρός, υπέροχος. Θα μας φανούν χρήσιμα τα βατραχοπέδιλα, τα παπούτσια θάλασσας και η μάσκα για το βυθό. 
Πώς θα φτάσουμε: Από τη Χώρα ακολουθούμε το δρόμο προς Νειμποριό κι εκεί στρίβουμε αριστερά προς Στενιές και Αποίκια. Σε λίγα λεπτά συναντάμε στα δεξιά μας τη διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Στενιές. Την ακολουθούμε και συναντάμε τα εμπρός Γιάλια στα δεξιά μας. Στα πίσω Γιάλια φτάνουμε με τα πόδια, αφήνοντας το αυτοκίνητο στον κεντρικό δρόμο. Το καλοκαίρι θα δυσκολευτούμε να παρκάρουμε.

andros-giali-ingolden.gr
Πίσω Γιάλια

Ζόρκος

Μεγάλη όμορφη παραλία, πάνω από το Γαύριο και μετά από το Βαρίδι. ΒΑ του νησιού.
Η άμμος είναι χρυσή, τα νερά πεντακάθαρα και τα βράχια προσφέρουν σκιά σε λίγους τυχερούς. Η παραλία είναι οργανωμένη αλλά είναι μεγάλη που δεν ασφυκτιά με πολύ κόσμο. Εξαιρετική παραλία και για όσους αγαπούν το ψάρεμα. Το καλοκαίρι λειτουργεί ταβέρνα.
Πώς θα φτάσουμε: Από το Γαύριο, με αυτοκίνητο η διαδρομή είναι μισή ώρα. Άσφαλτος μέχρι το Βαρίδι και θα συνεχίσουμε σε χωματόδρομο σε καλή κατάσταση για 5 χλμ, περίπου.

Δυτική Άνδρος

Στη δυτική πλευρά θα βρούμε τις μεγάλες αμμώδεις παραλίες του νησιού, οι περισσότερες αξιοποιημένες τουριστικά, καθώς διαθέτουν ξαπλώστρες και beach bars, ενώ σε αρκετές υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια.

Μπατσί

Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, που είναι από τα πλέον πολυσύχναστα του νησιού.
Μια απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά, με αλμυρίκια ιδανική για παιδιά, οικογένειες και προστατευμένη από τους αέρηδες. Επειδή είναι τεράστια δεν ασφυκτιά, τα μικρά παιδιά μπορούν να κάνουν άφοβα μπάνιο, η θάλασσα δεν είναι βαθιά. Υπάρχουν ξαπλώστρες και δίπλα στην παραλία μπορούμε να βρούμε πολλές ταβέρνες, καφέ και μεζεδοπωλεία. Υπάρχει δυνατότητα θαλάσσιων σπορ.
Πώς θα φτάσουμε: Πολύ εύκολα είτε με ΙΧ, είτε με λεωφορείο. Δίπλα στην παραλία υπάρχει άνετο πάρκινγκ.

Χρυσή Άμμος

Στην δυτική Άνδρο, ανάμεσα στο λιμάνι του Γαυρίου και το κοσμοπολίτικο Μπατσί, συναντάμε μία από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού. Πρόκειται για μια από τις πρώτες οργανωμένες πλαζ της Άνδρου, πόλος έλξης δεκάδων παραθεριστών σε καθημερινή βάση.

Πλατιά και ρηχή παραλία. Οργανωμένη, με ξαπλώστρες, beach bar, προσφορά πολλών θαλάσσιων σπορ και δυνατή μουσική. Το χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα της αμμουδιάς με την λεπτή σαν πούδρα άμμο έδωσε στην παραλία το όνομά της. Η θέση της εξασφαλίζει ικανοποιητική προστασία από τα μελτέμια. Στην παραλία λειτουργεί επίσης και σχολή καταδύσεων.
Πώς θα φτάσουμε: Πολύ εύκολα, με Ι.Χ. ή λεωφορείο. Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι προς την Χώρα, μόλις 2 χιλιόμετρα από το Γαύριο, Υπάρχει παρκινγκ, αλλά είναι πολύ μικρό για τις ανάγκες της παραλίας. Οι περισσότεροι παρκάρουν πάνω στον κεντρικό δρόμο.

andros-xrysh-ammos-ingolden.gr
Χρυσή άμμος

Άγιος Πέτρος

Βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Μπατσί στο Γαύριο, λίγο μετά την «Χρυσή Άμμο».
Είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, αμμώδης, με ρηχή θάλασσα. Η άμμος μοιάζει πολύ με αυτή της Χρυσής άμμου. Αρκετά εκτεθειμένη στα μελτέμια. Πλήρως οργανωμένη, με ξαπλώστρες και beach bar, με θαλάσσια σπορ καθώς και οικογενειακές ταβέρνες.
Πώς θα φτάσουμε: Πολύ εύκολα, με Ι.Χ. ή λεωφορείο. Από το Γαύριο ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο προς την Σταυροπέδα. Την συναντούμε δεξιά. Υπάρχει άνετος χώρος για παρκινγκ.

Φελλός

Βρίσκεται στο Βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, λίγο βορειότερα από το λιμάνι του Γαυρίου, από το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα.
Πολύ μεγάλη αμμουδιά, με κρυστάλλινα νερά, το βάθος των οποίων ποικίλλει. Την πιάνει ο βόρειος άνεμος, δεν είναι οργανωμένη, έχει όμως δέντρα που θα μας εξασφαλίσουν σκιά. Πολύ κοντά στην παραλία θα βρούμε και μια ταβέρνα. Είναι καλή για ψάρεμα. Κοντά βρίσκονται οι παραλίες Κούρταλη και Σέλκι.
Πώς θα φτάσουμε: Μετά το Γαύριο παίρνουμε το δρόμο προς Φελλό και Άνω Φελλό. Ο δρόμος θα μας οδηγήσει στην παραλία.

Αγία Μαρίνα

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, μετά το Μπατσί, προς τη Χώρα.
Αμμώδης παραλία, με ρηχά και κρυστάλλινα νερά και δένδρα για την προστασία μας από τον ήλιο. Δεν είναι οργανωμένη. Λειτουργεί ταβέρνα.
Πώς θα φτάσουμε: Από το Μπατσί προς την Σταυροπέδα μετά την παραλία Στιβάρι.

Χαλκολιμιώνας

Βρίσκεται στο κέντρο της δυτικής ακτής του νησιού, περιοχή Σταυροπέδας – Δήμου Χώρας Άνδρου.
Παραλία με άμμο αλλά και βότσαλο και ρηχά νερά. Προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους. Δεξιά κι αριστερά έχει βράχια και θεωρείται καλή για ψάρεμα. Θα βρούμε και beach bar.
Πώς θα φτάσουμε: Πολύ εύκολα με Ι.Χ. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο προς Χώρα, στη Σταυροπέδα υπάρχει διακλάδωση δεξιά και αμέσως πάλι δεξιά που οδηγεί στην παραλία. Υπάρχει άνετο παρκινγκ.

andros-xalkolimivnas-ingolden.gr
Χαλκολιμιώνας

Πισωλιμιώνας

Βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της Άνδρου, ανάμεσα στους οικισμούς του Άνω και του Κάτω Φελλού. Απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου.
Είναι μια μεγάλη και απόλυτα ήσυχη παραλία. Έχει υπέροχο ηλιοβασίλεμα, χοντρή άμμο και βότσαλο και δροσερά νερά που συνθέτουν ένα ρομαντικό περιβάλλον που δεν πρέπει να χάσουμε.
Δεν θα βρούμε δέντρα για σκιά ούτε κάποια ταβέρνα – η πιο κοντινή βρίσκεται στον Φελλό, ούτε καντίνα. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, αλλά κρύα! Ιδανική για ψαράδες και όσους αγαπούν την απομόνωση.
Πώς θα φτάσουμε: Ακολουθώντας τον δρόμο για τον Φελλό, θα βρούμε τη διασταύρωση με τον χωματόδρομο που οδηγεί στον Πισωλιμιώνα.

Αποθήκες

Βρίσκεται στη ΝΔ ακτή της Άνδρου μετά το Χαλκολιμιώνα προς το Κόρθι, στο Δήμο του οποίου και ανήκει.
Παραλία με άμμο, κρυστάλλινα νερά και βαθιά στο μισό μέτρο. Ένας μικρός και γραφικός κολπίσκος, ιδανικός και για ψάρεμα. Υπάρχουν λίγες ομπρέλες, ενώ λειτουργεί και καντίνα. Λόγω των βράχων είναι ιδανική για βουτιές, μια απλή μάσκα θαλάσσης θα μας φανεί χρήσιμη μιας και ο βυθός έχει ενδιαφέρον.
Πώς θα φτάσουμε: Με Ι.Χ. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο προς Χώρα, στη Σταυροπέδα υπάρχει διακλάδωση δεξιά και αμέσως πάλι δεξιά που οδηγεί στην παραλία Χαλκολιμιώνα. Μισό χιλιόμετρο, περίπου, πριν το τέλος του δρόμου χωματόδρομος στα αριστερά, μας οδηγεί στις Αποθήκες. Υπάρχει χώρος για parking.

Πύργος

Βρίσκεται στην ΒΔ ακτή του νησιού, περιοχή Μερμηγκιές Γαυρίου.
Αν και δυσπρόσιτη η Παραλία Πύργος θα μας ανταμείψει με τα δροσερά νερά και την αμμουδιά της. Εξάλλου ο πύργος που στέκει στην βορειοδυτική της άκρη – και έδωσε το όνομά του στην παρακείμενη ακτή -συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον. Τα βραχώδη τμήματα της παραλίας είναι ιδανικά για ψάρεμα από την ακτή ή και με ψαροτούφεκο. Ο ορμίσκος που βρίσκεται η αμμουδιά είναι αρκετά κλειστός προστατεύοντας έτσι από τα μελτέμια που πνέουν από τον Κάβο Ντόρο.
Πώς θα φτάσουμε: Η διαδρομή προς την Παραλία Πύργος είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της χωματόδρομος. Κατευθυνόμενοι βορειοδυτικά από το λιμάνι, θα συναντήσουμε στα 8 χιλιόμετρα το χωριό Μυρμηγκιές. Από εκεί είτε επιλέγοντας την διαδρομή από τον οικισμό Ψωριάριζα είτε κατηφορίζοντας προς τα παράλια μέσω άλλων εναλλακτικών δρόμων ξεκινά το χωμάτινο τμήμα της διαδρομής που θα μας οδηγήσει  στην Παραλία Πύργος.

Άγιος Κυπριανός

Βρίσκεται στη Δυτική πλευρά του νησιού, πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Μπατσί στο Γαύριο, λίγο πριν τη «Χρυσή Άμμο».
Μικρή παραλία με αμμουδιά, με χαρακτηριστικό της το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού. Οριοθετείται από βράχους που δημιουργούν καλή σκιά. Είναι Ιδανική για ψάρεμα. Εδώ γίνονται μαθήματα καταδύσεων. Λειτουργεί ταβέρνα.
Πώς θα φτάσουμε: Με Ι.Χ ή λεωφορείο, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο του νησιού από το λιμάνι του Γαυρίου, προς Σταυροπέδα. Μετά τη «Χρυσή Άμμο» και πριν το Μπατσί. Υπάρχει χώρος parking.

andros-agios-kyprianos-ingolden.gr
Άγιος Κυπριανός

Κυπρί

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Μπατσί στο Γαύριο, λίγο πριν τη «Χρυσή Άμμο» και αμέσως μετά τον «Άγιο Κυπριανό».
Μεγάλη παραλία με λεπτή άμμο, απάνεμη, οργανωμένη και ιδανική για οικογένειες  με παιδιά. Υπάρχουν ξαπλώστρες, ενώ λειτουργεί και beach bar. Δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.
Πώς θα φτάσουμε: Με Ι.Χ ή λεωφορείο, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο του νησιού από το λιμάνι του Γαυρίου, προς Σταυροπέδα. Ακριβώς μετά τη «Χρυσή Άμμο» και πριν τον «Άγιο Κυπριανό». Υπάρχει χώρος parking.

Στιβάρι

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, μετά το Μπατσί, προς τη Χώρα.
Μικρή αμμουδιά, με βράχια. Ο συνδυασμός βράχου και αμμουδιάς αλλά και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της γύρω περιοχής μας προσκαλούν να την απολαύσουμε. Στη νότια πλευρά της μικρής παραλίας εκβάλει και ένα μικρό ρεματάκι. Αρκετά καλή για ψάρεμα. Λειτουργεί ταβέρνα.
Πώς θα φτάσουμε: Από το δρόμο που περνάει μέσα από το Μπατσί μετά το λιμάνι στρίβουμε δεξιά πλάι στην ακτή.

Παλαιόπολη

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, στο τέλος του ομώνυμου χωριού.
Παραλία με βότσαλα, όπου βρίσκονταν το αρχαίο λιμάνι του χωριού, που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα της Άνδρου. Η περιοχή είναι κατάσπαρτη με αρχαιότητες. Βυθισμένος στα νερά του κόλπου, βρίσκεται ο βραχίονας του αρχαίου λιμανιού. Θα κολυμπήσουμε δίπλα στα ευρήματα της αρχαίας αγοράς. Η παραλία προσελκύει πολλούς εραστές των καταδύσεων.  Η παραλία δεν είναι οργανωμένη.
Πώς θα φτάσουμε: Από τον κεντρικό δρόμο Γαυρίου προς Σταυροπέδα, φτάνουμε στον οικισμό της Παλαιόπολης. Παρκάρουμε και από το μονοπάτι με πολλά σκαλιά κατεβαίνουμε την πλαγιά ως την παραλία.

Κολώνα
Βρίσκεται στην άκρη του χωριού Μπατσί.
Είναι μικρή, αλλά οργανωμένη με ξαπλώστρες και καντίνα. Τα εντυπωσιακά βράχια, στην άκρη της, είναι ιδανικά για ηλιοθεραπεία.
Πώς θα φτάσουμε: Είτε με ΙΧ, είτε με λεωφορείο. Πάνω από την παραλία υπάρχει αρκετός χώρος για παρκινγκ.

Πλάκα

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Άνδρου, στο δρόμο προς το Κόρθι.
Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο συνδυασμός πράσινου για σκιά, υπέροχων καταγάλανων νερών, άμμου με ψιλό βότσαλο αλλά και βράχου στις γωνιές της, που την καθιστούν ιδανική για ότι κι αν επιθυμήσουμε. Στην περιοχή έχουν εντοπισθεί αξιόλογα ίχνη προϊστορικού οικισμού. Καλή παραλία για ψάρεμα.
Πώς θα φτάσουμε:  Ακολουθώντας το δρόμο Σταυροπέδας – Κορθίου, 2 χλμ, περίπου, μετά το χωριό Ζαγανιάρη, υπάρχει διακλάδωση δεξιά προς Πλάκα. Η διακλάδωση, 3 χλμ περίπου, είναι χωματόδρομος και μάλιστα προβληματικός σε κάποια σημεία του.

andros-pyrgos-ingolden.gr
Παραλία Πύργος

Καμινάκι

Βρίσκεται στην δυτική ακτή του νησιού στην περιοχή Γαυρίου.
Παραλία για ψάρεμα, έχει άμμο αλλά είναι εκτεθειμένη στον βοριά.
Πώς θα φτάσουμε:
 Από τις Μυρμιγκιές κατηφορίζει χωματόδρομος.

Βλυχάδα

Βρίσκεται στην ΒΔ ακτή του νησιού στην περιοχή Γαυρίου.
Παραλία με άμμο, ένας βράχος την χωρίζει στα δυο αλλά την πιάνει αρκετά ο βοριάς. Παραλία καλή για ψάρεμα.
Πώς θα φτάσουμε: Από τον ίδιο χωματόδρομο με αυτόν που οδηγεί στο Καμινάκι.

Κούτσι

Βρίσκεται στην δυτική ακτή του νησιού, στην περιοχή Μπατσίου.
Παραλία με βότσαλα και βράχια, καλή για ψάρεμα.
Πώς θα φτάσουμε: Ακολουθούμε την κεντρική οδό από Γαύριο προς Σταυροπέδα. Μετά την διασταύρωση που αριστερά ανεβαίνει προς Απροβάτου, δεξιά μας βρίσκεται η παραλία. Πρόσβαση από χωματόδρομο ή με τα πόδια.

Αξιοθέατα στην Άνδρο

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης

Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του νησιού που οδηγεί από Γαύριο προς Χώρα, περίπου στα μέσα της διαδρομής.
Η Παλαιόπολη ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου και η μοναδική πόλη στο νησί κατά τα Κλασικά Χρόνια. Ιδρύθηκε τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Τον 1ο μ.Χ. αιώνα άρχισε η παρακμή της, καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ένα μέρος της βυθίστηκε στη θάλασσα. Κατοικήθηκε, πάντως, μέχρι τα πρωτοβυζαντινά Χρόνια. Από την αρχαία πόλη σώζεται το τείχος έως 3 μέτρα σε κάποια σημεία, ιερά, ένας ναός αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα, που λατρευόταν ως κύρια θεότητα μαζί με τον Διόνυσο στην Άνδρο, νεκροταφεία κ.ά.

Από εκεί προέρχεται ο Κούρος που στολίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου και ίσως μία Κόρη, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει την πόλη των κλασικών χρόνων με την αγορά της, αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο και το πιο σημαντικό, ότι οι κάτοικοί της γνώριζαν την κατεργασία μετάλλων. Συνεπώς μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο.
Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως και σπίτια των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπως επίσης μια τρίκλιτη βασιλική, η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση σε ύψος έως τριών μέτρων. Είναι πιθανόν ο ναός να καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 552 της Ανατολικής Μεσογείου, οπότε αντικαταστάθηκε από έναν μικρότερο.
Το 2009 αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο στο κεντρικό κλίτος της βασιλικής του 5ου αιώνα με τα ονόματα των δύο κτητόρων της, που ονομάζονταν: Ευφρόσυνος και Μαρία.

Αρχαιολογικός Χώρος Υψηλής

Βρίσκεται στο χωριό Απρόβατο, λίγο μετά το Μπατσί, καθώς κατευθυνόμαστε προς Χώρα.
Η αρχαία πόλη της Υψηλής, εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια σημαντικά αρχαία λείψανα, όπως το ναό στο κέντρο της ακρόπολης, κτίρια και τμήμα του τείχους, καθώς και πληθώρα κινητών ευρημάτων. Η ανασκαφή έδωσε σημαντικότατα ευρήματα, πολύτιμα για τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή εποχή στις Κυκλάδες και ευρύτερα στο Αιγαίο. Το ιερό, στο κέντρο της ακρόπολης, αφιερωμένο πιθανόν στη θεά Δήμητρα, ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.χ. και συνέχισε τη λειτουργία του τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.χ. Η Υψηλή είναι ο μοναδικός οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Άνδρο.

andros-ypshlh-ingolden.gr
Αρχαιολογικός Χώρος Υψηλής

Στρόφιλας

Βρίσκεται στην περιοχή της Σταυροπέδας, στο κέντρο της δυτικής πλευράς του νησιού, στο ομώνυμο οροπέδιο.
Πρόκειται για οικισμό της Νεολιθικής Εποχής που αποκαλύφθηκε στην περιοχή της Σταυροπέδας, στη δυτική ακτή του νησιού. Είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής που εντοπίστηκε στο Αιγαίο και εκτείνεται σε έκταση που καλύπτει περίπου 25-30 στρέμματα.
Τον οικισμό έφεραν στο φως οι ανασκαφές της ΚΑ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων μετά από εντοπισμό επιφανειακών ευρημάτων. Έχει γίνει η αποκάλυψη τείχους σε μήκος 100 μ., ύψους μέχρι 2 μ. και πάχους 1,60-2,00 μ. Βρέθηκαν εντυπωσιακά πήλινα αγγεία, πίθοι, χύτρες, λίθινα εργαλεία, αιχμές βελών, κοσμήματα, ειδώλια, χάλκινα αντικείμενα, κ.ά.
Ο οικισμός χρονολογείται περίπου το 4000 π.Χ. και χαρακτηρίζεται σαν ο μεγαλύτερος και καλύτερα σωζόμενος Νεολιθικός οικισμός του Αιγαίου, εξαιρετικά πυκνοδομημένος, με πρώιμες αστικές δομές, που προϋποθέτουν ανάλογη κοινωνική οργάνωση. Εντυπωσιάζουν τα λαξευμένα σε βράχους σχήματα που βρέθηκαν και αναπαριστούν ζώα, ψάρια και άλλα, με κυριότερες τις αναπαραστάσεις πλοίων.

Ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος και μπορούμε να τον προσεγγίσουμε μόνο με τα πόδια. Ακολουθώντας τον δρόμο δεξιά από την Σταυροπέδα και αμέσως αριστερά, παίρνουμε το μονοπάτι που οδηγεί στο οροπέδιο.

Ο οικισμός της Ζαγοράς

Βρίσκεται στο ομώνυμο οροπέδιο, στην δυτική πλευρά του νησιού και σχεδόν στη μέση του.
Η Ζαγορά είναι μια από τις καλύτερα σωζόμενες πόλεις της γεωμετρικής περιόδου στην Ελλάδα. Ο αρχαίος οικισμός της Ζαγοράς βρίσκεται στο απόκρημνο οροπέδιο της ομώνυμης χερσονήσου. Οι ανασκαφές που έγιναν από το 1960 μέχρι και σήμερα έφεραν στο φως σημαντικότατα ευρήματα. Η ζωή του οικισμού άρχισε το 10ο αιώνα π.Χ. και διήρκεσε μέχρι το τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. Ο οικισμός προστατευόταν με ισχυρό τείχος μήκους 110 μ. και πάχους 2 έως 4.80 μ., ενώ το ύψος του έφτανε τα 3 μ. Μέσα στον οικισμό υπάρχει ιερό, που πρωτοϊδρύθηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και τα κλασικά χρόνια, παρόλο που ο οικισμός είχε εγκαταλειφθεί τρεις αιώνες νωρίτερα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας εκτίθενται τα ευρήματα της ανασκαφής καθώς και αναπαραστάσεις μιας οικίας και του ναού.
Θα προσεγγίσουμε τον οικισμό με τα πόδια, ακολουθώντας το σχετικό μονοπάτι από τη θέση “Αγία Τριάδα”, λίγο μετά τη Σταυροπέδα, προς Κόρθι. Φθάνουμε μετά από πεζοπορία 40 λεπτών. Υπάρχει σήμανση του μονοπατιού και η διαδρομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

andros-pyrgos-tou-agiou-petrou-ingolden.gr
Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου

Ο πύργος του Αγίου Πέτρου

Ο πύργος του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό κοντά στο λιμάνι του Γαυρίου. Είναι ελληνιστικής εποχής – 4ος-3ος αιώνας π.Χ. και είναι από τους καλύτερα σωζόμενους των Κυκλάδων. Είναι κυλινδρικός και σώζεται σε ύψος περίπου 20 μ. Η διάμετρος της βάσης του είναι 9,40 μ. και είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο. Στο εσωτερικό του διασώζεται ελικοειδής κλίμακα που οδηγούσε σε πέντε τουλάχιστον ορόφους.

Ο πύργος είναι κτισμένος σε μία θέση ιδιαίτερα προνομιακή, αφού δεσπόζει στον κάμπο του Γαυρίου και βλέπει προς τη θάλασσα με δυνατότητα ελέγχου των πλοίων. Επίσης γύρω από το μνημείο υπάρχουν εγκαταστάσεις εξόρυξης μετάλλου, που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του αιώνα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι παρόμοιες εργασίες γίνονταν στην αρχαιότητα. Προφανώς ο ρόλος του μνημείου ήταν για να ελέγχει στεριά και θάλασσα.

Το κάστρο της χώρας

Βρίσκεται στο άκρο της Χώρας, στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη.
Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στην πρωτεύουσα της Άνδρου, είναι το περίφημο κάστρο της, το οποίο ήταν η οχυρωμένη κατοικία του Ενετού ηγεμόνα Μαρίνου Δάνδολου, όταν κατέκτησε το νησί. Χτίστηκε το 1207. Οι πύργοι και οι στρατώνες του κάστρου, καθώς και τα οικόσημα των Ενετών ηγεμόνων, ήταν καλά διατηρημένα μέχρι το 1943. Μετά από το σφοδρό βομβαρδισμό από τους Γερμανούς του ίδιου έτους, το κάστρο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα, μπορεί κανείς να δει μόνο τα ερείπιά του. Η καμάρα στη σημερινή της μορφή κτίστηκε μετά τον πόλεμο.

andros-to-kastro-ths-fanervmenhs-ingolden.gr
Το Κάστρο της Φανερωμένης

Το Κάστρο της Φανερωμένης

Βρίσκεται στα Βόρεια του Γυαλού κοντά στα  600μ. υψόμετρο.
Το Κάστρο της Φανερωμένης ή Πάνω Κάστρο ήταν η μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη της Άνδρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς για προφύλαξη από τους πειρατές. Μπορούσε να προστατεύσει περίπου χίλιους κατοίκους και εθεωρείτο απόρθητο λόγω των υψηλών βράχων που το περιβάλλουν και του ισχυρού του τείχους.  Σήμερα σώζονται μερικά κομμάτια από τα τείχη, καθώς και η εκκλησία της Φανερωμένης. Κοντά στην είσοδο του κάστρου βρίσκεται ένα σπήλαιο με σταλακτίτες. Το τοπίο είναι επιβλητικό και η θέα στο ανατολικό Αιγαίο μοναδική.
Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η εκκλησία της Φανερωμένης και γίνεται πανηγύρι. Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για περίπατο.
Μπορούμε να φτάσουμε με τα πόδια από το χωριό Κοχύλου.

Το άγαλμα του Αφανή Ναύτη

Στην πλατεία, στο κάτω άκρο της Χώρας δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα. Είναι έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή. Τοποθετήθηκε στο βάθρο του στις 5 Νοεμβρίου 1959 και έμεινε ακλόνητος μέχρι τις 30 Απριλίου του 2001 όπου ένας δυνατός αέρας τον έριξε στα μάρμαρα της πλατείας. Μετά την απαραίτητη επισκευή, τοποθετήθηκε στη θέση του. Είναι άγαλμα θρύλος, πόλος έλξης επισκεπτών, σήμα κατατεθέν, κλασικός τόπος αναμνηστικών φωτογραφιών για όλους τους επισκέπτες του νησιού.

Οι Καταρράκτες της Πυθάρας

Βρίσκεται στο χωριό Αποίκια σε απόσταση δέκα λεπτών από τον δρόμο μέσω ενός ομαλού μονοπατιού γεμάτο βλάστηση. Αποκαλείται, σύμφωνα με την παράδοση, και «Νεραϊδότοπος». Τα άφθονα και κρυστάλλινα νερά της δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή. Το τοπίο είναι καταπράσινο κι εδώ μπορούμε να βρούμε σπάνια είδη φυτών και αγριολούλουδων, πολλά και διαφορετικά είδη πουλιών, καθώς και αρκετά αμφίβια. Τα νερά πηγάζουν από την περιοχή Ευρουσιές, στο όρος Πέταλο. Από την Πυθάρα αρδεύονται καλλιέργειες, ενώ από το 1863 μέχρι και το 1936 τα νερά της κινούσαν τη «Φάμπρικα», τον μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, λίγο πιο κάτω, στο χωριό Στενιές.

andros-katarraktes-ths-pytharas-ingolden.gr
Οι Καταρράκτες της Πυθάρας

Σπήλαιο «Φόρος» – Σπήλαιο Αλαδινού

Το σπήλαιο στο χωριό «Αλαδινό» αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Άνδρου. Βρίσκεται λίγο πριν τη Χώρα, στο ομώνυμο χωριό. Έχει ηλικία 4,5 – 5 εκατομμυρίων ετών και έκταση περίπου 500 τ.μ.

Η ξενάγηση ξεκινά από το παλαιό γεφύρι, κατασκευασμένο το 1680 μ. Χ. από τον Ηπειρώτη αρχιμάστορα Κίτσο Ζώη και τη συντεχνία του. Η διαδρομή προς το σπήλαιο είναι 300 μέτρα, μέσα σε ένα παραδοσιακό πλακόστρωτο καλντερίμι. Το μοναδικό λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από το γεφύρι του Αλαδινού, από όπου περνά ο «μεγάλος ποταμός» με τις πάπιες, τις νεροχελώνες, τα χέλια του και μετά από μια πεζοπορική διαδρομή 300 μέτρων, ανάμεσα σε δρύς και αγριοαχλαδιές  φτάνουμε στο σπήλαιο. Όμορφες ξύλινες πινακίδες μας κατευθύνουν. Αποτελείται από πέντε αίθουσες, από τις οποίες οι τέσσερις είναι επισκέψιμες.

Ανακαλύφθηκε το 1932 από τον Ιωάννη Πετρόχειλο και χαρτογραφήθηκε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη συνέχεια. Οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, οι ελικτίτες, οι κρεμαστοί βράχοι και τα πολύχρωμα πετρώματα προσφέρουν ξεχωριστό θέαμα.
Στην είσοδο του σπηλαίου, η ξεναγός θα μας παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφαλή περιήγηση μας. Θα λάβουμε κράνος και φακό. Για την δική μας άνεση, θα ήταν καλό να φοράμε κλειστά παπούτσια και να έχουμε μία μακρυμάνικη μπλούζα μαζί μας. Η θερμοκρασία στο σπήλαιο είναι σταθερή 16-17°C όλο το χρόνο και η υγρασία ανέρχεται στο 75%.

Πηγή Σάριζα

Στο χωριό Αποίκια βρίσκεται η πηγή του μεταλλικού νερού «Σάριζα», που φημίζεται για τις ιαματικές του ιδιότητες. Λίγα μέτρα δυτικότερα από την πηγή βρίσκεται το εργοστάσιο όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο νερό και η ομώνυμη σόδα.
Ο θρύλος λέει ότι ο Πασάς Σαν Ριζάς που ζούσε στο νησί της Εύβοιας, έχασε το φέσι του σε ένα ρέμα το οποίο κατέληξε στο χωριό Αποίκια της Άνδρου σε μια πηγή η όποια και πηρέ το όνομα του. Λένε λοιπόν ότι η πηγή Σάριζα συνδέεται με την Εύβοια.

Αν και η ακριβής χρονολογία ανακαίνισης της μαρμάρινης κρήνης της πηγής παραμένει άγνωστη, γνωρίζουμε ότι η πηγή Σάριζα ιδρύθηκε το 1787 με έξοδα και εποπτεία του Μακάριου Πολέμη. Την πηγή την χρησιμοποιούσαν για τρεις λογούς, την ύδρευση των κατοίκων, για πότισμα των κτημάτων, και για το πλύσιμο των ρούχων από τις γυναίκες του χωριού!

andros-dipotamata-ingolden.gr
Τα Διποτάματα

Τα Διποτάματα

Τα Διποτάματα είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού, ένας επίγειος παράδεισος με πλούσια βλάστηση, παλιούς νερόμυλους και πέτρινα γεφύρια. Είναι ένα ποτάμι μεγάλου φυσικού κάλλους, μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, στη νοτιοανατολική περιοχή του νησιού, ανάμεσα στο Συνετί, Παλαιόκαστρο και Κοχύλου. Είναι τμήμα της διαδρομής που έκαναν όσοι ήθελαν να πάνε από τη Χώρα στο Κόρθι και αντίστροφα. Μάλιστα μέχρι το 1950 αυτή ήταν και η μοναδική οδός επικοινωνίας. Το φυσικό περιβάλλον έχει μείνει στο μεγαλύτερο μέρος του αναλλοίωτο, γιατί η κυκλοφορία έχει διακοπεί τα τελευταία 35 χρόνια. Η βλάστηση είναι πολύ πυκνή . Όλη η ρεματιά αποτελεί καταφύγιο πλήθους ζώων όπως νυφίτσες, ασβοί, λαγοί, φίδια και πουλιά.

Τη χαράδρα διασχίζει πλατύ πλακόστρωτο καλντερίμι. Στο σημείο που τέμνεται με το ποτάμι υπάρχει τοξωτό γεφύρι και κατά διαστήματα υπάρχουν μικρές βρύσες – γούρνες. Υπάρχουν κι άλλα στενότερα σκαλωτά μονοπάτια που συνδέουν τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής με τα χωράφια και τις ομάδες των νερόμυλων που τα εξυπηρετούσαν.

Μοναστήρια στην Άνδρο

Στην Άνδρο μπορούμε να επισκεφτούμε αξιόλογα μοναστήρια που χρονολογούνται από τη Βυζαντινή περίοδο ως και τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κάποια από αυτά έχουν ανακαινισθεί πρόσφατα. Όλα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς σώζονται σε αυτά σημαντικά ιερά κειμήλια.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Το μεγαλύτερο μοναστήρι της Ανδρου είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Οι ντόπιοι το ονομάζουν “της Αγίας” και εορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα. Βρίσκεται ανάμεσα στο Γαύριο και το Μπατσί.
Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία υποστηρίζει ότι τα βυζαντινά χρόνια ήταν Σχολή και έγινε μοναστήρι το 842 από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Ακόμα, αναφέρεται, ότι πολλοί ευγενείς Ανδριώτες και μη μορφώθηκαν στη σχολή του, που έδωσε πολλούς ιερείς, επισκόπους αλλά και πατριάρχες.
Η Μονή αναφέρεται, για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1400, ενώ στην εκκλησία της υπάρχει εικόνα με χρονολογία 1325. Ανακαινίστηκε κατά τον 16ο αιώνα αλλά και τον 20ο, και η αρχική του βυζαντινή μορφή αλλοιώθηκε. Το 1928 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο και σήμερα μόνο μία γερόντισσα ζει σε αυτό.
Η εκκλησία του μοναστηριού είναι βυζαντινού ρυθμού με ξυλόγλυπτο τέμπλο και η ζωγραφική του διακόσμηση χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο. Ακόμα, υπάρχουν εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα. Στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη, και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων.

Πώς θα φτάσουμε: Ακολουθώντας τον δρόμο από το Γαύριο στο Μπατσί, μετά την παραλία Κυπρί και λίγο πριν τον Άγιο Κυπριανό, στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε τον ανηφορικό δρόμο που θα μας οδηγήσει έξω από το μοναστήρι. Από Γαύριο και Μπατσί η απόσταση είναι 7 χλμ, από τη Χώρα 33 χλμ.
Επικοινωνία: 22820 72459

andros-monh-zvodoxou-phghs-ingolden.gr
Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας με το αγίασμα και την θαυματουργική εικόνα της Αγίας βρίσκεται στην περιοχή των Αποικίων, βόρεια της Χώρας.

 Η Μονή χρονολογείται από το 1325, όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται με θαυματουργό τρόπο η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την εικόνα της σε μια σχισμή ενός βράχου, όπως και έγινε. Κατά τον 16ο αιώνα το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές από επιδρομές πειρατών, αλλά ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος καταφέρνει να το ανακαινίσει, πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο. Το μετατρέπει σε γυναικείο μοναστήρι, που έφθασε να φιλοξενεί ακόμη και 100 καλόγριες.

Το 1833, με διάταγμα, κλείνουν 417 μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα -κι ανάμεσά τους και αυτό της Αγίας Μαρίνας. Η θαυματουργή εικόνα της αγοράζεται από την οικογένεια Εμπειρίκου και μεταφέρεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στη Χώρα. Το 1975 ο τότε Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, περνώντας από τα ερείπια της Μονής ζητά από τον διάκονό του, Κυπριανό Χειμώνα, να αναστηλώσει τη Μονή. Πράγμα που γίνεται στα χρόνια που ακολουθούν. Το μοναστήρι έγινε ευρύτατα γνωστό από το θαύμα της θεραπείας μικρού παιδιού από την Κύπρο. Η Μονή εορτάζει την 17 Ιουλίου στην μνήμη της Αγίας Μαρίνας.
Πώς θα φτάσουμε: Ακολουθώντας τον δρόμο από Χώρα προς Αποίκια, στρίβουμε αριστερά στη διασταύρωση που οδηγεί στα χωριά Υψηλού και Στραπουργιές. Στη συνέχεια θα πάρουμε τον δρόμο δεξιά, προς το μοναστήρι. Υπάρχει επαρκής σήμανση.
Επικοινωνία: 22820 24074

andros-agia-marina-ingolden.gr
Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας

Ιερά Μονή Παναγίας Παναχράντου

Η Μονή Παναχράντου βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Γερακώνες και είναι το ωραιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Άνδρου. Σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963-969, κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία κατά των Αράβων της Κρήτης. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στο μοναστήρι, επίσης, φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1705. Στη βιβλιοθήκη θα δούμε αρχαίους κώδικες, πατριαρχικά σιγίλια, ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ n εξώθυρα της πλαισιώνεται από σκαλιστά μαρμάρινα περίθυρα.
Στη Μονή Παναχράντου ήταν φυλακισμένος ο μοναχός “Παπουλάκος”.

Το μοναστήρι, που ανακαινίσθηκε πρόσφατα, εορτάζει στις 27 Ιουλίου, καθώς και στις 15 Αυγούστου. Σήμερα τα κελιά της μονής είναι άδεια, αν εξαιρέσει κανείς τους λιγοστούς επισκέπτες που φιλοξενούνται. Εκεί θα συναντήσουμε τον πατέρα Ευδόκιμο- που υπηρετεί τη Μονή από το 1957, λάτρη της καλής συντροφιάς, έτοιμο να συζητήσει για τα εγκόσμια αλλά και τα επουράνια, ενώ αν επισκεφθούμε τη μονή ώρα του φαγητού ίσως απολαύσουμε και την υπέροχη μακαρονάδα του.
Πώς θα φθάσουμε: Ακολουθώντας τον δρόμο από το χωριό Φάλικα. Επίσης ακολουθώντας τον δρόμο Χώρας – Κορθίου και στρίβοντας προς το χωριό Βουνί. Υπάρχει επαρκής σήμανση. Από τη Χώρα η απόσταση είναι 4 χλμ και από το Κόρθι 13 χλμ.
Επικοινωνία: 22820 51090

andros-monh-panaxrantou-ingolden.gr
Ιερά Μονή Παναγίας Παναχράντου

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου

Η πολυαιώνια Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού στη θέση Ώρες , λίγο μετά τα Αποίκια, βόρεια της Χώρας.
Επιβλητικό συγκρότημα, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, που συντηρείται άριστα είναι το συγκρότημα της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή κτίσθηκε τον 11ο αιώνα, ενώ το 1760 έγιναν εκτεταμένες επισκευές. Το μοναστήρι είναι περιτειχισμένο με υψηλά τείχη και το καθολικό είναι σταυροειδούς τύπου, δικιόνιο, με νάρθηκα και τρούλο. Μέσα στη Μονή υπάρχουν πολλά παρεκκλήσια. Στο μοναστήρι φυλάσσεται η τίμια Κάρα του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, η γνάθος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τμήμα της Κάρας του Αγίου Ιωσήφ του Αριμαθαίας και πλήθος άλλων ιερών και τιμίων λειψάνων. Στη μονή φυλάσσεται και η μυροβλίζουσα εικόνα της Παναγίας Ρίζα του Ιεσσαί που προέρχεται από την Μονή των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης.
Η Ιερά Μονή υπήρξε παράρτημα της Φιλικής Εταιρείας, ενώ λειτουργούσε ως τυπογραφείο, βιβλιοδετείο και κρυφό σχολειό τα χρόνια της τουρκοκρατίας, λόγω της απόκρυφης τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται. Μοναδικό στο είδος του είναι το ιερό εικονοστάσιο της Μονής. Από την Αγία Τράπεζα αναβλύζει αγίασμα, το οποίο αγιάζει τους πιστούς μέχρι σήμερα. Εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο και στο μεσόναο η μεγάλη εικόνα του Αγίου Νικολάου, κεντημένη με μετάξι και τρίχες από τα μαλλιά της μοναχής Λεοντίας, ενώ υπάρχουν ίχνη από τοιχογραφίες.

Η Μονή γιορτάζει στις 9 Μαΐου, στις 6 Δεκεμβρίου και στις 20 Ιουλίου.
Πώς θα φθάσουμε: Ακολουθώντας τον δρόμο από Χώρα προς Αποίκια, μετά το χωριό Αποίκια και πριν τη Βουρκωτή στρίβουμε δεξιά. Υπάρχει επαρκής σήμανση.
Επικοινωνία: 22820 22190

andros-agios-nikolaos
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου

Μονή της Αγίας Ειρήνης

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αποίκια, σε υψόμετρο 350 μ. Η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης κτίσθηκε το 1780 από 2 μοναχούς αδερφούς από τα Αρπαχτούρια Κάτω Αποικίων. Το 1843, η Μονή διαλύθηκε και εγκαταλείφθηκε. Γύρω στο 1990, με πρωτοβουλία του Ελευθέριου Πολέμη, ξεκίνησε η αναπαλαίωση της εγκαταλειμμένης Μονής. Σώζονται ο λιθόκτιστος ναός με το μαρμάρινο τέμπλο που κατασκευάσθηκε το 1806 και τμήμα της λίθινης περιτείχισης του μοναστηριού. Εντός του ναού φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα -έργο του 1800- όπου παρίστανται η Αγία Ειρήνη και η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου. Η Μονή εορτάζει στις 5 Μαΐου και στις 29 Ιουλίου.

Πώς θα φθάσουμε: Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο από Χώρα προς Αποίκια – Βουρκωτή, μετά το χωριό Αποίκια, θα συναντήσουμε το μοναστήρι στα δεξιά μας.

andros-monh-agias-eirhnhs-ingolden.gr
Μονή Αγίας Ειρήνης

Εκτός από τα μοναστήρια, μπορούμε να επισκεφθούμε παλιές βυζαντινές εκκλησίες, όπως εκείνες των Ταξιαρχών στη Μεσσαριά, τη Μελίδα και το Υψηλού, της Παναγίας στο Μεσαθούρι και του Αγίου Νικολάου στο Κόρθι. Πολιούχος του νησιού είναι η Παναγία Θεοσκέπαστη, που βρίσκεται στη Χώρα, κοντά στην παραλία “Παραπόρτι” και γιορτάζεται κάθε χρόνο του Ακαθίστου Ύμνου.

Δραστηριότητες στην Άνδρο

Πεζοπορία

Λένε ότι δεν μπορείς να γνωρίσεις έναν τόπο, αν δεν τον περπατήσεις. Στην περίπτωση της Άνδρου, αν περπατήσουμε στα μονοπάτια της, θα γνωρίσουμε έναν άλλο τόπο. Μαγευτικά τοπία, κελαρυστά νερά, πλούσια βλάστηση, μνημεία, μια φύση που χαρίζεται απλόχερα σε όποιον είναι διατεθειμένος να τη δει.

Στην Άνδρο έχουν καταγραφεί πάνω από 25 διαδρομές πεζοπορίας, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, που προσφέρονται για έμπειρους αλλά και αρχάριους περιπατητές. Το συνολικό μήκος του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών υπολογίζεται πως προσεγγίζει και ίσως ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα! Το 1997, η Νομαρχία Κυκλάδων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Άνδρου υλοποίησε τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση 12 πεζοπορικών διαδρομών, συνολικού μήκους 85 χλμ, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού. Πρόσφατα οι διαδρομές αυτές αυξήθηκαν, καθώς προστέθηκαν νέες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες στο βόρειο και το δυτικό τμήμα του νησιού.

Τον Οκτώβριο του 2015, μάλιστα, εξασφάλισε το σήμα πιστοποίησης για τα μονοπάτια της από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων και είναι το μοναδικό νησί στην Ευρώπη που έχει εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. Το σήμα της πιστοποίησης ήρθε ως φυσική συνέπεια της συστηματικής προσπάθειας καταγραφής των διαδρομών και ανάδειξης των μονοπατιών από το δίκτυο “Διαδρομές Άνδρου” www.androsrutes.gr.

Θαλάσσια σπορ

Εκτός από τις όμορφες παραλίες που μπορούμε να χαρούμε στην Άνδρο, μπορούμε να απολαύσουμε και ορισμένα θαλάσσια σπορ.

Η Άνδρος είναι ένα από τα καλύτερα νησιά των Κυκλάδων για windsurfing. Στο νησί που ο Βοριάς εναλλάσσεται με το Νοτιά, και ο Ζέφυρος δίνει τη θέση του στα Μελτέμια, οι φίλοι των θαλάσσιων σπορ βρούμε τον επίγειο παράδεισο μας.

Επιχειρήσεις, σύλλογοι και όμιλοι προσφέρουν μαθήματα και ενοικιάσεις εξοπλισμού σε αρχάριους όλων των ηλικιών αλλά και απαραίτητα σύγχρονα εξαρτήματα σε επαγγελματίες αθλητές.

Κάθε καλοκαίρι ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου διοργανώνει ιστιοπλοϊκούς αγώνες που παρουσιάζουν σημαντικό αθλητικό ενδιαφέρον και προσελκύουν τους φίλους της ιστιοπλοΐας και της ιστιοσανίδας. Σχετικές πληροφορίες παρέχονται από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου.

Καταδύσεις

Η ιδιαίτερη καθαρότητα των ελληνικών θαλασσών και ο τεράστιος πλούτος του βυθού, αποτελούν πόλο έλξης για όσους αναζητούν τη μαγεία της υποβρύχιας εξερεύνησης.

Στην πλούσια σε φυσικές ομορφιές Άνδρο, μπορούμε να επιδοθούμε σε καταδυτικές εξορμήσεις, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσουμε τον υπέροχο θαλάσσιο βυθό του νησιού και να ανακαλύψουμε ένα ολοζώντανο υποβρύχιο κόσμο.

andros-katadyseis-ingolden.gr

Γεύσεις και τοπικά προϊόντα

Η Άνδρος φημίζεται για την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα της.

Τα γλυκά της –και ειδικά στα σιροπιαστά γλυκά του κουταλιού, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Το καρυδάκι, το τυλιχτό νερατζάκι, το τριαντάφυλλο, το βύσσινο και ο μοναδικός ανθός λεμονιάς. Αξίζει να δοκιμάσουμε το παμπιλόνι, που γίνεται από ένα μεγάλο αρωματικό εσπεριδοειδές του νησιού, όπως και το περγαμόντο.

Δημοφιλή είναι και τα αμυγδαλωτά με ανθόνερο και τα καλτσούνια με γέμιση καρύδι και μέλι. Εξαιρετικής ποιότητας είναι το μέλι που παράγεται από ντόπιους παραγωγούς και από το οποίο φτιάχνεται το γευστικότατο παστέλι με σουσάμι της Άνδρου.

Οι παστελαριές είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση: Πρόκειται για ξερά σύκα, με τριμμένο καρύδι, κανέλα και σουσάμι. Στα ζαχαροπλαστεία του νησιού μπορούμε να βρούμε σουμάδα, ένα δροσερό ποτό από πικραμύγδαλο το οποίο συνήθως προσφερόταν στους γάμους.

Αν είμαστε λάτρεις του κρασιού, δεν φεύγουμε χωρίς να προμηθευτούμε από το λιαστό κρασί του νησιού με πιο φημισμένο το Συνετιανό. Για πιο δυνατές «συγκινήσεις» αξίζει να δοκιμάσουμε το ντόπιο ρακόμελο που ονομάζεται Πόντζι.

Η Άνδρος έχει κτηνοτροφία και σημαντική παράδοση στα τυριά. Αυτή τη στιγμή στο νησί λειτουργούν μικρές μονάδες, που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας τυριά. Ας γνωρίσουμε τα σημαντικότερα:

Η πετρωτή ή αρμεξιά ή Ανάλατη: Λευκό αγελαδινό τυρί φρέσκο, με ημίσκληρη υφή. Ιδιαίτερα νόστιμη και με γεμάτη γεύση τρώγεται σκέτο, συνοδεύει το φαγητό αλλά μπαίνει και σε πίτες και σερβίρεται με ξηρά φρούτα ως επιδόρπιο.

Βολάκι: Γίνεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Έχει πλούσια, βουτυράτη, γεύση σε σχήμα κώνου και με υφή που θυμίζει μοτσαρέλα. Μπαίνει σε σαλάτες, αλλά τρώγεται και σκέτο με ψωμί. Όταν μείνει αρκετά στο ψυγείο αποκτά σκληρή υφή, υποκίτρινο χρώμα και πικάντικη γεύση. Σκληρό είναι εξαιρετικός μεζές με ρακί. Τριμμένο χρησιμοποιείται στις μακαρονάδες.

Πικάντικη κοπανιστή: Γίνεται από μυζήθρα που τοποθετείται σε πήλινο δοχείο και ζυμώνεται με αλάτι. Περιοδικά επαναλαμβάνεται η διαδικασία ζυμώματος 3 φορές. Πατώνεται πολύ καλά να μην παίρνει αέρα και στο στόμιο του δοχείου τοποθετείται ένα πανί ποτισμένο στο ξίδι. Το περιεχόμενο είναι έτοιμο μετά από δέκα ημέρες.

Όσον αφορά τα φαγητά, «σήμα κατατεθέν» του νησιού είναι η φρουτάλια. Πρόκειται για ομελέτα, με πατάτες κομμένες σε λεπτές στρογγυλές φέτες, μυρωδικά, ντόπια λουκάνικα και γλίνα – λίπος χοιρινού, που της δίνουν την ιδιαίτερη γεύση. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, που αξίζει να δοκιμάσουμε

Εκτός από τα εξαιρετικά σπιτικά λουκάνικα με το άρωμα γλυκάνισου, μπορούμε να αναζητήσουμε «λούζες» -καπνισμένα κομμάτια από χοιρινό, μαριναρισμένα σε κόκκινο κρασί με μάραθο και πιπέρι.

Δεν παραλείπουμε να δοκιμάσουμε πατατοκεφτέδες και χορτοκεφτέδες

Ξεχωριστή θέση στην ανδριώτικη κουζίνα έχει ο «λαμπριάτης», που είναι ένα από τα πιο πλούσια και ευωδιαστά πασχαλινά εδέσματα. Πρόκειται για αρνί με γέμιση από τρία διαφορετικά τυριά, αυγά, ρύζι, δυόσμο και μαϊντανό, που ψήνεται αργά σε ξυλόφουρνο για 8-10 ώρες.

Διασκέδαση στην Άνδρο

andros-diaskedash-ingolden.gr

 Η Άνδρος προσφέρει πολλές ευκαιρίες για νυχτερινή ζωή και διασκέδαση.

Στη Χώρα, υπάρχουν αρκετά καφέ, καφετέριες και σνακ μπαρ όπου σερβίρουν καφέ και νόστιμες τηγανίτες από το πρωί.  Το βράδυ μπορούμε να διασκεδάσουμε σε ένα από τα μπαράκια με μουσική και ποτό. Στο Μπατσί θα βρούμε αρκετά μπαράκια με καλή μουσική και υπέροχα κοκτέιλ. Για όσους προτιμούμε την ελληνική μουσική, υπάρχουν και ελληνικές βραδιές στην Παλαιόπολη και το Γαύριο τα Σαββατοκύριακα.

Στη Χώρα υπάρχει και θερινός κινηματογράφος.

Πρόσβαση στην Άνδρο – Μετακινήσεις

Μπορούμε να μεταβούμε στο λιμάνι του νησιού, το Γαύριο με πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας. Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες με συμβατικό πλοίο. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια, που πυκνώνουν τα σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι.

Στη Ραφήνα μπορούμε να φθάσουμε με λεωφορείο από το Πεδίο Άρεως στην Αθήνα. Το νησί συνδέεται επίσης απευθείας με την Τήνο και τη Μύκονο – καθημερινά δρομολόγια, με τη Σύρο και άλλα νησιά των Κυκλάδων αραιότερα.

Η εσωτερική μετακίνηση στο νησί εξασφαλίζεται με δικό μας μέσο, από το ΚΤΕΛ Άνδρου με δρομολόγια μεταξύ των χωριών και με Ταξί.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Λιμεναρχείο Ραφήνας
Τ: 2294022300 – 2294028888

Λιμεναρχείο Άνδρου
Τ: 22820 22250

ΚΤΕΛ – Άνδρος: 22820 22316
ΤΑΞΙ – Χώρα: 2282022171
ΤΑΞΙ – Γαύριο: 22820 71561
ΤΑΞΙ – Μπατσί: 22820 41081
ΚΤΕΛ Αττικής (Αθήνα – Ραφήνα): 2108808080

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Βεατρίκη Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας